De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam


Door de ogen van Ben Verzet

De marionet die geen marionet was

Het is eind april 1945, Adolf Hitler heeft net zijn verjaardag gevierd en enkele jonge mannen gedecoreerd, hij spreekt hen moed in en prijst hen voor hun vaderlandsliefde.

Enkele dagen later pleegt de Führer zelfmoord, hij kan de aanstaande, onvermijdelijke nederlaag niet verdragen.

Hij trouwt in de tussenliggende periode met Eva Braun, heeft er een heimelijke ontmoeting met de man die zijn dubbelganger had geregeld en schreef zijn testament. Daarin stelde hij zijn trouwste compaan aan als opvolger: Karl Dönitz.

Karl Dõnitz

Als de oorlog uitbreekt is hij niet de jongste meer, namelijk 38, hij zal uiteindelijk de oorlog overleven en 89 jaar worden. Zijn lijfwacht Klaus Franke overleed eind 2017, een overtuigd nazi die het na de oorlog ver schopte in het CDU, de politieke partij van Angela Merkel. Karl en Klaus scheelden ruim dertig jaar in leeftijd.
Karl Dõnitz was een nazi in hart en nieren en tijdens de Eerste Wereldoorlog een succesvol commandant op een U-boot die het daarna schopte tot admiraal, Hitler rekende hem tot een van zijn trouwste trawanten. Toen Hitler in 1939 Polen inlijfde en zag dat de Fransen en Engelsen weinig tegensputterden benoemde Hitler Karl Dõnitz tot bevelhebber over de U-boot vloot. In 1943 kreeg hij het bevel over de gehele marine. Het was tegelijkertijd de teloorgang van de slagvaardigheid van de Duitse onderzeeërs.

Flensburg

In het uiterste noorden van Duitsland ligt het plaatsje Flensburg in de deelstaat Sleeswijk-Holstein, het is een havenstad en ligt tegen de grens met Denemarken aan. Deze provincie had tijdens de oorlog totaal geen last van alle schermutselingen, het was voor geen enkele partij een interessant gebied.
Het dorp telde 55.000 inwoners en was nationalistisch ingesteld, Adolf Hitler werd er op handen gedragen. Christiaan de vijfde van Denemarken is er geboren, in de zeventiende eeuw de koning van Denemarken en Noorwegen. Verder dan dit feit heeft de plaats niets goeds toegevoegd aan de wereldgeschiedenis.
Wonderwel heeft de plaats reeds sinds de zestiger jaren een stedenband met het Engelse Carlisle.


Regering Dönitz

Na de dood van Hitler op 30 april 1945 krijgt Karl Dönitz vrijwel direct te horen dat hij in de voetsporen moet treden van de Führer. Dönitz wordt getypeerd als een intelligente man die met alle winden meewaait. Hij denkt dat hij het Duitse volk een plezier doet door in het uiterste noorden van Duitsland een regering te vomen. Hij neemt op 3 mei 1945 zijn intrek in een kapitale villa in Flensburg en verzameld zo'n 5.000 nazi's om zich heen. In een toespraak die door heel Duitsland uit de radio's schalt stelt hij zich bescheiden, doch strijdbaar op. Als het volk het wil zal hij hen aanvoeren naar een nieuwe strijd tegen Rusland, eventueel met of zonder hulp van de geallieerden.
In hetzelfde radiopraatje schetst hij ook een andere mogelijkheid, als de geallieerden hem niet steunen zal hij in het belang van Duitsland een stap terug doen.

Dönitz probeert de Engelsen voor zich te winnen, van de Amerikanen verwacht hij niet veel. Montgomery overlegde met Winston Churchill die te wijfelend was waardoor Dönitz nog drie weken in het zadel kon blijven. Achteraf stelde Dönitz dat hij dat met name voor uit het oosten terugkerende Duitsers had gedaan, die werden opgejaagd en vermoord door de Russen.
Wat Dönitz zich niet realiseerde was dat er per dag 10.000 Duitse jonge soldaten stierven door de optrekkende troepen van de Engelsen en Amerikanen in het westen en Russen in het oosten. Het zuiden en midden van Duitsland werd bezet, iedere tegenstand werd de grond ingeboord.
Dönitz offerde tienduizenden jonge mannen op om enkele duizende anderen te sparen.

