De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam


Door de ogen van Ben Verzet

Soms is hun verblijfplaats bekend!

Sommige oorlogsmisdadigers zijn niet eens voortvluchtig, ze wonen veelal in Canada, Zuid-Amerika of zelfs in Duitsland. De EU heeft Duitsland gemaand niet langer een oude Hitlerwet als excuus te gebruiken om nazi's niet te vervolgen. Maar Canada spant de kroon. Daar wordt nazi's vaak hun paspoort afgenomen, maar feitelijk gebeurt er daarna niets.

Formeel dient Canada een oorlogsmisdadiger uit te wijzen naar het land waar hij geboren is, in de praktijk komt daar bitter weinig van terecht. Er zijn nog een aantal oorlogsmisdadigers waarvan men niet weet waar ze zijn, wellicht zijn ze zelfs al overleden, maar met name de oorlogsmisdadigers die in vrijheid leven en soms ook gewoon in het telefoonboek staan is het Simon Wiesenthal Center een doorn in het oog.

Bewakers Auschwitz

In concentratiekamp Auschwitz werden meer dan een miljoen Joden vermoord, er werkten duizenden mensen. Verreweg de meesten van hen werden na de oorlog niet vervolgd. Dat is de Polen al sinds het einde van de oorlog een doorn in het oog, aangezien het kamp door de Duitsers op hun grondgebied werd gebouwd.
Jaroslaw Szarek van de Poolse Stichting 40-45 presenteerde een register met daarin namen en vaak foto's en andere personalia van mensen die in Auschwitz hebben gewerkt. Aleksander Lasik is historicus en publiceerde in het verleden al over de Tweede Wereldoorlog, hij deed meer dan dertig jaar onderzoek in de archieven van verschillende landen.

Geschat wordt dat zo'n tweehonderd voormalig medewerkers van Auschwitz nog leven.

Lasik beperkte zich overigens niet tot Auschwitz, de complete database omvat meer dan 25.000 namen van bewakers in Duitse concentratiekampen, waarvan 8.502 in Auschwitz. Van 848 personen kon er zelfs een foto worden achterhaald.
...bezoek hier de website met de lijst...

Voorbeeld
Willibald (Willy) ARLOTH, geboren op 12 augustus 1911 in Grünwald an der Neisse, Tjechische nationaliteit.
Beroep: bouwtechnisch ingenieur
SS lidmaatschapsnummer: 335339
Trad ook toe tot de Waffen-SS
SS-Scharführer van 16.08.1940 tot 15.04.1941
SS-Oberscharführer:van 27.07.1942 tot 15.12.1942

Bruno Dey

Op 6 juli 2020 werd er drie jaar cel veëist tegen een voormalig kampbewaarder van Kamp Stutthof bij Gdansk In de tenlastelegging stond dat Dey verantwoordelijk werd gehouden voor de dood van 5.230 gevangenen, hij heeft daar gewerkt van augustus 1944 tot en met eind april 1945.
Dey ontkent niet dat hij er gewerkt heeft, hij stelt wel dat hij geen keus had, hij was 17 en deed wat hem werd opgedragen. Bruno Dey is momenteel 93 jaar.

Een van de mede-aanklagers was Moshe Peter Loth die stelde dat zijn Joodse oma vergast was en zijn Joodse moeder verkracht in het kamp, hij zou het kind zijn van Bruno Dey. Nadat bleek dat dat allemaal niet klopte trok hij zich terug uit het proces. In november 2019 had de heer Loth de verdachte zijn daden vergeven.
De echte naam van Loth bleek Peter Oswald Loth te zijn en hij was eerder geboren dan dat zijn vermeende moeder was verkracht in het kamp. Noch zijn echte oma of moeder waren Joods.
Voor de voortgang maakte het niet uit. Later deze maand (juli 2020) volgt er een uitspraak van de rechter. In totaal werden er 60.000 mensen vermoord in Stutthof.

Gevluchtte Nederlandse oorlogsmisdadigers

Siert Bruins (Duitsland, overleden in 2015)

Heinrich Boere (Duitsland, overleden in 2013)

Klaas Carel Faber (Duitsland, overleden in 2012)

Jacob Luitjens (Nederland, Friesland, heeft zijn straf uitgezeten)

Jacob Luitjens was een beest, maar ook die hebben recht op hun rust als ze gestraft zijn en de hen opgelegde straf hebben uitgezeten. Hoewel zijn straf verlaagd is en ik dat een slag in het gezicht van zijn slachtoffers vindt moet er geen volksgericht komen. Ik ben benaderd door mensen die zijn adres wilden hebben (waarover ik beschik) en ik werd gemaild door iemand die vragen stelde over Luitjens, ik kreeg de indruk dat het familieleden of kennissen van hem waren.
Het doet allemaal niet ter zake, Luitjens is wat mij betreft een gesloten boek.


Jan Willem van der Tuin (niet bekend of en zo ja, waar en wanneer hij overleden is)
Lid van de Nederlandse marechaussee en een verrader, hij deed zich voor als iemand die gezocht werd door de Duitsers maar in werkelijkheid infiltreerde hij het verzet.
Oorlogsmisdadiger Van der Tuin werd na de bevrijding gearresteerd toen hij bij toeval in Amsterdam werd herkend. Door zijn verraad waren vier personen onder erbarmelijke omstandigheden overleden. Bovendien had Van der Tuin ook elders verraderswerk gedaan voor de SD. In 1947 vluchtte hij, enkele weken voordat zijn zaak zou voorkomen waarna hij bij verstek ter dood veroordeeld. Een straf die hij de rest van zijn leven wist te ontlopen. Verwacht mag worden dat hij is overleden, zijn lijk is nimmer gevonden.

