De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam


Door de ogen van Ben Verzet

>>> KLIK HIER VOOR ACTUEEL NIEUWS <<<

Nieuws archieven: 01 02 03 04 05 06 07 08 09Hek in Zandvoort mag er komen
Een omstreden 'Buchenwald' hek in Bentveld, gemeente Zandvoort, mag er komen. De gemeente waar in de oorlog al veel NSB'ers woonden legt zich zonder slag of stoot neer. Waar hebben we dat meer gezien?
...lees hier verder...Hitler aan de muur in kroeg
Een Indonesisch café met nazi-attributen is opnieuw geopend. Vorig jaar moest het etablissement dicht na klachten. Aan de muur hangen nog steeds hakenkruizen en een portret van Adolf Hitler.
Eigenaar Henry Mulyana sloot zijn "Soldaten Kaffee" in Bandung op het eiland Java vorig jaar nadat verschillende...
...lees hier verder...Nazi opgespoord
Altijd een heugelijk feit als er weer een nazi wordt opgepakt. Dit keer ging het om een Auschwitz kampbewaarder, Hans Breyer. Maar er is ook een schaduwzijde aan de, op het oog, doortastende manier van handelen van de Duitse justitie.
De kampbewaarders waren niet altijd militairen, d.w.z. ze waren niet persé in Duitse militaire dienst zoals de Nederlanders die een SS-pakje aantrokken. Je werd automatisch Duitser als je voor de SA, SD, SS of wat voor Duits militair onderdeel dan ook ging werken. Hierdoor ontliep je je straf na de oorlog, zelfs veroordeelde Nederlanders die hier uit de gevangenis ontsnapten konden in Duitsland rustig hun oude dag slijten.
Deze omstandigheid heeft de Duitse regering nooit willen veranderen. De wet die dit mogelijk maakt stamt uit de oorlog en is ingevoerd door Adolf Hitler. Om te verdoezelen dat de Duitsers die wet nog steeds handhaven jagen ze op geëmigreerde kampbewaarders. Nu weer met succes in de VS.
Zeer toe te juichen, maar in eigen land leven er ook nog veel nazi-beulen. Een beetje hypocriet.Anne Frankhuis steeds populairder
In 2013 wisten ruim 1.152.888 mensen het Anne Frankhuis te vinden. Ook de waardering was hoog, de meesten vinden het huis bovengemiddeld goed. Wat wel opvallend is is dat 85 procent van de bezoekers uit het buitenlandkomt. De gemiddelde leeftijd is dertig jaar.Dachau puzzel
Via een Amerikaanse webwinkel is een legpuzzel te koop van concentratiekamp Dachau. Duitsland heeft het bedrijf verzocht de puzzel uit het assortiment te halen.Hitler 'ontwierp' de Volkswagen, of toch niet?
Sommigen zeggen dat Hitler ook goede dingen heeft gedaan, ook maar iets noemen zou de man al teveel eer geven omdat je maar nooit weet of hem iets was ingefluisterd als er eens iets positiefs zijn brein ontsproot.
Zo was het ook met de Volkswagen. Het verhaal gaat dat Adolf Hitler de auto ontwierp, schetste, omdat hij een 'Volks' wagen wilde voor de Duitsers. De opdracht tot de daadwerkelijk in productie gebrachte kever werd gegeven aan Ferdinand Porsche, een Oostenrijkse autobouwer.
En het zal niet, Hitler kan het idee zomaar gestolen hebben, de Joodse ingenieur Josef Ganz die in Hongarije was geboren ontwierp auto's, een daarvan leek sterk op de latere Kever, hij is ver voor de oorlog uitbrak (1934) door de nazi's tegengewerkt. Toen er een aanslag op zijn leven werd gepleegd vluchtte hij, hij overleed in 1967.
