De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam


Door de ogen van Ben Verzet

Was het Hitler of was het een dubbelganger?

De eerste berichten dat Adolf Hitler over dubbelgangers beschikte doken op tijdens de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn, diverse mensen meenden dat Adolf de ene dag er iets anders uitzag dan de andere. Er zouden diverse dubbelgangers zijn geweest, maar de meest bekende is Gustav Weler.

Julius Schreck
Schreck is korte tijd chauffeur van Hitler geweest, er is een foto in omloop waarop het lijkt alsof er twee Hitlers in de auto zitten. De man die tijdens de OS van 1936 Hitlers dubbelganger zou zijn geweest was Schreck, die dus inderdaad als twee druppels water op Adolf leek, tot aan het nare snorretje aan toe.
Maar Schreck overleed in mei 1936, dus vóór dat de spelen in augustus werden gehouden, dit verhaal kan naar het rijk der fabelen.

Heinrich Berger
Berger zou om het leven zijn gekomen tijdens de poging van Claus Von Stauffenberg om Hitler te vermoorden. Hij leek op Hitler en zou onwetend vooruit zijn gestuurd nadat de SS achter de plannen van Von Stauffenberg was gekomen.
Of en waarom Hitler zelf ook verscheen en net op tijd weer weg was kom ik straks op terug.

Aleister Crowley
Crowley was een satanist en dubbelagent tijdens de oorlog. Hij haatte de Britse politici en schreef later in zijn memoires dat het er om te doen was de Engelsen een lesje te leren.
Hij overleed in 1947, dat hij inderdaad Hitler heeft geholpen als dubbelganger heb ik nergens terug kunnen vinden.

Gustav Weler
Martin Bormann vatte het idee op om een dubbelganger in te zetten als er momenten waren waarop het voor Hitler te gevaarlijk zou kunnen worden. Toen Bormann met Gustav Weler Hitler bezocht in zijn buitenhuis ontstak Adolf in woedde, de dubbelganger was een belediging en zou uit de weg geruimd moeten worden.
Bormann negeerde dit bevel en gaf Weler onderdak in München.


Gustav Weler kwam in beeld als verre neef van Adolf Hitler bij Gestapo lid Heinrich Mueller. Dit moet geweest zijn nadat Bormann Mueller had ingelicht over hem en dat Hitler niets met hem te maken wilde hebben. Toen de Russen in het oosten oprukten en Berlijn op het punt van omvallen stond zou Mueller op 29 april Weler een kogel door het hoofd hebben gejaagd en het lijk over laten brengen naar de bunker van Hitler.
Die zou op zijn beurt zijn gevlucht, het slachtoffer van Mueller moest dienen als 'bewijs' voor de Russen dat Hitler dood was. Vol trots toonden de Russen Welers' lijk met een schotwond in het voorhoofd.

De werkelijkheid is een andere.
In 1941 werd Gestapo chef Heinrich Mueller op de hoogte gebracht van het bestaan van een Oostenrijkse man die sprekend op Adolf Hitler leek. Weler werkte toen voor een kantoor van de Gestapo. Hij was iets kleiner dan Hitler en een paar jaar jonger, maar met snor zou deze man goed door kunnen gaan voor de Führer.
Weler bleek een verre neef van Adolf te zijn. Het was Mueller die samen met Bormann Hitler confronteerde met de 'look a like', waar Hitler aanvankelijk inderdaad niets van moest hebben. Mueller wist Hitler echter te overtuigen dat Weler nog wel eens van pas zou kunnen komen.
Weler was aanwezig tijdens de bomaanslag van Von Stauffenberg waarbij de andere dubbelganger Heinrich Berger om het leven kwam. Er waren dus twee Hitlers, maar niet degene die ze wilden vermoorden. De SS had Adolf Hitler weg weten te houden van de aanslag.

