De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam


Door de ogen van Ben Verzet

Hans Johan Teengs Gerritsen, dé man achter de Prins

Vooropgesteld, Prins Bernhard staat er goed op bij leden van het voormalig verzet, met name het rechtse verzet dan, dat in de oorlog de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten werd genoemd. Dat 'Nederlandse' werd er al snel afgehaald omdat de afkorting (NBS) verwarrend was met de NSB.
Teengs was voorzitter van het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS.) Hij was de eerste directeur van de BNV (Bureau Nationale Veiligheid) de latere BVD.

De Prins opereerde vanuit Engeland met Koningin Wilhelmina aan zijn zijde, sommige stellen dat de rollen andersom waren, geloof mij, de Prins had de touwtjes in handen, de Koningin was er slechts om het een legaal tintje te geven en de regering in ballingschap te sussen. Maar de Prins kon uiteraard niet alles zelf. Deels niet omdat er veel te doen was en hij nogal gek op rondvliegen was, maar grotendeels omdat niet alles het daglicht kon verdragen.
Op zich niet verwonderlijk, volgens de Prins was alles geoorloofd in de strijd tegen Hitler, dus mochten er soms wat minder frisse acties worden ondernomen. Er waren verbindingsmannen nodig die opdrachten van de Prins overbrachten aan de mensen in het veld.

'De vriend van de Prins'

Een van die mannen was Hans Teengs Gerritsen. De Prins leerde hem in 1930 in Zwitserland kennen, lang dus voordat de Prins zijn aanstaande Juliana ontmoette. De naam Teengs Gerritsen is overigens een verzonnen iets, want Hans heette officieel Teengs, zijn tante Aletta Jacobs was getrouwd met Carel Victor Gerritsen, hij keek erg tegen hen op, van zijn oom 'leende' hij de achternaam.
Hans zat in het verzet, althans, zo noemde hij het, als ik alles goed lees was hij voornamelijk wapenhandelaar en verdiende daar meer dan behoorlijk mee.

De contacten tussen het Koningshuis en Teengs waren zeer innig, zeven jaar na hun eerste ontmoeting trouwde Bernhard zich in het Nederlandse Koningshuis. Hans Teengs Gerritsen was er kind aan huis en werd door de prinsessen 'Oom Hans' genoemd. De vrienden gingen ruim twintig keer met elkaar op safari in Afrika, Bernhard was peetvader van de twee kinderen van Teengs.
Teengs verzorgde naar verluidt de contacten tussen de Prins en een groep die later bekend zou komen te staan als het 'schaduwcommando van Prins Bernhard'. Later zou Teengs banden krijgen met Karate Bob, de Serviër Slobodan Mitric die honderden liquidaties op zijn geweten heeft, hij leeft nog altijd en staat op het moment van schrijven (juni 2016) op het punt te worden uitgewezen als ongewenst vreemdeling. Slobodan heeft altijd volgehouden 'klusjes' te hebben opgeknapt voor Teengs.
Omdat Mitric na de oorlog is geboren doet hij er hier niet toe omdat het schaduwcommando van de prins dateert uit 1945.

Ex-spion van Servië Karate Bob (Slobodan Mitric) overleed op 25 november 2016 in een ziekenhuis te Amsterdam nadat hij ademhalingsmoeilijkheden had gekregen. Een dag ervoor had een kennis hem eten gebracht, volgens die getuige was er toen nog niets met hem aan de hand.

Teengs op zijn beurt kon na de oorlog een rol blijven spelen in de wapenhandel, tevens richtte hij een bedrijf op dat grote buitenlandse bedrijven adviseerde hoe zij zaken konden doen met Nederland, Teengs werd door de Prins geholpen met het opzetten van dit bedrijf. Amerikaanse bedrijven als Lockheed en Northrop deden zaken met Teengs.
In 1976 bleek dat een 'hooggeplaatste Nederlander' steekpenningen had aangenomen van Lockheed en Northrop, later bleek dat Bernhard te zijn, maar het was Teengs die de schuld op zich nam om Bernhard buiten schot te houden, dit mislukte met het bekende gevolg dat Bernhard gestraft werd.

