De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam


Door de ogen van Ben Verzet

>>> KLIK HIER VOOR ACTUEEL NIEUWS <<<

Nieuws archieven: 01 02 03 04 05 06 07 08 09Vrouw van 96 bekent moord op oud verzetsheld
"Als zij zich destijds een beetje beter geïnformeerd had zou zij tot een geheel ander inzicht zijn gekomen en had ze mijn opa niet vermoord". Dat zei op 8 juni 2011 Hein Schrandt, kleinzoon van de Leidse ingenieur Felix H.E. Guljé toen hij hoorde dat de dader van de laffe moord op zijn opa alsnog bekend had.
De dader is zelf een bekende in oud-verzetskringen. Zij kon het niet verkroppen dat een jaar na de oorlog een collaborateur niet gestraft was. Daarop speelde zij eigen rechter en schoot de man op 1 maart 1946 in de deuropening van zijn huis dood.

Het meest tragische is dat de beste man helemaal geen foute Nederlander was maar juist onderdak verleende aan Joden in de Tweede Wereldoorlog.
De thans 96-jarige Rotterdamse mevrouw G.A. (Atie) Ridder-Visser was tijdens de oorlog lid van de knokploeg van Marinus Post, beter bekend onder de schuilnaam Evert. Mevrouw Ridder-Visser is volgens de burgemeester van Leiden een zeer oude, uiterst kwetsbare vrouw, die zeer hulpbehoefend is. Op 9 juni gaf zij een interview aan de EO waaruit bleek dat zij aardig bij de tijd was en ook geen berouw kende.
De familie Guljé wil geen contact met haar of de pers.

VERKLARING VAN DE BURGEMEESTERWillem Endstra leefde van 'fout' geld
De vermeende bankier van de onderwereld, Willem Endstra, die op 17 mei 2004 werd vermoord, is rijk geboren en zette het werk van zijn opa en vader voort door te handelen in huizen. Aan het geld dat Endstra erfde kleeft bloed.

Zijn opa verkocht tijdens en na de oorlog huizen die hij in bezit had genomen van Joden die het leven hadden gelaten in de concentratiekampen. Vaak betaalde hij een kleine vergoeding, geld waar de Joden overigens niets meer aan hadden.

Endstra was niet de enige vastgoedmakelaar die grof geld verdiende aan de Duitsers. Wat minder bekend was is dat ook de gemeente Amsterdam huizen van Joden kocht tegen spotprijzen.

LEES HIER MEER OVER WILLEM ENDSTRAGreta Duisenberg laat van zich horen
(bijdrage van Suze)
Gretta Duisenberg verstoort op 4 mei voor andere aanwezigen in een Amsterdams restaurant de twee minuten stilte. Alexander Pechtold twitterde terecht dat het een schande is dat er door de politie gesproken Gretta Duisenberg verstoort twee minuten stilte wordt van 'een rustig verlopen herdenking'.
Want... het is blijkbaar bijzonder als iedereen zijn kop houdt als de miljoenen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Pechtold zei "blijkbaar is er sprake van een traditie als er een keer iemand schreeuwt op De Dam".
Dit naar aanleiding van de 'Damschreeuwer van 2010'.

Duisenberg moet ik deels wel in bescherming nemen. Zij is zo vervuld met de gedachte dat de Joden koste wat het kost een eigen staat willen en dat alle ellende die de Palestijnen overkomt daar direct mee te maken heeft dat zij wellicht (met nadruk) goed en fout niet meer uit elkaar kan houden.
De oorlog is niet anders dan een kwestie 'goed' en 'fout'. Daarom ook hebben we Bevrijdingsdag en de Dodenherdenking een dag eerder.

