De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam


Door de ogen van Ben Verzet

Oproep

Deze pagina is voor iedereen, als je iets of iemand zoekt kun je mij dat mailen, dan plaats ik dat op deze pagina.
Oude oproepen, beantwoord of niet, worden gearchiveerd.

Als je luchtiger oproepen hebt kun je dat HIER doen.


OPROEP PAGINA 01 (de eerste)
OPROEP PAGINA 02
OPROEP PAGINA 03
OPROEP PAGINA 04 (deze pagina)
OPROEP PAGINA 05
OPROEP PAGINA 06
OPROEP PAGINA 07 (de meest recente)OPROEP
Voor vier op 5 mei 1945 omgekomen verzetsstrijders werd een gedenksteen gemaakt, echter, deze steen is verdwenen. Wie weet meer?

...lees hier verder...


OPROEP
Voor mijn oma ben ik op zoek naar de film Operation Amsterdam. Zij is een bijna 81 jarige vrouw uit IJmuiden die door een beroerte een aantal jaar geleden rolstoel gebonden is en daardoor de film helaas niet in het theater kan bekijken. Ik zou haar heel graag de gelegenheid willen geven om de film alsnog te bekijken dus ben op zoek naar een kopie op wat voor andere drager dan film.

Ik hoor heel graag of jij me hiermee verder zou kunnen helpen
Met vriendelijke groet,
Sara

MAIL MIJ ALS JE SARA KUNT HELPENOPROEP
Sinds een half jaar is een groepje nabestaanden van slachtoffers van de schietpartij op de Dam, 7 mei 1945, samen met een aantal genealogen en geschiedkundigen op zoek naar de namen van de slachtoffers.
Inmiddels zijn we er achter gekomen dat er beduidend meer slachtoffers zijn gevallen dan de altijd verkondigde 20 a 22 personen. We hebben een aantal namen van slachtoffers achterhaald, maar zouden graag in contact komen met mensen die getuigen waren of nabestaanden van deze. Elk stukje informatie over toedracht, gebeurtenissen, namen etc. is welkom.
Zie ook de FACEBOOKPAGINA
Bij voorbaat dank,
Johan Wieland

MAIL EVENTUEEL DE DOKWERKER ALS JE JOHAN KUNT HELPEN BIJ ZIJN ZOEKTOCHTOPROEP
Mij bereikte het opmerkelijke bericht van een getuige dat er op 7 mei 1945 vier Nederlanders voor het hoofdbureau van Politie aan de Lijnbaansgracht zijn doodgeschoten waarbij zowel Duitsers als Nederlandse politie-agenten betrokken zouden zijn geweest.
Binnenkort spreek ik persoonlijk met deze overlevende van de oorlog maar ik zou graag uit meerdere bronnen bevestigd zien dat dit voorval na het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog plaats heeft gevonden.

MAIL MIJ ALS JE MEER INFORMATIE HIEROVER HEBT VOOR MIJOPROEP
Ik ben op zoek naar informatie over mijn opa, Hermanus Franciscus Sijmons. Volgens mijn moeder was hij als diender gedurende de oorlogsjaren werkzaam op bureau Warmoesstraat in Amsterdam. Dat hij bij het verzet heeft gezeten, staat voor mij wel vast, want wij zijn in het bezit van een verzetspenning.
Wat zijn rol is geweest, is mij echter onbekend. Weet u op welke effectieve wijze ik aan meer informatie kan komen? Xander Sijmons

REACTIE DE DOKWERKER:
Ik heb Xander verwezen naar mijn pagina met NUTTIGE ADRESSEN waar hij navraag kan doen.

MAIL MIJ ALS JE XANDER KAN HELPENOPROEP
Graag wil ik reageren op de lijst van Nederlanders die onderscheiden zijn door Yad Vashem. Misschien bent U bekend met de zuidelijke Engelandvaarders, waar Joseph Kolkman veel voor gedaan heeft. Ik heb onderzoek in het archief van Perpignan gedaan en ben veel visa aanvragen tegengekomen van Nederlandse verzetstrijders en Joodse vluchtelingen, door hem verzorgd.
Ondanks al mijn inspanningen en medewerking van de Israelische ambassade alhier is het mij (en nog enige anderen waaronder geredde personen) niet gelukt een onderscheiding voor deze bijzondere man te verkrijgen. Het heeft hem zijn leven gekost! Zie ook "la belle histoire de la maison Mazard"

De reden van het niet onderscheiden is m.i. dat hij in diplomatieke dienst (vice-consul) was en dat werd als minder gevaarlijk beoordeeld, ook de schrijver Sierk Plantinga heeft een artikel in een boek aan hem gewijd. Met hem hebben we ook al contact gehad, tevens met een geredde arts uit Amerika en een inwoner van Amsterdam. Mevrouw Dunkelgrun van de Israëlische Ambassade en een Nederlands contact bij Yad Vashem in Isreaël zijn er ook mee bezig.
Zelf ben ik nog steeds in Frankrijk op zoek naar gegevens.

