De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam


Door de ogen van Ben Verzet

Oproep

Deze pagina is voor iedereen, als je iets of iemand zoekt kun je mij dat mailen, dan plaats ik dat op deze pagina.
Oude oproepen, beantwoord of niet, worden gearchiveerd.

Als je luchtiger oproepen hebt kun je dat HIER doen.


OPROEP PAGINA 01 (deze pagina, de eerste)
OPROEP PAGINA 02
OPROEP PAGINA 03
OPROEP PAGINA 04
OPROEP PAGINA 05
OPROEP PAGINA 06
OPROEP PAGINA 07 (de meest recente)
OPROEP
Tijdens het huis opruimen van mijn opa vorig jaar vonden wij een plastic tasje met daarin een aantal foto's van een Joodse familie. Er zitten een aantal kleinere foto's bij die werkelijk vreselijk zijn. wij als kleindochters (er is voor de rest geen familie meer) zouden graag willen weten welk verband mijn opa met deze foto had.
Sinds drie jaar is er een aangenomen dochter in beeld bij de familie, zij wist te vertellen dat opa Joods was en dat hij in een Pools werkkamp gezetten zou hebben. Opa was een gesloten man en ging als Herman Franke door het leven, maar zijn echte naam was Arij Franke, genoren 15-12 1917.
Nu is mijn vraag om tips of adressen waar ik heen kan gaan om uit te zoeken wie mijn opa was ten tijde van de oorlog en wat het voor foto's zijn en wat hij, of iemand anders, ermee te maken zou kunnen hebben.

MAIL BEN VERZET ALS JE ANITA KUNT HELPEN


OPROEP
Hier een kleine vraag. Ik ben reeds lang op zoek naar de film "wallenberg a hero's story" met Richard Chamberlain. Kan jij me helpen deze te vinden met Nederlandstalige onderschriften.
Bij voorbaat heel vriendelijke dank.
Gisele

MAIL BEN VERZET ALS JE GISELE KUNT HELPEN


OPROEP
Mijn oom Wilhelmus Balthazar van Luit heeft het verzetherdenkingskruis gekregen voor zijn werk in het verzet te Zaandam. Ik ben daarover informatie aan het zoeken om in een biografie van hem te verwerken die toegevoegd wordt aan een stamboomsite.
Mijn oom is geboren op 16 juli 1924. Hij woonde in de jaren 40-45 bij zijn ouders op de Luikse straat 20 te Zaandam. Zover als ik gehoord heb van mijn moeder (mijn oom liet zeer weinig los over die tijd) heeft hij gezeten bij knokploeg/verzetsgroep Pieters of Piet te Zaandam. Hij heeft een liquidatie gedaan op een Duitse soldaat/ verrader omdat die wist van de plannen van het opblazen van de artillerie aan de Hemweg.
Hij heeft ook een behoorlijk lange tijd ondergedoken gezeten op een boerderij in Noord Holland. Waar weet ik niet. Toe hij ondergedoken zat hebben de Duitsers hem willen oppakken bij zijn ouders thuis op de Luikse straat. Omdat hij daar niet was is mijn grootvader Jacobus van Luit opgepakt en die heeft een aantal nachten in de cel gezeten waar ze hem op hardhandige wijze hebben verhoord.
Dat is alles wat ik van die periode weet en dan ook via mijn moeder (mijn vader, inmiddels ook al overleden, is de jongste broer van Wil van Luit) en een van de zussen van mijn vader die in die periode nog jonge meisjes waren.
Ik hoop dat u me nog wat meer informatie kunt geven. Met vriendelijke groeten,
Sophia van Doesum-van Luit

