De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam


Door de ogen van Ben Verzet

Het Vierde Rijk

In 1944 zag iedereen in dat er geen Derde Rijk zou komen en dat Adolf Hitler niet lang meer had te regeren, toch hield de bezetting nog aan, in Amsterdam bijvoorbeeld kwamen de geallieerden pas op 5 mei 1945 de stad binnen. Het zuiden van het land was toen al ruim een half jaar bevrijd.
Bankiers, hooggeplaatste nazi's en industriëlen wilden niet opgeven en planden een 'Vierde Rijk'.

10 augustus 1944

Vertegenwoordigers van Volkswagen, Krupp en Messerschmitt, hoge ambtenaren en de nazi-top belegden op 10 augustus 1944 een geheime meeting in Straatsburg met als doel een 'Vierde Duitse Rijk'. Een internationaal economisch rijk, van een militaire tak zou geen sprake meer zijn en meerdere sterke landen moesten erbij betrokken worden.
Naar aanleiding van deze bijeenkomst in het Straatsburgse Maison Rouge Hotel werd een verslag gemaakt dat de naam 'Red House Report' kreeg, vernoemd naar het hotel.

Red House Report

Eerst een inleiding.
In april 1945 werd Fritz ter Meer aangehouden, tijdens zijn proces gaf hij toe dat er experimenten met gifgassen en schadelijke dampen waren uitgevoerd op gevangenen door het Duitse bedrijf IG Farben waar hij de baas was van de divisie die deze experimenten uitvoerde. Hij kreeg zeven jaar gevangenisstraf, maar werd reeds na drie jaar wegens goed gedrag vrijgelaten.
In datzelfde jaar werd het Duitse chemie en farmaceutisch bedrijf Bayer opgericht dat eerder ook al had bestaan als onderdeel van IG Farben. Het bedrijf van de vader van Fritz waar hij sinds 1919 bestuurslid was werd net als Bayer in 1925 overgenomen, Ter Meer behield zijn functie in de nieuwe onderneming, de namen van de overgenomen bedrijven verdwenen tot na de oorlog, zo kwam Fritz in aanraking met IG Farben en Bayer.
Enkele jaren nadat Ter Meer was vrijgelaten werd hij van 1956 tot en met zijn pensionering in 1961 de hoogste baas van het nieuw leven ingeblazen Bayer. In 1967 overleed hij, hij wordt in Duitsland als een zeer gerespecteerd burger beschouwd.

Waarom deze inleiding?

Ter Meer was een oorlogsmisdadiger, maar werd niet als zodanig veroordeeld waardoor hij na de oorlog weer carrière kon maken bij het chemieconcern. Ter Meer mag verantwoordelijk worden gehouden voor de bouw van werkkamp Auschwitz III-Monowitz ten behoeve van IG Farben dat hier experimenteerde waarbij zeker 20.000 mensen om het leven kwamen. Het patent op Zyklon B, het gas waarmee miljoenen Joden werden vermoord, was in bezit van I.G. Farben, zonder dit bedrijf had Hitler nooit zoveel Joden hebben kunnen vermoorden.
Ter verdediging voerde Ter Meer aan dat alle slachtoffers vooraf akkoord waren gegaan omdat hun leven gespaard zou worden. In werkelijkheid kwam hier niets van terecht, toch gingen zijn rechters hierin mee.

Fritz ter Meer kan gezien worden als een van de belangrijkste na-oorlogse nazi's die niet meer gezien werd als nazi, maar als gerespecteerd burger. Fritz was de hoogste baas bij Bayer, zat slechts kort in de gevangenis en leidde de divisie van IG Farben, het moederbedrijf van Bayer, dat experimenteerde op duizenden Joden in Auschwitz.
Het Red House Report kwam in zijn definitieve versie uit in november 1944, het rapport van drie pagina's, met voorop het woord 'Secret', werd gedeeld met de Engelsen en Amerikanen.

I.G. Farben was een van de machtigste bedrijven van Duitsland en voortgekomen uit BASF, Bayer, Hoechst en dus het voormalige bedrijf van de vader van Ter Meer. I.G. Farben was diepgeworteld in de SS dat samen met de leiding van I.G. Farben het slavenkamp in Auschwitz runde.

