De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam


Door de ogen van Ben Verzet

Oproep

Deze pagina is voor iedereen, als je iets of iemand zoekt kun je mij dat mailen, dan plaats ik dat op deze pagina.
Oude oproepen, beantwoord of niet, worden gearchiveerd.

Als je luchtiger oproepen hebt kun je dat HIER doen.


OPROEP PAGINA 01 (de eerste)
OPROEP PAGINA 02
OPROEP PAGINA 03 (deze pagina)
OPROEP PAGINA 04
OPROEP PAGINA 05
OPROEP PAGINA 06
OPROEP PAGINA 07 (de meest recente)OPROEP
(ingekort) Bij het opruimen ben ik gestuit op papieren van mijn over grootvader die overleed in 1972, toen was ik 3 jaar oud. Van mijn oma heb ik wel eens gehoord dat hij onderscheidingen heeft gehad voor zijn werk tijdens de tweede wereldoorlog maar dat hij daar zelf niks van wou weten. Tijdens het opruimen heb ik alleen wat papieren gevonden dat hij werkzaam was op het ministerie of shipment voor de Nederlandse overheid.
Onderstaande foto van hem en prinses Juliana op zijn schip vond ik. Later was hij gezagvoerder op de Montferland voor de Koningklijke Hollandse LLoyd.
Over de geschiedenis van de Lloyd is ooit een boek uitgebracht waarin hij aanvankelijk genoemd zou worden maar op last van de overheid zou dat weggelaten zijn omdat zijn werkzaamheden geheim moesten blijven. Mede hierdoor wil ik graag weten wat hij deed.
Thijs

REACTIE DE DOKWERKER
Ik heb diverse instanties aan Thijs doorgegeven want inderdaad vind ik ook niets over hem, wellicht weet iemand anders iets?


MAIL MIJ ALS JE IETS WEET OVER WILLEM BOOMOPROEP
Op 5 januari 1944 zijn mijn ouders verraden door Sophia Maria Leijdel, zij woonde op de Jacob van Lennepkade in Amsterdam. Zij was toen 24 en werkte zogenaamd voor het verzet. Het vreemde in het verhaal is dat deze vrouw mij hielp onderduiken in Kampen, maar drie weken later onder anderen mijn ouders heeft verraden aan de SD. Ik weet ook dat ze het liefje is geweest van Gerrit Mozer, een SD man, wonende in de Scheldestraat.
Door het verraad zijn alle personen, behalve mijn vader, om het leven gekomen. Mijn moeder is vermoord in Auschwitz, mijn vader heeft de verschrikkingen van de concentratiekampen overleefd. Hij heeft bijna nooit iets verteld over de oorlog.

Wat mij dwars zit is waarom Leijdel mij persoonlijk als jongetje van ongeveer 13 maanden heeft laten onderduiken terwijl ze voor veel geld andere Joden heeft verraden. Na de oorlog is zij tot twaalf jaar veroordeeld. De Amsterdamse politie-agenten die ze heeft opgepakt waren Nibbelink, Van Moesbergen en nog een persoon. Hun chef was ene Kaper.
Leijdel is in 2008 overleden, heeft u info over haar?
Mijn hartelijke dank,
Rob

REACTIE DE DOKWERKER
Sophia (Fietje) was een V-Frau die een verhouding aanging met een agent (Gerrit Mozer) om zelf buiten schot te blijven. Inderdaad is bekend dat zij Joden heeft verraden. Helaas kan ik verder niets van haar vinden, ook bij het NIOD kon ik in de archieven niets vinden.

REACTIE LEZER
Beste Ben, N.a.v. een oproep om meer info over bovengenoemde en jouw reactie daarop, kan ik je berichten dat er in de bij het NIOD aangehouden krantenknipsels en onder DOC-I048A het e.e.a. over bovengenoemde te vinden is.

