De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam


Door de ogen van Ben Verzet

Bommen op Amsterdam Noord

Op 17, 25 en 28 juli 1943 voeren achtereenvolgens de Amerikanen, Engelsen en Fransen luchtaanvallen uit op de Fokkerfabriek waarvan men vermoed dat de Duitsers er materiaal voor de oorlogsindustrie maken.
Slechts 9 van de 200 bommen komen op de fabriek meer, de overige 191 op woonhuizen. Ruim 200 mensen komen om het leven, honderden huizen worden vernield of raakten zwaar beschadigd.

Twaalf putdeksels, een wandeling

Ter herinnering aan deze drie, grotendeels, mislukte bombardementen zijn er op twaalf plekken herdenkingsmonumenten geplaatst in de vorm van putdeksels, wat niet echt putdeksels zijn. Omdat slechts weinigen weten dat die deksels er liggen en al helemaal niet waarom, heb ik een wandeling langs alle twaalf plekken gemaakt, in een uurtje heb je ze allemaal gehad.

De wandeling is sowieso erg leuk omdat je er door oud Noord loopt, kunt zien dat veel vernielde huizen uiterst simpel zijn herbouwd om te eindigen op het Mosplein dat geheel vernieuwd is.
Hier lag ooit een voetbalveld waar de Volewijckers voetbalden. De nieuwbouw doet denken aan de tijd dat hier lichtmasten stonden om het veld te berlichten. Later was er hier markt, die is weg.

Altenatieve route

Als je van buiten Noord of de stad komt en vanaf het Centraal Staion begint kun je het beste achter het Centraal Station de gratis pont nemen, die brengt je naar 'Buiksloterham'. Je loopt rechtdoor, links zie je de oude Shell toren die nu de ADAM toren heet.
Je loopt met de bocht mee, rechts voor de bocht zit ONS (vroeger Ot en Sien) waar je heerlijk kunt lunchen. Sla je dit over dan ben je binnen vijf minuten van de pont aan het begin van de Van der Pekstraat. Ik raad je aan om dan niet naar het startpunt van het kaartje te gaan, maar te beginnen met deksel nummer vijf, volg dan gewoon mijn aanwijzingen en pak na deksel twaalf de eerste, je komt dan vanzelf weer uit op het pleintje waar je bent begonnen.
Hier ligt deksel vier, maar voor jou is dat dan de twaalfde, de laatste. Vanaf hier ben je weer binnen vijf minuten op het Centraal Station. Kom je met de metro dan stap je uit bij halte Noord-Zuidlijn en ga je beginnen bij deksel elf, dan twaalf, dan dertien (wat een herplaatsing is van deksel elf) en dan pas deksel nummer een, de route brengt je dan vanzelf terug naar je metrohalte.

Als je de wandeling op een woensdag, vrijdag of zaterdag doet kun je eindigen op de Van der Perkmarkt in de Van der Pekstraat. Hieronder de wandeling met de locaties en deksels.


Deksel nummer een

Waar 'start' staat is het circuit waar de Van der Pekstraat overgaat in het Mosveld, we gaan hier, als je vanaf de Van der Pekstraat komt, linksaf de Distelweg op. Loop aan de overkant, dan passeer je vanzelf rechts het Distelplein waar je de eerste deksel aantreft.

Deksel nummer twee

Ga terug naar de overkant van de Distelweg, loop door en neem de eerste straat links, de Dovenetelstraat, daar neem je weer de eerste links, de Lavendelstraat, loop die in en al snel zie je een pleintje, het Lupineplein, daar ligt de tweede deksel.

Deksel nummer drie

Draai je om en loop weer terug de Lavendelstraat in tot aan het water, daar begint de Ranonkelkade, ga linksaf, je kunt daar goed zien dat na de bombardementen niet alle huizen in de oorspronkelijke staat zijn herbouwd, de panden zijn wit.
Bij de brug over het water loopt de grasweg, die nemen we niet, aan deze kant ligt namelijk deksel nummer drie.

Deksel nummer vier

Blijf nog steeds aan deze kant van het water, loop de Ranonkelkade af tot aan het pleintje waar een kaaswinkel en café zitten, naast de Jeu de Boule baan zie je deksel nummer vier op het Van der Pekplein.

Deksel nummer vijf

Hier kruis je de Van der Pekstraat, je gaat de Meidoornweg op, op een gegeven moment zie je links een pleintje, het Meidoornplein, rechts een bushalte, vlak voor die halte ligt deksel nummer vijf.

