De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam


Door de ogen van Ben Verzet

Willem Sassen, wel of geen dubbelrol?

Willem Sassen (geboren in Geertruidenberg in 1918 en overleden in Chili in 2002)
Sassen was een Nederlandse journalist, onder andere was hij hoofdredacteur van de 'Courant Nieuws van de Dag'. Na de oorlog werd hij gepakt maar wist te ontsnappen, hij vluchtte naar Chili.
Het verhaal gaat dat hij een dubbelrol heeft gespeeld. Sassen is veroordeeld, maar zat nooit één dag in de gevangenis.

Willem Sassen was 22 toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, zijn ouders goten hem het fascisme met de paplepel in. Zijn vader Jan was NSB'er en burgemeester van Veghel, ze woonden echter in Breda waar de familie bekend stond als 'zeer aanwezig'. Willem had vier zusters en één broer, Alphonse, die net als Willem toetrad tot de SS. Willem was al voor de oorlog een rebel, hij was betrokken bij een ondergrondse groepering in België die zich stoorden aan de vele eremonumenten voor de oorlogsslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Ze bliezen enkele daarvan op. Ook had Willem contacten met gelijkgestemde groeperingen in het buitenland,waaronder de IRA.

Tijdens de oorlog werd Willem oorlogscorrespondent voor de SS aan het Oostfront, hij was de stem voor de SS in Nederland. Nadat hij zwaargewond was geraakt werd hij hoofdredacteur van het Nieuws van de Dag, dat duurde maar kort want hij schreef over de verschrikkingen onder de nazi-bezetting en riep de bevolking op tot plunderingen waarop de Gestapo hem ontsloeg. Hij bleef werkzaam voor de SS en werkte zich op tot Untersturmführer, de laagste rang onder officieren.
Toen de oorlog op zijn einde liep werd Sassen (toen 27) gevangen genomen, maar op 15 december 1945 wist hij te ontsnappen. Hij voerde een een-akter op voor de Canadezen, die ging over een man die ontsnapte. Sassen liep van het podium en ontsnapte via de toiletten waar van de buitenkant de tralies waren doorgezaagd. Wonderlijk uiteraard, Sassen moet hierbij hulp hebben gehad van buitenaf.
Hij vluchtte naar Antwerpen waar hij de naam aannam van een Jood die in Auschwitz was vergast. De Belgische jusitie kwam hem op het spoor en leverde hem uit aan Nederland, opnieuw wist hij aan zijn bewakers te ontkomen, want de trein kwam zonder Sassen aan.

Via zijn IRA contacten kon hij zich bijna twee jaar lang verborgen houden in Ierland, op 23 september 1948 ging hij naar Argentinië, het verhaal gaat dat SS-vrienden van Odessa (link) hem hielpen. Hij kreeg er niet alleen onderdak, maar ook een baan, het Duitse weekblad Stern nam hem aan als Zuid-Amerika deskundige. Later ging hij ook schrijven voor het Amerikaanse blad Time en werd hij correspondent voor De Telegraaf.
Hij hielp, al dan niet als onderdeel van Odessa, andere nazi's naar Argentinië te komen. Tijdens een ontmoeting in 1952 tussen Peron en Prins Bernhard was Willem Sassen tolk. Pas in 1960 kwam men er in Nederland achter waar Sassen zat, Prins Bernhard had toen al acht jaar zijn mond gehouden.

Odessa

In zijn huis in Argentinië interviewde hij, de toen eveneens in Argentinië woonachtige, Adolf Eichmann om de biografie van deze nazi te schrijven die na zijn dood moest worden uitgegeven. In plaats daarvan leverde Sassen zowel Eichmann als de bandopnames uit aan de Mossad. Onder andere zei Eichmann dat de Holocaust was mislukt omdat niet alle tien miljoen Joden waren uitgeroeid. Sassen had in vier maanden tijd meer dan zeventig bandjes van een half uur opgenomen met gesprekken tussen hem en Adolf Eichmann.
Op 11 mei 1960 werd Adolf Eichman door de Mossad uit Buenos Aires ontvoerd.

