De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam


Door de ogen van Ben Verzet

Nazi-jager Efraim Zuroff

Zeg je 'nazi-jager', dan zeg je Simon Wiesenthal. Wiesenthal overleefde twaalf concentratiekampen en stond na de oorlog bekend als nazi-jager, hij spoorde oorlogsmisdadigers op en bracht hen voor de rechter.
Hij overleed in 2005, een centrum en stichting dat zijn naam draagt bestaat nog altijd en doet onderzoek naar oud-nazi's.

Op 5 augustus 1948 werd Efraim Zuroff in New York geboren, hij staat aan het hoofd van het Israëlische Simon Wiesenthal Center in Jerusalem, hij coördineert wereldwijd de activiteiten van het Simon Wiesenthal Center. In 1970 emigreerde Zuroff naar Israël. Toch keerde Elfraim terug naar de Verenigde Staten om in 1978 hoofd van het Simon Wiesenthal Center in Los Angeles te worden. Amper drie jaar later volgde hij zijn hart en ging, deze keer definitief, terug naar Israël. Efraim is getrouwd en woont in Efrat, hij en zijn vrouw hebben vier kinderen en elf kleinkinderen.
Hij is dé man die het ontsnappen van hoge SS'ers naar o.a. Amerika, Argentinië, Canada en Engeland aan de grote klok hing, hij was de luis in de pels van poliitici die niets wilden ondernemen tegen oud-nazi's die onderdak hadden gevonden in hun land.

Ook in Landen als Litouwen, Estland, Oekraïne en Letland is hij gevreesd omdat juist in die landen nazisime opbloeit op de fundamenten van oud-nazi's die een veilig heenkomen vonden in deze landen.


Dinko Sakic, Laszlo Csatary en Sandor Kepiro
Sakic was de Kroatische commandant van kamp Jasenovac. Zuroff speelde een grote rol in 1998 bij de opsporing, aanhouding, uitlevering en veroordeling van Sakic, die meer dan vijftig jaar in Argentinië woonde.
In april 1998 werd Sakic aan Kroatië uitgeleverd. In oktober 1999 werd hij door de rechtbank van Zagreb vanwege oorlogsmisdaden veroordeeld tot de maximale straf van twintig jaar. Hij werd geacht betrokken te zijn bij de moord op 2.000 Serviërs, Joden en zigeuners. Toen Sakic overleed mocht hij in een nazi-uniform worden opgebaard en begraven.

Csatary woonde ongestoord in Hongarije totdat hij werd opgespoord, hij had niet eens de moeite hoeven nemen zijn naam te veranderen. Zuroff drong er bij de Hongaren op aan Csatary op te pakken voor zijn oorlogsmisdaden, ook al was hij 97. Csatary werd verdacht betrokken te zijn geweest bij de deportatie van minstens 15.000 Hongaarse Joden naar Auschwitz. Hij was in 1995 al eens ontmaskerd in Canada waarop hij naar zijn geboorteland afreisde alwaar hij zich vrijelijk kon bewegen en in vrijheid overleed.

Sandor Kepiro ontkwam aan een straf nadat hij in 2006 door Zuroff werd opgespoord, de rechtbank van Boedapest sprak hem vrij van de betrokkenheid bij de moord op 1.200 Joden, Serviêrs en zigeuners.

Aribert Heim
Oorlogsmisdadiger Aribert Heim werd op 21 september 2012 doodverklaard door een Duitse rechter, bewezen werd geacht dat hij in 1992 in Egypte was overleden. Heim was arts in kamp Mauthausen en voerde gruwelijke experimenten uit op levende mensen. Hij injecteerde benzine in de harten van gevangenen en deed orgaantransplantaties zonder verdoving.
Na de oorlog ging hij als arts aan de slag in Duitsland totdat hij opgespoord werd, daarop vluchtte hij naar, wat men toen aannam, Egypte. In 2008 kwamen er geruchten op gang dat hij, net als veel andere nazi's, na de oorlog naar BARILOCHE was gevlucht. Er werd onderzoek gedaan, geen enkele aanwijzing werd er gevonden.