Jacob de Jonge (niet bekend of en zo ja, waar en wanneer hij overleden is)
De Jonge werkte in Kamp Erika als kampbewaarder. Hij ontsnapte op 26 december 1952 uit de Koepelgevangenis van Breda.
Arnold Karskens liet mij ten aanzien van de aan De Jonge opgelegde straf het volgende weten:
Jacob de Jonge is wel teruggestuurd na zijn ontsnapping in december 1952. In Nederland heeft hij een deel van zijn straf uitgezeten.

Sam (Simon Paules), Jan en Kees Olij (niet van allen bekend wat er gebeurd is)
Amateurbokser Sam zat al dertien jaar bij de Amsterdamse politie toen de Duitsers Nederland binnenvielen. Hij was overtuigd nationaal-socialist en Jodenjager. Zijn twee zoons waren bokser bij de Amsterdamse boksschool Olimpia (link) en beiden zijn vrijwillig toegetreden tot de Waffen-SS.
Jan ging zelfs aan het oostfront vechten, maar kwam halverwege de oorlog gewond terug naar Amsterdam waar hij een berucht en gevreesd folteraar werd. Hij sloeg bekentenissen uit mensen. Na de oorlog wist hij meerdere malen te ontsnappen en leefde lang ongestoord in Spanje en later Argentinië totdat hij door een journalist werd opgespoord, maar wederom wist hij te ontsnappen.
Zijn broer Kees is nooit meer teruggevonden, het verhaal gaat dat hij jarenlang bij zijn broer in Argentinië heeft gewoond, maar in tegenstelling tot Jan (Buenos Aires, 1996) is er van Kees nooit een graf gevonden.
Vader Sam werd ter dood veroordeeld, die straf werd eerst omgezet in levenslang en later in negen jaar cel, in 1954 was hij weer vrij man en leefde jarenlang bij zijn zoons in Argentinië maar overleed uiteindelijk in 1975 te Amsterdam.

Willem Albertus Polak (zeer waarschijnlijk in 1991 aan de gevolgen van kanker overleden in Duitsland)
Polak maakte deel uit van het Sonderkommando Feldmeijer. Op 26 december 1952 ontsnapte hij uit de Koepelgevangenis van Breda. Op dinsdag 19 mei 1953 kopte 'Het Nieuwblad van het Noorden dat Polak door de Duitsers was opgepakt maar op grond van de Hitlerwet niet kon worden uitgeleverd aan Nederland. Omdat Polak zich uitgaf voor 'Polack' en papieren bij zich had met die naam werd hij als ongewenst vreemdeling aan de Britten uitgeleverd die in die tijd officieel nog de bezettingsmacht waren.
De Engelsen hadden minder moeite met het uitleveren aan Nederland, hij werd vervolgens ingesloten in de gevangenis van Scheveningen en zat een deel van zijn straf uit.Daarna vestigde hij zich opnieuw in de Duitse stad Hannover, maar ditmaal wel onder zijn eigen naam. Hij deed een beroep op de Hitlerwet waarop hem alsnog het Duits staatsburgerschap werd verleend.

Dries Riphagen (overleden in Zwitserland)
Amsterdammer Bernardus Andreas Riphagen was een van de grootste criminelen die overal brood in zag, dus ook in een samenwerking met de Duitsers. Bij het oprollen van de verzetsgroep rond Gerrit van der Veen was Riphagen nauw betrokken. Ook stal hij kunst en sieraden van opgepakte Joden. Na de oorlog wist hij (met behulp van de BNV, de voorloper van BVD, AIVD) naar Argentinië te vluchten waar hij met de boksende broers Olij in zaken ging.
In mei 1973 overleed Dries in Zwitserland, waar hij verbleef met voormalig dictator Peron.

In 2010 kam aan het licht dat Dries inderdaad door de Bureau Nationale Veiligheid (BNV), de voorloper van de BVD en de AIVD, in een lijkwagen van Frits Kerkhoven het land uit is gesmokkeld. Deze informatie kwam van de zoon van Dries, Rob Riphagen die door Frits is opgevoed.
Dries werd de grens met België over gesmokkeld en ging op de fiets richting Spanje waar hij enkele maanden later aankwam. Daar hielp Frits Kerkhoven hem opnieuw toen de Spaanse politie Dries oppakte. Frits was een verzetsman, de reden van zijn daad is duidelijk. Hij wilde Dries uit de weg hebben omdat Frits verliefd was geworden op diens vrouw.

Dirk Hoogendam (overleden in Duitsland in 2003)
Dirk had als bijnaam 'De Bokser' en was zeer berucht in Drente waar hij martelde en Joden doodsloeg. Hij was pas 23 toen de oorlog begon en werd na de oorlog ter dood veroordeeld maar wist te ontsnappen voordat het vonnis werd voltrokken. Pas in 2002 werd ontdekt waar hij woonde, in de buurt van de Duitse stad Eisenach.
De Nederlandse regering probeerde hem uitgeleverd te krijgen of te laten vervolgen dor de Duitse justitie, voordat de Duitse regering daarover hoefde te beslissen overleed hij.