Adviseur van dictators

Later werd Sassen adviseur van de president van Argentinië, Peron en van dictators als Pinochet (Chili) en Stroesner (Paraguay.) Juan Peron was militair en president van Argentinië van 1946 tot 1955 en van 1973 tot 1974. In 1955 werd hij door een militaire coupe afgezet. In 1973 maakte hij zijn comeback, maar dat was van korte duur, want hij overleed een jaar later.
Augusto Pinochet was dictator van Chili nadat hij met hulp van de CIA president Salvador Allende vermoord had en zijn rol gedurende 27 jaar overnam. In 1990 lieten de Amerikanen de dictator vallen.
Alfredo Stroessner was de zoon van een Duitser uit Beieren die met een Paraguayaanse was getrouwd. Stroessner was van 1954 tot 1989 president van Paraguay, na zijn afzetting werd Brazilië zijn laatste rustoord.
Alle drie de landen waren belangrijke partners van de Verenigde Staten die rust en eenheid wilde op het continent. Sassen heeft daarin een zeer belangrijke rol gespeeld.

In Zuid-Amerika zette Sassen samen met zijn broer Alphons en Otto Skorzeny, Klaus Barbie en Friedrich Schwend een netwerk op dat gefinancierd werd door de Duitse geheime dienst. Op deze wijze loodste de Duitsers militair materieel door naar Zuid-Amerikaanse dictaturen. Aan de rol van Sassen kwam een einde nadat de bandopnamen van Sassen gebruikt werden in het proces tegen Adolf Eichmann die door de Mossad naar Israël was ontvoerd.
Oud-nazi's waren woedend op Sassen omdat ze het vermoeden hadden dat hij de man was geweest die de Mossad op het spoor van Eichmann had gezet. Sassen had de banden niet alleen aan de Mossad gegeven, maar ze ook verkocht aan grote bladen, het bracht hem een enorme welvaart.
Zijn contacten in de wapenhandel voerden hem in de zeventiger jaren terug naar Argentinië, hij leverde groot wapentuig aan vele landen. In 1994 gaf Willem Sassen een interview over zijn oorlogsverleden voor de Argentijnse televisie waarna hij ziek werd en naar Chili verhuisde.

Dubbelrol

Over de dubbelrol van Willem Sassen doen de meest vreemde verhalen de ronde. Zijn kortstondige verblijf bij de Nieuws van de Dag werd gezien als een daad van verzet. Zijn rol als adviseur van dictators zou ingegeven zijn door de geheime diensten van westerse landen en de opsporing van Josef Mengele, de beularts van Auschwitz, was zijn werk waarvoor hij betaald zou zijn geweest door de Israelische geheime dienst, de Mossad. Tot aan de dood van Mengele zou Sassen maandelijks 5.000 Dollar hebben ontvangen, aldus twee oud Mossad agenten.

De interviews die hij had met Eichmann zouden eveneens geregisseerd zijn geweest door de Mossad, maar wat daar van waar is zal altijd ongewis blijven omdat Sassen nimmer zijn memoires heeft geschreven en zijn zeven kinderen nooit iets hebben gehoord van Willem over zijn eventuele dubbelrol.
Sassen werd na de oorlog In België bij verstek veroordeeld tot de doodstraf en in Nederland tot twintig jaar cel, maar er werd nooit om zijn uitlevering gevraagd, terwijl men precies wist waar hij zat. Ook dit wordt gezien als bewijs dat Sassen voor geheime diensten werkte. Hij is enkele malen in Nederland en Duitsland op vakantie geweest met een Duits paspoort dat hij gekregen had omdat hij als oud-SS'er formeel als Duitser werd beschouwd..
Ook zijn ontsnappingen vlak na de oorlog zouden het werk zijn geweest van inlichtingendiensten die in Sassen een ideale spion zagen voor Zuid-Amerika.

Willem Sassen overleed ergens in 2002 in Santiago de Chili, zijn dochter Saskia Sassen, geboren 5 januari 1949 is een bekend sociologe, daarnaast had Willem nog zes kinderen.
Alphonse Sassen werd later ontmaskerd als een even grote (s)pion van buitenlandse veilgheidsdiensten als zijn broer. Alphonse overleed op 16 september 2008 in Quito, Ecuador.
Zowel Willem als Alphonse betrokken veel wapens van het Oostenrijkse bedrijf Mannlicher Steyr.