Efraim Zuroff geloofde niet dat Heim was overleden, hij reisde af naar Zuid-Amerika en was ervan overtuigd Aribert Heim op te zullen sporen. De familie van Heim kwam met het verhaal dat hun vader reeds in 1992 in Egypte was overleden. Zuroff zei daarover dat zij (de familie Heim) er alle belang bij had deze versie als de enige ware te laten gelden. Zuroff geloofde er niets van, hij had geen bewijs, maar liet doorschemeren dat Aribert Heim mogelijk jarenlang voor de Duitse geheime dienst heeft gewerkt en dat daarom de waarheid nooit naar buiten is gekomen.

Operation Last Chance

Efraim Zuroff zette een 'laatste kans operatie' op om wereldwijd nazi's op te sporen en te berechten. Deze actie moest ook Duitsers ertoe bewegen nazi's aan te geven. Er is een beloning van 25.000 Dollar in het vooruitzicht gesteld. Het Duitse Openbaar Ministerie werkt sinds 2005 mee aan dit initiatief dat ook in Litouwen, Estland, Letland, Roemenië, Polen, Engeland, Oostenrijk, Croatië, en Hongarije navolging heeft gekregen.
http://www.operationlastchance.org/

Kanttekening
Nederland heeft een dergelijk initiatief niet omdat er in Nederland geen oud-nazi's meer in leven zijn. Maar er zijn wel oorlogsmisdadigers die veroordeeld zijn en na de oorlog naar Duitsland konden vluchten. Nederland heeft nimmer op Duitsland aan willen dringen om hen uit te leveren of te vervolgen vanwege economische belangen. Men wilde de 'grote buurman' niet al te zeer in verlegenheid brengen.

In Litouwen zijn tot nu toe slechts drie personen opgespoord, maar die zijn nimmer vervolgd. In Letland en Estland is er nog niemand opgespoord. Dat het deze landen niet echt ernst is blijkt wel uit de jaarlijkse mars van SS veteranen door de straten van de hoofdstad van Letland, Riga. In Croatië scandeerden supporters tijdens een vriendschappelijke voetbalwedsrijd tegen Israël de naam Ustasa, de fascistische partij die daar in 40-45 aan de macht was en die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van minstens 30.000 Serven en Joden. De Kroaten berechtten dan weliswaar Dinko Sakic, maar toen hij overleed mocht hij in zijn nazi-uniform worden opgebaard en begraven. Hongarije had de kans om Sandor Kepiro, verantwoordelijk voor een slachting onder 1.200 Serviêrs en Joden, te veroordelen, maar de rechter liet hem om onduidelijke redenen vrij.

In de tachtiger jaren drong Zuroff er bij de Britten op aan om een wet aan te nemen waarin geregeld werd dat nazi's in Groot-Brittanië vervolgd konden worden. daar was weerstand tegen, 'laat oude dingen rusten', zo was de gedachte. De wet kwam er toch, maar leidde slechts tot de veroordeling van Anthony Sawoniuk. In 2009 werd deze wit-Russische politieman schuldig bevonden aan de dood van 15 vrouwen die zich, vlak voor de executie, uit moesten kleden. Hij overleed in 2005 in een Britse cel.
In Oostenrijk is al dertig jaar niemand meer aangeklaagd, Zuroff noemt de kans dat daar ooit nog een nazi wordt berecht nihil. De Oostenrijkers maken onderscheidt tussen hen die daadwerkelijk mensen doodden en zij die slechts bewaker of typiste waren. Hierdoor krijg je niemand veroordeeld omdat er geen getuigen zijn.
Over Duitsland is Zuroff wel positief, die werken echt mee en brengen nazi's nu ook voor het gerecht. Ze leveren echter geen Duitsers uit om hen te laten berechten in andere landen. Zodra iemand een Duits uniform aantrekt is hij volgens de Duitse wet een Duitser, ook al is hij een geboren en getogen Nederlander, Hongaar of Est.