Zijn naam is tot op de dag van vandaag uit de geschiedenisboeken gehouden, ten onrechte, zo stelde ook Paul Schilperoord die in 'Het ware verhaal van de Kever' goed uitlegt hoe het werkelijk zat.Nieuwe films over het leven van Hitler
Toeval of niet, maar zowel de Amerikanen, de Britten als de Duitsers zijn op dit moment (februari 2013) bezig om films te maken over het leven van Adolf Hitler. Velen hebben hier moeite mee omdat er al veel bekend is over deze nazi, wat kan daar nog aan toegevoegd worden? Er is angst dat de films van Hitler een menselijker beeld schetsen.
Is het niet slimmer één nieuwe film te maken? Scheelt geld en de kans op verheerlijking is kleiner.Jongste geredde Schindler overleden
Leon Leyson heeft er nooit veel over willen zeggen, een veelvoorkomend verschijnsel bij mensen die een traumatische ervaring hebben. Toch ging hij lezingen geven, directe aanleiding was een film van Steven Spielberg die over Oscar Schindler werd uitgebracht. Leon is overleden.
Zijn naam zal voor altijd verbonden blijven aan 'Schindlers List'. Leon werkte als dertien-jarige in een fabriek van Schindler om te ontkomen aan deportatie. Hij was de jongste van de 1100 Joden die door Oscar werden gered.
Leon was 83 toen hij begin 2013 stierf in Los Angeles.Laatste slachtoffers Holocaust bekend
Medewerkers van Kamp Westerbork hebben de namen achterhaald van ruim 1000 Joden die in 1943 op transport werden gezet. Ook 50 begeleiders moesten mee. Eenmaal aangekomen in Auschwitz-Birkenau werden de bijna 1100 menden levend verbrand.
De namen wordt toegevoegd aan het Digitaal Joods Monument en Yad Vashem.Siert Bruins wordt vervolgd (inmiddels overleden, zie de link onderaan deze alinea)
Een van de laatste voortvluchtige nog levende Nederlandse oorlogsmisdadigers, Siert Bruins, wordt alsnog vervolgd door de Duitse justitie. Hier moest wel de EU voor ingrijpen en een oude door Hitler zelf ingevoerde wet buiten werking stellen.
...lees verder...Bernhard wilde SS'ers laten fusilleren
Prins Bernhard heeft in de Tweede Wereldoorlog de Prinses Irene Brigade opdracht gegeven om 200 Nederlandse SS'ers zonder enige vorm van proces te laten doodschieten. Dit blijkt uit een nieuw opgedoken dagboek van Kolonel P.L.G. Doorman dat vanavond te zien is in EenVandaag.
De 200 Nederlandse SS'ers waren in september 1944 door Amerikaanse troepen in Hasselt gevangen genomen. De prins, sinds 3 september bevelhebber der Nederlandse Strijdkrachten, liet op 10 september 1944 weten de SS'ers te willen laten overdragen aan de Prinses Irene Brigade, die op dat moment in BelgiŽ met de geallieerden aan het meevechten was. Dit alles met de bedoeling om ze de kogel te geven.
Het originele handgeschreven dagboek van Doorman kwam naar boven bij onderzoek door de makers van de historische stripserie over Prins Bernhard: 'Agent Orange'. Zij kregen het in de schoot geworpen door een antiquair die het op de kop had getikt.
Bron: EenVandaag.IDFA documentaire
Er is een documentaire over een familie die in de oorlog inwoonde bij de familie Frank aan het Merwedeplein. Lees er meer over op mijn site die over ANNE FRANK gaat.

