De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam


Door de ogen van Ben Verzet

Onderbelicht

Niet alles op De Dokwerker hoeft persé over Amsterdam te gaan, de nadruk ligt er wel op, maar er gebeurde immers ook zoveel in Amsterdam dat je er eigenlijk niet omheen kunt. Wat mij wel eens verbaasd is dat er weliswaar veel geschreven wordt over de oorlog en dan met Klaas Postma oprichter Oranje Vrijbuiters name over Amsterdam, maar sommige dingen zwaar onderbelicht zijn gebleven.

Zo verbaasd het mij enorm dat er niets bekend is over wie Anne Frank verraden zou kunnen hebben. Maar daar wil ik het nu niet over hebben. Ik schrijf deze pagina over de Oranje Vrijbuiters, een verzetsgroep waarover maar weinig bekent is. Ik wil graag gehoor geven aan een oproep van Ton Lodder die mij in juli 2012 een bericht zond over de Oranje Vrijbuiters.
Onderaan deze pagina staat een oproep van een zoon van een van de gefussileerden.

Foto van Klaas Postma >>>
Oprichter van de Oranje Vrijbuiters >>>
Hij werd door de Duitsers doodgeschoten >>>
Met dank aan de website van de Oranje Vrijbuiters >>>

Oranje Vrijbuiters

De Oranje Vrijbuiters was een verzetsgroep die in 1941 door Klaas Postma werd opgericht in Utrecht en hield zich bezig met de opvang van mensen en ze te helpen onderduiken. Ook werden er documenten vervalst.
Door verraad werden 21 van de 23 leden opgepakt, op 28 februari 1944 ter dood veroordeeld en 18 van hen op 29 februari 1944 op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd.
De laatste woorden van de gefusilleerden waren: "Wij sterven voor God, Koningin en Vaderland".

Jan van der Voort en Bertus Heij kregen gratie. Heij zag zijn twee broers doodgeschotn worden door de Duitsers, hem vertelden ze dat hij gratie kreeg omdat hij op dezelfde dag jarig was als Hitler: 29 april.
Van der Voort was als laatste gepakt en werd vlak voordat er geschoten zou worden uit de rij gehaald en kreeg eveneens gratie. De reden was volgens Van der Voort dat er te weinig bewijs tegen hem was. Gekke is dat hij wel werd veroordeeld de dag ervoor.

Frits Meulenkamp en Kees van Koert hebben ze nooit te pakken gekregen, die leefden nog geruime tijd na de oorlog, evenals Heij en Van der Voort overigens.

Als je goed geteld hebt ontbreekt er nog één lid die wel gepakt was, maar niet ter door veroordeeld. Dat was Joop de Heus, Hij was lid van de groep maar tevens de verrader. Hij werd voor de schijn opgepakt maar niet ter dood gebracht. Hij werd na de oorlog tot 18 jaar cel veroordeeld maar zat daarvan nog niet de helft uit.
De Heus leefde als vrij man nog vele jaren in Assen,, vlakbij zijn companen die gratie hadden gekregen of niet waren opgepakt.
Ton Lodder over de Oranje Vrijbuiters

Allereerst mijn complimenten over je geweldige informatieve website, 'prachtig', bewust tussen aanhalingstekens, ik heb er nog steeds moeite mee dat woord te gebruiken met betreking tot de gruwelen van de zwartste bladzij uit de geschiedenis van de mensheid. Wat heb ik veel van je site opgestoken! Inmiddels vijftien bookmarks over het verzet.

Iets kort over mezelf eerst: als 60 jarige met pre-pensioen zijnde ondernemer in Nederland en Indonesië, nooit tijd gehad om te lezen (ging ook niet samen met mijn beroep) ben ik de afgelopen acht maanden helemaal gefascineerd geraakt door het Nederlands verzet en Nederlands Indië 1945-1949, waar nu weer zo veel om te doen is, ik verslind er alles over, zuig het op en voel me klein.
Zeker toen ik afgelopen zaterdag een langgekoesterde wens in vervulling zag gaan toen ik de Eerebegraafplaats Bloemendaal/Overveen kon bezoeken. Zonovergoten, niemand was er behalve ik, mijn vrouw en een vriend Alle stenen gelezen, serene sfeer en al ben ik niet gelovig, het is echt een eer om op zo'n prachtige plek je laatste rustplaats te hebben.