In de laatste week van het leven van Adolf was Weler eveneens in Berlijn waar hij tweemaal een ontmoeting had met Hitler die gezegd zou hebben dat hij het idee had in een spiegel te kijken als hij Gustav zag. Slechts enkelen wisten van de dubbelganger af, zelfs Eva zou het niet hebben geweten.
Heinrich Mueller overleefde de oorlog en werd door de Amerikanen ondervraagd in het najaar van 1948. Of toch niet?

Hitler zou via Barcelona in Spanje naar Argentinië zijn ontsnapt met Eva Braun. Een vermeende foto van hem uit 1957 werd met speciale gezichtherkenningssoftware vergeleken met een foto van Hitler uit 1941, het zou voor negenennegentig procent zeker om dezelfde man gaan.

Als je op onderstaande foto klikt zie je de beelden van de 'vondst' van een 'dode' Adolf Hitler door de Russen.


Heinrich Mueller gepakt

...maar let op, onderstaande heb ik niet geverifieerd gekregen...
Het had wat voeten in de aarde, maar Mueller werd gepakt en meerdere malen verhoord. In 1948 werd er genoteerd wat hij te melden had over de laatste dagen van Adolf Hitler.

Mueller verklaarde dat hij de laatste week van april 1945 in Berlijn was en Hitler er tweemaal had ontmoet, de laatste maal op 22 april 1945 rond half negen in de avond. Daar was ook het hoofd van de beveiliging van Hitler bij aanwezig, Rattenhuber. Hitler dankte Mueller voor wat hij voor de natie had gedaan en liep weg, niet veel later zou Rattenhuber terugkomen met de mededeling dat Hitler weg was.
Mueller dacht dat Adolf zelfmoord had gepleegd, maar Rattenhuber zei dat Hitler met Eva Braun was vertrokken en tegen hem gezegd had dat hij hen nooit meer terug zou zien.
Mueller zei tijdens het verhoor dat de dubbelganger, die hij ontdekt had, de plaats had ingenomen van Hitler.

De dubbelganger, Gustav Weler, was wel een gevaar, want als hij levend gepakt zou worden kon hij doorslaan en vertellen dat Hitler was gevlucht. Daarop werd Weler verdoofd door iets in zijn drankje te doen en vervolgens door het hoofd geschoten. Hoewel Mueller het altijd ontkent heeft is het het meest waarschijnlijk dat hij het, voor Weler, fatale schot heeft gelost.
Mueller gaf toe dat hij mee had geholpen om Weler te begraven, niet te diep zodat de Russen het lijk zouden vinden. Wie er geschoten had kon Mueller zich niet meer herinneren.
De Russen toonden het lijk, maar later moesten ze toegeven dat het Hitler niet was.

Johann 'Hans' Rattenhuber werd op 1 mei 1945 gevangen genomen door de Russen die hem tien jaar vasthielden. Vaak werd hij ondervraagd door de KGB, maar over wat hij gezegd heeft hebben de Russen nooit iets naar buiten gebracht.
In 1956 kwam Hans Rattenhuber vrij, een jaar later stierf hij in München.

In andere stukken lees ik dat Heinrich Mueller 'waarschijnlijk' op 2 mei om het leven is gekomen en dat de Russen zijn stoffelijk overschot hebben meegenomen. Ook kan het zijn dat Mueller levend naar Moskou is gebracht. In 1963 werd zijn graf geopend, het was leeg. In 2013 verklaarde de Duitse overheid dat hij zeer waarschijnlijk in een massagraf in Berlijn begraven zou zijn.
In een document van de CIA, genaamd "de Jacht op Gestapo Mueller', wordt niets gezegd over eventuele verhoren in 1948, sterker nog, men vermoed dat hij of op 2 mei 1945 om het leven is gekomen of dat hij gevlucht is en Hitler achterna is gereisd.