Roma en Sinti herdacht
In Berlijn is in aanwezigheid van Bondskanselier Angela Merkel een monument onthuld ter nagedachtenis aan de half miljoen Roma en Sinti slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog.
Tot nog enkele jaren geleden werd niet onderkend welke gevolgen de rassenhaat van Hitler heeft gehad onder deze bevolkinsgroepen.Auschwitz fotograaf overleden
De Oostenrijkse-Pool Wilhelm Brasse werd eind 1940 naar vernietigingskamp Auschwitz gedeporteerd, bij de nazi's was bekend dat hij een goede fotograaf was, hij kreeg de lugubere taak de gevangenen te fotograferen. In de ruim vier jaar dat hij in het kamp zat maakte hij 50.000 foto's. Ook van kamparts Josef Mengele (link) moest hij opdrachten aannemen en uitvoeren.
Onder andere van een hersenoperatie zonder verdoving maakte Brasse foto's. Vandaag werd bekend dat hij op 95-jarige leeftijd is overleden in Polen.Buchenwald hek
Een hek dat sterke gelijkebis vertooont met een concentratiekamp hek wordt nu toch geplaatst. Tijd voor een pagina hierover want het moet toch niet gekker worden in Nederland.
...lees verder...21 september 2012: Ontsnapt en ooit gepakt
Oorlogsmisdadiger Aribert Heim is doodverklaard door een Duitse rechter, bewezen wordt geacht dat hij in 1992 in Egypte is overleden. Heim was arts in kamp Mauthausen en voerde gruwelijke experimenten uit op levende mensen.
Na de oorlog ging hij als arts aan de slag in Duitsland totdat hij opgespoord werd, daarop vluchtte hij naar, wat men toen aannam, Egypte. Reeds in 2009 kwam aan het licht dat hij al lang zou zijn overleden, maar zekerheid daaromtrent is er dus nu pas, in 2012, gekomen.Nazi emblemen te koop
In de zomer van 2012 werd een Duitse man van 53 aangehouden wegens de verkoop van nazi-emblemen en steekwapens uit de oorlog op een markt in Venlo. Ook had hij munten en medailles in de 'aanbieding' waarop SS tekens stonden. Of hij puur een handelaar is of een neo-nazi is niet bekend geworden.Hitler winkel
In India heeft een ondernemer zijn nieuwe winkel 'Hitler' genoemd. Hij zegt dat hij er toch niets aan kan doen dat ene Adolf Hitler ooit wat in Duitsland heeft uitgevreten.
Verder commentaar overbodig.Rabijn mishandeld in Berlijn
In de Duitse stad Berlijn is een rabijn door vier allochtone jongeren in elkaar geslagen, zijn dochtertje van zes werd met de dood bedreigd. De man werd 'herkent' aan zijn keppeltje.Commotie rondom gebruik hakenkruis door groep Normaal
Normaal, de groep rondom de voorman Jolink, hebben een nieuwe cd waarop Geert Wilders samen met Hitler, Breivik en een hakenkruis staan afgebeeld. Ook tijdens concerten zal er een spandoek hangen met dezelfde afbeelding.
Wat je er ook van vindt, je maakt Hitler kleiner en Wilders groter, waarom dus deze twee met elkaar vergelijken? Hitler staat helaas eenzaam hoog op een ladder die voor velen leidde tot de dood.
Wilders staat op een ander pad, Breivik schoot tientallen jongeren dood om redenen die totaal niets met Hitler te maken hebben.
Overigens werden de boekjes voor de nieuwe cd in Duitsland gedrukt, omdat het daar verboden is een hakenkruis te gebruiken heeft de drukker toen hij daarachter kwam alle reeds gedrukte exemplaren vernietigd.In Itaië kun je 'Hitler wijn' kopen
Amerikaanse toeristen zagen tot hun ontzetting dat er in een Italiaanse winkel bij het Gardameer wijn werd aangeboden met het label Fûhrerwein erop.
Verder commentaar overbodig. Of toch misschien, de toestemming hievoor kwam uit Wenen, de bakermat van het anti-semitisme zoals Hitler dat aanhing.Een jood is niet altijd een Jood en andersom ook niet
Orthodoxe Joden staan een strikte beleving van de Joodse voorschriften na zoals die in de Tora (ook wel Thora, de vijf Joodse boeken) staan. Slechts 20% van de Joden is orthodox. Alle andere stromingen vallen onder het niet-orthodoxe Jodendom. Orthodox wordt ook vaak in ñandere geloven gebruikt, maar ook in overdrachtelijke zin.
Als men spreekt van een onorthodoxe opvoeding bedoeld men daarmee dat een kind niet volgens de normaal geldende normen wordt opgevoed. De meest vrije vorm van he Jodendeom is de liberaal-joodse stroming die uitgaat van een volledige integratie in de samenleving en dat alle normen en waarden worden gerespecteerd en overgenomen.
Hier gaat ook vaak het niet dragen van uitelijke kenmerken van het Jodendom mee gepaard, iets wat door een toenmend percentage Joden als onrespectvol jegens het geloof wordt gezien. Het aantal orthodoxe Joden neemt dan ook weer toe.