Hermann Abs was in die tijd de belangrijkste bankier, baas van Deutsche Bank, hij had tijdens de oorlog tal van banken die door Joden werden geleid geconfisceerd en beschikte daardoor over enorme sommen geld die na de oorlog hard nodig werden geacht voor het oprichten van het Vierde Rijk. Hermann Abs was tevens lid van de raad van bestuur van I.G. Farben. In die functie had hij veel te maken met Fritz ter Meer.
Abs werd na de oorlog mede-verantwoordelijk voor de wederopbouw van Duitsland en zat vanaf het begin (1946) in 'the European League for Economic Co-operation', een elite groep van bankiers, politici en leden uit het bedrijfsleven die een Europese handelsmarkt moesten oprichten, de latere, het huidige EU.

Toen Konrad Adenauer in 1949 als eerste bondskanselier van West-Duitsland aantrad was Hermann Abs zijn belangrijkste financieel adviseur. Blijkbaar maakte het niet uit dat de Deutsche Bank van Hermann Abs tijdens de oorlog groot was geworden in de bezette gebieden.

Van Benelux naar EU

In Londen werd in 1944 de Benelux opgericht, een samenwerkingsverband tussen België, Nederland en Luxemburg met als doel makkelijker handel met elkaar drijven.
In 1951 volgde de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS), de voorloper van de EEG. In 1958 werden Italië, Frankrijk en Duitsland het met de Benelux eens over de oprichting van de EEG voor een vrij verkeer van personen, goederen en geld. De huidige EU is een voortvloeisel van die EEG met dat verschil dat tal van grondwettelijke bevoegdheden zijn overgedragen aan de EU.

Fritz ter Meer heeft altijd in nauw contact gestaan met Hermann Abs, hun doelstellingen liepen niet ver uiteen, beiden werden zeer gerespecteerd, in en na de oorlog, ze waren directe collega's. Een van hun producten is de Codex Alimentarius, de wereldvoedselwet, opgericht in 1963 door de FAO van de Verenigde Naties en de WHO, maar in werkelijkheid dus een uitvloeisel van de samenwerking tussen Fritz ter Meer, Hermann Abs en enkele grote Duitse ondernemingen.
Codex Alimentarius is het gereedschap geworden in handen van multinationals, politici en banken om controle te houden over de eerste levensbehoeften van burgers. Met vijftien managers is I.G. Farben voor, tijdens en na de oorlog zeer invloedrijk geweest.

Drie pagina's over de toekomst van Europa

Het 'Red House Report' vormt de basis voor de huidige EU waarbij migratie een belangrijk onderdeel is.

Tijdens de meeting op 10 augustus 1944 waren de navolgende mensen aanwezig:
Dr. Johann Friedrich Scheid, voorzitter, SS'er en ondernemer, Hermsdorf-Schönburg
Dr. Kaspar, Krupp
Dr. Sinderen, Messerschmitt
Drs. Ellenmayer and Kardos, Volkswagen
Dr. Tolle, Rochling
Drs. Kopp, Rheinmetall
Captain Haberkorn and Dr. Ruhe, Bussing
Engineers Drose, Yanchew and Koppshem, ondernemers
Captain Dornbuach, hoofd industriële inspectie
Dr. Meyer, Duitse Marine
Dr. Strossner, Minister van Defensie

De meeting in Straatsburg rolde een uitvoerig plan uit voor de wederopstanding van het Derde Rijk, maar dan gestoeld op de economie en niet op een leger. Ondernemers uit het Duitse bedrijfsleven moesten zorgen voor de financiering, geld dat op dat moment (augustus 1944) ruim voor handen was, immers, Hermann Abs van de Deutsche Bank had veel geld van Joodse banken afgenomen en de ondernemers verdienden bakken met geld door gebruik te maken van slaven in de concentratiekampen.

Het enorme vermogen moest in het buitenland worden gestald zodat het na de oorlog gebruik kon worden voor de wederopbouw van Duitsland. Twee grote Zwitserse banken zouden geheime rekeningen hebben en veel middelgrote banken waren bereid om tegen 5% commissie op geld te passen.
Het 'Wirtschaftswunder' voltrok zich in een enorm rap tempo, niet gek natuurlijk als je een vermogen in het buitenland hebt kunnen stallen.

De op 25 oktober 1887 geboren Johann Friedrich Scheid bediende zich van zijn tweede naam, ook ik kon daardoor niets over hem vinden, net als veel anderen.
Maar in een archief las ik over hem dat hij uit Kirchrot in Beieren kwam en een zus, Barbara, had die lerares werd en eind tachtiger jaren overleed. Zijn vader was overleden toen Johan tien was, zijn moeder hertrouwde, dat huwelijk bleef kinderloos. In 1912 ging Scheid aan de slag bij Porzellanfabrik H. Schomburg & Söhne A.G., een familiebedrijf dat nog altijd bestaat.