Bijna twintig jaar na de oorlog verklaarde ene Walter Lueders in 1963 iets opmerkelijks. Het graf van Mueller in Berlijn bleek dus leeg, Lueders zegt dat hij ergens tussen juni en oktober 1945 lijken uit massagraven moest halen om ze te laten herbegraven. In augustus zouden ze het lijk van Mueller hebben gevonden, in uniform zonder de onderscheidingen er op. Ze trokken zijn lichaam uit de kuil en vonden het identiteitsbewijs van 'Generaal Heinrich Mueller'.
Lueders zou het stoffelijk overschot naar de begraafplaats in de Grosse Hamburgerstrasse hebben gebracht waar het verdween in een massagraf.

Niet veel later vond er een tweede 'herbegraving' plaats, opnieuw zou dit Mueller betreffen, hoe de dokter dat vast heeft kunnen stellen blijft een raadsel. Een gevangene (Heinz Pannwitz) van de Russen verklaarde dat Mueller ook in Rusland gevangen had gezeten en al in een vroeg stadium zou zijn overleden.
Weer een andere lezing zegt dat Mueller reeds in Berlijn was doodgeschoten. Er zijn uiteindelijk zoveel tegenstrijdige verklaringen dat de CIA concludeerde dat Mueller nooit terecht zou staan voor zijn daden en dat hij hoogstwaarschijnlijk in de eerste meidagen van 1945 moet zijn overleden in Berlijn.

Sommige andere nazi's die terecht stonden, waaronder Eichmann, bleven volhouden dat Mueller ontsnapt was en voor de Russen werkte. Op 2 november 1967 braken twee Israëli's in bij de woning van de veronderstelde weduwe van Mueller, ze werden gepakt, maar de Duitsers zagen er aanleiding in om te veronderstellen dat Mueller mogelijk toch nog in leven was en dat ze nauw zouden samenwerken met de Mossad.
Het Amerikaanse rapport besloot met de woorden dat er direct na de oorlog veel te weinig ondernomen is om Mueller op te sporen en dat alle andere scenario's mogelijk zijn omdat er geen enkel waterdicht bewijs is voor één theorie.

Mueller stond samen met Eichmann en Bormann hoog op het 'verlanglijstje' van de geallieerden om te worden opgepakt na de oorlog. Opmerkelijk nog is dat de dossiers waar Mueller over ging, nooit zijn teruggevonden.
Of ze vernietigd zijn bij het bombardement of dat de Russen ze met Mueller mee hebben genomen zal een raadsel blijven.
Dat Mueller inderdaad in 1948 verhoord is en daarna CIA-agent is geworden lijkt een erg sterk verhaal.


Naschift oktober 2013

Het Duitse blad Bild weet te melden dat uit wetenschappelijk onderzoek vast is komen te staan dat Müller op 2 mei 1945 is omgekomen en begraven werd. Het lichaam van Müller zou reeds in augustus 1945 zijn gevonden in een eenvoudig graf en zijn herbegraven met 2.500 andere lijken, dit zou hebben plaatsgevonden op een Joodse begraafplaats. Müller had zijn uniform nog aan, de emblemen waren er deels af, in zijn binnenzak vond men zijn identiteitsbewijs.
Het Berlijns Centrum voor Oorlogsdocumentatie vond documenten die dit onderschrijven.

Pagina's over Adolf Hitler:
  Tijdlijn Hitler
  Mein Kampf
  Hitlers' inspiratie
  De aanslagen
  Berchtesgaden
  Dubbelgangers
  De laatste dagen van Hitler
  Hitlers' dood
  Film Der Untergang
  Hitler leeft!


