De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam


Door de ogen van Ben Verzet

>>> KLIK HIER VOOR ACTUEEL NIEUWS <<<

Nieuws archieven: 01 02 03 04 05 06 07 08 09Nederlands elftal bezoekt Auschwitz
Op woensdag 6 juni 2012 bezocht Oranje voormalig Duits concentratiekamp Auschwitz. Meer dan een miljoen Joden kwamen hier om het leven. De spelers toonden respect en waren zichtbaar onder de indruk.
Waar ik me aan stoorde is de pers, die moesten zo nodig boven op de lippen van de spelers zitten, achteraf verschenen er smakeloze kopjes boven stukjes in een aantal kranten, zo bekrompen dat ik ze hier niet herhaal.

Ook zagen we Affelay die geen aandacht leek te hebben voor wat een gids vertelde en Willems maakte een gebaar dat ongepast zou zijn. We zien een momentopname en kunnen totaal niet weten wat er omgaat in de hoofden van de spelers.
Laat de pers zich eens wat meer druk maken om een politica die in de gevangenis zit, oftewel, een tegenstander van het bewind is monddood gemaakt door haar op te sluiten in een cel.Duitsland verleent nazi's nog altijd onderdak
De Duitse historicus dr. Stephan Stracke wil de thans 90-jarige oorlogsmisdadiger Siert Bruins voor de rechtbank dagen wegens de moord op verzetsman A. K. Dijkema uit Bierum. Bruins schoot de toen 36-jarige landbouwer in de nacht van 21 op 22 september 1944 in Appingedam dood. Dit nieuwe feit is voldoende om een aanklacht tegen Bruins in te dienen, hem te laten arresteren en berechten.
A.K. Dijkema heet voluit Aldert Klaas Dijkema maar op de 'Erelijst van gevallenen 1940 - 1945' (directe link) staat zijn naam gespeld als Albert, met een 'B' dus in plaats van met een 'D'. Op verzoek van De Dokwerker heeft het NIOD dit veranderd, helaas, maar begrijpelijk, kon dat niet meer op de originele lijst die bij de ingang van de Tweede Kamer ligt.President Obama slaat flater
Is het nieuws als een wereldleider zich verspreekt? Niet altijd, dit keer wel. Bij de uitreiking van de Medal of Freedom aan een Poolse verzetsstrijder (Karski) die de oorlog overleefde en naar Amerika emigreerde, had Barack Obama het over een 'Pools Vernietigingskamp'. Dat dat kamp in Polen stond maakt het nog geen Pools kamp.
Het waren de Duitsers die het kamp oprichtten op Pools grondgebied. De Polen hebben er na de oorlog altijd op gehamerd dat de kampen geen Pools etiket mochten krijgen. Het zij Obama vergeven dat hij zich versprak maar het toont wel aan dat de geschiedenislessen in veel landen wat bijspijkering behoeven zodat dit soort enorme flaters niet begaan worden.
De Poolse regering eist openlijke excuses van de Amerikaanse regering.Jan Karski
Karski overleed in 2000, hij ging na de oorlog naar de Verenigde Staten en gaf les aan de Georgetown University. Hij was tijdens de oorlog een belangrijke informant van de geallieerden. Vanuit Warschau berichtte hij over de razzia's en vernietigingskampen.
Karski maakt deel uit van mijn bewijslast tegen de Nederlandse regering en de overige geallieerde landen dat men wel degelijk wist wat er zich in de kampen afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog en dat men bewust de andere kant op keek.
...lees verder...Oorlogsmisdadigers in Duitsland zo vrij als een vogeltje
Klaas Carel Faber, de gevluchtte in Nederland veroordeelde oorlogsmisdadiger die decennia als vrij man rondliep in Duitsland en voor Audi werkte kon alsnog gearresteerd worden in Duitsland, maar de druk vanuit Nederland was niet echt groot.
FABER OVERLEDENBurgemeester boos over dodenherdenking
De eerste burger van een gemeente hoort boven partijen te staan en verbroedering te prediken. Het mag niet op de weg van de burgemeester liggen mensen tegen elkaar uit te spelen, groepen voor het hoofd te stoten, laat staan een gerechterlijke uitspraak te ridiculiseren.
Daar denkt de burgervader van Bronckhorst anders over. Die stelt dat het onbestaanbaar is dat een rechter hem iets verbiedt. Uiteraard haalde de man bakzeil en gaf uitvoer aan het vonnis van de rechter. De kwestie ging om het bezoeken van graven van gevallen Duitse soldaten door hem en de gemeenteraad. Een ieder die zich wilde aansluiten was welkom. Velen reageerden uiterst verbaasd op dit voornemen en de Belangenvereniging Federatief Joods Nederland spande een kort geding aan.
De rechter stelde 'Herdenking van dode Duitse soldaten kan passend zijn, maar niet op 4 mei en niet in één adem met de herdenking van slachtoffers van het Nazi-bewind'.
Daar valt weinig aan toe te voegen. Dat de burgemeester alsnog zijn gelijk wil gaan halen zegt veel over het democratisch gehalte van deze VVD'er.Nederlanders haalden het Poolse getto leeg
Amsterdam was een getto (link), dat weten slechts weinigen maar het is officieel vastgesteld en erkent door de Duitse regering. Als we over een getto praten denken velen aan Warschau in Polen. De NOS bracht op 4 mei 2012 het nieuws dat na het massaal wegvoeren van de inwoners honderden Joodse Nederlanders het getto moesten opruimen.
Joodse dwangarbeiders werden eind augustus 1943 vanuit Auschwitz op transport gezet naar Warschau om alles uit de puinhopen te halen wat nog bruikbaar was. Onder andere waren dat ijzerwaren die verzameld werden voor omsmelting naar wapentuig.