REACTIE LEZER
Op de website las ik een oproep van Rob ivm met de arrestatie van zijn ouders door verraad van Sophia Maria Leijdel. Zij werkte samen met de Amsterdamse agent Gerrit Mozer. Ik ben vanwege onderzoek naar een arrestatie waarbij zij ook een rol speelden ook op hun namen gestuit. Er is in het Nationaal Archief een dossier van haar te vinden bij het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging Inv nr CABR 64323.
Daarnaast staat haar rol ook beschreven in het boek Jodenjacht van AD van Liempt (2013.)
Mogelijk kan dit Rob helpen.
Met groet, hartelijk en vriendelijk, Gerko
MAIL BEN ALS JE IETS WEET OVER SOPHIA MARA LEIJDELOPROEP
Wie weet er meer over Isa Baschwitz? Zij was betrokken bij de schietpartij op het Centraal Station op 7 mei 1945. Zij speelde daarbij een belangrijke rol maar werd nooit onderscheiden. Tijdens de oorlogsjaren werkte zij voor het verzet, haar vader was de bekende Kurt Baschwitz.
Hedwig Gisela Baschwitz
Roepnaam Isa
Geboren in Hamburg op 14 maart 1922
...meer over Isa...

MAIL MIJ EVENTUEELOPROEP
Ik zou graag willen weten of er nog informatie te vinden is over mijn opa: L.A. Jongepier die tijdens de tweede wereld oorlog politie agent was in Amsterdam. Er werd volgens mijn moeder nooit thuis over gepraat. Wat er bekent is dat hij nachts vaak weg was maar nooit vertelde wat hij deed. Ook was er een verhaal over een wapen dat na de oorlog in de gracht is gegooid.
Ik ben van jongs af aan erg geïnteresseerd geweest in de tweede wereld oorlog en na het lezen van het boek kopgeld van A van Liempt vraag ik mij steeds meer dingen af over mijn opa.
Zeker omdat hij hier nooit over wilde praten. Hopelijk is er nog een mogelijk iets meer te weten te komen.
Met vriendelijke groet Leo.

REACTIE DE DOKWERKER
Lastig, ik merk vaak dat er niet wordt gepraat en dan moet je dus gaan onderzoeken. Er is zoveel bekend geworden dat als je iets specifieks over iemand wilt weten je dossiers moet zien te vinden. Na de oorlog bleken veel dossiers weg, ik weet dat er veel is weggegooid, zeker rondom mensen die bij de politie werkten. Het aantal politie-agenten dat fout was was talrijker dan degenen die wel in opstand kwamen maar dat is ook niet zo gek.
Van hogerhand kreeg je opdracht mee te werken omdat het anders nog slechter zou aflopen. Dat dilemma is altijd aanwezig geweest. De schaamte kwam na de oorlog maar omdat er mensen nodig waren om het land in goede banen te leiden was het ondoenlijk iedereen aan te pakken. Zelfs een hoge baas kreeg na de oorlog een hoge post dus op lager niveau iets doen was echt een brug te ver.
Ik weet wel iemand die veel met politie-zaken gedaan heeft, ik stuur jouw mail door maar kan er verder niet op toezien of er iets mee gebeurt, er zijn nog altijd meer vragen dan antwoorden helaas.


REACTIE TWEE LEZERS:
Ik ben een fervente genealoge en keek wat ik online naar boven kon halen over zijn opa. Ik heb ene Lein Adriaan gevonden die geboren is 21 FEB 1903 in Ritthem, Zeeland in het jaar 1925 in Amsterdam kwam wonen en in 1979 in de Gervenstraat in Den-Bosch terecht kwam. Zijn beroep was eerst chauffeur en later agent van politie.
Als dit de gezochte is, kan ik de zg. persoonskaart toesturen, waar wat aanvullende info op staat. Ik denk hem ook gevonden te hebben in Amsterdamse meldingsrapporten 1940-45 van de politie vermoedelijk uit hoofde van zijn functie.
Als Leo er prijs op stelt, kan ik hem daar wel iets meer over vertellen.
Met vriendelijke groeten,
Paul Beukema

REACTIE DE DOKWERKER
Ik heb Leo gemaild dat er twee reacties zijn.