Iemand die zijn eigen denkbeelden boven die van een ander stelt en op 4 mei om acht uur niet het respect kan opbrengen twee minuten stil te zijn kan niet anders dan in de war zijn. Het is hetzelfde als op klaarlichte dag een fiets stelen van een agent.
Als je al een fiets steelt doe je dat op een rustig moment en zeker niet van een agent. Gretta Duisenberg meende een fiets van een agent te moeten stelen en dat vooraf aan te kondigen.
Als je bij herhaling zo doorschiet moet je niet gek opkijken als je nooit meer serieus genomen wordt. Omdat zij bij haar volle verstand is (mag ik toch aannemen) moet zij hetzelfde lot ondergaan als een hooligan die ook niet anders kan dan onder het oog van veel publiek een statement maken. Een stadionverbod, in het geval van Gretta een straatverbod.

Het is niet anders, deze dame moet tegen zichzelf in bescherming worden genomen want naar mijn hond luister ik ook niet. Als ie blaft stuur ik hem weg. Mevrouw Duisenberg laat zich niet tegenhouden, door niets en door niemand.WO2 luchtfoto's online
Tijdens de vele verkenningsvluchten die de Engelsen boven bezet gebied maakten hebben zij foto's gemaakt die nu online zijn gekomen.
Zo kun je zien hoe jouw huis of straat er in de Tweede Wereldoorlog uitzag. Bijvoorbeeld de sporen die het bombardement op Rotterdam naliet.
Het gaat om meer dan honderd duizend foto's die je via DEZE WEBSITE kunt bekijken.250 foto's uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt
Het Stadsarchief heeft een collectie foto's verworven die gemaakt zijn door NSB'er Bart de Kok (link).Nieuw monument voor Anne Frank
Op 2 mei wordt er in het Anne Frank Memorial Park te Jeruzalem een monument onthuld. Het park bestaat al sinds 1960 maar een centrale plek ter nagedachtenis aan Anne Frank was er nog niet.

Monument Anne Frank in Jeruzalem Het is een ruimte van geroest staal met een massieve wand met daarop een 'gestileerde kastanjeboom', uiteraard verwijzend naar de boom waar Anne op keek vanuit haar onderduikadres.
Dit is een initiatief van het Joods Nationaal Fonds dat dit Anne Frank monument realiseert om Anne's ervaringen van destijds te kunnen behouden voor de generaties die na ons komen.

Het monument staat symbool voor alle verschrikkingen van hen die het hebben meegemaakt.

DOWNLOAD HIER EEN JNF FOLDER OVER HET MONUMENTLandsadvocaat tijdens de oorlogsjaren was 'fout'
Uit een rapport van het NIOD kwam onomstotelijk vast te staan dat de landsadvocaat tijdens de oorlog (Jhr. Mr. G.W. van der Does, Gerrit Willem) openlijk uitkwam voor zijn Duitse symphatieën en meeschreef aan NSB propaganda. Conclusie die werd getrokken is dat Van der Does ontslagen had moeten worden. Na de oorlog bleef Van der Does in functie.
Zijn broer was een vooraanstaand NSB'er.Gegevens gedeporteerde Joden gevonden
Onderzoekers (waaronder Ad van Liempt) hebben gegevens ontdekt over de arrestatie van 8.500 gedeporteerde Joden. Het onderzoek richtte zich op 250 oud SS'ers en politie-agenten waarvan reeds bekend was dat er een 'luchtje' aan zat.

De dossiers liggen in het Nationaal Archief te Den Haag. Het onderzoek leverde de namen op van ruim 8.500 Joodse slachtoffers die verraden zijn of opgepakt op straat.

Het belang van dit onderzoek ligt hem erin dat er op naam van slachtoffers zo bitter weinig terug is te vinden, door te zoeken naar dossiers van 'foute' Nederlanders onder politie-agenten hoopte het onderzoeksteam namen van slachtoffers tegen te komen. Hierdoor kunnen nabestaanden alsnog te weten komen wanneer, waar en hoe hun dierbaren aan hun eind zijn gekomen.Duits officier van dienst kreeg na de oorlog een leuk baantje
Karl Jozef Silberbauer zal ouderen doen sidderen, deze Oosternrijker werd met liefde SS'er en werd tewerkgesteld in Amsterdam. Nadat de familie Frank werd verraden verrichtte hij de arrestatie. Hij Silberbauer liep door het huis en zag een tasje met daarin het dagboek van Anne, hij schopte het in een hoek.
Anne werd hierdoor onsterfelijk want als hij of Anne het had meegenomen zou het nooit in handen van Miep Gies zijn gekomen die het later, ongelezen, aan Otto Frank gaf.