Scheid overleed op 30 juni 1949 op 61-jarige leeftijd, hij liet zijn vrouw Martha Scheidt-Gruner en twee dochters, Lina en Annemarie achter.

Johann Friedrich Scheid was dé grote motivator van de groep die op 10 augustus 1944 de basis legde van het Vier Rijk wat vandaag de dag de EU is. Scheid was Obersturmbannführer Scheid. De functie Obersturmbannführer was een paramilitaire rang binnen de SA en de SS. Onder andere Adolf Eichmann had dezelfde rang.
In de informatie die ik kreeg uit het dorp waar Scheid had gewoond is al deze informatie (rang en leiding in Straatsburg) weggestreept. Hij zou een keurige burgervader zijn geweest die hard werkte als directeur in een porseleinfabriek.

Ben Verzet:

De Dokwerker is tevens via Facebook en Twitter te volgen. Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Ben Mokums Verzet op Facebook           Email De Dokwerker (Ben Verzet)           Volg de Dokwerker op Twitter

Alle onderwerpen van De Dokwerker

Raoul wallenberg Pieter gerbrandy U-boot SHOAH documentaire Base Begraafplaats oosterbeek arnhem Surinaamse joden Oorlogswinter Hell and back Waalsdorpervlakte Hollandsche schouwburg Joden in de wereld Unter bauern Hermans hetbehoudenhuis Staatsgreep Schietpartij 7mei amstelveenseweg Zwaar water Hendrik koot Joseph kolkman Joep henneboel Beethovenstraat Stadhoudersbrief Boksschool olympia Fusilladeplaats weteringcircuit Reve de avonden Muziekroof Hitler leeft Wo2 pamfletten Marnixstraat Oskar schindler Anton de kom Onbekendegracht Valkyrie Plaquette hb Gedenkplaat bloemgracht82 Silbertanne Arbeitseinsatz Titus brandsma Nieuwezijds voorburgwal Vichy Jaap van velzen Anne frank Dries riphagen Boys from brazil Het verzet Fotos kamp westerbork Hongerwinter Belastingen Mauthausen Russenoorlog Herdenkingen Gebouw de bazel Vaticaan Pieter menten Oproep02 Verlies nederlanderschap Asterdorp Eduard veterman Politie amsterdam Bontroof Het parool Bart de kok Oproep Oproep07 Huis annefrank merwedeplein Drie van breda As onderwijzerhof C en a Theresienstadt Diaspora Hermans damokles Termen tweede wereldoorlog Wally van hall Eva tas Willem sassen The pianist Erebegraafplaats Bloeme evers-emden Berchtesgaden Ingezonden Westerweelgroep Atoombommen japan Index Verzetsherdenkingskruis Reglement vva Zwartboek Nu of nooit Son of saul Sonny boy Mein kampf Piet meerburg Canada vrijstaat voor nazis Oorlogshelden Soldaat van oranje Demjanjuk Amsterdammers Het grote gebod Schietpartij dedam Kurt becher Pers tweede wereldoorlog Eagle landed Davidster Straatnamen tijdens wo2 Jo spier Elfstedentocht Dachau Bevrijdingslinde Wilhelmus Oorlogsschade Jordaan oproer Geroofde meubels Schaduw overwinning Nederlandsindie Bridge kwai Aristides de sousa mendes do amaral e abranches Aow oud gedienden Majoor bosshardt Als twee druppels water Kopgeld Stalag17 Wo2 onderscheiding aanvragen Jan koopmans Ss nebenstelle Kolven Wo2 schande Nazis zuid-amerika Lindemans kingkong Huizenroof Horst schumann Hans hirschfeld Amsterdam wo2 Kellys heroes Gaarkeukens Bergen-belsen Adolf hitler Oorlogsverhaal johan2 Onderduikers Buchenwald hek zandvoort Theo dobbe Wiedergutmachung Nieuws archief 01 Verzetskruis Journalist venema Oproep04 Wo2 stakingen Nieuws archief 02 Fusillaties rozenoord Hs~nieuws Jeane zwinkels Herman elteschool Mengele Tatoeage auschwitz Kamp vught Dagboek vervolg Kunstroof Bevrijdingsdag Joodse spelling Nieuws archief 04 Oproep01 Fosforbommen Februaristaking herdenking 2016 Noodgeld Terdoodveroordeeld Klaas faber Documentaire dedokwerker Prins bernhard