Deksel nummer zes

Steek over naar het Meidoornplein, erachter ga je iets naar rechts, via de Heimansweg loop je opnieuw richting de Van der Pekstraat, maar dit is simpelweg de beste route. Nog voor de Van der Pekstraat kruis je het Jac. P. Thijsseplein, hier ligt deksel nummer zes.

Deksel nummer zeven

Draai je om het ga weer terug de Heimansweg in, richting de Hagedoornweg, steek nog niet over, want hier op de hoek ligt deksel nummer zeven.

Deksel nummer acht

Steek dan over naar de kerk, daar ligt nummer acht.

Deksel nummer negen

Loop door richting het water, je houdt de kerk links van je, ga de brug over, gelijk zie je daar het Kraaienplein waar deksel nummer negen ligt.

Deksel nummer tien

Loop door, het plein houdt je links, je gaat rechtdoor de Havikslaan in. Aan het eind kom je een grote weg tegen, dat is de Meeuwenlaan, ga daar linksaf, blijf langs de huizen lopen totdat je links de Fazantenlaan ziet, daar op de hoek ligt deksel nummer tien.

Deksel nummer elf (voorheen, kijk bij deksel dertien)

We lopen weer door, bij het circuit ga je linksaf, blijf langs de huizen lopen, het heet hier het Albatrospad, er is hoge nieuwbouw met onderin onder andere een beautycentrum en kinderopvang.
Je passeert ook een school, dan loop je nog steeds rechtdoor richting de brug. Het heet hier de Johan van Hasseltweg, op de brug zie je metrostation Noorderpark van de Noord-Zuidlijn. Voetgangers gaan over de Jip Golsteijnbrug, je loopt tegen een school aan, loop daar links omheen en ga gelijk rechts, ook hier heet het het Albatrospad. Je passeert aan de rechterkant nog een school.
Vrij snel zie je een filiaal van Albert Heyn, loop daar langs, laat alle winkels rechts liggen, aan het eind zit een Vomar, daarnaast een viswinkel. Op het pleintje, het Mosveld, lag deksel nummer elf.
Deze deksel was gestolen en beschadigd. Deze is later gerestaureerd en op een andere plek gelegd, zie 'Deksel nummer dertien'.

Deksel nummer twaalf

Als je op de elfde deksel staat (die dus vervaagd en verplaatst is) en richting de viswinkel kijkt zie je links een viaduct, ga daar naar rechts richting Mosplein, dit is dus ietwat verwarrend omdat het Mosveld eerder een plein lijkt dan het Mosplein. Steek hier over, je ziet al vrij snel de kerk, voor de kerk ligt de een na laatste deksel, nummer 12.
Hieronder een extra kaartje om het wat eenvoudiger te maken van deksel 12 naar deksel 13 te lopen.


Deksel nummer dertien

Vanaf de kerk loopt je terug zoals je gekomen bent vanaf het winkelcentrum, maar ga niet het viaduct onderdoor, je gaat linksaf het mosplein op, dit heet zo omdat dit vroeger een plein was, maar het is nu een straat, bij de eerstevolgende kruising zie je links een pizzeria, rechts de laatste deksel.
Op de hoek van de Latherusstraat en het Mosplein ligt de gerestaureerde deksel nummer twaalf nadat deze na diefstal beschadigd was geraakt.
Na deze kun je teruglopen naar het startpunt om eventueel ergens wat te eten of te drinken. Op woensdag, vrijdag en zaterdag is er markt.

Het alternatief is dus eindigen bij nummer vier en terug naar de pont gaan, je wandeling begint dan bij nummer vijf. Of je komt met de metro, dan begint je wandeling met nummer elf en eindigt bij nummer tien van waaruit je eenvoudig weer naar de metro loopt.

De wandeling in foto's. Het nummer van de deksels heb ik erbij gezet zodat je het kunt combineren met de
tekst van de wandeling. Ter plekke zie je dan of je iets herkent.

Deksel nummer een

Deksel nummer twee

Deksel nummer drie

Deksel nummer vierDeksel nummer vijfDeksel nummer zes

Deksel nummer zevenDeksel nummer achtDeksel nummer negen

Deksel nummer tien

Deksel nummer elf (verplaatst, zie deksel nummer dertien)

Deksel nummer twaalf

Deksel nummer dertien (voorheen nummer elf)...lees HIER meer over de 191 bommen die niet op de Fokkerfabriek terecht kwamen, maar op huizen...

...lees HIER meer over de bombardementen op de Fokkerfabriek...

...lees HIER over de jaarlijkse herdenking van het Fokker bombardement op de Nieuwe Noorder Begraafplaats...

