De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam


Door de ogen van Ben Verzet

Het Vierde Rijk

In 1944 zag iedereen in dat er geen Derde Rijk zou komen en dat Adolf Hitler niet lang meer had te regeren, toch hield de bezetting nog aan, in Amsterdam bijvoorbeeld kwamen de geallieerden pas op 5 mei 1945 de stad binnen. Het zuiden van het land was toen al ruim een half jaar bevrijd.
Bankiers, hooggeplaatste nazi's en industriëlen wilden niet opgeven en planden een 'Vierde Rijk'.

10 augustus 1944

Vertegenwoordigers van Volkswagen, Krupp en Messerschmitt, hoge ambtenaren en de nazi-top belegden op 10 augustus 1944 een geheime meeting in Straatsburg met als doel een 'Vierde Duitse Rijk'. Een internationaal economisch rijk, van een militaire tak zou geen sprake meer zijn en meerdere sterke landen moesten erbij betrokken worden.
Naar aanleiding van deze bijeenkomst in het Straatsburgse Maison Rouge Hotel werd een verslag gemaakt dat de naam 'Red House Report' kreeg, vernoemd naar het hotel.

Red House Report

Eerst een inleiding.
In april 1945 werd Fritz ter Meer aangehouden, tijdens zijn proces gaf hij toe dat er experimenten met gifgassen en schadelijke dampen waren uitgevoerd op gevangenen door het Duitse bedrijf IG Farben waar hij de baas was van de divisie die deze experimenten uitvoerde. Hij kreeg zeven jaar gevangenisstraf, maar werd reeds na drie jaar wegens goed gedrag vrijgelaten.
In datzelfde jaar werd het Duitse chemie en farmaceutisch bedrijf Bayer opgericht dat eerder ook al had bestaan als onderdeel van IG Farben. Het bedrijf van de vader van Fritz waar hij sinds 1919 bestuurslid was werd net als Bayer in 1925 overgenomen, Ter Meer behield zijn functie in de nieuwe onderneming, de namen van de overgenomen bedrijven verdwenen tot na de oorlog, zo kwam Fritz in aanraking met IG Farben en Bayer.
Enkele jaren nadat Ter Meer was vrijgelaten werd hij van 1956 tot en met zijn pensionering in 1961 de hoogste baas van het nieuw leven ingeblazen Bayer. In 1967 overleed hij, hij wordt in Duitsland als een zeer gerespecteerd burger beschouwd.

Waarom deze inleiding?

Ter Meer was een oorlogsmisdadiger, maar werd niet als zodanig veroordeeld waardoor hij na de oorlog weer carrière kon maken bij het chemieconcern. Ter Meer mag verantwoordelijk worden gehouden voor de bouw van werkkamp Auschwitz III-Monowitz ten behoeve van IG Farben dat hier experimenteerde waarbij zeker 20.000 mensen om het leven kwamen. Het patent op Zyklon B, het gas waarmee miljoenen Joden werden vermoord, was in bezit van I.G. Farben, zonder dit bedrijf had Hitler nooit zoveel Joden hebben kunnen vermoorden.
Ter verdediging voerde Ter Meer aan dat alle slachtoffers vooraf akkoord waren gegaan omdat hun leven gespaard zou worden. In werkelijkheid kwam hier niets van terecht, toch gingen zijn rechters hierin mee.

Fritz ter Meer kan gezien worden als een van de belangrijkste na-oorlogse nazi's die niet meer gezien werd als nazi, maar als gerespecteerd burger. Fritz was de hoogste baas bij Bayer, zat slechts kort in de gevangenis en leidde de divisie van IG Farben, het moederbedrijf van Bayer, dat experimenteerde op duizenden Joden in Auschwitz.
Het Red House Report kwam in zijn definitieve versie uit in november 1944, het rapport van drie pagina's, met voorop het woord 'Secret', werd gedeeld met de Engelsen en Amerikanen.

I.G. Farben was een van de machtigste bedrijven van Duitsland en voortgekomen uit BASF, Bayer, Hoechst en dus het voormalige bedrijf van de vader van Ter Meer. I.G. Farben was diepgeworteld in de SS dat samen met de leiding van I.G. Farben het slavenkamp in Auschwitz runde.

Hermann Abs was in die tijd de belangrijkste bankier, baas van Deutsche Bank, hij had tijdens de oorlog tal van banken die door Joden werden geleid geconfisceerd en beschikte daardoor over enorme sommen geld die na de oorlog hard nodig werden geacht voor het oprichten van het Vierde Rijk. Hermann Abs was tevens lid van de raad van bestuur van I.G. Farben. In die functie had hij veel te maken met Fritz ter Meer.
Abs werd na de oorlog mede-verantwoordelijk voor de wederopbouw van Duitsland en zat vanaf het begin (1946) in 'the European League for Economic Co-operation', een elite groep van bankiers, politici en leden uit het bedrijfsleven die een Europese handelsmarkt moesten oprichten, de latere, het huidige EU.

