De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam


Door de ogen van Ben Verzet

>>> KLIK HIER VOOR ACTUEEL NIEUWS <<<

Nieuws archieven: 01 02 03 04 05 06 07 08 09Vrouw van 96 bekent moord op oud verzetsheld
"Als zij zich destijds een beetje beter geïnformeerd had zou zij tot een geheel ander inzicht zijn gekomen en had ze mijn opa niet vermoord". Dat zei op 8 juni 2011 Hein Schrandt, kleinzoon van de Leidse ingenieur Felix H.E. Guljé toen hij hoorde dat de dader van de laffe moord op zijn opa alsnog bekend had.
De dader is zelf een bekende in oud-verzetskringen. Zij kon het niet verkroppen dat een jaar na de oorlog een collaborateur niet gestraft was. Daarop speelde zij eigen rechter en schoot de man op 1 maart 1946 in de deuropening van zijn huis dood.

Het meest tragische is dat de beste man helemaal geen foute Nederlander was maar juist onderdak verleende aan Joden in de Tweede Wereldoorlog.
De thans 96-jarige Rotterdamse mevrouw G.A. (Atie) Ridder-Visser was tijdens de oorlog lid van de knokploeg van Marinus Post, beter bekend onder de schuilnaam Evert. Mevrouw Ridder-Visser is volgens de burgemeester van Leiden een zeer oude, uiterst kwetsbare vrouw, die zeer hulpbehoefend is. Op 9 juni gaf zij een interview aan de EO waaruit bleek dat zij aardig bij de tijd was en ook geen berouw kende.
De familie Guljé wil geen contact met haar of de pers.

VERKLARING VAN DE BURGEMEESTERWillem Endstra leefde van 'fout' geld
De vermeende bankier van de onderwereld, Willem Endstra, die op 17 mei 2004 werd vermoord, is rijk geboren en zette het werk van zijn opa en vader voort door te handelen in huizen. Aan het geld dat Endstra erfde kleeft bloed.

Zijn opa verkocht tijdens en na de oorlog huizen die hij in bezit had genomen van Joden die het leven hadden gelaten in de concentratiekampen. Vaak betaalde hij een kleine vergoeding, geld waar de Joden overigens niets meer aan hadden.

Endstra was niet de enige vastgoedmakelaar die grof geld verdiende aan de Duitsers. Wat minder bekend was is dat ook de gemeente Amsterdam huizen van Joden kocht tegen spotprijzen.

LEES HIER MEER OVER WILLEM ENDSTRAGreta Duisenberg laat van zich horen
(bijdrage van Suze)
Gretta Duisenberg verstoort op 4 mei voor andere aanwezigen in een Amsterdams restaurant de twee minuten stilte. Alexander Pechtold twitterde terecht dat het een schande is dat er door de politie gesproken Gretta Duisenberg verstoort twee minuten stilte wordt van 'een rustig verlopen herdenking'.
Want... het is blijkbaar bijzonder als iedereen zijn kop houdt als de miljoenen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Pechtold zei "blijkbaar is er sprake van een traditie als er een keer iemand schreeuwt op De Dam".
Dit naar aanleiding van de 'Damschreeuwer van 2010'.

Duisenberg moet ik deels wel in bescherming nemen. Zij is zo vervuld met de gedachte dat de Joden koste wat het kost een eigen staat willen en dat alle ellende die de Palestijnen overkomt daar direct mee te maken heeft dat zij wellicht (met nadruk) goed en fout niet meer uit elkaar kan houden.
De oorlog is niet anders dan een kwestie 'goed' en 'fout'. Daarom ook hebben we Bevrijdingsdag en de Dodenherdenking een dag eerder.

Iemand die zijn eigen denkbeelden boven die van een ander stelt en op 4 mei om acht uur niet het respect kan opbrengen twee minuten stil te zijn kan niet anders dan in de war zijn. Het is hetzelfde als op klaarlichte dag een fiets stelen van een agent.
Als je al een fiets steelt doe je dat op een rustig moment en zeker niet van een agent. Gretta Duisenberg meende een fiets van een agent te moeten stelen en dat vooraf aan te kondigen.
Als je bij herhaling zo doorschiet moet je niet gek opkijken als je nooit meer serieus genomen wordt. Omdat zij bij haar volle verstand is (mag ik toch aannemen) moet zij hetzelfde lot ondergaan als een hooligan die ook niet anders kan dan onder het oog van veel publiek een statement maken. Een stadionverbod, in het geval van Gretta een straatverbod.