Herbertus Bikker (overleden in Duitsland op 1 november 2008)
Bikker stond bekend als de Beul van Ommen, deze Nederlandse Waffen-SS'er mishandelde steevast gevangenen voordat hij ze aan de Duitsers uitleverde. Ook was hij bewaker in kamp Erika.
Arnold Karskens meldde dat hij al in 2008 was overleden, het NIOD leek dit in 2011 nog niet te weten.

Sander Borgers (overleden in Duitsland in 1985)
Borgers kwam uit Nieuwleusen maar ging met zijn familie in 1933 in Enschede wonen, toen hij 21 werd besloot hij lid te worden van de NSB, samen met zijn broer Johan trad hij na het uitbreken van de oorlog toe tot de SS. Voor de Duitsers vochten zij aan het Oostfront. Na een verwonding werd hij niet meer uitgezonden, maar raakte wel betrokken bij een aantal moorden met het Sonderkommando Silbertanne. Zijn broer was reeds gesneuveld.
Na de oorlog was hij verdwenen, maar werd wel gezocht als oorlogsmisdadiger en ook bij verstek ter dood veroordeeld. Toen hij in 1949 werd aangehouden in het Duitse plaatsje Leer werkte hij mee aan uitlevering waarbij zijn eerdere straf werd omgezet tot levenslang.
Op Tweede Kerstdag in 1952 ontsnapte hij samen met Herbertus Bikker, Klaas Carel Faber, Willem Polak, Antoine Touseul, Willem van der Neut en Jacob de Jonge uit de gevangenis van Breda. Duitsland heeft nooit meer mee willen werken aan uitlevering.

Antoine Touseul (overleden in Duitsland op 26 juli 1991)
Hoewel geboren in Breda, was hij een zoon van een Franse vader en een Belgische moeder. Antoine was lid van de SS, hij martelde voor zijn plezier. Na de oorlog werd hij veroordeeld tot de doodstraf, dit werd in 1949 omgezet in een levenslange gevangenisstraf die hij in de Koepel van Breda moest uitzitten. Samen met zes anderen wist hij in 1952 te ontsnappen.
Arnold Karskens kwam er in 2009 achter dat Touseul al die tijd in Duitsland had gewoond maar er in 1991 was overleden.

Willem van der Neut (overleden in Duitsland in 1983)
Willem was gevangenbewaarder in Kamp Amersfoort, zijn bijnaam was 'de beul van Amersfoort'. Ook hij werd ter dood veroordeeld, maar net als bij Antoine kreeg hij van Koningin Juliana gratie en moest levenslang de gevangenis. Hij was een van de mannen die samen met Antoine in 1952 naar Duitsland wist te ontsnappen. Via zijn in Nederland wonende moeder kwam justitie er in 1953 achter waar hij zat.
Ook in dit geval lukte het Nederland echter niet om het uitgeleverd te krijgen. Hij stierf in vrijheid.

Lambertus van Gog
Van Gog vermoordde samen met Daniel Bernard op 18 oktober 1943 de Nederlandse schrijver A.M. de Jong en vluchtte vervolgens naar Spanje die hem in 1978 uitleverden. Van Gog werd veroordeeld, maar wegens gezondheidsproblemen in 1985 vrijgelaten, een jaar later overleed hij.

Auke Bert Pattist (overleden in Spanje in 2001)
Pattist kreeg de bijnaam 'de beul van Drente', was lid van de SS en jaagde op Joden. Omdat hij aan de zijde van de Duitsers meevocht aan het Oostfront verwierf hij de Duitse nationaliteit waardoor hij niet uitgeleverd kon worden als hij in Duitsland zou wonen.
Hoewel hij na de oorlog werd opgepakt wist hij naar Duitsland te ontsnappen. In 1956 verleende Franco hem de Spaanse nationaliteit, Spanje heeft hem nooit willen uitleveren.

Jacob-Willem Munnikhuizen (overleden in Duitsland 1997)
Op 20 maart 1950 werd hij veroordeeld voor de dood van twee mannen, maar hij vluchtte naar Duitsland waar hij in vrijheid stierf.

Abraham Kipp (overleden in Argentinië op 6 juli 1995)
Deze NSB'er van het eerste uur was een wrede politieman die ook voor de SD en de Waffen-SS werkte. Hij was een sadist die veel Joden mishandelde voordat hij ze aan de Duitsers uitleverde.
Hij stierf in vrijheid ondanks dat hij werd opgespoord, de Argentijnen hebben nooit mee willen werken aan zijn uitlevering. Arnold Karskens kwam er achter dat Kipp in 1995 was overleden, iets wat het NIOD en de Nederlandse regering niet wisten.

Toon Soetebier (overleden in Duitsland in 2006)
'Kleine Toon' overleed in vrijheid in Duitsland. Hij was bewaker in Kamp Erika waar hij met genoegen martelde. Na de oorlog werd hij opgepakt en veroordeeld tot de doodstraf, maar wist te ontsnappen. Toen hij alsnog werd opgepakt om zijn inmiddels in levenslang omgezette straf uit te zitten ontsnapte hij opnieuw.
In Duitsland runde hij in alle luwte een winkel tot aan zijn dood.