Aanleiding tot dit stukje is echter een artikel dat ik las over waar de Joden in de wereld wonen.
...lees hier verder...Nieuwe film over Anne Frank
Op 27 juli 2012 werd bekendgemaakt dat er een nieuwe film gemaakt wordt over Anne Frank. Regisseur Paul Ruven verbaasd het dat er nog nooit een Nederlandse film is gemaakt dus gaat hij dat nu zelf doen.
Ik hoop dat er in deze film meer aandacht komt voor de omgeving van Anne. Zij beschikte namelijk over veel informatie, onder andere meldde zij in haar dagboek dat er Joden om he tleven kwamen in de concentratiekampen maar ook sprak zij over enkele mensen in haar directe omgeving die zij niet vertrouwde.
Wellicht kunnen er enkele storende fouten in de geschiedschrijving worden hersteld en kan er een nieuw licht worden geworpen op het verraad van Anne Frank waarover nog altijd veel onduidelijkheid bestaat.NIOD ontvangt uniek frontdagboek Henk Feldmeijer
Het Nederlands Instituut voor Oorlogs Documentatie (kortweg NIOD) kreeg een wel zeer opmerkelijk boek geschonken. De voorman van de Nederlandse SS tijdens de Tweede Wereldoorlog, Henk Feldmeijer (1910 - 1945), hield een dagboek bij toen hij aan het Oostfront vocht tussen 11 juni 1942 en 21 februari 1943.
Het dagboek is uniek omdat het een zeer persoonlijke visie weergeeft van ëën van de meest beruchte collaborateurs. Historicus Bas Kromhout studeerde af op het onderwerp Henk Feldmeijer en de Nederlandse SS en vond het dagboek tijdens zijn speurtocht naar materiaal. Feldmeijer was in zijn soort nog erger dan NSB voorman Mussert die te gematigd was in de ogen van Feldmeijer.
Nadat Feldmeijer in 1943 terugkeerde van het Oostfront, werd hij radicaler, raakte vaker in conflict met Mussert en greep naar steeds rigoureuzere middelen. Hij was betrokken bij Aktion Silbertanne (link.)
Op 22 februari 1945, op weg naar het front, werd de toen 34-jarige Feldmeijer nabij Raalte dodelijk getroffen door een geallieerde bommenwerper.
Het oorlogsdagboek van Feldmeijer is beperkt openbaar en kan na toestemming van het NIOD worden ingezien op de studiezaal.Russische zanger blijkt nazi
Jeugdzonde, jeugdzonde. Wat een onzin. Als je twintig bent en een hakenkruis op je borst laat tatoëren weet je dondersgoed waarmee je bezig bent en moet je niet gek opkijken als je daar twintig jaar na dato alsnog op aangesproken wordt.
Het overkwam de Russische operazanger Jevgeni Nikitin die onlangs geconfronteerd werd met een foto uit zijn jeugdjaren toen hij in een rockband zat. De organisatie die hem nu inhuurde was 'not amused' en schrapte hem van de artiestenlijst.
De zanger zei dat het om iets onschuldigs ging en dat hij geen nazi was. Waarom hij in latere jaren de tatoeage dan niet heeft laten weghalen of inkleuren is hem helaas niet gevraagd.Oorlogsmisdadiger opgespoord
Als je het bloed van meer dan 15.000 slachtoffers aan je handen hebt kleven zal er nooit meer gerechtigheid komen, maar in vrijheid en in alle onbezorgdheid sterven mag niet! Het Engelse blad The Sun maakt al jarenlang jacht op oorlogsmisdadigers,
Op zondag 15 juli werd bekend dat het blad wederom een succes heeft geboekt! De nummer één oorlogsmisdadiger (Ladislaus Csizsik-Csatar) die nog op vrije voeten is werd als eens gevonden in Canada waar hij in Toronto en Montreal handelde in kunst. Dit was in 1997, de Canadezen wilden van hem af waarop Csizsik-Csatar meer dan vijftien jaar wist onder te duiken.