MAIL BEN VERZET ALS JE SOPHIA KUNT HELPEN


OPROEP
Ek skryf hierdie brief in Afrikaans en hoop dat dit goed verstaanbaar sal wees.
Ek is nou amper 73 jaar oud en gebore in Breslau, Silesië, 'n provinsie van Duitsland tot 1945. (Deesdae Pools, Wroclaw). My moeder was 'n Nederlander uit Den Haag, my vader 'n Duitser gebore in Brieg (stad naby Breslau). My ouers se verhaal begin baie jare voor Hitler se bewindsoorname, toe hulle in 1930 in den Haag getroud is.
Op 20 Januarie 1945 moes my ma met twee kinders voor die Russe vlug; haar ideaal was om na haar ouers in Den Haag te gaan vir onderdak. Ons het tot in Holland gevorder, waar ons in 'n interneringskamp vir sowat 3 maande aangehou is. My moeder se verjaarsdag was 9 Augustus 1945 en ons was nog daar. Kort daarna is ons by Aachen terug oor die grens gestuur (gebring), my moeder het nooit daaroor gepraat nie.
Na al die jare sal dit hierdie jaar vir my moontlik word om die stad van my geboorte te besoek, ek soek die spore van my kindheid. Die twee dorpe wat in my gedagtes opkom is Maastricht en Valkenburg, en wel was ons slaapplek in 'n ou klooster, met hoë plavonne met balke, waarop die rotte baljaar het in die donker.
Ek het probeer om op Google inligting te kry, maar kan nie direk enige geskiedkundige gebeure opspoor nie, wel u e-pos adres. Sedert 1955 woon ek in Pretoria, Suid-Afrika en is baie jare met 'n Afrikaanse man getroud. Dalk kan u help, of is hierdie inligting nog nie vryelik beskikbaar nie?
Die uwe,
Siegie van der Walt

MAIL BEN VERZET ALS JE SIEGIE KUNT HELPEN


OPROEP
Wat gebeurde er met de lichamen van oorlogmisdadigers na executie? Overgedragen aan familie? of mogelijk begraven als "Ein Deutscher Soldat" in Ysselsteyn? Er gaat al jaren het gerucht dat Hans-Albinn Rauter hier ook in een naamloos graf zou rusten.
MVG,
Fred

MAIL BEN VERZET ALS JE FRED KUNT HELPEN

REACTIE VAN JAN HUIBERT:
Zie Internet "De graven van vijf gefusilleerde oorlogsmisdadigers in Groningen" en Noot 1. van het boek "Als slachtoffers daders worden" van Koos Groen.
Pieter Faber werd begraven in het graf van zijn vader.OPROEP
Ik kwam er gisteren bij toeval achter toen ik de naam van mijn vader ingaf op Google, daaronder stond de naam van mijn moeder, zij was duits/pools en is in 1924 naar Nederland gekomen om hier te werken.
Onder een foto van het graf van mijn ouders, zij zijn in 1961 en 1962 overleden, stond het bericht dat het huwelijk van mijn ouders in Keulen was ontbonden.
Hierdoor was ik behoorlijk van slag, omdat ik niet beter weet en ook mijn nog in leven zijnde broers en zussen, dat mijn ouders het heel goed konden vinden met elkaar. Maar mijn vraag is: Weet U of er in de oorlog een regel van kracht is geweest dat duits/poolse vrouwen die met een nederlandse man waren getrouwd,dat dit huwelijk automatisch ontbonden werd op 6 oktober 1939.
Want anders hadden zij gewoon in Baarn , waar mijn vader is geboren en altijd gewoond heeft kunnen scheiden. Het is voor ons een raadsel en ook heel gek, ikzelf ben in 1947 geboren en de oudste in 1929. En niemand heeft iets gemerkt of geweten.
Hopelijk heeft U een verklaring!
met vriendelijke groet,
Lien

REACTIE CHARLES
De vader van Lien is in Nederland geboren, haar moeder is in 1924 naar Nederland gekomen. Zij zijn inderdaad in 1961 respectievelijk 1962 overleden. Lien zou bij het instituut voor genealogie in Den Haag de persoonskaarten op kunnen vragen. Hierop staan alle gegevens zoals geboortedatum en plaats, datum huwelijk en eventueel ontbinding.
Ook geboortedatum en –plaats van de kinderen uit dit huwelijk staan daar op. Als er inderdaad een echtscheiding in Keulen vermeld wordt kan verder onderzoek bij de burgelijke stand in Keulen plaatsvinden.