Simon Wiesenthal Center, kantoor Jerusalem

Efraim Zuroff
Twitter: @EZuroff
1 Mendele Street
Jerusalem 92147
ISRAEL
Telefoon: 011-972-2-5631-273 /5


Ben Verzet:

De Dokwerker is tevens via Facebook en Twitter te volgen. Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Ben Mokums Verzet op Facebook           Email De Dokwerker (Ben Verzet)           Volg de Dokwerker op Twitter

Alle onderwerpen van De Dokwerker

Raoul wallenberg Pieter gerbrandy U-boot SHOAH documentaire Base Begraafplaats oosterbeek arnhem Surinaamse joden Oorlogswinter Hell and back Waalsdorpervlakte Hollandsche schouwburg Joden in de wereld Unter bauern Hermans hetbehoudenhuis Staatsgreep Schietpartij 7mei amstelveenseweg Zwaar water Hendrik koot Joseph kolkman Joep henneboel Beethovenstraat Stadhoudersbrief Boksschool olympia Fusilladeplaats weteringcircuit Reve de avonden Muziekroof Hitler leeft Wo2 pamfletten Marnixstraat Oskar schindler Anton de kom Onbekendegracht Valkyrie Plaquette hb Gedenkplaat bloemgracht82 Silbertanne Arbeitseinsatz Titus brandsma Nieuwezijds voorburgwal Vichy Jaap van velzen Anne frank Dries riphagen Boys from brazil Het verzet Fotos kamp westerbork Hongerwinter Belastingen Mauthausen Russenoorlog Herdenkingen Gebouw de bazel Vaticaan Pieter menten Oproep02 Verlies nederlanderschap Asterdorp Eduard veterman Politie amsterdam Bontroof Het parool Bart de kok Oproep Oproep07 Huis annefrank merwedeplein Drie van breda As onderwijzerhof C en a Theresienstadt Diaspora Hermans damokles Termen tweede wereldoorlog Wally van hall Eva tas Willem sassen The pianist Erebegraafplaats Bloeme evers-emden Berchtesgaden Ingezonden Westerweelgroep Atoombommen japan Index Verzetsherdenkingskruis Reglement vva Zwartboek Nu of nooit Son of saul Sonny boy Mein kampf Piet meerburg Canada vrijstaat voor nazis Oorlogshelden Soldaat van oranje Demjanjuk Amsterdammers Het grote gebod Schietpartij dedam Kurt becher Pers tweede wereldoorlog Eagle landed Davidster Straatnamen tijdens wo2 Jo spier Elfstedentocht Dachau Bevrijdingslinde Wilhelmus Oorlogsschade Jordaan oproer Geroofde meubels Schaduw overwinning Nederlandsindie Bridge kwai Aristides de sousa mendes do amaral e abranches Aow oud gedienden Majoor bosshardt Als twee druppels water Kopgeld Stalag17 Wo2 onderscheiding aanvragen Jan koopmans Ss nebenstelle Kolven Wo2 schande Nazis zuid-amerika Lindemans kingkong Huizenroof Horst schumann Hans hirschfeld Amsterdam wo2 Kellys heroes Gaarkeukens Bergen-belsen Adolf hitler Oorlogsverhaal johan2 Onderduikers Buchenwald hek zandvoort Theo dobbe Wiedergutmachung Nieuws archief 01 Verzetskruis Journalist venema Oproep04 Wo2 stakingen Nieuws archief 02 Fusillaties rozenoord Hs~nieuws Jeane zwinkels Herman elteschool Mengele Tatoeage auschwitz Kamp vught Dagboek vervolg Kunstroof Bevrijdingsdag Joodse spelling Nieuws archief 04 Oproep01 Fosforbommen Februaristaking herdenking 2016 Noodgeld Terdoodveroordeeld Klaas faber Documentaire dedokwerker Prins bernhard Barneveld groep Brug te ver Annefrankstraat Tijdlijn tweede wereldoorlog Rosenstrasse Artis Zwarte front Karel walet Hannie schaft Sink the bismarck Oorlogsverhaal leo Hendrik zeeman De overval Jodenmanussie Walter suskind Duitse grond werd nederlands Les heritiers Kamp prins