Capitulatie

De Russen wilden van geen enkele regering door de verslagen Duitsers weten, de Amerikanen twijfelden en Winston Churchill was ronduit tegen een verdere slachting en stond open voor onderhandelingen met de Flensburgregering onder leiding van Karl Dönitz. Toen de Amerikanen ook het aftreden van Dönitz eisten gaf Duitsland zich op 7 mei over.
Alfred Jodl, Duits generaal en samen met Dönitz naar Flensburg gereisd, tekende voor de onvoorwaardelijke overgave van de Duitse strijdkrachten. Omdat de Russen daar niet bij waren werd het toneelstukje twee dagen later nogmaals opgevoerd, tot op de dag van vandaag zijn er drie dagen waarop de dag van de vrijheid wordt gevierd. Vanwege het tijdsverschil is het in de VS op 8 mei V-Day.

Met de overgave zou je denken dat Dönitz per direct van het toneel zou verdwijnen, niets was minder waar. De gevechten waren gestopt, maar Dönitz wilde verder onderhandelen terwijl er niets te onderhandelen viel. Zijn bevoegdheden hielden op bij wat algemene maatregelen zoals de plantsoenendienst en de wegenverkeerswet.
Ongeveer 2.000 nazi's kregen in deze periode een nieuwe identiteit, velen kregen een nieuw uniform, dat van een militair met een lage rang om zo de processen te ontlopen.

Op 23 mei 1945 hadden de Amerikanen genoeg van het afwachtende beleid van de Engelse regering, mede onder de dreiging dat de Russen Dönitz zouden arresteren gingen de geallieerden op 23 mei over tot de arrestatie van Karl Dönitz, Alfred Jodl en Albert Speer.
Karl Dönitz werd door Hilter benoemd tot staatshoofd, maar er was geen enkele draagkracht voor zijn regering. Eind juli 1945 tekenden de geallieerden in Potsdam voor de verdeling en toekomst van Duitsland. Rusland werd tevreden gesteld met Oost-Duitsland.

Proces

In Flensburg bleken duizenden (ongeveer 5.000) nazi's te zitten, met name hoge militairen en SS'ers waaronder Glücks, Rosenberg, Himmler, Hosz, Gebhardt en Brandt. Samen waren zijn verantwoordelijk voor de deportatie en moord op miljoenen Joden. Rüdolf Hosz bijvoorbeeld was commandant in Auschwitz en Richard Glücks inspecteur van alle concentratiekampen.
Glücks pleegde zelfmoord op 10 mei.

In de periode november 1945 tot en met september 1946 vonden de Neurenberg Processen plaats waar ook Karl Dönitz terecht stond. Net als Hitler hadden nazi-kopstukken als Himmler en Goebbels reeds zelfmoord gepleegd. Degenen die veroordeeld werden kwamen er genadig van af.
Himmler had gepoogd in Flensburg Dönitz' plaats in te nemen waarop deze de SS-leider negeerde en op 6 mei 1945 ontsloeg. Heinrich probeerde via de Amerikanen de overgave van Duitsland aan te bieden die daar niet intrapten, ze wilden hem oppakken maar Himmler ontsnapte daaraan.
Himmler werd daarmee gehaat door beide kampen, vermomd als politie-agent probeerde hij weg te komen, maar werd door de gealieerden op 20 mei opgemerkt en in de gevangenis gezet waar hij drie dagen later met cyaankali een einde aan zijn leven maakte.
Speer legde als enige nazi verantwoording af voor zijn daden tijdens de oorlog, desondanks kreeg hij twintig jaar cel, een hogere straf dan Dönitz die niet bekent had, maar feitelijk wel voor minstens dezelfde daden verantwoordelijk was.

Dönitz werd veroordeeld tot tien jaar cel die hij doorbracht in de Spandau gevangenis te Berlijn. Op 1 oktober 1956 was hij weer vrij man. Ondanks dat nazi's als Hosz in zijn nabijheid waren in de nadagen van het Derde Rijk en dat hij na zijn vrijlating veel contact had met oud makkers bleef Dönitz volhouden dat hij niets heeft geweten van de verschrikkingen in de kampen. Alfred Jodl en Alfred Rosenberg kregen de doodstraf, Albert Speer kreeg twintig jaar.