Charles, Frankrijk

REACTIE LIEN TOEN ZIJ DIT VERNAM
Verrassend om nog iets te horen na zo'n lange tijd. Maar inmiddels ben ik eruit.
Mijn ouders zijn niet gescheiden ..... maar bij het digitaliseren van de huwelijksakte in Het Utrechts Archief, wat door vrijwilligers ingebracht word, is toen iets mis gegaan.
Ik heb alles aangevraagd, ook de kaarten uit den Haag en de Huwelijksakte (die was in een ander boek terecht gekomen) maar uiteindelijk is alles opgelost. Wat grappig dat iemand uit Frankrijk reageert! Hartelijk dank dat je de moeite hebt genomen om alsnog mij dit te melden.
Met vriendelijke groet, LienOPROEP
Enige tijd geleden hebben wij de Efteling bezocht. Wij zijn daar in het carrouselpaleis een schildering tegengekomen dat wij tot onze verbazing ook in bezit hebben.
Het betreft een schilderij waarop 3 mannen aan het drinken zijn, daarnaast staat een waard die met waarschuwende vinger het gezelschap aanschouwt. Het schilderij dat wij in de Efteling gezien hebben is gesigneerd met Atelier André Gieze en lijkt een detail van het schilderij dat wij hebben.
Ons schilderij hangt in het hotel dat wij hebben in Oostenrijk, in een van de ruimtes van het restaurant. Het schilderij heeft een formaat van 2,5m. x 2 m. en is geschilderd op doek. Tot zover wij het kunnen zien is de onze niet gesigneerd, wellicht zit het achter de grote houten omlijsting.
We hebben ook contact gezocht met de Efteling maar die hebben ons helaas niet veel meer informatie kunnen verschaffen. Geintrigeerd door een schilderij te hebben zonder enig idee waar deze vandaan komt ben ik op zoek gegaan op internet en ben zo op het idee gekomen dat het misschien wel een schilderij is dat ooit in handen van de nazi's is geweest en uiteindelijk bij ons is beland.
De waard op de afbeelding heeft een keppel op, dat zou eventueel erop kunnen duiden dat het een joodse voorstelling betreft. Naar mijn idee hebben wij het origineel, aangezien ons schilderij op doek is geschilderd en het schilderij dat in de Efteling hangt lijkt geprint op de muur.
Uit archieven kan ik niet veel wijs omdat ik zo weinig weet over het schilderij. Wellicht kunt u er eens naar kijken of dit schilderij u bekend voorkomt als zoekgeraakt schilderij of mij verder kan helpen in mijn zoektocht!
Alvast hartelijk dank.
Met vriendelijke groet,
Denise

Foto 1 is die in De Efteling, foto 2 die van Denise.MAIL BEN VERZET ALS JE DENISE KUNT HELPEN

REACTIE FRED:
Het zou mogelijk zijn dat het schilderij uit het atelier André Giezen te Bergen op Zoom komt.
De Efteling heeft ook bij de bokkenrijders een schilderij/replica van hem hangen.


OPROEP
Mijn naam is Frans
Geboren 1949 te Leiden
Ik heb een vraag. Mijn moeders eerste man Frederik Serlier is in Bergen-Belsen omgekomen. Nu gaat het verhaal dat hij is mishandeld op het politie bureau Haagse Veer in Rotterdam. En via kamp Vught naar Bergen Belsen getransporteerd.
Daar was ook een NSB man bij ene Cornelis Berg die is ook reeds langere tijd overleden. Maar heeft na de tweede wereld oorlog gevangen gezeten in Breda, weet U misschien waarvoor hij veroordeeld is?
Want dat zou ik gaarne weten, mijn hele jeugd heeft eigenlijk geleden onder die oorlog. De vader van mijn twee overleden broers en zus, is niet meer terug gekomen. En dat verdriet zowel van mijn moeder als die kinderen hebben grote invloed op mijn leven gehad.
Frans

MAIL BEN VERZET ALS JE FRANS KUNT HELPEN


OPROEP PAGINA 01 (deze pagina, de eerste)
OPROEP PAGINA 02
OPROEP PAGINA 03
OPROEP PAGINA 04
OPROEP PAGINA 05
OPROEP PAGINA 06
OPROEP PAGINA 07 (de meest recente)


Schrijf een column of stuur je foto's in

Voor de site De Dokwerker zoek ik verhalen die niet te lang zijn omdat de essentie dan wellicht ondersneeuwt maar belangrijker nog, de boodschap die uit moet gaan van een persoonlijk verhaal over de Tweede Wereldoorlog moet ook helder zijn.
Alles wat je kwijt wilt of gepubliceerd wilt zien op deze site kun je mij toesturen.