Het proces tegen Eichmann

Documentaire van de KRO over Willem Sassen

Willem Sassen was een opportunist die alles over had voor een lekker leventje, hij ging daarbij als journalist figuurlijk over lijken, als wapenhandelaar letterlijk. Sassen was geen SS'er in hart en nieren, hij gebruikte het als instrument, net als dat hij zijn nazi-vrienden gebruikte. Sassen stond bekend als een charmeur die zowel mannen als vrouwen kon 'inpakken'.

Ben Verzet:

De Dokwerker is tevens via Facebook en Twitter te volgen. Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Ben Mokums Verzet op Facebook           Email De Dokwerker (Ben Verzet)           Volg de Dokwerker op Twitter

Alle onderwerpen van De Dokwerker

Raoul wallenberg Pieter gerbrandy U-boot SHOAH documentaire Base Begraafplaats oosterbeek arnhem Surinaamse joden Oorlogswinter Hell and back Waalsdorpervlakte Hollandsche schouwburg Joden in de wereld Unter bauern Hermans hetbehoudenhuis Staatsgreep Schietpartij 7mei amstelveenseweg Zwaar water Hendrik koot Joseph kolkman Joep henneboel Beethovenstraat Stadhoudersbrief Boksschool olympia Fusilladeplaats weteringcircuit Reve de avonden Muziekroof Hitler leeft Wo2 pamfletten Marnixstraat Oskar schindler Anton de kom Onbekendegracht Valkyrie Plaquette hb Gedenkplaat bloemgracht82 Silbertanne Arbeitseinsatz Titus brandsma Nieuwezijds voorburgwal Vichy Jaap van velzen Anne frank Dries riphagen Boys from brazil Het verzet Fotos kamp westerbork Hongerwinter Belastingen Mauthausen Russenoorlog Herdenkingen Gebouw de bazel Vaticaan Pieter menten Oproep02 Verlies nederlanderschap Asterdorp Eduard veterman Politie amsterdam Bontroof Het parool Bart de kok Oproep Oproep07 Huis annefrank merwedeplein Drie van breda As onderwijzerhof C en a Theresienstadt Diaspora Hermans damokles Termen tweede wereldoorlog Wally van hall Eva tas Willem sassen The pianist Erebegraafplaats Bloeme evers-emden Berchtesgaden Ingezonden Westerweelgroep Atoombommen japan Index Verzetsherdenkingskruis Reglement vva Zwartboek Nu of nooit Son of saul Sonny boy Mein kampf Piet meerburg Canada vrijstaat voor nazis Oorlogshelden Soldaat van oranje Demjanjuk Amsterdammers Het grote gebod Schietpartij dedam Kurt becher Pers tweede wereldoorlog Eagle landed Davidster Straatnamen tijdens wo2 Jo spier Elfstedentocht Dachau Bevrijdingslinde Wilhelmus Oorlogsschade Jordaan oproer Geroofde meubels Schaduw overwinning Nederlandsindie Bridge kwai Aristides de sousa mendes do amaral e abranches Aow oud gedienden Majoor bosshardt Als twee druppels water Kopgeld Stalag17 Wo2 onderscheiding aanvragen Jan koopmans Ss nebenstelle Kolven Wo2 schande Nazis zuid-amerika Lindemans kingkong Huizenroof Horst schumann Hans hirschfeld Amsterdam wo2 Kellys heroes Gaarkeukens Bergen-belsen Adolf hitler Oorlogsverhaal johan2 Onderduikers Buchenwald hek zandvoort Theo dobbe Wiedergutmachung Nieuws archief 01 Verzetskruis Journalist venema Oproep04 Wo2 stakingen Nieuws archief 02 Fusillaties rozenoord Hs~nieuws Jeane zwinkels Herman elteschool Mengele Tatoeage auschwitz Kamp vught Dagboek vervolg Kunstroof Bevrijdingsdag Joodse spelling Nieuws archief 04 Oproep01 Fosforbommen Februaristaking herdenking 2016 Noodgeld Terdoodveroordeeld Klaas faber Documentaire dedokwerker Prins bernhard Barneveld groep Brug te ver Annefrankstraat Tijdlijn tweede wereldoorlog Rosenstrasse Artis Zwarte front Karel walet Hannie schaft