Over de precieze aantallen is geen duidelijkheid, de schattingen lopen uiteen van 400 tot 1.500. Jopie denkt dat het aantal boven de duizend moet hebben gelegen. Je kunt dit afleiden uit het feit dat er vijf transporten vanuit Auschwitz richting Warschau gingen, per trein konden er tussen de twee en drie honderd mensen worden vervoerd.
WEBPAGINA NOS OVER DIT ONDERWERPMassagraf verzetsstrijders
Mij bereikt wel eens de vraag wat er met gefusilleerden is gebeurd. Vaak zijn zij herbegraven. Maar helaas zijn velen ook in een groot en onbekend gebleven graf terecht gekomen. Zo was ik zelf ooit getuige van de vondst van overblijfselen bij de Zuiderkerk van wat mogelijk doodgeschoten Joden waren.
Maar het zoeken gaat door. Zo werd in het voorjaar van 2012 bekend dat het Ministerie van Defensie mogelijk op twee graven stuitte in de Loonse en Drunense Duinen. De aangetroffen botten en kledingsresten zouden erop duidden dat hier twaalf tot zestien verzetsstrijders begraven lagen die destijds door de Duitsers zijn doodgeschoten. Later bleek dat het niet om een massagraf zou gaan waar oud verzetsstrijders in zouden liggen.
Bijzonder wel is dat de plek niet bij toeval is ontdekt, maar op aanwijzing van iemand die hier in de buurt heeft gewoond en getuige zou zijn geweest van het dichtgooien van de kuilen. Wat zich dan wel in de kuilen bevond is niet bekend geworden.Duitse rechter spreekt Nederlandse journalisten vrij
Op 9 februari 2012 moesten twee Nederlandse journalisten voor een Duitse rechter verschijnen omdat ze beelden hadden uitgezonden die zonder toestemming van Heinrich Boere (link) waren gemaakt. Deze uit Nederland naar Duitsland ontsnapte oorlogsmisdadiger kon tientallen jaren van zijn vrijheid genieten. Hij werd opgezocht en verfilmd en zit inmiddels toch een levenslange gevangenisstraf uit in een Duits ziekenhuis.
De journalisten werden vrijgesproken.Schilderijen van Adolf Hitler leveren steeds meer geld op
Een schildderij van Adolf Hitler is verkocht voor ruim 30.000 Euro, de koper zegt het gekocht te hebben omdat hij het schilderij (een eenvoudig beeld van een zonsondergang zoals je er duizenden van ziet) zo mooi vond en niet omdat het door Hitler is geschilderd. Natürlich.'Niederlanden Judenfrei', kopt een Duitse krant anno 2012
In Duitsland is ophef ontstaan over het verbieden van Jodenkoeken in Nederland. Met name dat ze in sommige winkels wel gewoon te koop zijn, maar dat ze op de luchthaven Schiphol totaal verbannen zijn verbaasd 'Die Welt', een Duitse krant. Daags na het artikel en de verontwaardiging die dit bericht opriep verwijderde de krant het artikel van het Internet.
De kop erboven getuigde dan ook van weinig intelligentie, begrip of respect.Geld voor Auschwitz
De Nederlandse regering heeft op verzoek van de Poolse regering 400.000 Euro gegeven aan de Auschwitz-Birkenau Stichting voor de instandhouding van het vroegere concentratiekamp Auschwitz.>>> KLIK HIER VOOR ACTUEEL NIEUWS <<<

