De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam


Door de ogen van Ben Verzet

>>> KLIK HIER VOOR ACTUEEL NIEUWS <<<

Nieuws archieven: 01 02 03 04 05 06 07 08 09Muur van Mussert geen monument
Moet je een muur, die thans de scheidslijn vormt tussen een weiland en een camping, restaureren? De een vindt van niet, breek hem maar af, de ander vindt dat je blijvend een symbool moet hebben dat herinnert aan de zwarte dagen van Anton Mussert. Voorlopig zijn alle plannen in de ijskast beland.Namen bewakers Auschwitz online
Aleksander Lasik is een historicus die de archieven van meerdere landen raadpleegde met als resultaat dat de namen van 8.502 bewakers die in Auschwitz hebben gewerkt nu openbaar zijn. Ook zijn er vaak foto's en personalia achterhaald door Lasik.
...lees verder...Mein Kamp bestseller
Omdat de auteursrechten op het door Adolf Hitler geschreven boek 'Mein Kampf' in 1916 kwamen te vervallen kon de Duitse Deelstaat Beieren de uitgave van een nieuwe versie niet meer tegenhouden. Het staat een ieder vrij het boek uit te geven, in Duitsland was dat een wetenschappelijke uitgave die voorzien wordt van commentaar.
Er gaan in Duitsland 300 exemplaren per dag van het boek over de toonbank.Meer Duitsers slachtoffer Tweede Wereldoorlog
Welk doel het dient om te onderzoeken hoeveel Duitsers het leven lieten is mij niet duidelijk, zeker niet als je leest dat dat er 175.000 in plaats van 160.000 waren en dat de onderzoekers niet weten hoe dit komt. Volgens mijn gegevens stierven er vijf miljoen Duitse soldaten en een miljoen Duitse burgers.Wie komt er op het namenmonument?
Het namenmonument voor de ruim 102.000 slachtoffers die nooit een graf kregen komt in de Weesperstraat, daar was eerder al overeenstemming over bereikt binnen de gemeenteraad na overleg met de betrokken instanties.
Maar hoe weten we zeker dat iedereen er op staat die er op moet komen te staan? Jim Terlingen, freelance journalist voor onder andere de Volkskrant en amateur-historicus vroeg zich hardop af of het namenmonument wel de juiste namen zou vermelden. Een terechte vraag, want hij vond op de conceptlijst iemand die nog leefde, mogelijk gaat het om meer mensen en eerlijk gezegd, volgens mij is er geen eens duidelijkheid omtrent het aantal slachtoffers, laat staan over om wie het gaat.
Daniel Libeskind is de ontwerper van het 'Holocaust Namenmonument Nederland', zelf zoon van Holocaust-overlevenden.
Bijna alle Europese landen hebben namenmonumenten die herinneren aan de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.Omstreden veiling van de baan
Een Twents veilinghuis was van plan om medio oktober 2016 twee schilderijen van Himmler en een van Hitler te veilen. Na kritiek uit de Joodse samenleving trok het veilinghuis de werken terug omdat het niet wilde dat mensen er aanstoot aan zouden nemen. Blijkbaar kon dat niet vooraf bedacht worden. De schilder is zelf een oud-nazi die de werken in 1948 maakte.
Formeel is het niet verboden dit soort werken aan te bieden. Wie de verkoper is werd overigens niet bekend.