Willem Sassen (overleden in Chili in 2002)
Sassen was journalist, onder andere was hij hoofdredacteur van De Telegraaf tijdens de hongerwinter (1944.) Na de oorlog werd hij gepakt maar wist naar Argentinië te ontsnappen waar hij zijn vak als schrijvend journalist en interviewer nieuw leven inblies. Toen hij ontmaskerd werd als nazi vluchtte hij naar Chili.
Het verhaal gaat dat hij altijd een soort van dubbelrol heeft gespeeld. Hij zou als journalist lid zijn geweest van de SS en in die rol verslag hebben gedaan van het Oostfront waar de Duitsers niet onverdeeld gelukkig mee waren. Later schreef hij over de verschrikkingen die de nazi's eind 1944 aanrichtten in de Nederlandse hoofdstad, maar hij zou ook verantwoordelijk zijn geweest voor de opsporing van Josef Mengele die echter weer wist te ontsnappen en voor eeuwig uit handen van justitie wist te blijven.
Sassen is overigens nooit veroordeeld vanwege de eenvoudige reden dat ze hem nooit voor een rechter hebben kunnen brengen.

Van onderstaande Nederlanders, die te boek staan als gevluchte oorlogsmisdadigers, weet ik weinig. Sommigen zijn opgespoord, onder andere door Jack Kooistra, de Friese Simon Wiesenthal, die er in 2005 mee stopte.

George de Bock
     geen verdere gegevens
Winny ter Braake
     heeft gewerkt in Kamp Vught
Klaas Epskamp
     zou in Duitsland wonen
Peter van Es
     heeft gewerkt in Kamp Vught
Nicolaas DaniŽl Gezelle. geboren op 4 april 1922 te België, zou nu in Duitsland wonen
     Lid van de SS-veiligheids- en inlichtingendiensten SIPO/SD
     Werkte in het najaar van 1944 in Kamp Erika. Aalzen Hofstra
     geen verdere gegevens
Hans Billy Janssen
     geen verdere gegevens
Arie Keizer, geboren op 23 maart 1928, woont in Nederland
     heeft gewerkt in Kamp Vught
Liesl Koch
     heeft gewerkt in Kamp Vught
Dora Kohle
     heeft gewerkt in Kamp Vught
Pieter Koster
     geen verdere gegevens
Adolf de Man
     geen verdere gegevens
Johannes Gerardus Martens
     geen verdere gegevens
Hendrik Mooyweer
     geen verdere gegevens
Jacobus Ramaker
     geen verdere gegevens
Leonardus Johannes Theodorus Roosmalen, geboren op 28 april 1905 in Breda
     Kampbewaarder
Katja Schot
     heeft gewerkt in Kamp Vught
Petra Thijssen
     heeft gewerkt in Kamp Vught
Jan Willem van der Tuin, geboren op 9 juni 1916 in Amsterdam
     Deed zich voor als iemand die gezocht werd door de Duitsers maar in werkelijkheid infiltreerde hij het verzet
     Door zijn verraad waren vier personen onder erbarmelijke omstandigheden overleden. Bovendien had Van der
     Tuin ook elders verraderswerk gedaan voor de SD. In 1947 vluchtte hij, enkele weken voordat zijn zaak zou
     voorkomen waarna hij bij verstek ter dood veroordeeld. Een straf die hij de rest van zijn leven wist te ontlopen
     Verwacht mag worden dat hij is overleden, zijn graf is echter nimmer gevonden
Henk van der Velde
     geen verdere gegevens
Gerardus Weimar, Coevorden
     Sectiecommandant/ landwachtcommandantGerard mishandeld voor zijn plezier gevangenen.
     Bij verstek eist met op 8 maart 1949 de doodstraf tegen hem, de rechter spreekt die straf ook uit
     In april 1980 wordt hij gevonden, hij werkt als portier werkt in Hamburg, maar weet te ontsnappen
     Tot op de dag van vandaag weet niemand of hij nog leeft
Gijsbertus W. van Wijk, geboren op 16 juni 1927 in Breukelen.
     SS-kampbewaker in Kamp Vught.

Top tien internationaal gezochte oorlogsmisdadigers

Aanvankelijk hield ik aan wat het Simon Wiesenthal Center opgaf, maar voor het vierde achtereenvolgende jaar zie ik daar mensen op staan die er niet meer op thuishoren omdat ze overleden zijn of reeds opgepakt/ veroordeeld.
Het lijstje van het Center wordt niet vaak (genoeg) geactualiseerd, op zich geeft dat niet, het werk dat zij doen is belangrijker. Ik hecht er echter waarde aan een zo actueel als mogelijk overzicht te geven.
De laatste update die ik gemaakt hebt dateert van 3 mei 2020.

Negen ipv tien
Voor het eerst zijn er minder dan tien oorlogsmisdadigers waarnaar nog gezocht wordt of die men wel gelokaliseerd heeft, maar die nog altijd niet voor het gerecht zijn gebracht.
De tijd schrijdt voort, steeds meer oorlogsmisdadigers ontlopen hun straf.