Mijn gevoelens zijn moeilijk onder woorden te brengen, maar het heeft mij midden in mijn ziel getroffen. De helden, aan wie ik mede mijn vrijheid te danken heb, hun opofferingen, lijden, hun moed, het is voor het menselijke verstand nauwelijks te bevatten. Vele namen (her)kende ik van jouw site.
Op jouw site bij het kopje helden vermeld je dat je kunt mailen als je nog meer helden kent. Dat zal ik niet pretenderen, maar ik heb een korte emailwisseling gehad met Wiebe Postma, neef van de verzetsheld Klaas Postma, lid van de 'Oranje Vrijbuiters', een, in alle bescheidenheid, m.i. wat onderbelichtte verzetsgroep. Ook Loe de Jong, nu zijn standaardwerk online staat, besteedt er niet veel aandacht aan.

De website van Wiebe zelf is ook fascinerend en met het verstand niet te bevatten: een ietwat foute vader (dominee) oom Klaas verzetsheld, een andere oom SS'er en dat zichtbaar op één foto. Een verscheurde familie en een hartverscheurend verhaal. De foto's van het in 2007 gerestaureerde grafmonument in Utrecht zijn ook prachtig.
De Oranje Vrijbuiters waren geen Amsterdammers, maar ik wilde je deze info die misschien allang bij je bekend is toch niet onthouden. Hier hou ik het bij; kijk geregeld op je site voor updates (rattenlijn en C&A, weer uitermate boeiend, vooral C&A maar ik wist ook iets meer van de naar Zuid-Amerika gevluchte nazi's, de ontvoering van Eichmann als kind van 10, 11 jaar kan ik me levendig herinneren.

Bedankt!
Met vriendelijke groeten,
Ton Lodder


Tot zover Ton

Allereerst dank Ton, informatie in welke vorm dan ook is altijd welkom en nee, mij zei het dus ook totaal niets. Maar na het lezen van de informatie ben ik het helemaal met je eens dat er soms wel eens te weinig aandacht is voor bepaalde gebeurtenissen of, zoals nu, verzetshelden.
Bij deze dus!

De site van Wiebe is inderdaad fascinerend, echt een uniek document. Hij schrijft: dit is het verhaal van de familie Postma. Een stel hardwerkende middenstanders, die zonder twijfel het beste voor hun kinderen wensten. Hun kinderen hadden elk hun eigen capaciteiten en ontplooiden hun eigen initatieven, maar waren het ten diepste oneens over fundamentele kwesties gedurende de tweede wereldoorlog.
Dit dreef hen zozeer uiteen dat ze van elkaar vervreemden, dat hun kinderen op hun beurt nimmer hun grootouders ontmoetten en neven en nichten nooit van elkaars bestaan ervoeren. De gebeurtenissen uit de oorlogstijd hebben gevolgen gehad tot op de dag van vandaag, en voor altijd onze persoonlijkheden en kijk op het leven beïnvloed. Geloof het of niet.

Een triest verhaal, dat zo hoopvol begon in het begin van de 20e eeuw, BEGINT HIER.

De achttien mannen die op de begraafplaats Tolsteeg te Utrecht zijn begraven zijn:
Roger Henri René Abma
Andries van Beek
Leo Fischer
Antonius Josephus Rudolphus Hegge
Cornelis Heij
Leonardus Cornelis Heij
Johannes Holswilder
Christiaan Kerkhof
Karel Keizer
Hans van Koetsveld
Heinz Loewenstein
Jacobus Alexander Martens
Egbertus Maria Meulenkamp
Hubert Johan van Oorschot
Klaas Postma
Herman Frans van Roon
Thomas Franciscus Hendrikus Spoelstra
Pieter Verhage

Wie weet iets over Karel Keizer?