Na de oorlog wierp Teengs zich ook op als woordvoerder van het verzet, zijn vriendschap met de Prins zullen een aardig handje hebben geholpen, want zo'n verzetsman was Teengs niet geweest. Weliswaar werd hij door de Duitsers opgepakt en zat hij in de kampen Scheveningen, Haaren, Amersfoort, Natzweiler en Dachau, maar daar kwam hij ongeschonden uit.
Loe de Jong noemde Teengs totaal niet in zijn kroniek 'Het Koninkrijk der Nederlanden', opmerkelijk, want De Jong zat tijdens de oorlog dicht bij het vuur als directeur van het RIOD (het latere NIOD), namelijk in Londen. Hij moet de naam Teengs toch vaak gehoord hebben van de Prins.

Teengs was, net als het verzet, een groot tegenstander van het vrijlaten van 'de Drie van Breda', maar in 1972 draaide hij 180 graden de andere kant op, het betekende een breuk met het voormalig verzet. Het verzet waar hij nooit echt deel van uitgemaakt had want Steengs schreef meermaals een auto-biografie die nooit uit zou komen, de documenten en schrijfsel van Steengs vormden wel de basis voor een latere biografie, maar uit het checken van de feiten bleek steeds dat Steengs het allemaal groter had gemaakt dan het in werkelijkheid was geweest.
De grootste verdienste van Steengs ligt in de na-oorlogse periode.

Waar de archieven voor eeuwig over zullen zwijgen is de relatie tussen Steengs, de Prins en het vermeende commando dat opdracht had het links (lees; Communistische) verzet in een kwaad daglicht te stellen en zelfs uit te schakelen. De verhalen over verraad van linkse verzetsmensen op het einde van de oorlog zijn talrijk, lees in dit verband ook 'De Velser Affaire' (link.)
Teengs overleed op 82-jarige leeftijd ten gevolge van, ook al, een auto-ongeluk. Karate Bob zou hierover gezegd hebben: "ze hebben Teengs een hartaanval bezorgd waarna hij overleed." Slobodan Mitric was overigens niet rouwig om de dood van Teengs die hij verweet hem tot de handel in cocaïne te hebben aangezet.

Karate Bob over de tegenwerkingen die hij ondervond

Slobodan Mitric werd volgens eigen zeggen jarenlang dwars gezeten door diverse ministeries vanwege zijn kennis over onfrisse zaakjes waarbij Teengs de verbindingsman zou zijn geweest. De biografie die Teengs schreef kwam er nooit, daarin zou, ook weer volgens Slobodan Mitric, Teengs een boekje opendoen over een aantal 'avonturen' met de Serviër, zover kwam het dus niet, want Teengs stierf onder verdachte omstandigheden (auto-ongeluk en een hartaanval.) Teengs was toen hoofd van het Bureau Nationale Veiligheid.
En Teengs was de enige niet, want Slobodan Mitric meldt verder dat oud hoofdcommissaris Gerard Toorenaar van de Amsterdamse politie een boek wilde schrijven over de relatie tussen de twee, het boek kwam er niet omdat Toorenaar een hartaanval kreeg. Mitric kreeg het Spaans benauwd en wilde zijn dossiers inzien, toemalig Minister Ien Dales wilde hem toestemming geven maar werd getroffen door een hartaanval en stierf.
Dat Joop de Uyl vlak nadat hij de zaak rond Karate Bob wilde laten onderzoeken een hersenbloeding kreeg noem ik maar toeval. Geen van de voorvallen kon ik daadwerkelijk koppelen aan het vrijmaken van informatie over Slobodan Mitric, alias Karate Bob.

Opmerkelijk is het wel en ook weer niet uitzonderlijk, want Veterman en Pater Bleys wilden na de oorlog ook een boekje opendoen over Bernhard en de regering in Londen, beiden kwamen op mysterieuze wijze om het leven, na een auto-ongeluk.

Hoe verging het het commando?
Opgericht in 1944 om de Communisten de dwarsbomen en ontbonden in 1990 toen op 7 oktober van dat jaar Teengs op 82-jarige leeftijd na een hartstilstand, kort op een auto-ongeluk, overleed. De vriend van de Prins had ongetwijfeld veel klusjes voor de Prins opgeknapt en daarvoor Karate Bob ingehuurd.
Hoewel Teengs veel geprobeerd heeft voor Mitric te doen toen deze in detentie zat, moest de Serviër toch lang brommen. De macht van Teengs was groot en zijn arm reikte ver. Mitric heeft altijd zijn mond gehouden, zijn biografie komt uit als hij dood is.