Wan van Buuren

REACTIE DE DOKWERKER:
Joseph kreeg een vermelding in de Erelijst van Gevallenen 40-45, een aanvraag voor het Verzetskruis werd drie jaar te laat behandeld maar toen alsnog afgewezen omdat de onderscheiding te veel eer zou zijn. Er waren op zich dus geen belastende omstandigheden. Ook de toekenning van het Verzetsherdenkingskruis en een Yad Vashem onderscheiding bleven uit.

Op 17 mei 2013 bereikte mij het bericht dat Joseph de Yad Vashem onderscheiding postuum krijgt toegekend. Gerechtigdheid bestaat!

MAIL MIJ ALS JE WEET WAAROM JOSEPH KOLKMAN GEEN ERKENNING KRIJGTOPROEP
Ik ben al enige jaren in het bezit van een ere dolk in een houten kistje, gemaakt bij Wilkinson. Het deksel van het kistje heeft een verguld embleem van de Royal Airforce. De dolk heeft de naam A. Simon in het lemmet. In het deksel zit een embleem waarop staat dat de dolk is gewijd aan de slag om Engeland in 1940. Ik heb het van een veilinghouder gekocht die het van familie van dhr Simon had. De veilinghouder zei mij dat dhr Simon samen met Prins Bernhard op een foto stond die bij de familie aan de muur hing.
Ook zijn bij het kistje 4 onderscheidingen met daarbij 4 dezelfde miniaturen daarvan. Ik heb kontact gehad met het British War Museum en hen foto's gestuurd maar konden mij met de naam A. Simon niet verder helpen. Zij zeiden ook 1 zo'n kistje in de collectie te hebben maar zonder naam. Ik zou graag willen weten wie deze heer A. Simon was en welke functie hij had in de oorlog. Zou u mij daarmee verder kunnen helpen?
Met vriendelijke groet,
Harrie
NASCHRIFT HARRY
Enorm bedankt, ik ga hier zeker mee aan het werk en hopelijk komt daar iets uit.
Met vriendelijke groet, Harrie van Neck

MAIL MIJ ALS JE IETS VOOR HARRY KUNT DOENOPROEP
Mijn naam is Daniel en ik ben HBO journalistiek student. Momenteel ben ik met een eigen project bezig waarin ik op zoek ben naar concentratiekamp-overlevenden die voor hun leven getekend zijn met een nummer-tatoeage. Ik zou graag zo'n persoon zijn verhaal willen laten doen in een fotoboek waar ik momenteel aan werk ondersteund met een fotoreportage. Ik hoop dat u mij verder kan helpen in mijn zoektocht, zodat ik een concentratiekamp overlevende zijn verhaal kan laten vertellen.

REACTIE DE DOKWERKER
Ik weet niemand, maar dat komt ook doordat ik er zelf nooit in geïnteresseerd ben geweest. In mijn vriendenkring ligt dit ook erg gevoelig en zal ik er niet snel naar vragen. Ik plaats hierbij wel de oproep.

MAIL MIJ ALS JE IEMAND WEET DIE MET DANIEL WIL PRATENOPROEP
Myrthe schrijft een boek, een roman, die gaat over een man die als kind een deel van de Tweede Wereldoorlog woonde aan de Onbekendegracht, aan het pleintje naast Carré. Ook zij had veel aan mijn site maar mistte nog net wat details, die vatte zei als volgt samen:
Ondanks dat dat stukje maar een heel klein deel van het boek uitmaakt en het geheel natuurlijk fictie is, wil ik het wel zo realistisch mogelijk maken. Daarbij vroeg ik me af of je misschien meer wist over de specifieke situatie aan de Onbekendegracht. Ik ben vooral benieuwd naar de status ervan in die periode: ik weet dat er veel Joden woonden en van daaruit afgevoerd zijn, maar klopt het dat er ook Nederlanders woonden en dat het dus geen echt getto was? Aangezien het Carré het pleintje nodig had voor haar voorstellingen lijkt het me ook logisch dat eventuele versperringen/Judenvierteil-borden dieper in de wijk stonden, maar ik kan daar nergens een kaart of overzicht van vinden.