Vorig jaar nog werden schilderijen van de hand van Adolf Hitler geveild in Duitsland. Van over de hele wereld kwamen mensen naar de veiling om te bieden. Het duurste stuk kostte 100.000 Euro. De koper was een Chinees.Geen boek over WOII dat het belangrjkste boek van Nederland is geworden
In de top van de lijst van beste boeken van Nederland staan boeken over de Tweede Wereldoorlog, waaronder 'Het Achterhuis', van Anne Frank. De Bijbel werd tot beste boek verkozen, het verwees daarmee de dagboeken van Anne naar de tweede plek.Verzoek van Yad Vashem
Van Harty van Engelen uit Canada kreeg ik informatie, in het kort kwam het neer op wat Klaas Postma betekent heeft voor het verzet, Yad Vashem overweegt hem te eren met de 'Righteous Among the Nations', maar heeft meer informatie nodig, voornamelijk; hoeveel Joden heeft hij het leven gered door ze bijvoorbeeld te helpen onderduiken.
Harty is een van de weinigen die nog leeft, hij is momenteel 85, hij woonde in Soest maar heeft nu de Canadeze nationaliteit. Hij werd door Yad Vashem benaderd omdat zijn ouders vijf Joden in onderduik hadden, vier van de familie Karp en Ilse Jacobson. Ilse (88) woont in de VS, maar kan zich niet veel meer herinneren van die periode bij Harty thuis.
Klaas Postma zorgde ervoor dat Ilse kon onderduiken bij de familie Verhoeven. Na het verraad van deze familie dook Ilse onder bij Ger van Engelen in Soest. Een tante van Harty, genaamd Betsy Verhoeven, heeft hierover een verklaring afgelegd.
Wie weet er dus meer over wie er door Klaas Postma geholpen is om onder te duiken. Het dossier bij Yad Vashem wacht op deze informatie.Nazi oma ook in hoger beroep veroordeeld tot de cel
Ursula Haverbeck-Wetzel is 87 en hardnekkig ontkenner van de holocaust, volgens haar was Auschwitz 'slechts' een werkkamp. Haverbeck komt vaker in het nieuws met haar stellige mening dat er geen stelselmatige uitmoording van de Joden heeft plaats gevonden. In Duitsland is het ontkennen van de shoa, net als bij ons, bij wet verboden.
Zij werd vervolgd voor een open brief waarin zij wederom de holocaust ontkende, in 2015 werd zij daarvoor tot tien maanden cel veroordeeld, in hoger beroep is dit oordeel nu definitief bevestigd, zij het dat de rechter er twee maandden afhaalde. Het is niet de eerste keer dat zij veroordeeld is (vier maal), maar de rechter vond het nu tijd dat Ursula de gevangenis maar eens van binnen moest gaan bekijken.
Zij lachtte om de uitspraak en had veertig mede neo-nazis als publiek bij de zitting. Zij schreef enkele boeken en heeft een website waarop zij haar verdorven gedachtengoed uitdraagt.
Haar man Werner Georg Haverbeck was eveneens een nazi, hij overleed in 1999 en schreef ook jarenlang over het nazisme. Ik begrijp werkelijk niet dat dit soort mensen een podium krijgt middels interviews, websites en rechtzaken. Maak het simpelweg onmogelijk om te publiceren over de holocaust als je van mening bent dat, ondanks de harde feiten, deze niet heeft plaats gevonden.
Haverbeck-Wetzel noemde de holocaust de grootste leugen in de geschiedenis en ontkende het bestaan van gaskamers in de vernietigingskampen.Dagboek Amsterdamse gevonden
Kitty Ouwens hield in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij nadat haar man door de Duitsers tewerk werd gesteld in Duitsland. Haar brieven aan Henk komen op een gegeven moment onbestelbaar retour, maar in juni 1945 staat Henk ineens weer voor de deur.
De jonggeliefden trouwen, het dagboek verdwijnt naar zolder en duikt weer op als beide echtelieden overlijden, een opkoper krijgt het in handen, maar verkoopt het op zijn beurt door totdat het in Amsterdam geveild wordt, de Universiteit van Leiden koopt het en voegt het toe aan de Universiteitsbibliotheek.

Studente Mirjam Romeijn komt het boek tegen en schrijft er haar scriptie over, de zoektocht naar wie de geliefden zijn begint, dat was geen gemakkelijke opgave omdat er geen namen genoemd worden. Uiteindelijk vindt zij Ineke Kaars-Schutten, dochter van Kitty.die een kopie kreeg van het dagboek van de Universiteit, het origineel is hun rechtmatig eigendom, dochter Ineke heeft daar vrede mee en heeft de toezegging het origineel altijd even vast te mogen houden als ze daar de behoefte toe heeft.IJsselmeer deels drooggelegd voor WO II-vliegtuig
Majoor Arie Kappert (stafofficier vliegtuigberging) is bij het Ministerie van Defensie een van de verantwoordelijken om vliegtuigresten te bergen. Er is een dam geplaatst waaruit 4000 kubieke meter water is weggepompt, de actie duurde langer dan verwacht omdat de dam lekte.
Het gaat om een Engels toestel, een Vickers Wellington, waarschijnlijk zit de bemanning nog in het toestel, evenals een aantal bommen. De berging gaat drie weken duren en kost ruim een mljoen Euro. De reden van de berging is dat het vliegtuig in een stroomlijn ligt waardoor eventuele explosieven op drift kunen raken.
Naar schatting liggen er nog 70 vliegtuigwrakken in het IJsselmeer.