   Helmut Rasbol, aka Helmut Leif Rasmussen (Deen) - Denemarken
      Deed in 1942 en 1943 dienst in verschillende kampen
         Woont in Denemarken, men wil niet overgaan tot vervolging

   Aksel Andersen (Deen) - Denemarken
      Deed in 1942 en 1943 dienst in verschillende Deense kampen
         Woont in Denemarken, men wil niet overgaan tot vervolging

   Helmut Oberlander (1924) - Canada
      Verantwoordelijk voor de dood van minstens 23.000 Joden in onder andere de Oekraïne
         Woont in Canada, maar kan vervolgd worden in Duitsland (maart 2016)
            In 2016 besliste een rechter dat hij in Canada kan blijven wonen

   Johann Robert Riss (1923) - Duitsland
      Bewezen is dat hij meedeed aan de moord op 184 mensen in Italië
         Duitsland weigert hem aan Italië uit te leveren

   Gerhard Sommer (1921) - Duitsland
      SS'er, heeft 560 burgers in Italië de dood ingedreven
         Duitsland berecht hem niet vanwege zijn vermeende slechte gezondheid
            Woont nog altijd in Duitsland vlakbij Hamburg (zie hieronder zijn foto)


   Alfred Stark, Stork, Stoerk (1923) - Duitsland
      Deed dienst in Griekenland
         Duitsland weigert uitlevering, ondanks een veroordeling in Italië

   Herbert Wahler - (1922) - Oekraïne
      Betrokken bij masamoord in 1941 in Oekraïne
         Duitsland weigert hem vooralsnog ter verantwoording te roepen, hij woont in de buurt van Kassel

   Kurt Gosdek - (1923) - Oekraïne
      Betrokken bij masamoord in 1941 in Oekraïne
         Duitsland weigert hem vooralsnog ter verantwoording te roepen, hij woont in de buurt van Osnabrück

   Wilhelm Karl Friedrich Hoffmeister - (1923) - Oekraïne
      Betrokken bij masamoord in 1941 in Oekraïne
         Duitsland onderzoekt al jaren om hem ter verantwoording te roepen

Afgevoerd van eerdere lijsten

Michael Karkoc (1919) - overleden 2019
Theodor Szehinskyj - overleden in 2014
Algimantas Dailide - overleden in 2015
Helma Kissner - opgepakt in 2016 maar werd onfit verklaard voor een proces
Reinhold Hanning - in 2016 veroordeeld tot vijf jaar cel
Hubert Zafke - opgepakt in 2016 maar werd onfit verklaard voor een proces
Oskar Gröning - staat nog op diverse lijsten maar is veroordeeld in Duitsland in juli 2015 en november 2016
Vladimir Katriuk - woonde in Canada waar hij in mei 2015 overleed, staat her en der onterecht nog op lijsten
Soeren Kam - overleed in maart 2015 in vrijheid in Duitsland
Ivan Kalymon - woonde in de VS alwaar hij juli 2014 overleed
Charles Zentai - woont in vrijheid in Australië dat geen gronden ziet hem uit te leveren
Alois Brunner - overleden 2014
Mikhail Gorshkow - overleden 2013
Laszlo Csatary - overleden 2013
Aribert Heim - overleden 1992, vastgesteld in 2012 door een Duitse rechtbank
Ivan Demjanjuk - overleden 2012
Ladislav Niznansky - overleden 2011
Sandor Képiré - overleden 2011
Hans Lipschis - overleden 16 juni 2016
Adam Nagorny - overleden 2011
Peter Egner - overleden 2011
Milivoj Asner - overleden 2011
Samuel Kunz - overleden 2010
Adolf Storms - overleden 2010
Harry Mannil - overleden 2010
Nada Sakic - overleden 2008
Rosemarie Albrecht - overleden 2008
Erna Wallisch - overleden 2008
Lajos Polgár - overleden 2006
Jack Reimer - overleden 2006

Zuid-Amerika

In Argentinië en Colombia zijn vermoedelijk nog een aantal oorlogsmisdadigers in leven. Vaak is er zeer weinig over hen bekend omdat zij van de regeringen daar de mogelijkheid kregen zich te vestigen als 'eerzaam' burger. Vaak gebruikten zij geroofd geld om een bestaan als zakenman op te bouwen. Zo konden zij en hun families in weelde leven zonder het risico te lopen veroordeeld te worden voor hun daden gedurende de jaren 40-45. Als de aarde hen te heet onder de voeten werd kregen zij de gelegenheid zich elders te vestigen omdat de regeringen liever geen rumour wilden.

Recentelijk nog besteedde het Simon Wisenthal Center aandacht aan de vrijhaven Argentinië die velen na de oorlog kregen aangeboden. Het effect was nihil, er werd niemand opgespoord en dus ook niet uitgeleverd, laat staan veroordeeld. Dictator Peron verkocht tienduizend 'lege' paspoorten aan ODESSA (link.)

Canada

...lees hier verder...

Verenigde Staten

Amerika is al vrij lang niet gediend van de aanwezigheid van ex-nazi's in hun land, maar het vervolgen moeten ze overlaten aan de landen waar de oorlogsmisdaden zijn begaan, de VS kan alleen het staatsburgerschap ontnemen en uitwijzen. En daar zit hem de clou.