Csizsik-Csatar blijkt onbezorgd in een Hongaars dorpje te leven, hij is 97 jaar.

Het Simon Wiesnthal Centrum is verheugd met het door de krant localiseren van de meest gezochte oorlogsmisdadiger en gaat er bij de Hongaarse regering op aandringen dat Csizsik-Csatar alsnog wordt opgepakt, veroordeeld en opgesloten.

LINK NAAR HET ARTIKEL IN THE SUNGraven Duitse militairen vernield
Niet alleen Joodse graven worden onteerd, ook graven van Duitse militaitren moeten het blijkbaar ontgelden. RTL Nieuws meldde op 8 juli 2012 dat in de Franse Ardennen er zo'n veertig graven van Duitse soldaten zijn vernield. Het is deze dag vijftig jaar geleden dat de Fransen en Duitsers vriendschap sloten.
Aangenomen wordt dat dit de aanleiding tot de vernielingen is. De graven zijn van slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. Daders zijn uiteraard onbekend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Frankrijk overigens niet zo'n fraaie rol (link) dus waarschijnlijk hebben de daders weinig kennis van de eigen geschiedenis of een zeer selectief geheugen.Joodse graven onteerd in Oostenrijk
Weinigen weten dat Hitler zijn anti-Joodse denkbeelden opdeed in het Wenen van rond de Eerste Wereldoorlog, dat deze Oostenrijkse stad nog altijd niet gezuiverd is van idioten werd op 29 juni maar weer eens goed duidelijk.
Maar liefst 43 Joodse graven zijn beschadigd, er werden geen leuzen op de zerken gekladderd zoals in het verleden wel eens voorkwam. De politie doet onderzoek.Ierse militairen gerehabiliteerd
Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak dacht de Ierse regering 'handig' te zijn door zich afzijdig te houden, Ierland lag veilig verscholen achter Engeland en verklaarde zich neutraal. De Duitsers vonden het al lang best want bij Ierland hadden zij geen enkel belang.
Maar de Ierse soldaten was dat de eer te na, zij wilden met de geallieerden meevechten tegen de nazi's. Door mee te doen met het leger van een vreemde mogendheid werden zij in eigen land als landverrader en deserteur gezien. Maar liefst 5.000 Ieren accepteerden dat en vochten mee.

Toen zij terugkeerden werden zij als oud vuil behandeld, ze kregen geen uitkering en mochten niet voor de overheid werken. Nabestaanden hebben jarenlang gestreden voor eerherstel, dat is er uiteindelijk gekomen. De Ierse regering biedt alsnog excuses aan en eert de mannen die meestreden om de vrijheid van alle Europeanen.
Helaas maken nog slechts zo'n honderd mannen het zelf mee.>>> KLIK HIER VOOR ACTUEEL NIEUWS <<<

Nieuws archieven: 01 02 03 04 05 06 07 08 09

Ben Verzet

Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)