Foto van het kunstmatig eiland, foto Arie Kappert


Foto van een Vickers Wellington, foto RAF
"Zwartjes was niet fout"
Op 20 augustus 2016 verscheen er een artikel in Het Parool over de kleindochter van schoenenverkoper Zwartjes. Zij wil de familienaam gezuiverd hebben, het waren de twee broers Sprangers die het bedrijf kochten, de naam handhaafden en fout waren. De familie Sprangers staat nog altijd aan het roer van Zwartjes.
...lees verder...


Nieuws archieven: 01 02 03 04 05 06 07 08 09

Ben Verzet:

De Dokwerker is tevens via Facebook en Twitter te volgen. Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Ben Mokums Verzet op Facebook           Email De Dokwerker (Ben Verzet)           Volg de Dokwerker op Twitter

Alle onderwerpen van De Dokwerker

Raoul wallenberg Pieter gerbrandy U-boot SHOAH documentaire Base Begraafplaats oosterbeek arnhem Surinaamse joden Oorlogswinter Hell and back Waalsdorpervlakte Hollandsche schouwburg Joden in de wereld Unter bauern Hermans hetbehoudenhuis Staatsgreep Schietpartij 7mei amstelveenseweg Zwaar water Hendrik koot Joseph kolkman Joep henneboel Beethovenstraat Stadhoudersbrief Boksschool olympia Fusilladeplaats weteringcircuit Reve de avonden Muziekroof Hitler leeft Wo2 pamfletten Marnixstraat Oskar schindler Anton de kom Onbekendegracht Valkyrie Plaquette hb Gedenkplaat bloemgracht82 Silbertanne Arbeitseinsatz Titus brandsma Nieuwezijds voorburgwal Vichy Jaap van velzen Anne frank Dries riphagen Boys from brazil Het verzet Fotos kamp westerbork Hongerwinter Belastingen Mauthausen Russenoorlog Herdenkingen Gebouw de bazel Vaticaan Pieter menten Oproep02 Verlies nederlanderschap Asterdorp Eduard veterman Politie amsterdam Bontroof Het parool Bart de kok Oproep Oproep07 Huis annefrank merwedeplein Drie van breda As onderwijzerhof C en a Theresienstadt Diaspora Hermans damokles Termen tweede wereldoorlog Wally van hall Eva tas Willem sassen The pianist Erebegraafplaats Bloeme evers-emden Berchtesgaden Ingezonden Westerweelgroep Atoombommen japan Index Verzetsherdenkingskruis Reglement vva Zwartboek Nu of nooit Son of saul Sonny boy Mein kampf Piet meerburg Canada vrijstaat voor nazis Oorlogshelden Soldaat van oranje Demjanjuk Amsterdammers Het grote gebod Schietpartij dedam Kurt becher Pers tweede wereldoorlog Eagle landed Davidster Straatnamen tijdens wo2 Jo spier Elfstedentocht Dachau Bevrijdingslinde Wilhelmus Oorlogsschade Jordaan oproer Geroofde meubels Schaduw overwinning Nederlandsindie Bridge kwai Aristides de sousa mendes do amaral e abranches Aow oud gedienden Majoor bosshardt Als twee druppels water Kopgeld Stalag17 Wo2 onderscheiding aanvragen Jan koopmans Ss nebenstelle Kolven Wo2 schande Nazis zuid-amerika Lindemans kingkong Huizenroof Horst schumann Hans hirschfeld Amsterdam wo2 Kellys heroes Gaarkeukens Bergen-belsen Adolf hitler Oorlogsverhaal johan2 Onderduikers Buchenwald hek zandvoort Theo dobbe Wiedergutmachung Nieuws archief 01 Verzetskruis Journalist venema Oproep04 Wo2 stakingen Nieuws archief 02 Fusillaties rozenoord Hs~nieuws Jeane zwinkels Herman elteschool Mengele Tatoeage auschwitz Kamp vught Dagboek vervolg Kunstroof Bevrijdingsdag Joodse spelling Nieuws archief 04 Oproep01 Fosforbommen Februaristaking herdenking 2016 Noodgeld Terdoodveroordeeld Klaas faber Documentaire dedokwerker Prins bernhard Barneveld groep Brug te ver Annefrankstraat Tijdlijn tweede wereldoorlog Rosenstrasse Artis Zwarte front