Silberbauer keerde na de oorlog terug naar Oostenrijk, hij zat weliswaar kort in de gevangenis maar kreeg een goede functie bij de politie. De Duitse geheime dienst liet hem als spion werken, hij ronselde ex-SS'ers. Het zou gaan om honderden hoge ex-officieren die na de oorlog op de een of andere manier werk deden voor de Duitse geheime dienst en dus ook betaald werden door die (overheids-) dienst.

Omdat niet bekend is wat zij deden kun je dus concluderen dat honderden nazi's een zorgeloos leven hebben kunnen leiden op kosten van de Duitse overheid.Hitler bij Madame Tussaud
Zowel in londen als in Berlijn staat een wassen beeld van Adolf Hitler. In Engeland mag je in tegenstelling tot in Duitsland geen foto's maken van het beeld. Na een incident met een bezoeker Hitler bij madame Tussaud die de kop van Hitler van zijn romp trok staat Hitler in Berlijn achter glas.
Nog een pikant detail, in Londen staat Hitler in een ietwat arrogante houding met gebalde vuist, zoals hij tussen 1933 tot en met het eind van de oorlog bekend stond: fier en rechtopstaand. In Berlijn zit hij timide, haast aandoenlijk, achter een bureau.Hoge politie functionaris tijdens de oorlog werd hoofd BVD
Advocaat Einthoven uit Lunteren weet in 1933 al van de bedoelingen van Hitler in Duitsland en Mussert in Nederland en wordt toch commissaris van politie in Rotterdam.
Later is vast komen te staan dat hij gecharmeerd was van de Gestapo die al ver voor de oorlog hun zwarte schaduw vooruitwierpen. Einthoven zelf voerde in Rotterdam een anti Chinezen beleid, daar waren er naar zijn zin veel te veel van in zijn stad. Na de oorlog zou hij vijftien jaar lang hoofd van de BVD (Binnenlandse Veiligheidsdienst) worden.Joodse schrijvers
Boeken van bijna vergeten Joodse schrijvers zijn gratis te downloaden. Ga daarvoor naar de Joodse Bibliotheek.
>>> KLIK HIER VOOR ACTUEEL NIEUWS <<<

Nieuws archieven: 01 02 03 04 05 06 07 08 09

Ben Verzet

Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)