Ben Verzet:

De Dokwerker is tevens via Facebook en Twitter te volgen. Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Ben Mokums Verzet op Facebook           Email De Dokwerker (Ben Verzet)           Volg de Dokwerker op Twitter

Alle onderwerpen van De Dokwerker

Raoul wallenberg Pieter gerbrandy U-boot SHOAH documentaire Base Begraafplaats oosterbeek arnhem Surinaamse joden Oorlogswinter Hell and back Waalsdorpervlakte Hollandsche schouwburg Joden in de wereld Unter bauern Hermans hetbehoudenhuis Staatsgreep Schietpartij 7mei amstelveenseweg Zwaar water Hendrik koot Joseph kolkman Joep henneboel Beethovenstraat Stadhoudersbrief Boksschool olympia Fusilladeplaats weteringcircuit Reve de avonden Muziekroof Hitler leeft Wo2 pamfletten Marnixstraat Oskar schindler Anton de kom Onbekendegracht Valkyrie Plaquette hb Gedenkplaat bloemgracht82 Silbertanne Arbeitseinsatz Titus brandsma Nieuwezijds voorburgwal Vichy Jaap van velzen Anne frank Dries riphagen Boys from brazil Het verzet Fotos kamp westerbork Hongerwinter Belastingen Mauthausen Russenoorlog Herdenkingen Gebouw de bazel Vaticaan Pieter menten Oproep02 Verlies nederlanderschap Asterdorp Eduard veterman Politie amsterdam Bontroof Het parool Bart de kok Oproep Oproep07 Huis annefrank merwedeplein Drie van breda As onderwijzerhof C en a Theresienstadt Diaspora Hermans damokles Termen tweede wereldoorlog Wally van hall Eva tas Willem sassen The pianist Erebegraafplaats Bloeme evers-emden Berchtesgaden Ingezonden Westerweelgroep Atoombommen japan Index Verzetsherdenkingskruis Reglement vva Zwartboek Nu of nooit Son of saul Sonny boy Mein kampf Piet meerburg Canada vrijstaat voor nazis Oorlogshelden Soldaat van oranje Demjanjuk Amsterdammers Het grote gebod Schietpartij dedam Kurt becher Pers tweede wereldoorlog Eagle landed Davidster Straatnamen tijdens wo2 Jo spier Elfstedentocht Dachau Bevrijdingslinde Wilhelmus Oorlogsschade Jordaan oproer Geroofde meubels Schaduw overwinning Nederlandsindie Bridge kwai Aristides de sousa mendes do amaral e abranches Aow oud gedienden Majoor bosshardt Als twee druppels water Kopgeld Stalag17 Wo2 onderscheiding aanvragen Jan koopmans Ss nebenstelle Kolven Wo2 schande Nazis zuid-amerika Lindemans kingkong Huizenroof Horst schumann Hans hirschfeld Amsterdam wo2 Kellys heroes Gaarkeukens Bergen-belsen Adolf hitler Oorlogsverhaal johan2 Onderduikers Buchenwald hek zandvoort Theo dobbe Wiedergutmachung Nieuws archief 01 Verzetskruis Journalist venema Oproep04 Wo2 stakingen Nieuws archief 02 Fusillaties rozenoord Hs~nieuws Jeane zwinkels Herman elteschool Mengele Tatoeage auschwitz Kamp vught Dagboek vervolg Kunstroof Bevrijdingsdag Joodse spelling Nieuws archief 04 Oproep01 Fosforbommen Februaristaking herdenking 2016 Noodgeld Terdoodveroordeeld Klaas faber Documentaire dedokwerker Prins bernhard Barneveld groep Brug te ver Annefrankstraat Tijdlijn tweede wereldoorlog Rosenstrasse Artis Zwarte front Karel walet Hannie schaft Sink the bismarck Oorlogsverhaal leo Hendrik zeeman De overval Jodenmanussie Walter suskind Duitse grond werd nederlands Les heritiers Kamp prins bernhard Kinderen wo2 Anne frank boom Miep oranje Getto Slobodan mitric