Ben Verzet:

De Dokwerker is tevens via Facebook en Twitter te volgen. Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Ben Mokums Verzet op Facebook           Email De Dokwerker (Ben Verzet)           Volg de Dokwerker op Twitter

Alle onderwerpen van De Dokwerker

Raoul wallenberg Pieter gerbrandy U-boot SHOAH documentaire Base Begraafplaats oosterbeek arnhem Surinaamse joden Oorlogswinter Hell and back Waalsdorpervlakte Hollandsche schouwburg Joden in de wereld Unter bauern Hermans hetbehoudenhuis Staatsgreep Schietpartij 7mei amstelveenseweg Zwaar water Hendrik koot Joseph kolkman Joep henneboel Beethovenstraat Stadhoudersbrief Boksschool olympia Fusilladeplaats weteringcircuit Reve de avonden Muziekroof Hitler leeft Wo2 pamfletten Marnixstraat Oskar schindler Anton de kom Onbekendegracht Valkyrie Plaquette hb Gedenkplaat bloemgracht82 Silbertanne Arbeitseinsatz Titus brandsma Nieuwezijds voorburgwal Vichy Jaap van velzen Anne frank Dries riphagen Boys from brazil Het verzet Fotos kamp westerbork Hongerwinter Belastingen Mauthausen Russenoorlog Herdenkingen Gebouw de bazel Vaticaan Pieter menten Oproep02 Verlies nederlanderschap Asterdorp Eduard veterman Politie amsterdam Bontroof Het parool Bart de kok Oproep Oproep07 Huis annefrank merwedeplein Drie van breda As onderwijzerhof C en a Theresienstadt Diaspora Hermans damokles Termen tweede wereldoorlog Wally van hall Eva tas Willem sassen The pianist Erebegraafplaats Bloeme evers-emden Berchtesgaden Ingezonden Westerweelgroep Atoombommen japan Index Verzetsherdenkingskruis Reglement vva Zwartboek Nu of nooit Son of saul Sonny boy Mein kampf Piet meerburg Canada vrijstaat voor nazis Oorlogshelden Soldaat van oranje Demjanjuk Amsterdammers Het grote gebod Schietpartij dedam Kurt becher Pers tweede wereldoorlog Eagle landed Davidster Straatnamen tijdens wo2 Jo spier Elfstedentocht Dachau Bevrijdingslinde Wilhelmus Oorlogsschade Jordaan oproer Geroofde meubels Schaduw overwinning Nederlandsindie Bridge kwai Aristides de sousa mendes do amaral e abranches Aow oud gedienden Majoor bosshardt Als twee druppels water Kopgeld Stalag17 Wo2 onderscheiding aanvragen Jan koopmans Ss nebenstelle Kolven Wo2 schande Nazis zuid-amerika Lindemans kingkong Huizenroof Horst schumann Hans hirschfeld Amsterdam wo2 Kellys heroes Gaarkeukens Bergen-belsen Adolf hitler Oorlogsverhaal johan2 Onderduikers Buchenwald hek zandvoort Theo dobbe Wiedergutmachung Nieuws archief 01 Verzetskruis Journalist venema Oproep04 Wo2 stakingen Nieuws archief 02 Fusillaties rozenoord Hs~nieuws Jeane zwinkels Herman elteschool Mengele Tatoeage auschwitz Kamp vught Dagboek vervolg Kunstroof Bevrijdingsdag Joodse spelling Nieuws archief 04 Oproep01 Fosforbommen Februaristaking herdenking 2016 Noodgeld Terdoodveroordeeld Klaas faber Documentaire dedokwerker Prins bernhard Barneveld groep Brug te ver Annefrankstraat Tijdlijn tweede wereldoorlog Rosenstrasse Artis Zwarte front Karel walet Hannie schaft Sink the bismarck Oorlogsverhaal leo Hendrik zeeman De overval Jodenmanussie Walter suskind Duitse grond werd nederlands Les heritiers Kamp prins bernhard Kinderen wo2 Anne frank boom Miep oranje Getto Slobodan mitric