Voor mij was deze vraag aanleiding iets over de ONBEKENDEGRACHT te schrijven.

MAIL MIJ ALS JE MEER INFO VOOR MYRTHE HEBTOPROEP
Over oorlogsfilms. Toen ik als kleine jongen eens naar de Bioscoop mocht werd er een film vertoond over de Hongerswinter in Noord Nederland met daarin een passage "haringvloot die mocht uitvaren om hongersnood te verhelpen, enkel vissers met een gezin mochten uitvaren die zouden toch terugkeren en niet naar Engeland of België vluchten". Dit is wat ik mij nog vluchtig kan herinneren, weet jij welke speelfilm dat geweest kan zijn? Ik denk dat de film uit de jaren 60 dateert.
Alvast bedankt
Lucas Heist

MAIL MIJ ALS JE LUCAS KUNT HELPENOPROEP
Op jullie lijst van mensen die het verzetkruis kregen miste ik mijn moeder, zij hielp onderduikers in de oorlog. Zij heette Roosje de Leeuw en werd geboren in Amsterdam op 22-08-1914 en overleed op 13-02-1989 in Israël.
Evelina de Wispelaere

REACTIE DE DOKWERKER:
Op de officiele lijst komt zij niet voor, wellicht heeft zij niet het verzetskruis maar het verzetsherdenkingskruis gekregen. Wel vond ik gegevens over haar maar als overlijdensdatum staat daar 3 februari 1989, niet 13-02-89. Graag ontvang ik meer informatie over haar.

MAIL MIJ ALS JE IETS WEET OVER ROOSJE DE LEEUWOPROEP
Ik zat in 1965 op de lagere school en toen hebben wij allemaal van de juf (waarschijnlijk in mei 1965 n.a.v. 20 jaar bevrijding) een schriftje gekregen. Dat zal wellicht aan alle leerlingen uit alle klassen zijn gegeven en mogelijk ging de produktie/distributie uit van een stichting o.i.d.
Over het schriftje zelf: over de breedte liep een aantal gekleurde strepen waar allemaal kleine pentekeningetjes in stonden. Ik herinner me prikkeldraad en soldaten die duitsers onder schot hielden.
Zegt jou dit iets? Ik zou er nl. graag ooit nog eens een afbeelding van willen zien.
John

REACTIE DE DOKWERKER:
Ik heb John gemaild dat ik het boekje niet ken helaas, wij hopen dat iemand anders hem kan helpen.

MAIL BEN VERZET ALS JE JOHN KUNT HELPENOPROEP
Na de oorlog vond de linkse verzetsgroep CS-6 maar weinig erkenning. Men wilde liever vergeten dat het nodig was geweest om verraders te doden, er zijn in Amsterdam dan ook geen monumenten te vinden voor de helden van CS-6.
De geschiedenis van CS-6 is nog niet compleet omdat er weinig terug is gevonden in gemeentelijke burelen. Veel informatie is verloren (!) gegaan, de leden van CS-6 zijn nog tijdens de oorlog door de Duitsers vermoord. Wonderlijk is ook dat de Duitse verhoor-dossiers op mysterieuze wijze verdwenen zijn.
Iedere aanwijzing is belangrijk en maakt het verhaal en eerbetoon rondom deze heldengroep completer.

MAIL BEN VERZET ALS JE DE DOKWERKER KUNT HELPENOPROEP
Ik heb een aantal jaren geleden eens ergens een spotprent gezien, naar ik aanneem uit de Tweede Wereldoorlog omdat Hitler, Musolini en de Japanse keizer er samen huilend op stonden afgebeeld met een handdoek, met daarop de tekst cry babies (of zoiets.) Komt u dit bekend voor en zo ja, waar zou ik een afbeelding kunnen krijgen die ik in een boek zou mogen gebruiken?
Ik hoor graag van u,
Met groet
Prof.dr. Ad Vingerhoets
Universiteit van Tilburg

Dit is de bewuste prent:


MAIL BEN VERZET ALS JE AD KUNT HELPEN


OPROEP
Hallo ik zit met een vraag.
Mijn oma was joods en had een tatoeage op haar bovenarm, waarschijnlijk door de politie aangebracht. Nu denkt men vaak aan een kamp maar de geruchten gaan dat het dan meestal een stempel van een gevangenis is en dat mijn oma daarin gezeten heeft omdat zij illigaal arbortus had gedaan. Heeft u voor mij misschien een antwoord hierop wat betreft de stempel?