Later in het jaar (2012) kreeg ik onderstaand verzoek.Beste Ben,

Bij het doorlopen van uw website was ik zeer verrast uw correspondentie met Ton Lodder tegen te komen. Hij brengt te berde dat de verzetsgroep de "Oranje Vrijbuiters" z.i. een wat onderbelichte verzetsgroep is. Als zoon van een van de gefusilleerde Oranje Vrijbuiters Christiaan Kerkhof, ben ik het volledig met hem eens.
Vanuit de stichting "Eregraf en Monument Oranje Vrijbuiters" is het ons gelukt het verwaarloosde monument gerestaureerd te krijgen. Daarnaast doen wij veel moeite om gegevens van de Oranje Vrijbuiters boven water te krijgen en deze gegevens middels onze website www.oranjevrijbuiters.nl te publiceren. Alles met als doel de Oranje Vrijbuiters niet in de vergetelheid te laten geraken.
Een moeizame klus, maar als u de pagina "Wie waren zij" doorneemt, ziet u dat het van een aantal Oranje Vrijbuiters redelijk is gelukt. Van sommigen helaas niets tot heel weinig. Zoals van de Amsterdammer Karel Keizer, van wie wij graag wat meer zouden willen weten dan over hem op genoemde pagina van onze website wordt vermeld.
Met de gedachte dat u van Amsterdamse verzetsmensen veel weet kunt u ons misschien wat aanvullende gegevens over Karel Keizer aanreiken.
Met dank voor de aandacht die u op uw website aan de Oranje Vrijbuiters hebt besteed en met belangstelling uw reactie tegemoet ziend,

Een vriendelijke groet,
Henk Kerkhof -- voorzitter stichting "Eregraf en Monument Oranje Vrijbuiters"Helaas kon ik Henk op dit moment niet verder helpen dus heb ik zijn oproep hier op de site geplaatst.

Karel Keizer

Wat ik kon vinden over Karel is dit:
Geboren: 14-05-1911 te Amsterdam
Beroep: Kelner
Verzetswerk: lid 'Oranje Vrijbuiters'
Begraafplaats: Gemeentelijke Begraafplaats Tolsteeg/ Opaalweg - Utrecht
Graf: vak: 3, nummer: 23

Website over Oranje Vrijbuiters www.oranjevrijbuiters.nl
Achtergrondinformatie Verzetsgroep "De Oranje Vrijbuiters" KLIK HIERVervolg september 2016

Van Harty van Engelen uit Canada kreeg ik informatie, in het kort kwam het neer op wat Klaas Postma betekent heeft voor het verzet, Yad Vashem (link) overweegt hem te eren met de 'Righteous Among the Nations', maar heeft meer informatie nodig, voornamelijk; hoeveel Joden heeft hij het leven gered door ze bijvoorbeeld te helpen onderduiken.
Harty is een van de weinigen die nog leeft, hij is momenteel 85, hij woonde in Soest maar heeft nu de Canadeze nationaliteit. Hij werd door Yad Vashem benaderd omdat zijn ouders vijf Joden in onderduik hadden, vier van de familie Karp en Ilse Jacobson. Ilse (88) woont in de VS, maar kan zich niet veel meer herinneren van die periode bij Harty thuis.

Klaas Postma zorgde ervoor dat Ilse kon onderduiken bij de familie Verhoeven. Na het verraad van deze familie dook Ilse onder bij Ger van Engelen in Soest. Een tante van Harty, genaamd Betsy Verhoeven, heeft hierover een verklaring afgelegd.
Wie weet er dus meer over wie er door Klaas Postma geholpen is om onder te duiken. Het dossier bij Yad Vashem wacht op deze informatie.

Vervolg december 2016

YadVashem in Israël laat weten dat er getuigenissen nodig zijn van Joden die gered zijn door Klaas Postma. Het spijt hen heel erg dat, ondanks alle inspanningen van Harty, het slechts bij aanwijzingen blijft, op grond waarvan YadVashm (begrijpelijk) niets kan doen.
Het dossier blijft desondanks open voor meer informatie in de toekomst. Met het verstrijken van de tijd word het steeds moeilijker om bewijzen te vinden zoals bedoeld door YadVashem.