Ben Verzet

Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)

Alle onderwerpen van De Dokwerker

Saving private ryan Dirty dozen Ingezonden In oorlog Februaristaking Wiedergutmachung Auschwitz charlatan Foute bedrijven Jaap van velzen Oorlogsdoden Nazis zuid-amerika Zwartboek Kipp Japanse schindler Katyn Interneringskampen amsterdam Jodenmanussie Berchtesgaden Joodse invalide Ns Gaarkeukens Amsterdammers Reguliersgracht Hendrik zeeman Ovenbouwers Linie crossers Nvm Fotos Schwabmunchen Patton Ben strik Rudolf hess Dodenherdenking Speech koning dodenherdenking 2020 Bart de kok Denemarken Cs-6 Lindemans kingkong Oorlogsverhaal leo Verkrachting Nieuws archief 08 Schindlers list Casa inalco Belastingen Het parool Bridge kwai Nieuws archief 06 Der untergang Conspiracy Overlevende auschwitz Bevrijdingsdag Burgemeester amsterdam wo2 Adressen Ggz Kamp amersfoort Russenoorlog George patton Great escape Jordaan oproer Raffle Diaspora Laatste woorden mussert Titus brandsma Meer kampen wo2 Westerbork Johan heesters Noorder begraafplaats Efraim zuroff Nieuws archief 01 Termen tweede wereldoorlog Francisco boix Kadaster Contact Velser affaire De bezem Waalsdorpervlakte Nederlandsindie C en a Columns tweede wereldoorlog Oproep Oorlogsverhalen Hortusplantsoen Lippmann rosenthal Yad vashem Odessa Jeane zwinkels Radio oranje Prins bernhard Nieuws archief 03 Schietpartij marnixstraat Voortvluchtige oorlogsmisdadigers Pontonbrug Frieda menco Klaas faber Oorlogsfilms Duits verzet Fusilladeplaats weteringcircuit Schietpartij 7mei amstelveenseweg Wally van hall Fritz bauer Boeren Bloeme evers-emden Darkest hour Putdeksels wandeling noord Oproep04 Project siege Inglourious basterds Goudroof Roma sinti Schaduwkade Niod Lodewijk ernst visser Tatra t87 Bontroof Base Harry verheij De aanslag harry mulisch Werkstuk Oorlogshelden Zalman gradowski Bevrijdingslinde Als twee druppels water Joden in de wereld Anton de kom Gustav weler Miep oranje Nsb Alwyn collinson Film bankier Imhoff Disclaimer Siert bruins Asterdorp Moos cohen Joodse spelling Videos Toneelstuk anne Kampen wo2 Hitlers laatste dag Paul de groot Kurt becher Pater bleijs Herman elteschool Rob cohen Portugese synagoge Documentaire dedokwerker Al hoesseini Hitler leeft Sonny boy Les heritiers Gemmeker Grebbeberg Gerrit van der veen Johan van hulst Walter suskind Jakiw palij Jodenhoek wandeling01 Unter bauern Aanleiding tweede wereldoorlog Bariloche Saint soldiers Erelijst gevallenen Kerkstraat Jo spier Hollandsche schouwburg Wo2 stakingen Oorlogsschade Kopgeld Staatsgreep De overval Kamp prins bernhard Verzetskruis Kunstroof Wilhelmus Rapenburgerstraat Februaristaking herdenking 2016 Getto Stalag17 Aanslagen op hitler Hitlerpensioen Artis Hans teengs gerritsen D-day 1945-1948 Onbekendegracht Hendrik koot Bom kinkerbuurt Vaticaan Bert vromen Rode kruis Demjanjuk Jan koopmans Rolls royce De dokwerker Joodse huizen Joop wolff Hollandia kattenburg Tonny van renterghem De dam Heinrich boere Rede wilhelmina 291943 Pieter gerbrandy Aanklacht wo2 Dries riphagen Stadsschouwburg Fusillaties rozenoord Erebegraafplaats Zwarte front Tijdlijn adolf hitler Bombardementen amsterdam Hans calmeyer Generaal winkelman Drie van breda Hell and back Longest day Klokkenroof Staalstraat Joodse raad Treblinka Sobibor film Bombardement rotterdam Max leons Karl donitz Verzetsmuseum amsterdam Medisch contact Raoul wallenberg Jodenhoek wandeling04 Elfstedentocht Boy striped Hitlers eigenaardigheden Zwaar water Mauthausen Wo2 schande Guns navarone Polen Jan zwartendijk Nieuws archief 05 Mokums Gebouw de bazel Jodenhoek wandeling03 Red house report Homos en