Alle onderwerpen van De Dokwerker

Saving private ryan Dirty dozen Ingezonden In oorlog Februaristaking Wiedergutmachung Auschwitz charlatan Foute bedrijven Jaap van velzen Oorlogsdoden Nazis zuid-amerika Zwartboek Kipp Japanse schindler Katyn Interneringskampen amsterdam Jodenmanussie Berchtesgaden Joodse invalide Ns Gaarkeukens Amsterdammers Reguliersgracht Hendrik zeeman Ovenbouwers Linie crossers Nvm Fotos Schwabmunchen Patton Ben strik Rudolf hess Dodenherdenking Speech koning dodenherdenking 2020 Bart de kok Denemarken Cs-6 Lindemans kingkong Oorlogsverhaal leo Verkrachting Nieuws archief 08 Schindlers list Casa inalco Belastingen Het parool Bridge kwai Nieuws archief 06 Der untergang Conspiracy Overlevende auschwitz Bevrijdingsdag Burgemeester amsterdam wo2 Adressen Ggz Kamp amersfoort Russenoorlog George patton Great escape Jordaan oproer Raffle Diaspora Laatste woorden mussert Titus brandsma Meer kampen wo2 Westerbork Johan heesters Noorder begraafplaats Efraim zuroff Nieuws archief 01 Termen tweede wereldoorlog Francisco boix Kadaster Contact Velser affaire De bezem Waalsdorpervlakte Nederlandsindie C en a Columns tweede wereldoorlog Oproep Oorlogsverhalen Hortusplantsoen Lippmann rosenthal Yad vashem Odessa Jeane zwinkels Radio oranje Prins bernhard Nieuws archief 03 Schietpartij marnixstraat Voortvluchtige oorlogsmisdadigers Pontonbrug Frieda menco Klaas faber Oorlogsfilms Duits verzet Fusilladeplaats weteringcircuit Schietpartij 7mei amstelveenseweg Wally van hall Fritz bauer Boeren Bloeme evers-emden Darkest hour Putdeksels wandeling noord Oproep04 Project siege Inglourious basterds Goudroof Roma sinti Schaduwkade Niod Lodewijk ernst visser Tatra t87 Bontroof Base Harry verheij De aanslag harry mulisch Werkstuk Oorlogshelden Zalman gradowski Bevrijdingslinde Als twee druppels water Joden in de wereld Anton de kom Gustav weler Miep oranje Nsb Alwyn collinson Film bankier Imhoff Disclaimer Siert bruins Asterdorp Moos cohen Joodse spelling Videos Toneelstuk anne Kampen wo2 Hitlers laatste dag Paul de groot Kurt becher Pater bleijs Herman elteschool Rob cohen Portugese synagoge Documentaire dedokwerker Al hoesseini Hitler leeft Sonny boy Les heritiers Gemmeker Grebbeberg Gerrit van der veen Johan van hulst Walter suskind Jakiw palij Jodenhoek wandeling01 Unter bauern Aanleiding tweede wereldoorlog Bariloche Saint soldiers Erelijst gevallenen Kerkstraat Jo spier Hollandsche schouwburg Wo2 stakingen Oorlogsschade Kopgeld Staatsgreep De overval Kamp prins bernhard Verzetskruis Kunstroof Wilhelmus Rapenburgerstraat Februaristaking herdenking 2016 Getto Stalag17 Aanslagen op hitler Hitlerpensioen Artis Hans teengs gerritsen D-day 1945-1948 Onbekendegracht Hendrik koot Bom kinkerbuurt Vaticaan Bert vromen Rode kruis Demjanjuk Jan koopmans Rolls royce De dokwerker Joodse huizen Joop wolff Hollandia kattenburg Tonny van renterghem De dam Heinrich boere Rede wilhelmina 291943 Pieter gerbrandy Aanklacht wo2 Dries riphagen Stadsschouwburg Fusillaties rozenoord Erebegraafplaats Zwarte front Tijdlijn adolf hitler Bombardementen amsterdam Hans calmeyer Generaal winkelman Drie van breda Hell and back Longest day Klokkenroof Staalstraat Joodse raad Treblinka Sobibor film Bombardement rotterdam Max leons Karl donitz Verzetsmuseum amsterdam Medisch contact Raoul wallenberg Jodenhoek wandeling04 Elfstedentocht Boy striped Hitlers eigenaardigheden Zwaar water Mauthausen Wo2 schande Guns navarone Polen Jan zwartendijk Nieuws archief 05 Mokums Gebouw de bazel Jodenhoek wandeling03 Red house report Homos en nazis Aha Ravensbruck Nieuws archief 