Karel walet Hannie schaft Sink the bismarck Oorlogsverhaal leo Hendrik zeeman De overval Jodenmanussie Walter suskind Duitse grond werd nederlands Les heritiers Kamp prins bernhard Kinderen wo2 Anne frank boom Miep oranje Getto Slobodan mitric Saint soldiers Groep 2000 Boeren Alwyn collinson Jacques van tol Defiance Ans van dijk Auschwitz Meisje met rode haar Oorlogsverhaal frans Klokkenroof Tante truus Negationisme Nieuws archief 07 Fokker bombardementen Harry verheij Das boot Jaap kaas Bert vromen Oproep06 Oorlogsdoden Guns navarone Oranjevrijbuiters Adressen Duits verzet Westerbork Katyn Japanse schindler Kamptaal Aanslagen op hitler Piet nak Ben strik Voortvluchtige oorlogsmisdadigers Kamp amersfoort Siert bruins Toneelstuk anne Ravensbruck Fotos Albert speer Jodenhoek wandeling03 Hitlers eigenaardigheden Johan van hulst Hans teengs gerritsen Hs~oranjevrijbuiters Ajax Nsb Eerste film tweede wereldoorlog Kipp 1948 later Heinrich boere Odessa Inval familie frank Joodse huizen Hitlers laatste dag Medisch contact Great escape Holocaust museum Oproep03 Aanslag bevolkingsregister Matzes Bet van beeren Adolf van nol Schwabmunchen Jodenhoek wandeling01 Fiets inleveren wo2 Homos en nazis Tora De ijssalon Contact Verzetsmuseum amsterdam Portugese synagoge Bloemgracht82 Gustav weler De bezem Lippmann rosenthal Come and see Carlton hotel Joodse invalide Scarlet black Cross of iron Oorlogsmuseum Hanns rauter Treblinka Mokums Jodenhoek wandeling04 Nieuws Vernietigingskamp Roma sinti Nazis 1945-1948 Shalom Ggz Unbroken Pastorale Bommenkaart amsterdam Walter suskind film Radio oranje Ovenbouwers Ontjoden Ns Nieuws archief 05 Werkstuk Columns tweede wereldoorlog Oskar groning Foute bedrijven Bariloche Marinus jansen Tina strobos Jodentram Amsterdamse bos Ben verzet Oorlogsfilms Patton Illegale parool Tijdlijn adolf hitler Auschwitz herdenking Meer kampen wo2 Bom kinkerbuurt Hoofdrolspelers wo2 Oorlogsverhaal johan Nederlandsche unie Schindlers list Burgemeester amsterdam wo2 Abraham puls Der untergang Saving private ryan Schietpartij cs amsterdam Dagboek anne frank Ss vrouwen Sobibor Concentratiekampen Operation amsterdam Joodse raad Indische kwestie Grebbeberg Pater bleijs Rede wilhelmina 291943 Dirty dozen Nieuws archief 03 Johan heesters Jacob luitjens Wo2 overpijnzing Reguliersgracht Mussert Rudolf hess Zwarte soldaten D-day Videos Oproep05 Boy striped Aha Anne frank verraden Tatra t87 Raffle Interneringskampen amsterdam Martin bormann Longest day Gerrit van der veen Bombardementen amsterdam Aanleiding tweede wereldoorlog Hitler Velser affaire Cs-6 Hans calmeyer Subkampen Jodenhoek wandeling02 Oorlogsverhalen George patton Bombardement rotterdam Pp groep Februaristaking Miep gies Dossiers openbaar 2021 Ko stevense Auschwitz charlatan Plein 40-45 Jerrycan De dokwerker Kampen wo2 Nederlands indie Niod Jodenjacht Joodse synagoge Dodenherdenking Fout omstreden Karel bonnekamp Schietpartij marnixstraat Verzetsmonument Pontonbrug Walt disney Aanklacht wo2 Joop wolff Muhlberg Karl lueger Lodewijk ernst visser Riphagen Bob scholte Mirjam ohringer Jodenkwartier Amsterdamse verzetshelden Inglourious basterds Paul de groot Schaduwkade Klokkenluider Hortusplantsoen Jonkheer roel Nieuws archief 06 Rode kruis Generaal winkelman Zwitserland Philip mechanicus Efraim zuroff De aanslag harry mulisch Yad vashem Staalstraat Disclaimer Nieuws archief 08 Lou jansen Rolls royce Tonny van renterghem