Het is niet anders, deze dame moet tegen zichzelf in bescherming worden genomen want naar mijn hond luister ik ook niet. Als ie blaft stuur ik hem weg. Mevrouw Duisenberg laat zich niet tegenhouden, door niets en door niemand.WO2 luchtfoto's online
Tijdens de vele verkenningsvluchten die de Engelsen boven bezet gebied maakten hebben zij foto's gemaakt die nu online zijn gekomen.
Zo kun je zien hoe jouw huis of straat er in de Tweede Wereldoorlog uitzag. Bijvoorbeeld de sporen die het bombardement op Rotterdam naliet.
Het gaat om meer dan honderd duizend foto's die je via DEZE WEBSITE kunt bekijken.250 foto's uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt
Het Stadsarchief heeft een collectie foto's verworven die gemaakt zijn door NSB'er Bart de Kok (link).Nieuw monument voor Anne Frank
Op 2 mei wordt er in het Anne Frank Memorial Park te Jeruzalem een monument onthuld. Het park bestaat al sinds 1960 maar een centrale plek ter nagedachtenis aan Anne Frank was er nog niet.

Monument Anne Frank in Jeruzalem Het is een ruimte van geroest staal met een massieve wand met daarop een 'gestileerde kastanjeboom', uiteraard verwijzend naar de boom waar Anne op keek vanuit haar onderduikadres.
Dit is een initiatief van het Joods Nationaal Fonds dat dit Anne Frank monument realiseert om Anne's ervaringen van destijds te kunnen behouden voor de generaties die na ons komen.

Het monument staat symbool voor alle verschrikkingen van hen die het hebben meegemaakt.

DOWNLOAD HIER EEN JNF FOLDER OVER HET MONUMENTLandsadvocaat tijdens de oorlogsjaren was 'fout'
Uit een rapport van het NIOD kwam onomstotelijk vast te staan dat de landsadvocaat tijdens de oorlog (Jhr. Mr. G.W. van der Does, Gerrit Willem) openlijk uitkwam voor zijn Duitse symphatieën en meeschreef aan NSB propaganda. Conclusie die werd getrokken is dat Van der Does ontslagen had moeten worden. Na de oorlog bleef Van der Does in functie.
Zijn broer was een vooraanstaand NSB'er.Gegevens gedeporteerde Joden gevonden
Onderzoekers (waaronder Ad van Liempt) hebben gegevens ontdekt over de arrestatie van 8.500 gedeporteerde Joden. Het onderzoek richtte zich op 250 oud SS'ers en politie-agenten waarvan reeds bekend was dat er een 'luchtje' aan zat.

De dossiers liggen in het Nationaal Archief te Den Haag. Het onderzoek leverde de namen op van ruim 8.500 Joodse slachtoffers die verraden zijn of opgepakt op straat.

Het belang van dit onderzoek ligt hem erin dat er op naam van slachtoffers zo bitter weinig terug is te vinden, door te zoeken naar dossiers van 'foute' Nederlanders onder politie-agenten hoopte het onderzoeksteam namen van slachtoffers tegen te komen. Hierdoor kunnen nabestaanden alsnog te weten komen wanneer, waar en hoe hun dierbaren aan hun eind zijn gekomen.Duits officier van dienst kreeg na de oorlog een leuk baantje
Karl Jozef Silberbauer zal ouderen doen sidderen, deze Oosternrijker werd met liefde SS'er en werd tewerkgesteld in Amsterdam. Nadat de familie Frank werd verraden verrichtte hij de arrestatie. Hij Silberbauer liep door het huis en zag een tasje met daarin het dagboek van Anne, hij schopte het in een hoek.
Anne werd hierdoor onsterfelijk want als hij of Anne het had meegenomen zou het nooit in handen van Miep Gies zijn gekomen die het later, ongelezen, aan Otto Frank gaf.

Silberbauer keerde na de oorlog terug naar Oostenrijk, hij zat weliswaar kort in de gevangenis maar kreeg een goede functie bij de politie. De Duitse geheime dienst liet hem als spion werken, hij ronselde ex-SS'ers. Het zou gaan om honderden hoge ex-officieren die na de oorlog op de een of andere manier werk deden voor de Duitse geheime dienst en dus ook betaald werden door die (overheids-) dienst.