Ben Verzet:

De Dokwerker is tevens via Facebook en Twitter te volgen. Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Ben Mokums Verzet op Facebook           Email De Dokwerker (Ben Verzet)           Volg de Dokwerker op Twitter

Alle onderwerpen van De Dokwerker

Raoul wallenberg Pieter gerbrandy U-boot SHOAH documentaire Base Begraafplaats oosterbeek arnhem Surinaamse joden Oorlogswinter Hell and back Waalsdorpervlakte Hollandsche schouwburg Joden in de wereld Unter bauern Hermans hetbehoudenhuis Staatsgreep Schietpartij 7mei amstelveenseweg Zwaar water Hendrik koot Joseph kolkman Joep henneboel Beethovenstraat Stadhoudersbrief Boksschool olympia Fusilladeplaats weteringcircuit Reve de avonden Muziekroof Hitler leeft Wo2 pamfletten Marnixstraat Oskar schindler Anton de kom Onbekendegracht Valkyrie Plaquette hb Gedenkplaat bloemgracht82 Silbertanne Arbeitseinsatz Titus brandsma Nieuwezijds voorburgwal Vichy Jaap van velzen Anne frank Dries riphagen Boys from brazil Het verzet Fotos kamp westerbork Hongerwinter Belastingen Mauthausen Russenoorlog Herdenkingen Gebouw de bazel Vaticaan Pieter menten Oproep02 Verlies nederlanderschap Asterdorp Eduard veterman Politie amsterdam Bontroof Het parool Bart de kok Oproep Oproep07 Huis annefrank merwedeplein Drie van breda As onderwijzerhof C en a Theresienstadt Diaspora Hermans damokles Termen tweede wereldoorlog Wally van hall Eva tas Willem sassen The pianist Erebegraafplaats Bloeme evers-emden Berchtesgaden Ingezonden Westerweelgroep Atoombommen japan Index Verzetsherdenkingskruis Reglement vva Zwartboek Nu of nooit Son of saul Sonny boy Mein kampf Piet meerburg Canada vrijstaat voor nazis Oorlogshelden Soldaat van oranje Demjanjuk Amsterdammers Het grote gebod Schietpartij dedam Kurt becher Pers tweede wereldoorlog Eagle landed Davidster Straatnamen tijdens wo2 Jo spier Elfstedentocht Dachau Bevrijdingslinde Wilhelmus Oorlogsschade Jordaan oproer Geroofde meubels Schaduw overwinning Nederlandsindie Bridge kwai Aristides de sousa mendes do amaral e abranches Aow oud gedienden Majoor bosshardt Als twee druppels water Kopgeld Stalag17 Wo2 onderscheiding aanvragen Jan koopmans Ss nebenstelle Kolven Wo2 schande Nazis zuid-amerika Lindemans kingkong Huizenroof Horst schumann Hans hirschfeld Amsterdam wo2 Kellys heroes Gaarkeukens Bergen-belsen Adolf hitler Oorlogsverhaal johan2 Onderduikers Buchenwald hek zandvoort Theo dobbe Wiedergutmachung Nieuws archief 01 Verzetskruis Journalist venema Oproep04 Wo2 stakingen Nieuws archief 02 Fusillaties rozenoord Hs~nieuws Jeane zwinkels Herman elteschool Mengele Tatoeage auschwitz Kamp vught Dagboek vervolg Kunstroof Bevrijdingsdag Joodse spelling Nieuws archief 04 Oproep01 Fosforbommen Februaristaking herdenking 2016 Noodgeld Terdoodveroordeeld Klaas faber Documentaire dedokwerker Prins bernhard Barneveld groep Brug te ver Annefrankstraat Tijdlijn tweede wereldoorlog Rosenstrasse Artis Zwarte front Karel walet Hannie schaft Sink the bismarck Oorlogsverhaal leo Hendrik zeeman De overval Jodenmanussie Walter suskind Duitse grond werd nederlands Les heritiers Kamp prins bernhard Kinderen wo2 Anne frank boom Miep oranje Getto Slobodan mitric