Nieuws archieven: 01 02 03 04 05 06 07 08 09

Moet Rutte namens de regering excuses aanbieden...
De PVV vraagt aan premier Rutte om excuses te maken voor de laffe houding van de regeringen en het Koningshuis tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Lees meer over de regering en het Koningshuis op deze pagina's:
   DE STADHOUDERSBRIEF
   DE LONDENSE KABINETTEN
Hek anno 2011 naar voorbeeld hek concentratiekamp
Groot Bentveld is een landgoed in Zandvoort van de Amsterdamse management consultant mr. Jacobus Carolus Hendrikus Bakker. Hij wilde daar een hek omheen laten plaatsen dat ontworpen is naar voorbeeld van het hek dat om kamp Buchenwald stond. Aan de ingang komen twee pilaren met rokende schoorstenen.

Is er eigenlijk nog commentaar nodig op het idee van een zieke geest om iets dergelijks te laten maken en na een storm van kritiek toch te laten plaatsen? Ridicuul was in eerste instantie ook de reactie van de gemeente Zandvoort die duidelijk de oren naar haar rijke inwoner liet hangen door te stellen dat het hek helemaal niet op dat van Buchenwald lijkt.
Ik zou zeggen, luister naar de ontwerpers, die hebben duidelijk aangegeven dat het hek van kamp Buchenwald wel degelijk model heeft gestaan voor hun creatie.

Toen de kritiek aanhield besloot de gemeente dat het hek er voorlopig niet mocht komen en dat er nader onderzoek zou worden gedaan. De dorpsomroeper had uit protest zijn werk neergelegd, maar is na de toezegging van de gemeente dat er nogmaals naar gekeken wordt weer aan het werk gegaan.

In 1966 worden de gebouwen van Groot Bentveld op de lijst van rijksmonumenten geplaatst.

Toen bekend werd dat de opa van de eigenaar in de oorlog fout was geweest kon de heer Bakker bijna niet anders meer dan het hek uit zijn hoofd zetten, wat hij ook deed. De zaak ging razendsnel de spreekwoordelijke doofpot in. Op de site van Arnod Karsekens, onderzoeksjournalist een oorlogsmisdadiger, kun je lezen wat de reactie van de heer Bakker was toen Karskens hem confroneerde met de wetenscahp dat 'opa Bakker' niet zo'n frisse verschijnening was tijdens de bezettingsjaren.
SITE ARNOLD KARSKENSHeesters overleden
Johan Heesters is op 108-jarige leeftijd overleden (link.)NL tijdens WO2 van Loe de Jong
Alle delen van het standaardwerk over Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog van Loe de Jong zijn te downloaden.
DOWNLOAD PAGINA NIODRoofkunst in gebouw De Bazel
Roofkunst (link) bevindt zich in duizenden huiskamers in Zuid-Amerika, de Verenigde Staten en Duitsland, het merendeel zal nooit meer boven water komen, maar zo nu en dan duikt er toch weer wat op.

In Gebouw De Bazel aan de Amsterdamse Vijzelstraat waar het Stadsarchief van Amsterdam is gevestigd zijn onlangs twee kunstwerken ontdekt die afkomstig zijn uit de collectie van het echtpaar May die verwoed verzamelaars van kunst waren en een bank runden.
Op 10 mei 1940 pleegden zij zelfmoord omdat na vijf dagen het verzet van Nederland tegen de Duitsers was gebroken. De kunstcollectie van de familie May werd door de Duitsers uit hun huis gehaald en verkocht.

Eerder dit jaar werd al bekend dat er ook in het Amsterdam Museum een stuk van hen hing. Beide instellingen doen onderzoek en zullen naar alle waarschijnlijkheid de stukken aan de nabestaanden geven.Niet grappig
Dat de jaarlijks herdenkingen niet afgeschaft kunnen worden werd anno 2011 bewezen.

Bernard Junot, leraar in Zwitserland toonde voor de poort van Auschwitz een pakje nasi goreng, met een, volgens hem dus 'grappige' verwijzing naar 'nazi' en 'göring'. Later liet hij zich ook in de toiletten fotograferen toen hij deed alsof hij buikkramp had en ging hij op de rail voor het complex liggen.
Ook droeg hij een petje met de tekst 'moscow', de Russen waren degenen die het kamp binnentrokken toen de Duitsers verslagen waren.