nazis Aha Ravensbruck Nieuws archief 09 Buchenwald hek zandvoort Oorlogsmuseum The pianist Heydrich Jacques van tol Sink the bismarck Anne frank verraden Miep gies Vliegtuigcrash amsterdam noord Bureau opk Concentratiekampen Piet meerburg Vernietigingskamp Eva tas Adolf van nol Soldaat van oranje Beethovenstraat Duits bestuur Maria altmann Der hauptman Onderduikers Kolven Gedenkplaat bloemgracht82 De ijssalon Boys from brazil Bom vanderpek Huis annefrank merwedeplein Auschwitz herdenking Wo2 pamfletten Fout omstreden 1948 later Philip mechanicus Enigma Politie amsterdam Bet van beeren Eerste film tweede wereldoorlog Fotos kamp westerbork Canada vrijstaat voor nazis Tijdlijn tweede wereldoorlog Jonkheer roel Mussert Straatnamen tijdens wo2 Nieuwezijds voorburgwal Hongerwinter Oproep06 Eagle landed Albert speer Het grote gebod Nederlandsche unie Aktion reinhard Zweden Pastorale Neurenberg Hoffmann Schietpartij cs amsterdam Nazi-artsen Rosenstrasse Joseph kolkman Anne frank boom Nederlands indie Hans hirschfeld Kellys heroes Oorlogswinter Arbeitseinsatz Joep henneboel Martin bormann Ontjoden Kinderen wo2 Schaduw overwinning Bommen wo2 Marinus jansen Reglement vva Das boot Bommenkaart amsterdam Jodenkwartier U-boot Unbroken Verzetsmonument Fokker bombardementen Bloemgracht82 Matzes Ss vrouwen Joodse synagoge Wannsee Dagboek vervolg Goelag Nu of nooit Jom hashoa Piet nak Aanslag bevolkingsregister Ben verzet Jodentram Jacob luitjens Opsporing nazis Index Terdoodveroordeeld Klokkenluider Subkampen Wo2 overpijnzing Oorlogsverhaal frans Dossiers openbaar 2021 Dagboek anne frank Wo2 onderscheiding aanvragen Moffen Po box 1142 Barneveld groep Jazzverbod Ans van dijk Oproep03 Hannie schaft Auschwitz Theresienstadt Hermans hetbehoudenhuis Kamptaal Namen monument Tora Son of saul Geroofde meubels Tante truus Reve de avonden Kristallnacht Plaquette hb Frieda belinfante Cabr Westerweelgroep Nazis Tatoeage auschwitz Oproep07 Anne frank Plaats een steen Kamp vught Amsterdamse bos Hoofdrolspelers wo2 Amsterdam wo2 Marnixstraat Mengele Jaap kaas Jodenjacht Oranjevrijbuiters Pers tweede wereldoorlog Operation amsterdam Ajax Het verzet Wilhelmina Groep 2000 Negationisme Pieter menten Indische kwestie Lou jansen Ko stevense Jose bosma Davidster Fiets inleveren wo2 Cross of iron Oskar schindler Bob scholte Slobodan mitric Karl lueger Fosforbommen Hitler Marokkaanse joden Schietpartij dedam Riphagen Wahler gosdek Moffenmeiden Meisje met rode haar Oorlogsverhaal johan2 Begraafplaats oosterbeek arnhem Surinaamse joden Atoombommen japan Verzetsherdenkingskruis Annefrankstraat Noodgeld Bergen-belsen Vichy Casablanca Nieuws Walt disney Walter rauff Muziekroof Horst schumann Walter suskind film Loe de jong Oproep05 Jerrycan Mirjam ohringer Theo dobbe Zwitserland Karel bonnekamp Holocaust museum Nieuws archief 04 Aow oud gedienden Inval familie frank Nieuws archief 07 Sobibor Shalom Herdenkingen Adolf hitler Eduard veterman Valkyrie Oproep01 Hanns rauter Stadhoudersbrief Muhlberg Deutsche reichsbahn Aristides de sousa mendes do amaral e abranches Plein 40-45 As onderwijzerhof Scarlet black Illegale parool Majoor bosshardt Come and see Journalist venema Pp groep Tina strobos Mein kampf Zwarte soldaten Verlies nederlanderschap Oorlogsverhaal johan Nieuwe kerkstraat Defiance Josef thorak Duitse grond werd nederlands Willem sassen Duivenbrigade Abraham puls SHOAH documentaire Carlton hotel Boksschool olympia Brug te ver Huizenroof Karel walet Amsterdamse verzetshelden Oproep02 Oskar groning Silbertanne Ss nebenstelle Jojo rabbit Dachau Hermans damokles Atlas Jodenhoek wandeling02 Sociaal Realisme