MAIL MIJ ALS JE IETS WEET


OPROEP PAGINA 01 (de eerste)
OPROEP PAGINA 02
OPROEP PAGINA 03
OPROEP PAGINA 04 (deze pagina)
OPROEP PAGINA 05
OPROEP PAGINA 06
OPROEP PAGINA 07 (de meest recente)Schrijf een column of stuur je foto's in

Voor de site De Dokwerker zoek ik verhalen die niet te lang zijn omdat de essentie dan wellicht ondersneeuwt maar belangrijker nog, de boodschap die uit moet gaan van een persoonlijk verhaal over de Tweede Wereldoorlog moet ook helder zijn.
Alles wat je kwijt wilt of gepubliceerd wilt zien op deze site kun je mij toesturen.

Ben Verzet:

De Dokwerker is tevens via Facebook en Twitter te volgen. Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Ben Mokums Verzet op Facebook           Email De Dokwerker (Ben Verzet)           Volg de Dokwerker op Twitter

Alle onderwerpen van De Dokwerker

Raoul wallenberg Pieter gerbrandy U-boot SHOAH documentaire Base Begraafplaats oosterbeek arnhem Surinaamse joden Oorlogswinter Hell and back Waalsdorpervlakte Hollandsche schouwburg Joden in de wereld Unter bauern Hermans hetbehoudenhuis Staatsgreep Schietpartij 7mei amstelveenseweg Zwaar water Hendrik koot Joseph kolkman Joep henneboel Beethovenstraat Stadhoudersbrief Boksschool olympia Fusilladeplaats weteringcircuit Reve de avonden Muziekroof Hitler leeft Wo2 pamfletten Marnixstraat Oskar schindler Anton de kom Onbekendegracht Valkyrie Plaquette hb Gedenkplaat bloemgracht82 Silbertanne Arbeitseinsatz Titus brandsma Nieuwezijds voorburgwal Vichy Jaap van velzen Anne frank Dries riphagen Boys from brazil Het verzet Fotos kamp westerbork Hongerwinter Belastingen Mauthausen Russenoorlog Herdenkingen Gebouw de bazel Vaticaan Pieter menten Oproep02 Verlies nederlanderschap Asterdorp Eduard veterman Politie amsterdam Bontroof Het parool Bart de kok Oproep Oproep07 Huis annefrank merwedeplein Drie van breda As onderwijzerhof C en a Theresienstadt Diaspora Hermans damokles Termen tweede wereldoorlog Wally van hall Eva tas Willem sassen The pianist Erebegraafplaats Bloeme evers-emden Berchtesgaden Ingezonden Westerweelgroep Atoombommen japan Index Verzetsherdenkingskruis Reglement vva Zwartboek Nu of nooit Son of saul Sonny boy Mein kampf Piet meerburg Canada vrijstaat voor nazis Oorlogshelden Soldaat van oranje Demjanjuk Amsterdammers Het grote gebod Schietpartij dedam Kurt becher Pers tweede wereldoorlog Eagle landed Davidster Straatnamen tijdens wo2 Jo spier Elfstedentocht Dachau Bevrijdingslinde Wilhelmus Oorlogsschade Jordaan oproer Geroofde meubels Schaduw overwinning Nederlandsindie Bridge kwai Aristides de sousa mendes do amaral e abranches Aow oud gedienden Majoor bosshardt Als twee druppels water Kopgeld Stalag17 Wo2 onderscheiding aanvragen Jan koopmans Ss nebenstelle Kolven Wo2 schande Nazis zuid-amerika Lindemans kingkong Huizenroof Horst schumann Hans hirschfeld Amsterdam wo2 Kellys heroes Gaarkeukens Bergen-belsen Adolf hitler Oorlogsverhaal johan2 Onderduikers Buchenwald hek zandvoort Theo dobbe Wiedergutmachung Nieuws archief 01 Verzetskruis Journalist venema Oproep04 Wo2 stakingen Nieuws archief 02 Fusillaties rozenoord Hs~nieuws Jeane zwinkels Herman elteschool Mengele Tatoeage auschwitz Kamp vught Dagboek vervolg Kunstroof Bevrijdingsdag Joodse spelling Nieuws archief 04 Oproep01 Fosforbommen Februaristaking herdenking 2016 Noodgeld Terdoodveroordeeld Klaas faber Documentaire dedokwerker Prins bernhard Barneveld groep Brug te ver Annefrankstraat Tijdlijn tweede wereldoorlog