Hij is op staande voet ontslagen. Terecht.

Junot verklaarde dat hij inderdaad extreem-rechtse sympathieën heeft maar dat de foto's als grap bedoeld waren. Dat hij daarmee een verkeerd signaal afgeeft aan zijn leerlingen zag hij anders. Volgens hem wilde de school toch al van hem af en zagen ze hierin een 'stok' om hem te slaan.>>> KLIK HIER VOOR ACTUEEL NIEUWS <<<

Nieuws archieven: 01 02 03 04 05 06 07 08

Ben Verzet:

De Dokwerker is tevens via Facebook en Twitter te volgen. Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Ben Mokums Verzet op Facebook           Email De Dokwerker (Ben Verzet)           Volg de Dokwerker op Twitter

Alle onderwerpen van De Dokwerker

Raoul wallenberg Pieter gerbrandy U-boot SHOAH documentaire Base Begraafplaats oosterbeek arnhem Surinaamse joden Oorlogswinter Hell and back Waalsdorpervlakte Hollandsche schouwburg Joden in de wereld Unter bauern Hermans hetbehoudenhuis Staatsgreep Schietpartij 7mei amstelveenseweg Zwaar water Hendrik koot Joseph kolkman Joep henneboel Beethovenstraat Stadhoudersbrief Boksschool olympia Fusilladeplaats weteringcircuit Reve de avonden Muziekroof Hitler leeft Wo2 pamfletten Marnixstraat Oskar schindler Anton de kom Onbekendegracht Valkyrie Plaquette hb Gedenkplaat bloemgracht82 Silbertanne Arbeitseinsatz Titus brandsma Nieuwezijds voorburgwal Vichy Jaap van velzen Anne frank Dries riphagen Boys from brazil Het verzet Fotos kamp westerbork Hongerwinter Belastingen Mauthausen Russenoorlog Herdenkingen Gebouw de bazel Vaticaan Pieter menten Oproep02 Verlies nederlanderschap Asterdorp Eduard veterman Politie amsterdam Bontroof Het parool Bart de kok Oproep Oproep07 Huis annefrank merwedeplein Drie van breda As onderwijzerhof C en a Theresienstadt Diaspora Hermans damokles Termen tweede wereldoorlog Wally van hall Eva tas Willem sassen The pianist Erebegraafplaats Bloeme evers-emden Berchtesgaden Ingezonden Westerweelgroep Atoombommen japan Index Verzetsherdenkingskruis Reglement vva Zwartboek Nu of nooit Son of saul Sonny boy Mein kampf Piet meerburg Canada vrijstaat voor nazis Oorlogshelden Soldaat van oranje Demjanjuk Amsterdammers Het grote gebod Schietpartij dedam Kurt becher Pers tweede wereldoorlog Eagle landed Davidster Straatnamen tijdens wo2 Jo spier Elfstedentocht Dachau Bevrijdingslinde Wilhelmus Oorlogsschade Jordaan oproer Geroofde meubels Schaduw overwinning Nederlandsindie Bridge kwai Aristides de sousa mendes do amaral e abranches Aow oud gedienden Majoor bosshardt Als twee druppels water Kopgeld Stalag17 Wo2 onderscheiding aanvragen Jan koopmans Ss nebenstelle Kolven Wo2 schande Nazis zuid-amerika Lindemans kingkong Huizenroof Horst schumann Hans hirschfeld Amsterdam wo2 Kellys heroes Gaarkeukens Bergen-belsen Adolf hitler Oorlogsverhaal johan2 Onderduikers Buchenwald hek zandvoort Theo dobbe Wiedergutmachung Nieuws archief 01 Verzetskruis Journalist venema Oproep04 Wo2 stakingen Nieuws archief 02 Fusillaties rozenoord Hs~nieuws Jeane zwinkels Herman elteschool Mengele Tatoeage auschwitz Kamp vught Dagboek vervolg Kunstroof Bevrijdingsdag Joodse spelling Nieuws archief 04 Oproep01 Fosforbommen Februaristaking herdenking 2016 Noodgeld Terdoodveroordeeld Klaas faber Documentaire dedokwerker Prins bernhard Barneveld groep Brug te ver Annefrankstraat Tijdlijn tweede wereldoorlog Rosenstrasse Artis Zwarte front Karel walet Hannie schaft Sink the bismarck