Vladas Zajanckauskas woonde tot aan zijn dood in augustus 2013 in Sutton, Massachusetts, niemand wilde hem opnemen, er liepen geen buitenlandse aanklachten tegen hem.
John (Iwan) Kalymon woonde tot aan zijn dood in juni 2014 in Troy, Michigan, niemand wilde hem opnemen, er liepen geen buitenlandse aanklachten tegen hem.
Theodor Szehinskyj woont in West Chester, Pennsylvania, niemand wil hem opnemen, er lopen geen buitenlandse aanklachten tegen hem.
Stefan Leili hoofd van de bewakers in Mauthausen, hij kwam in de veertiger jaren naar de VS waar hem in 1986 zijn staatsburgerschap ontnomen werd en vrijwillig vertrok naar Duitsland waar hij nooit vervolgd werd en in 1995 in vrijheid stierf.
Jakiw Palij woont in New York City, niemand wil hem opnemen, er lopen geen buitenlandse aanklachten tegen hem.
Basil Artishenko staatsburgerschap ontnomen, maar nooit uitgewezen hij overleed in vrijheid in 1989.
John (Ivan) Avdzej staatsburgerschap ontnomen en uitgewezen maar getuigde tegen anderen waarop hij de VS weer in mocht, hij overleed in 1998 zonder zelf een dag in de gevangenis te hebben gezeten.
Anton Baumann staatsburgerschap ontnomen en zou worden uitgewezen, maar mocht om gezondheidsredenen in de VS blijven waar hij een jaar na zijn zaak in vrijheid overleed.
Walter Berezowskyj staatsburgerschap ontnomen en zou worden uitgewezen, maar mocht om gezondheidsredenen in de VS blijven waar hij een in 2010 in vrijheid overleed.
Ildefonsas Bucmys staatsburgerschap ontnomen en zou worden uitgewezen, maar mocht om gezondheidsredenen in de VS blijven waar hij een in 2005 in vrijheid overleed.
Valdis Didrichsons staatsburgerschap ontnomen en zou worden uitgewezen, maar mocht om gezondheidsredenen in de VS blijven waar hij een in 1995 in vrijheid overleed.
Vytautas Gudauskas staatsburgerschap ontnomen en zou worden uitgewezen, maar gooide het op een, mij onbekend, akkoordje met de Amerikaanse justitie waardoor hij mocht blijven, zonder paspoort, hij overleed in 1997
Martin Hartmann diende in Sachsenhausen als bewaker, hij gooide het met de Amerikanen op een akkoordje, hij zou op eigen kosten de VS verlaten, in 2007 verliet hij inderdaad Amerika en ging in Berlijn wonen waar hij nimmer is vervolgd. Hartmann is een van de oud-nazi's die middels een gat in de wet in de VS recht bleef houden op een uitkering.
Jakob Denzinger verliet eveneens vrijwillig de VS met een uitkering op zak en stierf in vrijheid in Kroatië
Martin Zultner verloor zijn Amerikaans staatsburgerschap waarop hij naar Oostenrijk vetrok. Deze bewaker in verschillende kampen vroeg in 1990 opnieuw het Amerikaans staatsburgerschap aan wat hem verleend werd. Hij overleed in 1997.
Jonas Klimavicius staatsburgerschap reeds in 1988 ontnomen en zou worden uitgewezen, maar mocht om gezondheidsredenen in de VS blijven waar hij nog zes jaar in vrijheid leefde.
Paul Knauer een nazi-dokter, werd reeds in 1948 uitgewezen, hij voerde daartegen tien jaar lang processen tegen de Amerkanen die hem uiteindelijk weer tot de Verenigde Staten toelieten.
Frank Walus werkte voor de Gestapo, maar vluchtte na de oorlog naar de VS waar hem zijn staatsburgerschap in 1974 zou worden ontnomen, maar er zouden onregelmatigheden tijdens het proces hebben plaatsgevonden waarna Walrus een schadevergoeding kreeg en in de VS mocht blijven. Hij overleed in augustus 1994 in vrijheid.
Michael Negele bewaker, hij had een kennel waar hij herdershonden trainde als bewaker van Joden in kampen. Hij woonde tot aan zijn dood in 2008 in de VS, niemand wilde hem opnemen, er liepen geen buitenlandse aanklachten tegen hem.
Peter Quintus bewaker in Majdanek, hij woonde tot aan zijn dood in 1997 in de VS, hij mocht wegens gezondheidsklachten in de VS bljven, hij leefde na deze beslissing echter nog tien jaar.
Vladimir Sokolov maakte het wel hele bont, hij moest in 1986 zijn Amerikaans paspoort inleveren maar vluchtte ermee naar Canada waar ze hem tot aan zijn dood in 1988 met rust lieten.
Valerian Trifa (Viorel Trifa) moest in 1980 zijn paspoort inleveren, maar vluchtte ermee naar Portugal waar hij nog zeven jaar in vrijheid leefde.
Michael Karkoc woonde in Minnesota, als vrij man, hij overleed op 14 december 2019. Karkoc was verantwoordelijk voor een aanval in 1944 op een Pools dorp waarbij tientallen doden vielen. Ook was hij betrokken bij het levend verbranden van vrouwen en kinderen. Karkoc was zelf niet meer aanspreekbaar, zijn familie deed het woord voor hem en zei dat hij nooit aanwezig was geweest op de bewuste plekken.
De bewijzen kwamen echter mede boven water na gesprekken met leden van een commando dat hij leidde en een salarislijst waar zijn naam op stond. Duitsland wilde zijn uitlevering, maar liet hem onderzoeken en stelden vervolgens vast dat hij niet fit genoeg was om terecht te staan. De Duitsers lieten het erbij en trokken het uitleveringsverzoek in. De familie Karkoc verklaarde dat hun vader beschadigd was en dat ze nooit over de valse beschuldigngen heen zouden kunnen komen.