Ben Verzet:

De Dokwerker is tevens via Facebook en Twitter te volgen. Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Ben Mokums Verzet op Facebook           Email De Dokwerker (Ben Verzet)           Volg de Dokwerker op Twitter

Alle onderwerpen van De Dokwerker

Raoul wallenberg Pieter gerbrandy U-boot SHOAH documentaire Base Begraafplaats oosterbeek arnhem Surinaamse joden Oorlogswinter Hell and back Waalsdorpervlakte Hollandsche schouwburg Joden in de wereld Unter bauern Hermans hetbehoudenhuis Staatsgreep Schietpartij 7mei amstelveenseweg Zwaar water Hendrik koot Joseph kolkman Joep henneboel Beethovenstraat Stadhoudersbrief Boksschool olympia Fusilladeplaats weteringcircuit Reve de avonden Muziekroof Hitler leeft Wo2 pamfletten Marnixstraat Oskar schindler Anton de kom Onbekendegracht Valkyrie Plaquette hb Gedenkplaat bloemgracht82 Silbertanne Arbeitseinsatz Titus brandsma Nieuwezijds voorburgwal Vichy Jaap van velzen Anne frank Dries riphagen Boys from brazil Het verzet Fotos kamp westerbork Hongerwinter Belastingen Mauthausen Russenoorlog Herdenkingen Gebouw de bazel Vaticaan Pieter menten Oproep02 Verlies nederlanderschap Asterdorp Eduard veterman Politie amsterdam Bontroof Het parool Bart de kok Oproep Oproep07 Huis annefrank merwedeplein Drie van breda As onderwijzerhof C en a Theresienstadt Diaspora Hermans damokles Termen tweede wereldoorlog Wally van hall Eva tas Willem sassen The pianist Erebegraafplaats Bloeme evers-emden Berchtesgaden Ingezonden Westerweelgroep Atoombommen japan Index Verzetsherdenkingskruis Reglement vva Zwartboek Nu of nooit Son of saul Sonny boy Mein kampf Piet meerburg Canada vrijstaat voor nazis Oorlogshelden Soldaat van oranje Demjanjuk Amsterdammers Het grote gebod Schietpartij dedam Kurt becher Pers tweede wereldoorlog Eagle landed Davidster Straatnamen tijdens wo2 Jo spier Elfstedentocht Dachau Bevrijdingslinde Wilhelmus Oorlogsschade Jordaan oproer Geroofde meubels Schaduw overwinning Nederlandsindie Bridge kwai Aristides de sousa mendes do amaral e abranches Aow oud gedienden Majoor bosshardt Als twee druppels water Kopgeld Stalag17 Wo2 onderscheiding aanvragen Jan koopmans Ss nebenstelle Kolven Wo2 schande Nazis zuid-amerika Lindemans kingkong Huizenroof Horst schumann Hans hirschfeld Amsterdam wo2 Kellys heroes Gaarkeukens Bergen-belsen Adolf hitler Oorlogsverhaal johan2 Onderduikers Buchenwald hek zandvoort Theo dobbe Wiedergutmachung Nieuws archief 01 Verzetskruis Journalist venema Oproep04 Wo2 stakingen Nieuws archief 02 Fusillaties rozenoord Hs~nieuws Jeane zwinkels Herman elteschool Mengele Tatoeage auschwitz Kamp vught Dagboek vervolg Kunstroof Bevrijdingsdag Joodse spelling Nieuws archief 04 Oproep01 Fosforbommen Februaristaking herdenking 2016 Noodgeld Terdoodveroordeeld Klaas faber Documentaire dedokwerker Prins bernhard Barneveld groep Brug te ver Annefrankstraat Tijdlijn tweede wereldoorlog Rosenstrasse Artis Zwarte front Karel walet Hannie schaft Sink the bismarck Oorlogsverhaal leo Hendrik zeeman De overval Jodenmanussie Walter suskind Duitse grond werd nederlands Les heritiers Kamp prins bernhard Kinderen wo2 Anne frank boom Miep oranje Getto Slobodan mitric