Saint soldiers Groep 2000 Boeren Alwyn collinson Jacques van tol Defiance Ans van dijk Auschwitz Meisje met rode haar Oorlogsverhaal frans Klokkenroof Tante truus Negationisme Nieuws archief 07 Fokker bombardementen Harry verheij Das boot Jaap kaas Bert vromen Oproep06 Oorlogsdoden Guns navarone Oranjevrijbuiters Adressen Duits verzet Westerbork Katyn Japanse schindler Kamptaal Aanslagen op hitler Piet nak Ben strik Voortvluchtige oorlogsmisdadigers Kamp amersfoort Siert bruins Toneelstuk anne Ravensbruck Fotos Albert speer Jodenhoek wandeling03 Hitlers eigenaardigheden Johan van hulst Hans teengs gerritsen Hs~oranjevrijbuiters Ajax Nsb Eerste film tweede wereldoorlog Kipp 1948 later Heinrich boere Odessa Inval familie frank Joodse huizen Hitlers laatste dag Medisch contact Great escape Holocaust museum Oproep03 Aanslag bevolkingsregister Matzes Bet van beeren Adolf van nol Schwabmunchen Jodenhoek wandeling01 Fiets inleveren wo2 Homos en nazis Tora De ijssalon Contact Verzetsmuseum amsterdam Portugese synagoge Bloemgracht82 Gustav weler De bezem Lippmann rosenthal Come and see Carlton hotel Joodse invalide Scarlet black Cross of iron Oorlogsmuseum Hanns rauter Treblinka Mokums Jodenhoek wandeling04 Nieuws Vernietigingskamp Roma sinti Nazis 1945-1948 Shalom Ggz Unbroken Pastorale Bommenkaart amsterdam Walter suskind film Radio oranje Ovenbouwers Ontjoden Ns Nieuws archief 05 Werkstuk Columns tweede wereldoorlog Oskar groning Foute bedrijven Bariloche Marinus jansen Tina strobos Jodentram Amsterdamse bos Ben verzet Oorlogsfilms Patton Illegale parool Tijdlijn adolf hitler Auschwitz herdenking Meer kampen wo2 Bom kinkerbuurt Hoofdrolspelers wo2 Oorlogsverhaal johan Nederlandsche unie Schindlers list Burgemeester amsterdam wo2 Abraham puls Der untergang Saving private ryan Schietpartij cs amsterdam Dagboek anne frank Ss vrouwen Sobibor Concentratiekampen Operation amsterdam Joodse raad Indische kwestie Grebbeberg Pater bleijs Rede wilhelmina 291943 Dirty dozen Nieuws archief 03 Johan heesters Jacob luitjens Wo2 overpijnzing Reguliersgracht Mussert Rudolf hess Zwarte soldaten D-day Videos Oproep05 Boy striped Aha Anne frank verraden Tatra t87 Raffle Interneringskampen amsterdam Martin bormann Longest day Gerrit van der veen Bombardementen amsterdam Aanleiding tweede wereldoorlog Hitler Velser affaire Cs-6 Hans calmeyer Subkampen Jodenhoek wandeling02 Oorlogsverhalen George patton Bombardement rotterdam Pp groep Februaristaking Miep gies Dossiers openbaar 2021 Ko stevense Auschwitz charlatan Plein 40-45 Jerrycan De dokwerker Kampen wo2 Nederlands indie Niod Jodenjacht Joodse synagoge Dodenherdenking Fout omstreden Karel bonnekamp Schietpartij marnixstraat Verzetsmonument Pontonbrug Walt disney Aanklacht wo2 Joop wolff Muhlberg Karl lueger Lodewijk ernst visser Riphagen Bob scholte Mirjam ohringer Jodenkwartier Amsterdamse verzetshelden Inglourious basterds Paul de groot Schaduwkade Klokkenluider Hortusplantsoen Jonkheer roel Nieuws archief 06 Rode kruis Generaal winkelman Zwitserland Philip mechanicus Efraim zuroff De aanslag harry mulisch Yad vashem Staalstraat Disclaimer Nieuws archief 08 Lou jansen Rolls royce Tonny van renterghem