Voortvarendheid
Rond 1980 werd de Amerikaanse justitie actiever in het opsporen van nazi's. Van de 137 onderzochte gevallen kwam het slechts in 66 zaken tot een daadwerkelijke uitwijzing of vrijwillig vertrek. Twintig verdachten overleden tijdens hun zaak en nog eens twintig kwamen met de schrik vrij, op humanitaire (!) gronden werden zij niet verder vervolgd. Een aantal ex-nazi's legden bezwarende verklaringen af tegen andere oorlogsmisdadigers, waarvoor zij beloond werden met ontslag van strafvervolging.

Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de VS in zeker de helft van de gevallen onzorgvuldig, te goedhartig of te laks heeft geopereerd waardoor veel nazi's de dans ontsprongen. Wiesenthal was niet te spreken over de houding van de Amerikanen, Zuroff (opvolger van Wiesenthal) is diplomatieker, hij vind de Amerikanen thans hun best doen. Ik neem aan dat hij in zijn oordeel meeneemt hoe weinig andere landen meewerken, waaronder Canada.

Laatste kans Duitsland

Haast als een gotspe probeert Duitsland aldaar in vrijheid levende nazi's op te sporen door beloningen uit te loven. Een gotspe, want de Duitse wet die voorkomt dat nazi's worden uitgeleverd is nog altijd niet aangepast. Een wet die nota bene door Adolf Hitler zelf in 1943 werd ingevoerd waardoor iedereen die ooit een Duits uniform heeft gedragen rustig in vrijheid in Duitsland kan leven.

De actie 'last chance' moet Duitsers ertoe bewegen nazi's aan te geven. Er wordt zelfs een beloning in het vooruitzicht gesteld.
   http://www.operationlastchance.org/

Laatste kans Nederland

Arnold Karskens voert de actie 'Nu of nooit!' met zijn stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden. De stichting heeft een lijst samengesteld van gevluchtte personen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland hebben misdragen. Karskens roept de hulp in van u en mij om deze, soms nog levende Nederlandse WO2-oorlogsmisdadigers, op te sporen. Ook als ze dood zijn is iedere informatie welkom zodat ze definitief van de lijst kunnen worden gehaald.
...lees verder...

Ben Verzet:

De Dokwerker is tevens via Facebook en Twitter te volgen. Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Ben Mokums Verzet op Facebook           Email De Dokwerker (Ben Verzet)           Volg de Dokwerker op Twitter