Saint soldiers Groep 2000 Boeren Alwyn collinson Jacques van tol Defiance Ans van dijk Auschwitz Meisje met rode haar Oorlogsverhaal frans Klokkenroof Tante truus Negationisme Nieuws archief 07 Fokker bombardementen Harry verheij Das boot Jaap kaas Bert vromen Oproep06 Oorlogsdoden Guns navarone Oranjevrijbuiters Adressen Duits verzet Westerbork Katyn Japanse schindler Kamptaal Aanslagen op hitler Piet nak Ben strik Voortvluchtige oorlogsmisdadigers Kamp amersfoort Siert bruins Toneelstuk anne Ravensbruck Fotos Albert speer Jodenhoek wandeling03 Hitlers eigenaardigheden Johan van hulst Hans teengs gerritsen Hs~oranjevrijbuiters Ajax Nsb Eerste film tweede wereldoorlog Kipp 1948 later Heinrich boere Odessa Inval familie frank Joodse huizen Hitlers laatste dag Medisch contact Great escape Holocaust museum Oproep03 Aanslag bevolkingsregister Matzes Bet van beeren Adolf van nol Schwabmunchen Jodenhoek wandeling01 Fiets inleveren wo2 Homos en nazis Tora De ijssalon Contact Verzetsmuseum amsterdam Portugese synagoge Bloemgracht82 Gustav weler De bezem Lippmann rosenthal Come and see Carlton hotel Joodse invalide Scarlet black Cross of iron Oorlogsmuseum Hanns rauter Treblinka Mokums Jodenhoek wandeling04 Nieuws Vernietigingskamp Roma sinti Nazis 1945-1948 Shalom Ggz Unbroken Pastorale Bommenkaart amsterdam Walter suskind film Radio oranje Ovenbouwers Ontjoden Ns Nieuws archief 05 Werkstuk Columns tweede wereldoorlog Oskar groning Foute bedrijven Bariloche Marinus jansen Tina strobos Jodentram Amsterdamse bos Ben verzet Oorlogsfilms Patton Illegale parool Tijdlijn adolf hitler Auschwitz herdenking Meer kampen wo2 Bom kinkerbuurt Hoofdrolspelers wo2 Oorlogsverhaal johan Nederlandsche unie Schindlers list Burgemeester amsterdam wo2 Abraham puls Der untergang Saving private ryan Schietpartij cs amsterdam Dagboek anne frank Ss vrouwen Sobibor Concentratiekampen Operation amsterdam Joodse raad Indische kwestie Grebbeberg Pater bleijs Rede wilhelmina 291943 Dirty dozen Nieuws archief 03 Johan heesters Jacob luitjens Wo2 overpijnzing Reguliersgracht Mussert Rudolf hess Zwarte soldaten D-day Videos Oproep05 Boy striped Aha Anne frank verraden Tatra t87 Raffle Interneringskampen amsterdam Martin bormann Longest day Gerrit van der veen Bombardementen amsterdam Aanleiding tweede wereldoorlog Hitler Velser affaire Cs-6 Hans calmeyer Subkampen Jodenhoek wandeling02 Oorlogsverhalen George patton Bombardement rotterdam Pp groep Februaristaking Miep gies Dossiers openbaar 2021 Ko stevense Auschwitz charlatan Plein 40-45 Jerrycan De dokwerker Kampen wo2 Nederlands indie Niod Jodenjacht Joodse synagoge Dodenherdenking Fout omstreden Karel bonnekamp Schietpartij marnixstraat Verzetsmonument Pontonbrug Walt disney Aanklacht wo2 Joop wolff Muhlberg Karl lueger Lodewijk ernst visser Riphagen Bob scholte Mirjam ohringer Jodenkwartier Amsterdamse verzetshelden Inglourious basterds Paul de groot Schaduwkade Klokkenluider Hortusplantsoen Jonkheer roel Nieuws archief 06 Rode kruis Generaal winkelman Zwitserland Philip mechanicus Efraim zuroff De aanslag harry mulisch Yad vashem Staalstraat Disclaimer Nieuws archief 08 Lou jansen Rolls royce Tonny van renterghem