Toen Konrad Adenauer in 1949 als eerste bondskanselier van West-Duitsland aantrad was Hermann Abs zijn belangrijkste financieel adviseur. Blijkbaar maakte het niet uit dat de Deutsche Bank van Hermann Abs tijdens de oorlog groot was geworden in de bezette gebieden.

Van Benelux naar EU

In Londen werd in 1944 de Benelux opgericht, een samenwerkingsverband tussen België, Nederland en Luxemburg met als doel makkelijker handel met elkaar drijven.
In 1951 volgde de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS), de voorloper van de EEG. In 1958 werden Italië, Frankrijk en Duitsland het met de Benelux eens over de oprichting van de EEG voor een vrij verkeer van personen, goederen en geld. De huidige EU is een voortvloeisel van die EEG met dat verschil dat tal van grondwettelijke bevoegdheden zijn overgedragen aan de EU.

Fritz ter Meer heeft altijd in nauw contact gestaan met Hermann Abs, hun doelstellingen liepen niet ver uiteen, beiden werden zeer gerespecteerd, in en na de oorlog, ze waren directe collega's. Een van hun producten is de Codex Alimentarius, de wereldvoedselwet, opgericht in 1963 door de FAO van de Verenigde Naties en de WHO, maar in werkelijkheid dus een uitvloeisel van de samenwerking tussen Fritz ter Meer, Hermann Abs en enkele grote Duitse ondernemingen.
Codex Alimentarius is het gereedschap geworden in handen van multinationals, politici en banken om controle te houden over de eerste levensbehoeften van burgers. Met vijftien managers is I.G. Farben voor, tijdens en na de oorlog zeer invloedrijk geweest.

Drie pagina's over de toekomst van Europa

Het 'Red House Report' vormt de basis voor de huidige EU waarbij migratie een belangrijk onderdeel is.

Tijdens de meeting op 10 augustus 1944 waren de navolgende mensen aanwezig:
Dr. Johann Friedrich Scheid, voorzitter, SS'er en ondernemer, Hermsdorf-Schönburg
Dr. Kaspar, Krupp
Dr. Sinderen, Messerschmitt
Drs. Ellenmayer and Kardos, Volkswagen
Dr. Tolle, Rochling
Drs. Kopp, Rheinmetall
Captain Haberkorn and Dr. Ruhe, Bussing
Engineers Drose, Yanchew and Koppshem, ondernemers
Captain Dornbuach, hoofd industriële inspectie
Dr. Meyer, Duitse Marine
Dr. Strossner, Minister van Defensie

De meeting in Straatsburg rolde een uitvoerig plan uit voor de wederopstanding van het Derde Rijk, maar dan gestoeld op de economie en niet op een leger. Ondernemers uit het Duitse bedrijfsleven moesten zorgen voor de financiering, geld dat op dat moment (augustus 1944) ruim voor handen was, immers, Hermann Abs van de Deutsche Bank had veel geld van Joodse banken afgenomen en de ondernemers verdienden bakken met geld door gebruik te maken van slaven in de concentratiekampen.

Het enorme vermogen moest in het buitenland worden gestald zodat het na de oorlog gebruik kon worden voor de wederopbouw van Duitsland. Twee grote Zwitserse banken zouden geheime rekeningen hebben en veel middelgrote banken waren bereid om tegen 5% commissie op geld te passen.
Het 'Wirtschaftswunder' voltrok zich in een enorm rap tempo, niet gek natuurlijk als je een vermogen in het buitenland hebt kunnen stallen.

De op 25 oktober 1887 geboren Johann Friedrich Scheid bediende zich van zijn tweede naam, ook ik kon daardoor niets over hem vinden, net als veel anderen.
Maar in een archief las ik over hem dat hij uit Kirchrot in Beieren kwam en een zus, Barbara, had die lerares werd en eind tachtiger jaren overleed. Zijn vader was overleden toen Johan tien was, zijn moeder hertrouwde, dat huwelijk bleef kinderloos. In 1912 ging Scheid aan de slag bij Porzellanfabrik H. Schomburg & Söhne A.G., een familiebedrijf dat nog altijd bestaat.

Scheid overleed op 30 juni 1949 op 61-jarige leeftijd, hij liet zijn vrouw Martha Scheidt-Gruner en twee dochters, Lina en Annemarie achter.

Johann Friedrich Scheid was dé grote motivator van de groep die op 10 augustus 1944 de basis legde van het Vier Rijk wat vandaag de dag de EU is. Scheid was Obersturmbannführer Scheid. De functie Obersturmbannführer was een paramilitaire rang binnen de SA en de SS. Onder andere Adolf Eichmann had dezelfde rang.
In de informatie die ik kreeg uit het dorp waar Scheid had gewoond is al deze informatie (rang en leiding in Straatsburg) weggestreept. Hij zou een keurige burgervader zijn geweest die hard werkte als directeur in een porseleinfabriek.