Saint soldiers Groep 2000 Boeren Alwyn collinson Jacques van tol Defiance Ans van dijk Auschwitz Meisje met rode haar Oorlogsverhaal frans Klokkenroof Tante truus Negationisme Nieuws archief 07 Fokker bombardementen Harry verheij Das boot Jaap kaas Bert vromen Oproep06 Oorlogsdoden Guns navarone Oranjevrijbuiters Adressen Duits verzet Westerbork Katyn Japanse schindler Kamptaal Aanslagen op hitler Piet nak Ben strik Voortvluchtige oorlogsmisdadigers Kamp amersfoort Siert bruins Toneelstuk anne Ravensbruck Fotos Albert speer Jodenhoek wandeling03 Hitlers eigenaardigheden Johan van hulst Hans teengs gerritsen Hs~oranjevrijbuiters Ajax Nsb Eerste film tweede wereldoorlog Kipp 1948 later Heinrich boere Odessa Inval familie frank Joodse huizen Hitlers laatste dag Medisch contact Great escape Holocaust museum Oproep03 Aanslag bevolkingsregister Matzes Bet van beeren Adolf van nol Schwabmunchen Jodenhoek wandeling01 Fiets inleveren wo2 Homos en nazis Tora De ijssalon Contact Verzetsmuseum amsterdam Portugese synagoge Bloemgracht82 Gustav weler De bezem Lippmann rosenthal Come and see Carlton hotel Joodse invalide Scarlet black Cross of iron Oorlogsmuseum Hanns rauter Treblinka Mokums Jodenhoek wandeling04 Nieuws Vernietigingskamp Roma sinti Nazis 1945-1948 Shalom Ggz Unbroken Pastorale Bommenkaart amsterdam Walter suskind film Radio oranje Ovenbouwers Ontjoden Ns Nieuws archief 05 Werkstuk Columns tweede wereldoorlog Oskar groning Foute bedrijven Bariloche Marinus jansen Tina strobos Jodentram Amsterdamse bos Ben verzet Oorlogsfilms Patton Illegale parool Tijdlijn adolf hitler Auschwitz herdenking Meer kampen wo2 Bom kinkerbuurt Hoofdrolspelers wo2 Oorlogsverhaal johan Nederlandsche unie Schindlers list Burgemeester amsterdam wo2 Abraham puls Der untergang Saving private ryan Schietpartij cs amsterdam Dagboek anne frank Ss vrouwen Sobibor Concentratiekampen Operation amsterdam Joodse raad Indische kwestie Grebbeberg Pater bleijs Rede wilhelmina 291943 Dirty dozen Nieuws archief 03 Johan heesters Jacob luitjens Wo2 overpijnzing Reguliersgracht Mussert Rudolf hess Zwarte soldaten D-day Videos Oproep05 Boy striped Aha Anne frank verraden Tatra t87 Raffle Interneringskampen amsterdam Martin bormann Longest day Gerrit van der veen Bombardementen amsterdam Aanleiding tweede wereldoorlog Hitler Velser affaire Cs-6 Hans calmeyer Subkampen Jodenhoek wandeling02 Oorlogsverhalen George patton Bombardement rotterdam Pp groep Februaristaking Miep gies Dossiers openbaar 2021 Ko stevense Auschwitz charlatan Plein 40-45 Jerrycan De dokwerker Kampen wo2 Nederlands indie Niod Jodenjacht Joodse synagoge Dodenherdenking Fout omstreden Karel bonnekamp Schietpartij marnixstraat Verzetsmonument Pontonbrug Walt disney Aanklacht wo2 Joop wolff Muhlberg Karl lueger Lodewijk ernst visser Riphagen Bob scholte Mirjam ohringer Jodenkwartier Amsterdamse verzetshelden Inglourious basterds Paul de groot Schaduwkade Klokkenluider Hortusplantsoen Jonkheer roel Nieuws archief 06 Rode kruis Generaal winkelman Zwitserland Philip mechanicus Efraim zuroff De aanslag harry mulisch Yad vashem Staalstraat Disclaimer Nieuws archief 08 Lou jansen Rolls royce Tonny van renterghem