Alle onderwerpen van De Dokwerker

Saving private ryan Dirty dozen Ingezonden In oorlog Februaristaking Wiedergutmachung Auschwitz charlatan Foute bedrijven Jaap van velzen Oorlogsdoden Nazis zuid-amerika Zwartboek Kipp Japanse schindler Katyn Interneringskampen amsterdam Jodenmanussie Berchtesgaden Joodse invalide Ns Gaarkeukens Amsterdammers Reguliersgracht Hendrik zeeman Ovenbouwers Linie crossers Nvm Fotos Schwabmunchen Patton Ben strik Rudolf hess Dodenherdenking Speech koning dodenherdenking 2020 Bart de kok Denemarken Cs-6 Lindemans kingkong Oorlogsverhaal leo Verkrachting Nieuws archief 08 Schindlers list Casa inalco Belastingen Het parool Bridge kwai Nieuws archief 06 Der untergang Conspiracy Overlevende auschwitz Bevrijdingsdag Burgemeester amsterdam wo2 Adressen Ggz Kamp amersfoort Russenoorlog George patton Great escape Jordaan oproer Raffle Diaspora Laatste woorden mussert Titus brandsma Meer kampen wo2 Westerbork Johan heesters Noorder begraafplaats Efraim zuroff Nieuws archief 01 Termen tweede wereldoorlog Francisco boix Kadaster Contact Velser affaire De bezem Waalsdorpervlakte Nederlandsindie C en a Columns tweede wereldoorlog Oproep Oorlogsverhalen Hortusplantsoen Lippmann rosenthal Yad vashem Odessa Jeane zwinkels Radio oranje Prins bernhard Nieuws archief 03 Schietpartij marnixstraat Voortvluchtige oorlogsmisdadigers Pontonbrug Frieda menco Klaas faber Oorlogsfilms Duits verzet Fusilladeplaats weteringcircuit Schietpartij 7mei amstelveenseweg Wally van hall Fritz bauer Boeren Bloeme evers-emden Darkest hour Putdeksels wandeling noord Oproep04 Project siege Inglourious basterds Goudroof Roma sinti Schaduwkade Niod Lodewijk ernst visser Tatra t87 Bontroof Base Harry verheij De aanslag harry mulisch Werkstuk Oorlogshelden Zalman gradowski Bevrijdingslinde Als twee druppels water Joden in de wereld Anton de kom Gustav weler Miep oranje Nsb Alwyn collinson Film bankier Imhoff Disclaimer Siert bruins Asterdorp Moos cohen Joodse spelling Videos Toneelstuk anne Kampen wo2 Hitlers laatste dag Paul de groot Kurt becher Pater bleijs Herman elteschool Rob cohen Portugese synagoge Documentaire dedokwerker Al hoesseini Hitler leeft Sonny boy Les heritiers Gemmeker Grebbeberg Gerrit van der veen Johan van hulst Walter suskind Jakiw palij Jodenhoek wandeling01 Unter bauern Aanleiding tweede wereldoorlog Bariloche Saint soldiers Erelijst gevallenen Kerkstraat Jo spier Hollandsche schouwburg Wo2 stakingen Oorlogsschade Kopgeld Staatsgreep De overval Kamp prins bernhard Verzetskruis Kunstroof Wilhelmus Rapenburgerstraat Februaristaking herdenking 2016 Getto Stalag17 Aanslagen op hitler Hitlerpensioen Artis Hans teengs gerritsen D-day 1945-1948 Onbekendegracht Hendrik koot Bom kinkerbuurt Vaticaan Bert vromen Rode kruis Demjanjuk Jan koopmans Rolls royce De dokwerker Joodse huizen Joop wolff Hollandia kattenburg Tonny van renterghem De dam Heinrich boere Rede wilhelmina 291943 Pieter gerbrandy Aanklacht wo2 Dries riphagen Stadsschouwburg Fusillaties rozenoord Erebegraafplaats Zwarte front Tijdlijn adolf hitler Bombardementen amsterdam Hans calmeyer Generaal winkelman Drie van breda Hell and back Longest day Klokkenroof Staalstraat Joodse raad Treblinka Sobibor film Bombardement rotterdam Max leons Karl donitz Verzetsmuseum amsterdam Medisch contact Raoul wallenberg Jodenhoek wandeling04 Elfstedentocht Boy striped Hitlers eigenaardigheden Zwaar water Mauthausen Wo2 schande Guns navarone Polen Jan zwartendijk Nieuws archief 05 Mokums Gebouw de bazel Jodenhoek wandeling03 Red house report Homos en nazis Aha Ravensbruck Nieuws archief 