09 Buchenwald hek zandvoort Oorlogsmuseum The pianist Heydrich Jacques van tol Sink the bismarck Anne frank verraden Miep gies Vliegtuigcrash amsterdam noord Bureau opk Concentratiekampen Piet meerburg Vernietigingskamp Eva tas Adolf van nol Soldaat van oranje Beethovenstraat Duits bestuur Maria altmann Der hauptman Onderduikers Kolven Gedenkplaat bloemgracht82 De ijssalon Boys from brazil Bom vanderpek Huis annefrank merwedeplein Auschwitz herdenking Wo2 pamfletten Fout omstreden 1948 later Philip mechanicus Enigma Politie amsterdam Bet van beeren Eerste film tweede wereldoorlog Fotos kamp westerbork Canada vrijstaat voor nazis Tijdlijn tweede wereldoorlog Jonkheer roel Mussert Straatnamen tijdens wo2 Nieuwezijds voorburgwal Hongerwinter Oproep06 Eagle landed Albert speer Het grote gebod Nederlandsche unie Aktion reinhard Zweden Pastorale Neurenberg Hoffmann Schietpartij cs amsterdam Nazi-artsen Rosenstrasse Joseph kolkman Anne frank boom Nederlands indie Hans hirschfeld Kellys heroes Oorlogswinter Arbeitseinsatz Joep henneboel Martin bormann Ontjoden Kinderen wo2 Schaduw overwinning Bommen wo2 Marinus jansen Reglement vva Das boot Bommenkaart amsterdam Jodenkwartier U-boot Unbroken Verzetsmonument Fokker bombardementen Bloemgracht82 Matzes Ss vrouwen Joodse synagoge Wannsee Dagboek vervolg Goelag Nu of nooit Jom hashoa Piet nak Aanslag bevolkingsregister Ben verzet Jodentram Jacob luitjens Opsporing nazis Index Terdoodveroordeeld Klokkenluider Subkampen Wo2 overpijnzing Oorlogsverhaal frans Dossiers openbaar 2021 Dagboek anne frank Wo2 onderscheiding aanvragen Moffen Po box 1142 Barneveld groep Jazzverbod Ans van dijk Oproep03 Hannie schaft Auschwitz Theresienstadt Hermans hetbehoudenhuis Kamptaal Namen monument Tora Son of saul Geroofde meubels Tante truus Reve de avonden Kristallnacht Plaquette hb Frieda belinfante Cabr Westerweelgroep Nazis Tatoeage auschwitz Oproep07 Anne frank Plaats een steen Kamp vught Amsterdamse bos Hoofdrolspelers wo2 Amsterdam wo2 Marnixstraat Mengele Jaap kaas Jodenjacht Oranjevrijbuiters Pers tweede wereldoorlog Operation amsterdam Ajax Het verzet Wilhelmina Groep 2000 Negationisme Pieter menten Indische kwestie Lou jansen Ko stevense Jose bosma Davidster Fiets inleveren wo2 Cross of iron Oskar schindler Bob scholte Slobodan mitric Karl lueger Fosforbommen Hitler Marokkaanse joden Schietpartij dedam Riphagen Wahler gosdek Moffenmeiden Meisje met rode haar Oorlogsverhaal johan2 Begraafplaats oosterbeek arnhem Surinaamse joden Atoombommen japan Verzetsherdenkingskruis Annefrankstraat Noodgeld Bergen-belsen Vichy Casablanca Nieuws Walt disney Walter rauff Muziekroof Horst schumann Walter suskind film Loe de jong Oproep05 Jerrycan Mirjam ohringer Theo dobbe Zwitserland Karel bonnekamp Holocaust museum Nieuws archief 04 Aow oud gedienden Inval familie frank Nieuws archief 07 Sobibor Shalom Herdenkingen Adolf hitler Eduard veterman Valkyrie Oproep01 Hanns rauter Stadhoudersbrief Muhlberg Deutsche reichsbahn Aristides de sousa mendes do amaral e abranches Plein 40-45 As onderwijzerhof Scarlet black Illegale parool Majoor bosshardt Come and see Journalist venema Pp groep Tina strobos Mein kampf Zwarte soldaten Verlies nederlanderschap Oorlogsverhaal johan Nieuwe kerkstraat Defiance Josef thorak Duitse grond werd nederlands Willem sassen Duivenbrigade Abraham puls SHOAH documentaire Carlton hotel Boksschool olympia Brug te ver Huizenroof Karel walet Amsterdamse verzetshelden Oproep02 Oskar groning Silbertanne Ss nebenstelle Jojo rabbit Dachau Hermans damokles Atlas Jodenhoek wandeling02 Sociaal Realisme