Rosenstrasse Artis Zwarte front Karel walet Hannie schaft Sink the bismarck Oorlogsverhaal leo Hendrik zeeman De overval Jodenmanussie Walter suskind Duitse grond werd nederlands Les heritiers Kamp prins bernhard Kinderen wo2 Anne frank boom Miep oranje Getto Slobodan mitric Saint soldiers Groep 2000 Boeren Alwyn collinson Jacques van tol Defiance Ans van dijk Auschwitz Meisje met rode haar Oorlogsverhaal frans Klokkenroof Tante truus Negationisme Nieuws archief 07 Fokker bombardementen Harry verheij Das boot Jaap kaas Bert vromen Oproep06 Oorlogsdoden Guns navarone Oranjevrijbuiters Adressen Duits verzet Westerbork Katyn Japanse schindler Kamptaal Aanslagen op hitler Piet nak Ben strik Voortvluchtige oorlogsmisdadigers Kamp amersfoort Siert bruins Toneelstuk anne Ravensbruck Fotos Albert speer Jodenhoek wandeling03 Hitlers eigenaardigheden Johan van hulst Hans teengs gerritsen Hs~oranjevrijbuiters Ajax Nsb Eerste film tweede wereldoorlog Kipp 1948 later Heinrich boere Odessa Inval familie frank Joodse huizen Hitlers laatste dag Medisch contact Great escape Holocaust museum Oproep03 Aanslag bevolkingsregister Matzes Bet van beeren Adolf van nol Schwabmunchen Jodenhoek wandeling01 Fiets inleveren wo2 Homos en nazis Tora De ijssalon Contact Verzetsmuseum amsterdam Portugese synagoge Bloemgracht82 Gustav weler De bezem Lippmann rosenthal Come and see Carlton hotel Joodse invalide Scarlet black Cross of iron Oorlogsmuseum Hanns rauter Treblinka Mokums Jodenhoek wandeling04 Nieuws Vernietigingskamp Roma sinti Nazis 1945-1948 Shalom Ggz Unbroken Pastorale Bommenkaart amsterdam Walter suskind film Radio oranje Ovenbouwers Ontjoden Ns Nieuws archief 05 Werkstuk Columns tweede wereldoorlog Oskar groning Foute bedrijven Bariloche Marinus jansen Tina strobos Jodentram Amsterdamse bos Ben verzet Oorlogsfilms Patton Illegale parool Tijdlijn adolf hitler Auschwitz herdenking Meer kampen wo2 Bom kinkerbuurt Hoofdrolspelers wo2 Oorlogsverhaal johan Nederlandsche unie Schindlers list Burgemeester amsterdam wo2 Abraham puls Der untergang Saving private ryan Schietpartij cs amsterdam Dagboek anne frank Ss vrouwen Sobibor Concentratiekampen Operation amsterdam Joodse raad Indische kwestie Grebbeberg Pater bleijs Rede wilhelmina 291943 Dirty dozen Nieuws archief 03 Johan heesters Jacob luitjens Wo2 overpijnzing Reguliersgracht Mussert Rudolf hess Zwarte soldaten D-day Videos Oproep05 Boy striped Aha Anne frank verraden Tatra t87 Raffle Interneringskampen amsterdam Martin bormann Longest day Gerrit van der veen Bombardementen amsterdam Aanleiding tweede wereldoorlog Hitler Velser affaire Cs-6 Hans calmeyer Subkampen Jodenhoek wandeling02 Oorlogsverhalen George patton Bombardement rotterdam Pp groep Februaristaking Miep gies Dossiers openbaar 2021 Ko stevense Auschwitz charlatan Plein 40-45 Jerrycan De dokwerker Kampen wo2 Nederlands indie Niod Jodenjacht Joodse synagoge Dodenherdenking Fout omstreden Karel bonnekamp Schietpartij marnixstraat Verzetsmonument Pontonbrug Walt disney Aanklacht wo2 Joop wolff Muhlberg Karl lueger Lodewijk ernst visser Riphagen Bob scholte Mirjam ohringer Jodenkwartier Amsterdamse verzetshelden Inglourious basterds Paul de groot Schaduwkade Klokkenluider Hortusplantsoen Jonkheer roel Nieuws archief 06 Rode kruis Generaal winkelman Zwitserland Philip mechanicus Efraim zuroff De aanslag harry mulisch Yad vashem Staalstraat Disclaimer Nieuws archief 08 Lou jansen Rolls royce Tonny van renterghem