MAIL BEN VERZET ALS JE LEO KUNT HELPENOPROEP
De Geschiedenisafdeling van NTR en VPRO maakt een serie over met name de 'Bijzondere Rechtspleging' en de strijd in Indonesië in de na-oorlogse jaren, de periode 1945-1950 dus.
Onder andere zoekt men naar familie van mensen die na de oorlog terecht zijn gesteld, het is een beladen onderwerp waarmee de redactie met de uiterste discretie zal omgaan.
MAIL BEN VERZET ALS JE DE OMROEP KUNT HELPENOPROEP
Eerder plaatste ik stukjes over collaborateurs, maar ook onderstaande foto. Ik weet helaas niet meer wie mij deze foto zond, wel kreeg ik bericht van iemand dat dit zeker niet Marinus Jansen zou zijn die als handlanger van de nazi's was ontmaskerd en in de Duinen werd gefusilleerd.
Als u meer weet over deze foto dan hoor ik dat graag.


MAIL ME ALS JE MIJ KUNT HELPEN


REACTIE DE DOKWERKER
Ik heb haar gemaild dat het mij niets zegt, vandaar dat ik deze oproep plaats.

MAIL BEN VERZET ALS JE DEZE DAME KUNT HELPENOPROEP
Roger zoekt naar Pieter Teunis die uit de achterhoek komt en in de Staalstraat op nummer 28 I heeft gewoond van 1937 tot en met 1947.
Helaas is er nog geen toestemming van de familie van Roger om meer informatie te delen op deze pagina.

MAIL BEN VERZET ALS JE ROGER KUNT HELPENOPROEP
Hallo Ben,
Pas gisteren hoorde ik van mijn moeder, dat zusters van haar vader, zgn moffenhoeren waren. Dat ze in kampen hebben gezeten omdat ze het met de Duitsers deden. Mijn ma wordt as zondag 84 jaar, ze vertelt misschien "meer" omdat ze Altzheimer heeft sinds een jaar. Geboren Amsterdamse. Leeftijd 11 bij begin oorlog. Ben gaan gochelen op internet, weinig tot niks, kwam op jouw site.
Het intrigeerd me enorm, vooral omdat mijn opa, haar vader, werkzaam was bij de Amsterdamse politie. Ontslagen werd door de Duitsers en na de oorlog in "ere is hersteld". Papieren in mijn bezit.
Maar die zussen van mijn opa....ik schrok daar van. Toch, waar kan ik meer info hierover vinden?
Groet Anja

REACTIE DE DOKWERKER
Ik heb Anja laten weten dat er geen winnaars zijn als je hier induikt en haar verwezen naar het NIOD. Mocht iemand een goede suggestie hebben dan hoor ik het graag dan mail ik dat door aan Anja.

MAIL BEN VERZET ALS JE ANJA KUNT HELPEN

REACTIE VAN RENÉ
Twitter: @renevangellekom
Wat wil ze weten? In 'De Bezetting' van Loe de Jong is er genoeg over geschreven net als in andere werken over WO2.


OPROEP PAGINA 01 (de eerste)
OPROEP PAGINA 02
OPROEP PAGINA 03 (deze pagina)
OPROEP PAGINA 04
OPROEP PAGINA 05
OPROEP PAGINA 06
OPROEP PAGINA 07 (de meest recente)

Schrijf een column of stuur je foto's in

Voor de site De Dokwerker zoek ik verhalen die niet te lang zijn omdat de essentie dan wellicht ondersneeuwt maar belangrijker nog, de boodschap die uit moet gaan van een persoonlijk verhaal over de Tweede Wereldoorlog moet ook helder zijn.
Alles wat je kwijt wilt of gepubliceerd wilt zien op deze site kun je mij toesturen.