In 1968 kwam de autobiografie van Karl uit, deze bevat een aantal regelrechte leugens.

Karl Dönitz overleed in 1980 op 89-jarige leeftijd.

Ben Verzet:

De Dokwerker is tevens via Facebook en Twitter te volgen. Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Ben Mokums Verzet op Facebook           Email De Dokwerker (Ben Verzet)           Volg de Dokwerker op Twitter

Alle onderwerpen van De Dokwerker

Raoul wallenberg Pieter gerbrandy U-boot SHOAH documentaire Base Begraafplaats oosterbeek arnhem Surinaamse joden Oorlogswinter Hell and back Waalsdorpervlakte Hollandsche schouwburg Joden in de wereld Unter bauern Hermans hetbehoudenhuis Staatsgreep Schietpartij 7mei amstelveenseweg Zwaar water Hendrik koot Joseph kolkman Joep henneboel Beethovenstraat Stadhoudersbrief Boksschool olympia Fusilladeplaats weteringcircuit Reve de avonden Muziekroof Hitler leeft Wo2 pamfletten Marnixstraat Oskar schindler Anton de kom Onbekendegracht Valkyrie Plaquette hb Gedenkplaat bloemgracht82 Silbertanne Arbeitseinsatz Titus brandsma Nieuwezijds voorburgwal Vichy Jaap van velzen Anne frank Dries riphagen Boys from brazil Het verzet Fotos kamp westerbork Hongerwinter Belastingen Mauthausen Russenoorlog Herdenkingen Gebouw de bazel Vaticaan Pieter menten Oproep02 Verlies nederlanderschap Asterdorp Eduard veterman Politie amsterdam Bontroof Het parool Bart de kok Oproep Oproep07 Huis annefrank merwedeplein Drie van breda As onderwijzerhof C en a Theresienstadt Diaspora Hermans damokles Termen tweede wereldoorlog Wally van hall Eva tas Willem sassen The pianist Erebegraafplaats Bloeme evers-emden Berchtesgaden Ingezonden Westerweelgroep Atoombommen japan Index Verzetsherdenkingskruis Reglement vva Zwartboek Nu of nooit Son of saul Sonny boy Mein kampf Piet meerburg Canada vrijstaat voor nazis Oorlogshelden Soldaat van oranje Demjanjuk Amsterdammers Het grote gebod Schietpartij dedam Kurt becher Pers tweede wereldoorlog Eagle landed Davidster Straatnamen tijdens wo2 Jo spier Elfstedentocht Dachau Bevrijdingslinde Wilhelmus Oorlogsschade Jordaan oproer Geroofde meubels Schaduw overwinning Nederlandsindie Bridge kwai Aristides de sousa mendes do amaral e abranches Aow oud gedienden Majoor bosshardt Als twee druppels water Kopgeld Stalag17 Wo2 onderscheiding aanvragen Jan koopmans Ss nebenstelle Kolven Wo2 schande Nazis zuid-amerika Lindemans kingkong Huizenroof Horst schumann Hans hirschfeld Amsterdam wo2 Kellys heroes Gaarkeukens Bergen-belsen Adolf hitler Oorlogsverhaal johan2 Onderduikers Buchenwald hek zandvoort Theo dobbe Wiedergutmachung Nieuws archief 01 Verzetskruis Journalist venema Oproep04 Wo2 stakingen Nieuws archief 02 Fusillaties rozenoord Hs~nieuws Jeane zwinkels Herman elteschool Mengele Tatoeage auschwitz Kamp vught Dagboek vervolg Kunstroof Bevrijdingsdag Joodse spelling Nieuws archief 04 Oproep01 Fosforbommen Februaristaking herdenking 2016 Noodgeld Terdoodveroordeeld Klaas faber Documentaire dedokwerker Prins bernhard Barneveld groep Brug te ver Annefrankstraat Tijdlijn tweede wereldoorlog Rosenstrasse Artis Zwarte front Karel walet Hannie schaft Sink the bismarck Oorlogsverhaal leo Hendrik zeeman De overval Jodenmanussie Walter suskind Duitse grond werd nederlands Les heritiers Kamp prins