09 Buchenwald hek zandvoort Oorlogsmuseum The pianist Heydrich Jacques van tol Sink the bismarck Anne frank verraden Miep gies Vliegtuigcrash amsterdam noord Bureau opk Concentratiekampen Piet meerburg Vernietigingskamp Eva tas Adolf van nol Soldaat van oranje Beethovenstraat Duits bestuur Maria altmann Der hauptman Onderduikers Kolven Gedenkplaat bloemgracht82 De ijssalon Boys from brazil Bom vanderpek Huis annefrank merwedeplein Auschwitz herdenking Wo2 pamfletten Fout omstreden 1948 later Philip mechanicus Enigma Politie amsterdam Bet van beeren Eerste film tweede wereldoorlog Fotos kamp westerbork Canada vrijstaat voor nazis Tijdlijn tweede wereldoorlog Jonkheer roel Mussert Straatnamen tijdens wo2 Nieuwezijds voorburgwal Hongerwinter Oproep06 Eagle landed Albert speer Het grote gebod Nederlandsche unie Aktion reinhard Zweden Pastorale Neurenberg Hoffmann Schietpartij cs amsterdam Nazi-artsen Rosenstrasse Joseph kolkman Anne frank boom Nederlands indie Hans hirschfeld Kellys heroes Oorlogswinter Arbeitseinsatz Joep henneboel Martin bormann Ontjoden Kinderen wo2 Schaduw overwinning Bommen wo2 Marinus jansen Reglement vva Das boot Bommenkaart amsterdam Jodenkwartier U-boot Unbroken Verzetsmonument Fokker bombardementen Bloemgracht82 Matzes Ss vrouwen Joodse synagoge Wannsee Dagboek vervolg Goelag Nu of nooit Jom hashoa Piet nak Aanslag bevolkingsregister Ben verzet Jodentram Jacob luitjens Opsporing nazis Index Terdoodveroordeeld Klokkenluider Subkampen Wo2 overpijnzing Oorlogsverhaal frans Dossiers openbaar 2021 Dagboek anne frank Wo2 onderscheiding aanvragen Moffen Po box 1142 Barneveld groep Jazzverbod Ans van dijk Oproep03 Hannie schaft Auschwitz Theresienstadt Hermans hetbehoudenhuis Kamptaal Namen monument Tora Son of saul Geroofde meubels Tante truus Reve de avonden Kristallnacht Plaquette hb Frieda belinfante Cabr Westerweelgroep Nazis Tatoeage auschwitz Oproep07 Anne frank Plaats een steen Kamp vught Amsterdamse bos Hoofdrolspelers wo2 Amsterdam wo2 Marnixstraat Mengele Jaap kaas Jodenjacht Oranjevrijbuiters Pers tweede wereldoorlog Operation amsterdam Ajax Het verzet Wilhelmina Groep 2000 Negationisme Pieter menten Indische kwestie Lou jansen Ko stevense Jose bosma Davidster Fiets inleveren wo2 Cross of iron Oskar schindler Bob scholte Slobodan mitric Karl lueger Fosforbommen Hitler Marokkaanse joden Schietpartij dedam Riphagen Wahler gosdek Moffenmeiden Meisje met rode haar Oorlogsverhaal johan2 Begraafplaats oosterbeek arnhem Surinaamse joden Atoombommen japan Verzetsherdenkingskruis Annefrankstraat Noodgeld Bergen-belsen Vichy Casablanca Nieuws Walt disney Walter rauff Muziekroof Horst schumann Walter suskind film Loe de jong Oproep05 Jerrycan Mirjam ohringer Theo dobbe Zwitserland Karel bonnekamp Holocaust museum Nieuws archief 04 Aow oud gedienden Inval familie frank Nieuws archief 07 Sobibor Shalom Herdenkingen Adolf hitler Eduard veterman Valkyrie Oproep01 Hanns rauter Stadhoudersbrief Muhlberg Deutsche reichsbahn Aristides de sousa mendes do amaral e abranches Plein 40-45 As onderwijzerhof Scarlet black Illegale parool Majoor bosshardt Come and see Journalist venema Pp groep Tina strobos Mein kampf Zwarte soldaten Verlies nederlanderschap Oorlogsverhaal johan Nieuwe kerkstraat Defiance Josef thorak Duitse grond werd nederlands Willem sassen Duivenbrigade Abraham puls SHOAH documentaire Carlton hotel Boksschool olympia Brug te ver Huizenroof Karel walet Amsterdamse verzetshelden Oproep02 Oskar groning Silbertanne Ss nebenstelle Jojo rabbit Dachau Hermans damokles Atlas Jodenhoek wandeling02 Sociaal Realisme