Omdat niet bekend is wat zij deden kun je dus concluderen dat honderden nazi's een zorgeloos leven hebben kunnen leiden op kosten van de Duitse overheid.Hitler bij Madame Tussaud
Zowel in londen als in Berlijn staat een wassen beeld van Adolf Hitler. In Engeland mag je in tegenstelling tot in Duitsland geen foto's maken van het beeld. Na een incident met een bezoeker Hitler bij madame Tussaud die de kop van Hitler van zijn romp trok staat Hitler in Berlijn achter glas.
Nog een pikant detail, in Londen staat Hitler in een ietwat arrogante houding met gebalde vuist, zoals hij tussen 1933 tot en met het eind van de oorlog bekend stond: fier en rechtopstaand. In Berlijn zit hij timide, haast aandoenlijk, achter een bureau.Hoge politie functionaris tijdens de oorlog werd hoofd BVD
Advocaat Einthoven uit Lunteren weet in 1933 al van de bedoelingen van Hitler in Duitsland en Mussert in Nederland en wordt toch commissaris van politie in Rotterdam.
Later is vast komen te staan dat hij gecharmeerd was van de Gestapo die al ver voor de oorlog hun zwarte schaduw vooruitwierpen. Einthoven zelf voerde in Rotterdam een anti Chinezen beleid, daar waren er naar zijn zin veel te veel van in zijn stad. Na de oorlog zou hij vijftien jaar lang hoofd van de BVD (Binnenlandse Veiligheidsdienst) worden.Joodse schrijvers
Boeken van bijna vergeten Joodse schrijvers zijn gratis te downloaden. Ga daarvoor naar de Joodse Bibliotheek.
>>> KLIK HIER VOOR ACTUEEL NIEUWS <<<

Nieuws archieven: 01 02 03 04 05 06 07 08 09

Ben Verzet:

De Dokwerker is tevens via Facebook en Twitter te volgen. Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Ben Mokums Verzet op Facebook           Email De Dokwerker (Ben Verzet)           Volg de Dokwerker op Twitter

