De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam

Door de ogen van Ben Verzet

Plaats een steen!

Op zondag 7 juni 2015 werd er een online campagne gelanceerd met een nieuwe vorm van herdenken: duizenden mensen kunnen op een website een actieve rol spelen in de totstandkoming van een memorial dat op 7 mei 2016 op de Dam in Amsterdam zal worden onthuld. Door het plaatsen en verplaatsen van virtuele steentjes op de website werk je mee aan het schrijven van de namen van 31 doden.

Op 7 mei 1945, twee dagen na de capitulatie, verloren minstens 31 mensen hun leven op de Dam in een kogelregen tijdens schermutselingen tussen Duitse soldaten en leden van de Binnenlandse Strijdkrachten. Het was het laatste grote bloedbad op Nederlandse bodem. Jarenlang was het aantal slachtoffers onduidelijk en was hun identiteit grotendeels onbekend.

De Dokwerker werkt samen met de Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945. De stichting deed jarenlang onderzoek naar het schietincident en slaagde erin de namen van de doden te achterhalen. De stichting beijvert zich voor de totstandkoming van een memorial met de namen van hen die op de Dam het leven lieten. De online campagne loopt tot februari 2016 waarna de namen in een natuurstenen plaat worden gegraveerd die op 7 mei 2016 op de Dam zal worden onthuld.

Giften zijn welkom op rekeningnummer NL10 INGB 0008 136685 ten name van Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945. Deze zijn fiscaal aftrekbaar omdat de stichting een Algemeen Nut Beogende Instelling is.

De slachtoffers

Popke Sjoerd Bakker
Wilhelmus Petrus Bakker
Johannes Bobeldijk
Geertruida Boelen
Elisabeth de Boer
Willem van den Boogaard
Fredericus Joseph Budde
Willem Cieraad
Gerardus Bernardus Cornelisse
Petrus Antonius Joseph van Dam
Pieter Hendrik Diekmeijer
Frans Johannes Feller
Everdina Johanna Buddingh-van der Flier
Hendrina Louise Koper-Frank
Jan Goede
Maria Nella Jager-van Hooff
Petrus Hendricus Antonius Hutjes
Elisabeth Wieland-Lacourt
Willem de Leeuw
Hilligje Mastenbroek
Antje Quant-Moeke
Johannes Jan Ooms
Rika Overdijk
Johannes Wilhelmus Saelman
Willem Theodorus Schermacher
Aaltje Scheffer-Smorenberg
Jurrianus Lambertus Stad
Johannes Willem Straatmijer
Arnoldus Petrus Stroop
Sophia Frederika Mathilda Vermeulen-de Vries
Hendrikus Willemsen

Ga hier naar de website 'plaats een steen' (klik op het plaatje.)


Een voorbeeld

Willem Cieraad
Zwolle 30 juni 1896
Amsterdam 8 mei 1945


Gerard is vier jaar wanneer hij met zijn ouders op de Dam is om feest te vieren. Maar zijn moeder neemt hem mee naar huis, ze heeft het benauwd. Door het weer? Het is inderdaad warm die dag. Vanwege de menigte? Op de Dam bevinden zich veel mensen, heel veel mensen. Zijn vader Willem blijft. Voor het portaal van de Nieuwe Kerk wordt hij doodgeschoten.

Gerard gaat samen met zijn moeder naar zijn vader kijken. Hij ligt opgebaard in de Nieuwe Kerk. Op de rouwadvertentie staat: '...overleed door een noodlottig ongeval te Amsterdam onze innig geliefde Zoon, Broeder, Zwager en Oom Willem Cieraad, Echtgenoot van Antje Smit, in den leeftijd van bijna 49 jaar'.

Willem laat zes kinderen, waaronder de kleine Gerard, achter. En zijn vrouw, Antje Smit. Ze hertrouwt, maar haar tweede echtgenoot zal zes jaar later al komen te overlijden. Lees meer over Willem op De Dam de zevende mei 1945

Ben Verzet

Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)