bernhard Kinderen wo2 Anne frank boom Miep oranje Getto Slobodan mitric Saint soldiers Groep 2000 Boeren Alwyn collinson Jacques van tol Defiance Ans van dijk Auschwitz Meisje met rode haar Oorlogsverhaal frans Klokkenroof Tante truus Negationisme Nieuws archief 07 Fokker bombardementen Harry verheij Das boot Jaap kaas Bert vromen Oproep06 Oorlogsdoden Guns navarone Oranjevrijbuiters Adressen Duits verzet Westerbork Katyn Japanse schindler Kamptaal Aanslagen op hitler Piet nak Ben strik Voortvluchtige oorlogsmisdadigers Kamp amersfoort Siert bruins Toneelstuk anne Ravensbruck Fotos Albert speer Jodenhoek wandeling03 Hitlers eigenaardigheden Johan van hulst Hans teengs gerritsen Hs~oranjevrijbuiters Ajax Nsb Eerste film tweede wereldoorlog Kipp 1948 later Heinrich boere Odessa Inval familie frank Joodse huizen Hitlers laatste dag Medisch contact Great escape Holocaust museum Oproep03 Aanslag bevolkingsregister Matzes Bet van beeren Adolf van nol Schwabmunchen Jodenhoek wandeling01 Fiets inleveren wo2 Homos en nazis Tora De ijssalon Contact Verzetsmuseum amsterdam Portugese synagoge Bloemgracht82 Gustav weler De bezem Lippmann rosenthal Come and see Carlton hotel Joodse invalide Scarlet black Cross of iron Oorlogsmuseum Hanns rauter Treblinka Mokums Jodenhoek wandeling04 Nieuws Vernietigingskamp Roma sinti Nazis 1945-1948 Shalom Ggz Unbroken Pastorale Bommenkaart amsterdam Walter suskind film Radio oranje Ovenbouwers Ontjoden Ns Nieuws archief 05 Werkstuk Columns tweede wereldoorlog Oskar groning Foute bedrijven Bariloche Marinus jansen Tina strobos Jodentram Amsterdamse bos Ben verzet Oorlogsfilms Patton Illegale parool Tijdlijn adolf hitler Auschwitz herdenking Meer kampen wo2 Bom kinkerbuurt Hoofdrolspelers wo2 Oorlogsverhaal johan Nederlandsche unie Schindlers list Burgemeester amsterdam wo2 Abraham puls Der untergang Saving private ryan Schietpartij cs amsterdam Dagboek anne frank Ss vrouwen Sobibor Concentratiekampen Operation amsterdam Joodse raad Indische kwestie Grebbeberg Pater bleijs Rede wilhelmina 291943 Dirty dozen Nieuws archief 03 Johan heesters Jacob luitjens Wo2 overpijnzing Reguliersgracht Mussert Rudolf hess Zwarte soldaten D-day Videos Oproep05 Boy striped Aha Anne frank verraden Tatra t87 Raffle Interneringskampen amsterdam Martin bormann Longest day Gerrit van der veen Bombardementen amsterdam Aanleiding tweede wereldoorlog Hitler Velser affaire Cs-6 Hans calmeyer Subkampen Jodenhoek wandeling02 Oorlogsverhalen George patton Bombardement rotterdam Pp groep Februaristaking Miep gies Dossiers openbaar 2021 Ko stevense Auschwitz charlatan Plein 40-45 Jerrycan De dokwerker Kampen wo2 Nederlands indie Niod Jodenjacht Joodse synagoge Dodenherdenking Fout omstreden Karel bonnekamp Schietpartij marnixstraat Verzetsmonument Pontonbrug Walt disney Aanklacht wo2 Joop wolff Muhlberg Karl lueger Lodewijk ernst visser Riphagen Bob scholte Mirjam ohringer Jodenkwartier Amsterdamse verzetshelden Inglourious basterds Paul de groot Schaduwkade Klokkenluider Hortusplantsoen Jonkheer roel Nieuws archief 06 Rode kruis Generaal winkelman Zwitserland Philip mechanicus Efraim zuroff De aanslag harry mulisch Yad vashem Staalstraat Disclaimer Nieuws archief 08 Lou jansen Rolls royce Tonny van renterghem