Alle onderwerpen van De Dokwerker

Raoul wallenberg Pieter gerbrandy U-boot SHOAH documentaire Base Begraafplaats oosterbeek arnhem Surinaamse joden Oorlogswinter Hell and back Waalsdorpervlakte Hollandsche schouwburg Joden in de wereld Unter bauern Hermans hetbehoudenhuis Staatsgreep Schietpartij 7mei amstelveenseweg Zwaar water Hendrik koot Joseph kolkman Joep henneboel Beethovenstraat Stadhoudersbrief Boksschool olympia Fusilladeplaats weteringcircuit Reve de avonden Muziekroof Hitler leeft Wo2 pamfletten Marnixstraat Oskar schindler Anton de kom Onbekendegracht Valkyrie Plaquette hb Gedenkplaat bloemgracht82 Silbertanne Arbeitseinsatz Titus brandsma Nieuwezijds voorburgwal Vichy Jaap van velzen Anne frank Dries riphagen Boys from brazil Het verzet Fotos kamp westerbork Hongerwinter Belastingen Mauthausen Russenoorlog Herdenkingen Gebouw de bazel Vaticaan Pieter menten Oproep02 Verlies nederlanderschap Asterdorp Eduard veterman Politie amsterdam Bontroof Het parool Bart de kok Oproep Oproep07 Huis annefrank merwedeplein Drie van breda As onderwijzerhof C en a Theresienstadt Diaspora Hermans damokles Termen tweede wereldoorlog Wally van hall Eva tas Willem sassen The pianist Erebegraafplaats Bloeme evers-emden Berchtesgaden Ingezonden Westerweelgroep Atoombommen japan Index Verzetsherdenkingskruis Reglement vva Zwartboek Nu of nooit Son of saul Sonny boy Mein kampf Piet meerburg Canada vrijstaat voor nazis Oorlogshelden Soldaat van oranje Demjanjuk Amsterdammers Het grote gebod Schietpartij dedam Kurt becher Pers tweede wereldoorlog Eagle landed Davidster Straatnamen tijdens wo2 Jo spier Elfstedentocht Dachau Bevrijdingslinde Wilhelmus Oorlogsschade Jordaan oproer Geroofde meubels Schaduw overwinning Nederlandsindie Bridge kwai Aristides de sousa mendes do amaral e abranches Aow oud gedienden Majoor bosshardt Als twee druppels water Kopgeld Stalag17 Wo2 onderscheiding aanvragen Jan koopmans Ss nebenstelle Kolven Wo2 schande Nazis zuid-amerika Lindemans kingkong Huizenroof Horst schumann Hans hirschfeld Amsterdam wo2 Kellys heroes Gaarkeukens Bergen-belsen Adolf hitler Oorlogsverhaal johan2 Onderduikers Buchenwald hek zandvoort Theo dobbe Wiedergutmachung Nieuws archief 01 Verzetskruis Journalist venema Oproep04 Wo2 stakingen Nieuws archief 02 Fusillaties rozenoord Hs~nieuws Jeane zwinkels Herman elteschool Mengele Tatoeage auschwitz Kamp vught Dagboek vervolg Kunstroof Bevrijdingsdag Joodse spelling Nieuws archief 04 Oproep01 Fosforbommen Februaristaking herdenking 2016 Noodgeld Terdoodveroordeeld Klaas faber Documentaire dedokwerker Prins bernhard Barneveld groep Brug te ver Annefrankstraat Tijdlijn tweede wereldoorlog Rosenstrasse Artis Zwarte front Karel walet Hannie schaft Sink the bismarck Oorlogsverhaal leo Hendrik zeeman De overval Jodenmanussie Walter suskind Duitse grond werd nederlands Les heritiers Kamp prins bernhard Kinderen wo2 Anne frank boom Miep oranje Getto Slobodan mitric Saint soldiers Groep 2000 Boeren Alwyn collinson Jacques van tol Defiance Ans van dijk Auschwitz Meisje met rode haar Oorlogsverhaal frans Klokkenroof Tante truus Negationisme Nieuws archief 07 Fokker bombardementen Harry verheij Das boot Jaap kaas Bert vromen Oproep06 Oorlogsdoden Guns navarone Oranjevrijbuiters Adressen Duits verzet Westerbork Katyn Japanse schindler Kamptaal Aanslagen op hitler Piet nak Ben strik Voortvluchtige oorlogsmisdadigers Kamp amersfoort Siert bruins Toneelstuk anne Ravensbruck Fotos Albert speer Jodenhoek wandeling03 Hitlers eigenaardigheden Johan van hulst Hans teengs gerritsen Hs~oranjevrijbuiters Ajax Nsb Eerste film tweede wereldoorlog Kipp 1948 later Heinrich boere Odessa Inval familie frank Joodse huizen Hitlers laatste dag Medisch contact Great escape Holocaust museum Oproep03 Aanslag bevolkingsregister Matzes Bet van beeren Adolf van nol Schwabmunchen Jodenhoek wandeling01 Fiets inleveren wo2 Homos en nazis Tora De ijssalon Contact Verzetsmuseum amsterdam Portugese synagoge Bloemgracht82 Gustav weler De bezem Lippmann rosenthal Come and see Carlton hotel Joodse invalide Scarlet black Cross of iron Oorlogsmuseum Hanns rauter Treblinka Mokums Jodenhoek wandeling04 Nieuws Vernietigingskamp Roma sinti Nazis 1945-1948 Shalom Ggz Unbroken Pastorale Bommenkaart amsterdam Walter suskind film Radio oranje Ovenbouwers Ontjoden Ns Nieuws archief 05 Werkstuk Columns tweede wereldoorlog Oskar groning Foute bedrijven Bariloche Marinus jansen Tina strobos Jodentram Amsterdamse bos Ben verzet Oorlogsfilms Patton Illegale parool Tijdlijn adolf hitler Auschwitz herdenking Meer kampen wo2 Bom kinkerbuurt Hoofdrolspelers wo2 Oorlogsverhaal johan Nederlandsche unie Schindlers list Burgemeester amsterdam wo2 Abraham puls Der untergang Saving private ryan Schietpartij cs amsterdam Dagboek anne frank Ss vrouwen Sobibor Concentratiekampen Operation amsterdam Joodse raad Indische kwestie Grebbeberg Pater bleijs Rede wilhelmina 291943 Dirty dozen Nieuws archief 03 Johan heesters Jacob luitjens Wo2 overpijnzing Reguliersgracht Mussert Rudolf hess Zwarte soldaten D-day Videos Oproep05 Boy striped Aha Anne frank verraden Tatra t87 Raffle Interneringskampen amsterdam Martin bormann Longest day Gerrit van der veen Bombardementen amsterdam Aanleiding tweede wereldoorlog Hitler Velser affaire Cs-6 Hans calmeyer Subkampen Jodenhoek wandeling02 Oorlogsverhalen George patton Bombardement rotterdam Pp groep Februaristaking Miep gies Dossiers openbaar 2021 Ko stevense Auschwitz charlatan Plein 40-45 Jerrycan De dokwerker Kampen wo2 Nederlands indie Niod Jodenjacht Joodse synagoge Dodenherdenking Fout omstreden Karel bonnekamp Schietpartij marnixstraat Verzetsmonument Pontonbrug Walt disney Aanklacht wo2 Joop wolff Muhlberg Karl lueger Lodewijk ernst visser Riphagen Bob scholte Mirjam ohringer Jodenkwartier Amsterdamse verzetshelden Inglourious basterds Paul de groot Schaduwkade Klokkenluider Hortusplantsoen Jonkheer roel Nieuws archief 06 Rode kruis Generaal winkelman Zwitserland Philip mechanicus Efraim zuroff De aanslag harry mulisch Yad vashem Staalstraat Disclaimer Nieuws archief 08 Lou jansen Rolls royce Tonny van renterghem