Ben Verzet:

De Dokwerker is tevens via Facebook en Twitter te volgen. Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Ben Mokums Verzet op Facebook           Email De Dokwerker (Ben Verzet)           Volg de Dokwerker op Twitter

Alle onderwerpen van De Dokwerker

Raoul wallenberg Pieter gerbrandy U-boot SHOAH documentaire Base Begraafplaats oosterbeek arnhem Surinaamse joden Oorlogswinter Hell and back Waalsdorpervlakte Hollandsche schouwburg Joden in de wereld Unter bauern Hermans hetbehoudenhuis Staatsgreep Schietpartij 7mei amstelveenseweg Zwaar water Hendrik koot Joseph kolkman Joep henneboel Beethovenstraat Stadhoudersbrief Boksschool olympia Fusilladeplaats weteringcircuit Reve de avonden Muziekroof Hitler leeft Wo2 pamfletten Marnixstraat Oskar schindler Anton de kom Onbekendegracht Valkyrie Plaquette hb Gedenkplaat bloemgracht82 Silbertanne Arbeitseinsatz Titus brandsma Nieuwezijds voorburgwal Vichy Jaap van velzen Anne frank Dries riphagen Boys from brazil Het verzet Fotos kamp westerbork Hongerwinter Belastingen Mauthausen Russenoorlog Herdenkingen Gebouw de bazel Vaticaan Pieter menten Oproep02 Verlies nederlanderschap Asterdorp Eduard veterman Politie amsterdam Bontroof Het parool Bart de kok Oproep Oproep07 Huis annefrank merwedeplein Drie van breda As onderwijzerhof C en a Theresienstadt Diaspora Hermans damokles Termen tweede wereldoorlog Wally van hall Eva tas Willem sassen The pianist Erebegraafplaats Bloeme evers-emden Berchtesgaden Ingezonden Westerweelgroep Atoombommen japan Index Verzetsherdenkingskruis Reglement vva Zwartboek Nu of nooit Son of saul Sonny boy Mein kampf Piet meerburg Canada vrijstaat voor nazis Oorlogshelden Soldaat van oranje Demjanjuk Amsterdammers Het grote gebod Schietpartij dedam Kurt becher Pers tweede wereldoorlog Eagle landed Davidster Straatnamen tijdens wo2 Jo spier Elfstedentocht Dachau Bevrijdingslinde Wilhelmus Oorlogsschade Jordaan oproer Geroofde meubels Schaduw overwinning Nederlandsindie Bridge kwai Aristides de sousa mendes do amaral e abranches Aow oud gedienden Majoor bosshardt Als twee druppels water Kopgeld Stalag17 Wo2 onderscheiding aanvragen Jan koopmans Ss nebenstelle Kolven Wo2 schande Nazis zuid-amerika Lindemans kingkong Huizenroof Horst schumann Hans hirschfeld Amsterdam wo2 Kellys heroes Gaarkeukens Bergen-belsen Adolf hitler Oorlogsverhaal johan2 Onderduikers Buchenwald hek zandvoort Theo dobbe Wiedergutmachung Nieuws archief 01 Verzetskruis Journalist venema Oproep04 Wo2 stakingen Nieuws archief 02 Fusillaties rozenoord Hs~nieuws Jeane zwinkels Herman elteschool Mengele Tatoeage auschwitz Kamp vught Dagboek vervolg Kunstroof Bevrijdingsdag Joodse spelling Nieuws archief 04 Oproep01 Fosforbommen Februaristaking herdenking 2016 Noodgeld Terdoodveroordeeld Klaas faber Documentaire dedokwerker Prins bernhard Barneveld groep Brug te ver Annefrankstraat Tijdlijn tweede wereldoorlog Rosenstrasse Artis Zwarte front Karel walet Hannie schaft Sink the bismarck Oorlogsverhaal leo Hendrik zeeman De overval Jodenmanussie Walter suskind Duitse grond werd nederlands Les heritiers Kamp prins bernhard Kinderen wo2 Anne frank boom Miep oranje Getto Slobodan mitric