Ben Verzet

Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)

Alle onderwerpen van De Dokwerker

Saving private ryan Dirty dozen Ingezonden In oorlog Februaristaking Wiedergutmachung Auschwitz charlatan Foute bedrijven Jaap van velzen Oorlogsdoden Nazis zuid-amerika Zwartboek Kipp Japanse schindler Katyn Interneringskampen amsterdam Jodenmanussie Berchtesgaden Joodse invalide Ns Gaarkeukens Amsterdammers Reguliersgracht Hendrik zeeman Ovenbouwers Linie crossers Nvm Fotos Schwabmunchen Patton Ben strik Rudolf hess Dodenherdenking Speech koning dodenherdenking 2020 Bart de kok Denemarken Cs-6 Lindemans kingkong Oorlogsverhaal leo Verkrachting Nieuws archief 08 Schindlers list Casa inalco Belastingen Het parool Bridge kwai Nieuws archief 06 Der untergang Conspiracy Overlevende auschwitz Bevrijdingsdag Burgemeester amsterdam wo2 Adressen Ggz Kamp amersfoort Russenoorlog George patton Great escape Jordaan oproer Raffle Diaspora Laatste woorden mussert Titus brandsma Meer kampen wo2 Westerbork Johan heesters Noorder begraafplaats Efraim zuroff Nieuws archief 01 Termen tweede wereldoorlog Francisco boix Kadaster Contact Velser affaire De bezem Waalsdorpervlakte Nederlandsindie C en a Columns tweede wereldoorlog Oproep Oorlogsverhalen Hortusplantsoen Lippmann rosenthal Yad vashem Odessa Jeane zwinkels Radio oranje Prins bernhard Nieuws archief 03 Schietpartij marnixstraat Voortvluchtige oorlogsmisdadigers Pontonbrug Frieda menco Klaas faber Oorlogsfilms Duits verzet Fusilladeplaats weteringcircuit Schietpartij 7mei amstelveenseweg Wally van hall Fritz bauer Boeren Bloeme evers-emden Darkest hour Putdeksels wandeling noord Oproep04 Project siege Inglourious basterds Goudroof Roma sinti Schaduwkade Niod Lodewijk ernst visser Tatra t87 Bontroof Base Harry verheij De aanslag harry mulisch Werkstuk Oorlogshelden Zalman gradowski Bevrijdingslinde Als twee druppels water Joden in de wereld Anton de kom Gustav weler Miep oranje Nsb Alwyn collinson Film bankier Imhoff Disclaimer Siert bruins Asterdorp Moos cohen Joodse spelling Videos Toneelstuk anne Kampen wo2 Hitlers laatste dag Paul de groot Kurt becher Pater bleijs Herman elteschool Rob cohen Portugese synagoge Documentaire dedokwerker Al hoesseini Hitler leeft Sonny boy Les heritiers Gemmeker Grebbeberg Gerrit van der veen Johan van hulst Walter suskind Jakiw palij Jodenhoek wandeling01 Unter bauern Aanleiding tweede wereldoorlog Bariloche Saint soldiers Erelijst gevallenen Kerkstraat Jo spier Hollandsche schouwburg Wo2 stakingen Oorlogsschade Kopgeld Staatsgreep De overval Kamp prins bernhard Verzetskruis Kunstroof Wilhelmus Rapenburgerstraat Februaristaking herdenking 2016 Getto Stalag17 Aanslagen op hitler Hitlerpensioen Artis Hans teengs gerritsen D-day 1945-1948 Onbekendegracht Hendrik koot Bom kinkerbuurt Vaticaan Bert vromen Rode kruis Demjanjuk Jan koopmans Rolls royce De dokwerker Joodse huizen Joop wolff Hollandia kattenburg Tonny van renterghem De dam Heinrich boere Rede wilhelmina 291943 Pieter gerbrandy Aanklacht wo2 Dries riphagen Stadsschouwburg Fusillaties rozenoord Erebegraafplaats Zwarte front Tijdlijn adolf hitler Bombardementen amsterdam Hans calmeyer Generaal winkelman Drie van breda Hell and back Longest day Klokkenroof Staalstraat Joodse raad Treblinka Sobibor film Bombardement rotterdam Max leons Karl donitz Verzetsmuseum amsterdam Medisch contact Raoul wallenberg Jodenhoek wandeling04 Elfstedentocht Boy striped Hitlers eigenaardigheden Zwaar water Mauthausen Wo2 schande Guns navarone Polen Jan zwartendijk Nieuws archief 05 Mokums Gebouw de bazel Jodenhoek wandeling03 Red house report Homos en