Sink the bismarck Oorlogsverhaal leo Hendrik zeeman De overval Jodenmanussie Walter suskind Duitse grond werd nederlands Les heritiers Kamp prins bernhard Kinderen wo2 Anne frank boom Miep oranje Getto Slobodan mitric Saint soldiers Groep 2000 Boeren Alwyn collinson Jacques van tol Defiance Ans van dijk Auschwitz Meisje met rode haar Oorlogsverhaal frans Klokkenroof Tante truus Negationisme Nieuws archief 07 Fokker bombardementen Harry verheij Das boot Jaap kaas Bert vromen Oproep06 Oorlogsdoden Guns navarone Oranjevrijbuiters Adressen Duits verzet Westerbork Katyn Japanse schindler Kamptaal Aanslagen op hitler Piet nak Ben strik Voortvluchtige oorlogsmisdadigers Kamp amersfoort Siert bruins Toneelstuk anne Ravensbruck Fotos Albert speer Jodenhoek wandeling03 Hitlers eigenaardigheden Johan van hulst Hans teengs gerritsen Hs~oranjevrijbuiters Ajax Nsb Eerste film tweede wereldoorlog Kipp 1948 later Heinrich boere Odessa Inval familie frank Joodse huizen Hitlers laatste dag Medisch contact Great escape Holocaust museum Oproep03 Aanslag bevolkingsregister Matzes Bet van beeren Adolf van nol Schwabmunchen Jodenhoek wandeling01 Fiets inleveren wo2 Homos en nazis Tora De ijssalon Contact Verzetsmuseum amsterdam Portugese synagoge Bloemgracht82 Gustav weler De bezem Lippmann rosenthal Come and see Carlton hotel Joodse invalide Scarlet black Cross of iron Oorlogsmuseum Hanns rauter Treblinka Mokums Jodenhoek wandeling04 Nieuws Vernietigingskamp Roma sinti Nazis 1945-1948 Shalom Ggz Unbroken Pastorale Bommenkaart amsterdam Walter suskind film Radio oranje Ovenbouwers Ontjoden Ns Nieuws archief 05 Werkstuk Columns tweede wereldoorlog Oskar groning Foute bedrijven Bariloche Marinus jansen Tina strobos Jodentram Amsterdamse bos Ben verzet Oorlogsfilms Patton Illegale parool Tijdlijn adolf hitler Auschwitz herdenking Meer kampen wo2 Bom kinkerbuurt Hoofdrolspelers wo2 Oorlogsverhaal johan Nederlandsche unie Schindlers list Burgemeester amsterdam wo2 Abraham puls Der untergang Saving private ryan Schietpartij cs amsterdam Dagboek anne frank Ss vrouwen Sobibor Concentratiekampen Operation amsterdam Joodse raad Indische kwestie Grebbeberg Pater bleijs Rede wilhelmina 291943 Dirty dozen Nieuws archief 03 Johan heesters Jacob luitjens Wo2 overpijnzing Reguliersgracht Mussert Rudolf hess Zwarte soldaten D-day Videos Oproep05 Boy striped Aha Anne frank verraden Tatra t87 Raffle Interneringskampen amsterdam Martin bormann Longest day Gerrit van der veen Bombardementen amsterdam Aanleiding tweede wereldoorlog Hitler Velser affaire Cs-6 Hans calmeyer Subkampen Jodenhoek wandeling02 Oorlogsverhalen George patton Bombardement rotterdam Pp groep Februaristaking Miep gies Dossiers openbaar 2021 Ko stevense Auschwitz charlatan Plein 40-45 Jerrycan De dokwerker Kampen wo2 Nederlands indie Niod Jodenjacht Joodse synagoge Dodenherdenking Fout omstreden Karel bonnekamp Schietpartij marnixstraat Verzetsmonument Pontonbrug Walt disney Aanklacht wo2 Joop wolff Muhlberg Karl lueger Lodewijk ernst visser Riphagen Bob scholte Mirjam ohringer Jodenkwartier Amsterdamse verzetshelden Inglourious basterds Paul de groot Schaduwkade Klokkenluider Hortusplantsoen Jonkheer roel Nieuws archief 06 Rode kruis Generaal winkelman Zwitserland Philip mechanicus Efraim zuroff De aanslag harry mulisch Yad vashem Staalstraat Disclaimer Nieuws archief 08 Lou jansen Rolls royce Tonny van renterghem