Saint soldiers Groep 2000 Boeren Alwyn collinson Jacques van tol Defiance Ans van dijk Auschwitz Meisje met rode haar Oorlogsverhaal frans Klokkenroof Tante truus Negationisme Nieuws archief 07 Fokker bombardementen Harry verheij Das boot Jaap kaas Bert vromen Oproep06 Oorlogsdoden Guns navarone Oranjevrijbuiters Adressen Duits verzet Westerbork Katyn Japanse schindler Kamptaal Aanslagen op hitler Piet nak Ben strik Voortvluchtige oorlogsmisdadigers Kamp amersfoort Siert bruins Toneelstuk anne Ravensbruck Fotos Albert speer Jodenhoek wandeling03 Hitlers eigenaardigheden Johan van hulst Hans teengs gerritsen Hs~oranjevrijbuiters Ajax Nsb Eerste film tweede wereldoorlog Kipp 1948 later Heinrich boere Odessa Inval familie frank Joodse huizen Hitlers laatste dag Medisch contact Great escape Holocaust museum Oproep03 Aanslag bevolkingsregister Matzes Bet van beeren Adolf van nol Schwabmunchen Jodenhoek wandeling01 Fiets inleveren wo2 Homos en nazis Tora De ijssalon Contact Verzetsmuseum amsterdam Portugese synagoge Bloemgracht82 Gustav weler De bezem Lippmann rosenthal Come and see Carlton hotel Joodse invalide Scarlet black Cross of iron Oorlogsmuseum Hanns rauter Treblinka Mokums Jodenhoek wandeling04 Nieuws Vernietigingskamp Roma sinti Nazis 1945-1948 Shalom Ggz Unbroken Pastorale Bommenkaart amsterdam Walter suskind film Radio oranje Ovenbouwers Ontjoden Ns Nieuws archief 05 Werkstuk Columns tweede wereldoorlog Oskar groning Foute bedrijven Bariloche Marinus jansen Tina strobos Jodentram Amsterdamse bos Ben verzet Oorlogsfilms Patton Illegale parool Tijdlijn adolf hitler Auschwitz herdenking Meer kampen wo2 Bom kinkerbuurt Hoofdrolspelers wo2 Oorlogsverhaal johan Nederlandsche unie Schindlers list Burgemeester amsterdam wo2 Abraham puls Der untergang Saving private ryan Schietpartij cs amsterdam Dagboek anne frank Ss vrouwen Sobibor Concentratiekampen Operation amsterdam Joodse raad Indische kwestie Grebbeberg Pater bleijs Rede wilhelmina 291943 Dirty dozen Nieuws archief 03 Johan heesters Jacob luitjens Wo2 overpijnzing Reguliersgracht Mussert Rudolf hess Zwarte soldaten D-day Videos Oproep05 Boy striped Aha Anne frank verraden Tatra t87 Raffle Interneringskampen amsterdam Martin bormann Longest day Gerrit van der veen Bombardementen amsterdam Aanleiding tweede wereldoorlog Hitler Velser affaire Cs-6 Hans calmeyer Subkampen Jodenhoek wandeling02 Oorlogsverhalen George patton Bombardement rotterdam Pp groep Februaristaking Miep gies Dossiers openbaar 2021 Ko stevense Auschwitz charlatan Plein 40-45 Jerrycan De dokwerker Kampen wo2 Nederlands indie Niod Jodenjacht Joodse synagoge Dodenherdenking Fout omstreden Karel bonnekamp Schietpartij marnixstraat Verzetsmonument Pontonbrug Walt disney Aanklacht wo2 Joop wolff Muhlberg Karl lueger Lodewijk ernst visser Riphagen Bob scholte Mirjam ohringer Jodenkwartier Amsterdamse verzetshelden Inglourious basterds Paul de groot Schaduwkade Klokkenluider Hortusplantsoen Jonkheer roel Nieuws archief 06 Rode kruis Generaal winkelman Zwitserland Philip mechanicus Efraim zuroff De aanslag harry mulisch Yad vashem Staalstraat Disclaimer Nieuws archief 08 Lou jansen Rolls royce Tonny van renterghem