Oorlogsverhaal leo Hendrik zeeman De overval Jodenmanussie Walter suskind Duitse grond werd nederlands Les heritiers Kamp prins bernhard Kinderen wo2 Anne frank boom Miep oranje Getto Slobodan mitric Saint soldiers Groep 2000 Boeren Alwyn collinson Jacques van tol Defiance Ans van dijk Auschwitz Meisje met rode haar Oorlogsverhaal frans Klokkenroof Tante truus Negationisme Nieuws archief 07 Fokker bombardementen Harry verheij Das boot Jaap kaas Bert vromen Oproep06 Oorlogsdoden Guns navarone Oranjevrijbuiters Adressen Duits verzet Westerbork Katyn Japanse schindler Kamptaal Aanslagen op hitler Piet nak Ben strik Voortvluchtige oorlogsmisdadigers Kamp amersfoort Siert bruins Toneelstuk anne Ravensbruck Fotos Albert speer Jodenhoek wandeling03 Hitlers eigenaardigheden Johan van hulst Hans teengs gerritsen Hs~oranjevrijbuiters Ajax Nsb Eerste film tweede wereldoorlog Kipp 1948 later Heinrich boere Odessa Inval familie frank Joodse huizen Hitlers laatste dag Medisch contact Great escape Holocaust museum Oproep03 Aanslag bevolkingsregister Matzes Bet van beeren Adolf van nol Schwabmunchen Jodenhoek wandeling01 Fiets inleveren wo2 Homos en nazis Tora De ijssalon Contact Verzetsmuseum amsterdam Portugese synagoge Bloemgracht82 Gustav weler De bezem Lippmann rosenthal Come and see Carlton hotel Joodse invalide Scarlet black Cross of iron Oorlogsmuseum Hanns rauter Treblinka Mokums Jodenhoek wandeling04 Nieuws Vernietigingskamp Roma sinti Nazis 1945-1948 Shalom Ggz Unbroken Pastorale Bommenkaart amsterdam Walter suskind film Radio oranje Ovenbouwers Ontjoden Ns Nieuws archief 05 Werkstuk Columns tweede wereldoorlog Oskar groning Foute bedrijven Bariloche Marinus jansen Tina strobos Jodentram Amsterdamse bos Ben verzet Oorlogsfilms Patton Illegale parool Tijdlijn adolf hitler Auschwitz herdenking Meer kampen wo2 Bom kinkerbuurt Hoofdrolspelers wo2 Oorlogsverhaal johan Nederlandsche unie Schindlers list Burgemeester amsterdam wo2 Abraham puls Der untergang Saving private ryan Schietpartij cs amsterdam Dagboek anne frank Ss vrouwen Sobibor Concentratiekampen Operation amsterdam Joodse raad Indische kwestie Grebbeberg Pater bleijs Rede wilhelmina 291943 Dirty dozen Nieuws archief 03 Johan heesters Jacob luitjens Wo2 overpijnzing Reguliersgracht Mussert Rudolf hess Zwarte soldaten D-day Videos Oproep05 Boy striped Aha Anne frank verraden Tatra t87 Raffle Interneringskampen amsterdam Martin bormann Longest day Gerrit van der veen Bombardementen amsterdam Aanleiding tweede wereldoorlog Hitler Velser affaire Cs-6 Hans calmeyer Subkampen Jodenhoek wandeling02 Oorlogsverhalen George patton Bombardement rotterdam Pp groep Februaristaking Miep gies Dossiers openbaar 2021 Ko stevense Auschwitz charlatan Plein 40-45 Jerrycan De dokwerker Kampen wo2 Nederlands indie Niod Jodenjacht Joodse synagoge Dodenherdenking Fout omstreden Karel bonnekamp Schietpartij marnixstraat Verzetsmonument Pontonbrug Walt disney Aanklacht wo2 Joop wolff Muhlberg Karl lueger Lodewijk ernst visser Riphagen Bob scholte Mirjam ohringer Jodenkwartier Amsterdamse verzetshelden Inglourious basterds Paul de groot Schaduwkade Klokkenluider Hortusplantsoen Jonkheer roel Nieuws archief 06 Rode kruis Generaal winkelman Zwitserland Philip mechanicus Efraim zuroff De aanslag harry mulisch Yad vashem Staalstraat Disclaimer Nieuws archief 08 Lou jansen Rolls royce Tonny van renterghem