Barneveld groep Brug te ver Annefrankstraat Tijdlijn tweede wereldoorlog Rosenstrasse Artis Zwarte front Karel walet Hannie schaft Sink the bismarck Oorlogsverhaal leo Hendrik zeeman De overval Jodenmanussie Walter suskind Duitse grond werd nederlands Les heritiers Kamp prins bernhard Kinderen wo2 Anne frank boom Miep oranje Getto Slobodan mitric Saint soldiers Groep 2000 Boeren Alwyn collinson Jacques van tol Defiance Ans van dijk Auschwitz Meisje met rode haar Oorlogsverhaal frans Klokkenroof Tante truus Negationisme Nieuws archief 07 Fokker bombardementen Harry verheij Das boot Jaap kaas Bert vromen Oproep06 Oorlogsdoden Guns navarone Oranjevrijbuiters Adressen Duits verzet Westerbork Katyn Japanse schindler Kamptaal Aanslagen op hitler Piet nak Ben strik Voortvluchtige oorlogsmisdadigers Kamp amersfoort Siert bruins Toneelstuk anne Ravensbruck Fotos Albert speer Jodenhoek wandeling03 Hitlers eigenaardigheden Johan van hulst Hans teengs gerritsen Hs~oranjevrijbuiters Ajax Nsb Eerste film tweede wereldoorlog Kipp 1948 later Heinrich boere Odessa Inval familie frank Joodse huizen Hitlers laatste dag Medisch contact Great escape Holocaust museum Oproep03 Aanslag bevolkingsregister Matzes Bet van beeren Adolf van nol Schwabmunchen Jodenhoek wandeling01 Fiets inleveren wo2 Homos en nazis Tora De ijssalon Contact Verzetsmuseum amsterdam Portugese synagoge Bloemgracht82 Gustav weler De bezem Lippmann rosenthal Come and see Carlton hotel Joodse invalide Scarlet black Cross of iron Oorlogsmuseum Hanns rauter Treblinka Mokums Jodenhoek wandeling04 Nieuws Vernietigingskamp Roma sinti Nazis 1945-1948 Shalom Ggz Unbroken Pastorale Bommenkaart amsterdam Walter suskind film Radio oranje Ovenbouwers Ontjoden Ns Nieuws archief 05 Werkstuk Columns tweede wereldoorlog Oskar groning Foute bedrijven Bariloche Marinus jansen Tina strobos Jodentram Amsterdamse bos Ben verzet Oorlogsfilms Patton Illegale parool Tijdlijn adolf hitler Auschwitz herdenking Meer kampen wo2 Bom kinkerbuurt Hoofdrolspelers wo2 Oorlogsverhaal johan Nederlandsche unie Schindlers list Burgemeester amsterdam wo2 Abraham puls Der untergang Saving private ryan Schietpartij cs amsterdam Dagboek anne frank Ss vrouwen Sobibor Concentratiekampen Operation amsterdam Joodse raad Indische kwestie Grebbeberg Pater bleijs Rede wilhelmina 291943 Dirty dozen Nieuws archief 03 Johan heesters Jacob luitjens Wo2 overpijnzing Reguliersgracht Mussert Rudolf hess Zwarte soldaten D-day Videos Oproep05 Boy striped Aha Anne frank verraden Tatra t87 Raffle Interneringskampen amsterdam Martin bormann Longest day Gerrit van der veen Bombardementen amsterdam Aanleiding tweede wereldoorlog Hitler Velser affaire Cs-6 Hans calmeyer Subkampen Jodenhoek wandeling02 Oorlogsverhalen George patton Bombardement rotterdam Pp groep Februaristaking Miep gies Dossiers openbaar 2021 Ko stevense Auschwitz charlatan Plein 40-45 Jerrycan De dokwerker Kampen wo2 Nederlands indie Niod Jodenjacht Joodse synagoge Dodenherdenking Fout omstreden Karel bonnekamp Schietpartij marnixstraat Verzetsmonument Pontonbrug Walt disney Aanklacht wo2 Joop wolff Muhlberg Karl lueger Lodewijk ernst visser Riphagen Bob scholte Mirjam ohringer Jodenkwartier Amsterdamse verzetshelden Inglourious basterds Paul de groot Schaduwkade Klokkenluider Hortusplantsoen Jonkheer roel Nieuws archief 06 Rode kruis Generaal winkelman Zwitserland Philip mechanicus Efraim zuroff De aanslag harry mulisch Yad vashem Staalstraat Disclaimer Nieuws archief 08 Lou jansen Rolls royce Tonny van renterghem