bernhard Kinderen wo2 Anne frank boom Miep oranje Getto Slobodan mitric Saint soldiers Groep 2000 Boeren Alwyn collinson Jacques van tol Defiance Ans van dijk Auschwitz Meisje met rode haar Oorlogsverhaal frans Klokkenroof Tante truus Negationisme Nieuws archief 07 Fokker bombardementen Harry verheij Das boot Jaap kaas Bert vromen Oproep06 Oorlogsdoden Guns navarone Oranjevrijbuiters Adressen Duits verzet Westerbork Katyn Japanse schindler Kamptaal Aanslagen op hitler Piet nak Ben strik Voortvluchtige oorlogsmisdadigers Kamp amersfoort Siert bruins Toneelstuk anne Ravensbruck Fotos Albert speer Jodenhoek wandeling03 Hitlers eigenaardigheden Johan van hulst Hans teengs gerritsen Hs~oranjevrijbuiters Ajax Nsb Eerste film tweede wereldoorlog Kipp 1948 later Heinrich boere Odessa Inval familie frank Joodse huizen Hitlers laatste dag Medisch contact Great escape Holocaust museum Oproep03 Aanslag bevolkingsregister Matzes Bet van beeren Adolf van nol Schwabmunchen Jodenhoek wandeling01 Fiets inleveren wo2 Homos en nazis Tora De ijssalon Contact Verzetsmuseum amsterdam Portugese synagoge Bloemgracht82 Gustav weler De bezem Lippmann rosenthal Come and see Carlton hotel Joodse invalide Scarlet black Cross of iron Oorlogsmuseum Hanns rauter Treblinka Mokums Jodenhoek wandeling04 Nieuws Vernietigingskamp Roma sinti Nazis 1945-1948 Shalom Ggz Unbroken Pastorale Bommenkaart amsterdam Walter suskind film Radio oranje Ovenbouwers Ontjoden Ns Nieuws archief 05 Werkstuk Columns tweede wereldoorlog Oskar groning Foute bedrijven Bariloche Marinus jansen Tina strobos Jodentram Amsterdamse bos Ben verzet Oorlogsfilms Patton Illegale parool Tijdlijn adolf hitler Auschwitz herdenking Meer kampen wo2 Bom kinkerbuurt Hoofdrolspelers wo2 Oorlogsverhaal johan Nederlandsche unie Schindlers list Burgemeester amsterdam wo2 Abraham puls Der untergang Saving private ryan Schietpartij cs amsterdam Dagboek anne frank Ss vrouwen Sobibor Concentratiekampen Operation amsterdam Joodse raad Indische kwestie Grebbeberg Pater bleijs Rede wilhelmina 291943 Dirty dozen Nieuws archief 03 Johan heesters Jacob luitjens Wo2 overpijnzing Reguliersgracht Mussert Rudolf hess Zwarte soldaten D-day Videos Oproep05 Boy striped Aha Anne frank verraden Tatra t87 Raffle Interneringskampen amsterdam Martin bormann Longest day Gerrit van der veen Bombardementen amsterdam Aanleiding tweede wereldoorlog Hitler Velser affaire Cs-6 Hans calmeyer Subkampen Jodenhoek wandeling02 Oorlogsverhalen George patton Bombardement rotterdam Pp groep Februaristaking Miep gies Dossiers openbaar 2021 Ko stevense Auschwitz charlatan Plein 40-45 Jerrycan De dokwerker Kampen wo2 Nederlands indie Niod Jodenjacht Joodse synagoge Dodenherdenking Fout omstreden Karel bonnekamp Schietpartij marnixstraat Verzetsmonument Pontonbrug Walt disney Aanklacht wo2 Joop wolff Muhlberg Karl lueger Lodewijk ernst visser Riphagen Bob scholte Mirjam ohringer Jodenkwartier Amsterdamse verzetshelden Inglourious basterds Paul de groot Schaduwkade Klokkenluider Hortusplantsoen Jonkheer roel Nieuws archief 06 Rode kruis Generaal winkelman Zwitserland Philip mechanicus Efraim zuroff De aanslag harry mulisch Yad vashem Staalstraat Disclaimer Nieuws archief 08 Lou jansen Rolls royce Tonny van renterghem