Saint soldiers Groep 2000 Boeren Alwyn collinson Jacques van tol Defiance Ans van dijk Auschwitz Meisje met rode haar Oorlogsverhaal frans Klokkenroof Tante truus Negationisme Nieuws archief 07 Fokker bombardementen Harry verheij Das boot Jaap kaas Bert vromen Oproep06 Oorlogsdoden Guns navarone Oranjevrijbuiters Adressen Duits verzet Westerbork Katyn Japanse schindler Kamptaal Aanslagen op hitler Piet nak Ben strik Voortvluchtige oorlogsmisdadigers Kamp amersfoort Siert bruins Toneelstuk anne Ravensbruck Fotos Albert speer Jodenhoek wandeling03 Hitlers eigenaardigheden Johan van hulst Hans teengs gerritsen Hs~oranjevrijbuiters Ajax Nsb Eerste film tweede wereldoorlog Kipp 1948 later Heinrich boere Odessa Inval familie frank Joodse huizen Hitlers laatste dag Medisch contact Great escape Holocaust museum Oproep03 Aanslag bevolkingsregister Matzes Bet van beeren Adolf van nol Schwabmunchen Jodenhoek wandeling01 Fiets inleveren wo2 Homos en nazis Tora De ijssalon Contact Verzetsmuseum amsterdam Portugese synagoge Bloemgracht82 Gustav weler De bezem Lippmann rosenthal Come and see Carlton hotel Joodse invalide Scarlet black Cross of iron Oorlogsmuseum Hanns rauter Treblinka Mokums Jodenhoek wandeling04 Nieuws Vernietigingskamp Roma sinti Nazis 1945-1948 Shalom Ggz Unbroken Pastorale Bommenkaart amsterdam Walter suskind film Radio oranje Ovenbouwers Ontjoden Ns Nieuws archief 05 Werkstuk Columns tweede wereldoorlog Oskar groning Foute bedrijven Bariloche Marinus jansen Tina strobos Jodentram Amsterdamse bos Ben verzet Oorlogsfilms Patton Illegale parool Tijdlijn adolf hitler Auschwitz herdenking Meer kampen wo2 Bom kinkerbuurt Hoofdrolspelers wo2 Oorlogsverhaal johan Nederlandsche unie Schindlers list Burgemeester amsterdam wo2 Abraham puls Der untergang Saving private ryan Schietpartij cs amsterdam Dagboek anne frank Ss vrouwen Sobibor Concentratiekampen Operation amsterdam Joodse raad Indische kwestie Grebbeberg Pater bleijs Rede wilhelmina 291943 Dirty dozen Nieuws archief 03 Johan heesters Jacob luitjens Wo2 overpijnzing Reguliersgracht Mussert Rudolf hess Zwarte soldaten D-day Videos Oproep05 Boy striped Aha Anne frank verraden Tatra t87 Raffle Interneringskampen amsterdam Martin bormann Longest day Gerrit van der veen Bombardementen amsterdam Aanleiding tweede wereldoorlog Hitler Velser affaire Cs-6 Hans calmeyer Subkampen Jodenhoek wandeling02 Oorlogsverhalen George patton Bombardement rotterdam Pp groep Februaristaking Miep gies Dossiers openbaar 2021 Ko stevense Auschwitz charlatan Plein 40-45 Jerrycan De dokwerker Kampen wo2 Nederlands indie Niod Jodenjacht Joodse synagoge Dodenherdenking Fout omstreden Karel bonnekamp Schietpartij marnixstraat Verzetsmonument Pontonbrug Walt disney Aanklacht wo2 Joop wolff Muhlberg Karl lueger Lodewijk ernst visser Riphagen Bob scholte Mirjam ohringer Jodenkwartier Amsterdamse verzetshelden Inglourious basterds Paul de groot Schaduwkade Klokkenluider Hortusplantsoen Jonkheer roel Nieuws archief 06 Rode kruis Generaal winkelman Zwitserland Philip mechanicus Efraim zuroff De aanslag harry mulisch Yad vashem Staalstraat Disclaimer Nieuws archief 08 Lou jansen Rolls royce Tonny van renterghem