Alle onderwerpen van De Dokwerker

Raoul wallenberg Pieter gerbrandy U-boot SHOAH documentaire Base Begraafplaats oosterbeek arnhem Surinaamse joden Oorlogswinter Hell and back Waalsdorpervlakte Hollandsche schouwburg Joden in de wereld Unter bauern Hermans hetbehoudenhuis Staatsgreep Schietpartij 7mei amstelveenseweg Zwaar water Hendrik koot Joseph kolkman Joep henneboel Beethovenstraat Stadhoudersbrief Boksschool olympia Fusilladeplaats weteringcircuit Reve de avonden Muziekroof Hitler leeft Wo2 pamfletten Marnixstraat Oskar schindler Anton de kom Onbekendegracht Valkyrie Plaquette hb Gedenkplaat bloemgracht82 Silbertanne Arbeitseinsatz Titus brandsma Nieuwezijds voorburgwal Vichy Jaap van velzen Anne frank Dries riphagen Boys from brazil Het verzet Fotos kamp westerbork Hongerwinter Belastingen Mauthausen Russenoorlog Herdenkingen Gebouw de bazel Vaticaan Pieter menten Oproep02 Verlies nederlanderschap Asterdorp Eduard veterman Politie amsterdam Bontroof Het parool Bart de kok Oproep Oproep07 Huis annefrank merwedeplein Drie van breda As onderwijzerhof C en a Theresienstadt Diaspora Hermans damokles Termen tweede wereldoorlog Wally van hall Eva tas Willem sassen The pianist Erebegraafplaats Bloeme evers-emden Berchtesgaden Ingezonden Westerweelgroep Atoombommen japan Index Verzetsherdenkingskruis Reglement vva Zwartboek Nu of nooit Son of saul Sonny boy Mein kampf Piet meerburg Canada vrijstaat voor nazis Oorlogshelden Soldaat van oranje Demjanjuk Amsterdammers Het grote gebod Schietpartij dedam Kurt becher Pers tweede wereldoorlog Eagle landed Davidster Straatnamen tijdens wo2 Jo spier Elfstedentocht Dachau Bevrijdingslinde Wilhelmus Oorlogsschade Jordaan oproer Geroofde meubels Schaduw overwinning Nederlandsindie Bridge kwai Aristides de sousa mendes do amaral e abranches Aow oud gedienden Majoor bosshardt Als twee druppels water Kopgeld Stalag17 Wo2 onderscheiding aanvragen Jan koopmans Ss nebenstelle Kolven Wo2 schande Nazis zuid-amerika Lindemans kingkong Huizenroof Horst schumann Hans hirschfeld Amsterdam wo2 Kellys heroes Gaarkeukens Bergen-belsen Adolf hitler Oorlogsverhaal johan2 Onderduikers Buchenwald hek zandvoort Theo dobbe Wiedergutmachung Nieuws archief 01 Verzetskruis Journalist venema Oproep04 Wo2 stakingen Nieuws archief 02 Fusillaties rozenoord Hs~nieuws Jeane zwinkels Herman elteschool Mengele Tatoeage auschwitz Kamp vught Dagboek vervolg Kunstroof Bevrijdingsdag Joodse spelling Nieuws archief 04 Oproep01 Fosforbommen Februaristaking herdenking 2016 Noodgeld Terdoodveroordeeld Klaas faber Documentaire dedokwerker Prins bernhard Barneveld groep Brug te ver Annefrankstraat Tijdlijn tweede wereldoorlog Rosenstrasse Artis Zwarte front Karel walet Hannie schaft Sink the bismarck Oorlogsverhaal leo Hendrik zeeman De overval Jodenmanussie Walter suskind Duitse grond werd nederlands Les heritiers Kamp prins bernhard Kinderen wo2 Anne frank boom Miep oranje Getto Slobodan mitric Saint soldiers Groep 2000 Boeren Alwyn collinson Jacques van tol Defiance Ans van dijk Auschwitz Meisje met rode haar Oorlogsverhaal frans Klokkenroof Tante truus Negationisme Nieuws archief 07 Fokker bombardementen Harry verheij Das boot Jaap kaas Bert vromen Oproep06 Oorlogsdoden Guns navarone Oranjevrijbuiters Adressen Duits verzet Westerbork Katyn Japanse schindler Kamptaal Aanslagen op hitler Piet nak Ben strik Voortvluchtige oorlogsmisdadigers Kamp amersfoort Siert bruins Toneelstuk anne Ravensbruck Fotos Albert speer Jodenhoek wandeling03 Hitlers eigenaardigheden Johan van hulst Hans teengs gerritsen Hs~oranjevrijbuiters Ajax Nsb Eerste film tweede wereldoorlog Kipp 1948 later Heinrich boere Odessa Inval familie frank Joodse huizen Hitlers laatste dag Medisch contact Great escape Holocaust museum Oproep03 Aanslag bevolkingsregister Matzes Bet van beeren Adolf van nol Schwabmunchen Jodenhoek wandeling01 Fiets inleveren wo2 Homos en nazis Tora De ijssalon Contact Verzetsmuseum amsterdam Portugese synagoge Bloemgracht82 Gustav weler De bezem Lippmann rosenthal Come and see Carlton hotel Joodse invalide Scarlet black Cross of iron Oorlogsmuseum Hanns rauter Treblinka Mokums Jodenhoek wandeling04 Nieuws Vernietigingskamp Roma sinti Nazis 1945-1948 Shalom Ggz Unbroken Pastorale Bommenkaart amsterdam Walter suskind film Radio oranje Ovenbouwers Ontjoden Ns Nieuws archief 05 Werkstuk Columns tweede wereldoorlog Oskar groning Foute bedrijven Bariloche Marinus jansen Tina strobos Jodentram Amsterdamse bos Ben verzet Oorlogsfilms Patton Illegale parool Tijdlijn adolf hitler Auschwitz herdenking Meer kampen wo2 Bom kinkerbuurt Hoofdrolspelers wo2 Oorlogsverhaal johan Nederlandsche unie Schindlers list Burgemeester amsterdam wo2 Abraham puls Der untergang Saving private ryan Schietpartij cs amsterdam Dagboek anne frank Ss vrouwen Sobibor Concentratiekampen Operation amsterdam Joodse raad Indische kwestie Grebbeberg Pater bleijs Rede wilhelmina 291943 Dirty dozen Nieuws archief 03 Johan heesters Jacob luitjens Wo2 overpijnzing Reguliersgracht Mussert Rudolf hess Zwarte soldaten D-day Videos Oproep05 Boy striped Aha Anne frank verraden Tatra t87 Raffle Interneringskampen amsterdam Martin bormann Longest day Gerrit van der veen Bombardementen amsterdam Aanleiding tweede wereldoorlog Hitler Velser affaire Cs-6 Hans calmeyer Subkampen Jodenhoek wandeling02 Oorlogsverhalen George patton Bombardement rotterdam Pp groep Februaristaking Miep gies Dossiers openbaar 2021 Ko stevense Auschwitz charlatan Plein 40-45 Jerrycan De dokwerker Kampen wo2 Nederlands indie Niod Jodenjacht Joodse synagoge Dodenherdenking Fout omstreden Karel bonnekamp Schietpartij marnixstraat Verzetsmonument Pontonbrug Walt disney Aanklacht wo2 Joop wolff Muhlberg Karl lueger Lodewijk ernst visser Riphagen Bob scholte Mirjam ohringer Jodenkwartier Amsterdamse verzetshelden Inglourious basterds Paul de groot Schaduwkade Klokkenluider Hortusplantsoen Jonkheer roel Nieuws archief 06 Rode kruis Generaal winkelman Zwitserland Philip mechanicus Efraim zuroff De aanslag harry mulisch Yad vashem Staalstraat Disclaimer Nieuws archief 08 Lou jansen Rolls royce Tonny van renterghem