nazis Aha Ravensbruck Nieuws archief 09 Buchenwald hek zandvoort Oorlogsmuseum The pianist Heydrich Jacques van tol Sink the bismarck Anne frank verraden Miep gies Vliegtuigcrash amsterdam noord Bureau opk Concentratiekampen Piet meerburg Vernietigingskamp Eva tas Adolf van nol Soldaat van oranje Beethovenstraat Duits bestuur Maria altmann Der hauptman Onderduikers Kolven Gedenkplaat bloemgracht82 De ijssalon Boys from brazil Bom vanderpek Huis annefrank merwedeplein Auschwitz herdenking Wo2 pamfletten Fout omstreden 1948 later Philip mechanicus Enigma Politie amsterdam Bet van beeren Eerste film tweede wereldoorlog Fotos kamp westerbork Canada vrijstaat voor nazis Tijdlijn tweede wereldoorlog Jonkheer roel Mussert Straatnamen tijdens wo2 Nieuwezijds voorburgwal Hongerwinter Oproep06 Eagle landed Albert speer Het grote gebod Nederlandsche unie Aktion reinhard Zweden Pastorale Neurenberg Hoffmann Schietpartij cs amsterdam Nazi-artsen Rosenstrasse Joseph kolkman Anne frank boom Nederlands indie Hans hirschfeld Kellys heroes Oorlogswinter Arbeitseinsatz Joep henneboel Martin bormann Ontjoden Kinderen wo2 Schaduw overwinning Bommen wo2 Marinus jansen Reglement vva Das boot Bommenkaart amsterdam Jodenkwartier U-boot Unbroken Verzetsmonument Fokker bombardementen Bloemgracht82 Matzes Ss vrouwen Joodse synagoge Wannsee Dagboek vervolg Goelag Nu of nooit Jom hashoa Piet nak Aanslag bevolkingsregister Ben verzet Jodentram Jacob luitjens Opsporing nazis Index Terdoodveroordeeld Klokkenluider Subkampen Wo2 overpijnzing Oorlogsverhaal frans Dossiers openbaar 2021 Dagboek anne frank Wo2 onderscheiding aanvragen Moffen Po box 1142 Barneveld groep Jazzverbod Ans van dijk Oproep03 Hannie schaft Auschwitz Theresienstadt Hermans hetbehoudenhuis Kamptaal Namen monument Tora Son of saul Geroofde meubels Tante truus Reve de avonden Kristallnacht Plaquette hb Frieda belinfante Cabr Westerweelgroep Nazis Tatoeage auschwitz Oproep07 Anne frank Plaats een steen Kamp vught Amsterdamse bos Hoofdrolspelers wo2 Amsterdam wo2 Marnixstraat Mengele Jaap kaas Jodenjacht Oranjevrijbuiters Pers tweede wereldoorlog Operation amsterdam Ajax Het verzet Wilhelmina Groep 2000 Negationisme Pieter menten Indische kwestie Lou jansen Ko stevense Jose bosma Davidster Fiets inleveren wo2 Cross of iron Oskar schindler Bob scholte Slobodan mitric Karl lueger Fosforbommen Hitler Marokkaanse joden Schietpartij dedam Riphagen Wahler gosdek Moffenmeiden Meisje met rode haar Oorlogsverhaal johan2 Begraafplaats oosterbeek arnhem Surinaamse joden Atoombommen japan Verzetsherdenkingskruis Annefrankstraat Noodgeld Bergen-belsen Vichy Casablanca Nieuws Walt disney Walter rauff Muziekroof Horst schumann Walter suskind film Loe de jong Oproep05 Jerrycan Mirjam ohringer Theo dobbe Zwitserland Karel bonnekamp Holocaust museum Nieuws archief 04 Aow oud gedienden Inval familie frank Nieuws archief 07 Sobibor Shalom Herdenkingen Adolf hitler Eduard veterman Valkyrie Oproep01 Hanns rauter Stadhoudersbrief Muhlberg Deutsche reichsbahn Aristides de sousa mendes do amaral e abranches Plein 40-45 As onderwijzerhof Scarlet black Illegale parool Majoor bosshardt Come and see Journalist venema Pp groep Tina strobos Mein kampf Zwarte soldaten Verlies nederlanderschap Oorlogsverhaal johan Nieuwe kerkstraat Defiance Josef thorak Duitse grond werd nederlands Willem sassen Duivenbrigade Abraham puls SHOAH documentaire Carlton hotel Boksschool olympia Brug te ver Huizenroof Karel walet Amsterdamse verzetshelden Oproep02 Oskar groning Silbertanne Ss nebenstelle Jojo rabbit Dachau Hermans damokles Atlas Jodenhoek wandeling02 Sociaal Realisme