De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam


Door de ogen van Ben Verzet

>>> KLIK HIER VOOR ACTUEEL NIEUWS <<<

Nieuws archieven: 01 02 03 04 05 06 07 08 09Muur van Mussert geen monument
Moet je een muur, die thans de scheidslijn vormt tussen een weiland en een camping, restaureren? De een vindt van niet, breek hem maar af, de ander vindt dat je blijvend een symbool moet hebben dat herinnert aan de zwarte dagen van Anton Mussert. Voorlopig zijn alle plannen in de ijskast beland.Namen bewakers Auschwitz online
Aleksander Lasik is een historicus die de archieven van meerdere landen raadpleegde met als resultaat dat de namen van 8.502 bewakers die in Auschwitz hebben gewerkt nu openbaar zijn. Ook zijn er vaak foto's en personalia achterhaald door Lasik.
...lees verder...Mein Kamp bestseller
Omdat de auteursrechten op het door Adolf Hitler geschreven boek 'Mein Kampf' in 1916 kwamen te vervallen kon de Duitse Deelstaat Beieren de uitgave van een nieuwe versie niet meer tegenhouden. Het staat een ieder vrij het boek uit te geven, in Duitsland was dat een wetenschappelijke uitgave die voorzien wordt van commentaar.
Er gaan in Duitsland 300 exemplaren per dag van het boek over de toonbank.Meer Duitsers slachtoffer Tweede Wereldoorlog
Welk doel het dient om te onderzoeken hoeveel Duitsers het leven lieten is mij niet duidelijk, zeker niet als je leest dat dat er 175.000 in plaats van 160.000 waren en dat de onderzoekers niet weten hoe dit komt. Volgens mijn gegevens stierven er vijf miljoen Duitse soldaten en een miljoen Duitse burgers.Wie komt er op het namenmonument?
Het namenmonument voor de ruim 102.000 slachtoffers die nooit een graf kregen komt in de Weesperstraat, daar was eerder al overeenstemming over bereikt binnen de gemeenteraad na overleg met de betrokken instanties.
Maar hoe weten we zeker dat iedereen er op staat die er op moet komen te staan? Jim Terlingen, freelance journalist voor onder andere de Volkskrant en amateur-historicus vroeg zich hardop af of het namenmonument wel de juiste namen zou vermelden. Een terechte vraag, want hij vond op de conceptlijst iemand die nog leefde, mogelijk gaat het om meer mensen en eerlijk gezegd, volgens mij is er geen eens duidelijkheid omtrent het aantal slachtoffers, laat staan over om wie het gaat.
Daniel Libeskind is de ontwerper van het 'Holocaust Namenmonument Nederland', zelf zoon van Holocaust-overlevenden.
Bijna alle Europese landen hebben namenmonumenten die herinneren aan de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.Omstreden veiling van de baan
Een Twents veilinghuis was van plan om medio oktober 2016 twee schilderijen van Himmler en een van Hitler te veilen. Na kritiek uit de Joodse samenleving trok het veilinghuis de werken terug omdat het niet wilde dat mensen er aanstoot aan zouden nemen. Blijkbaar kon dat niet vooraf bedacht worden. De schilder is zelf een oud-nazi die de werken in 1948 maakte.
Formeel is het niet verboden dit soort werken aan te bieden. Wie de verkoper is werd overigens niet bekend.

Vorig jaar nog werden schilderijen van de hand van Adolf Hitler geveild in Duitsland. Van over de hele wereld kwamen mensen naar de veiling om te bieden. Het duurste stuk kostte 100.000 Euro. De koper was een Chinees.Geen boek over WOII dat het belangrjkste boek van Nederland is geworden
In de top van de lijst van beste boeken van Nederland staan boeken over de Tweede Wereldoorlog, waaronder 'Het Achterhuis', van Anne Frank. De Bijbel werd tot beste boek verkozen, het verwees daarmee de dagboeken van Anne naar de tweede plek.Verzoek van Yad Vashem
Van Harty van Engelen uit Canada kreeg ik informatie, in het kort kwam het neer op wat Klaas Postma betekent heeft voor het verzet, Yad Vashem overweegt hem te eren met de 'Righteous Among the Nations', maar heeft meer informatie nodig, voornamelijk; hoeveel Joden heeft hij het leven gered door ze bijvoorbeeld te helpen onderduiken.
Harty is een van de weinigen die nog leeft, hij is momenteel 85, hij woonde in Soest maar heeft nu de Canadeze nationaliteit. Hij werd door Yad Vashem benaderd omdat zijn ouders vijf Joden in onderduik hadden, vier van de familie Karp en Ilse Jacobson. Ilse (88) woont in de VS, maar kan zich niet veel meer herinneren van die periode bij Harty thuis.
Klaas Postma zorgde ervoor dat Ilse kon onderduiken bij de familie Verhoeven. Na het verraad van deze familie dook Ilse onder bij Ger van Engelen in Soest. Een tante van Harty, genaamd Betsy Verhoeven, heeft hierover een verklaring afgelegd.
Wie weet er dus meer over wie er door Klaas Postma geholpen is om onder te duiken. Het dossier bij Yad Vashem wacht op deze informatie.Nazi oma ook in hoger beroep veroordeeld tot de cel
Ursula Haverbeck-Wetzel is 87 en hardnekkig ontkenner van de holocaust, volgens haar was Auschwitz 'slechts' een werkkamp. Haverbeck komt vaker in het nieuws met haar stellige mening dat er geen stelselmatige uitmoording van de Joden heeft plaats gevonden. In Duitsland is het ontkennen van de shoa, net als bij ons, bij wet verboden.
Zij werd vervolgd voor een open brief waarin zij wederom de holocaust ontkende, in 2015 werd zij daarvoor tot tien maanden cel veroordeeld, in hoger beroep is dit oordeel nu definitief bevestigd, zij het dat de rechter er twee maandden afhaalde. Het is niet de eerste keer dat zij veroordeeld is (vier maal), maar de rechter vond het nu tijd dat Ursula de gevangenis maar eens van binnen moest gaan bekijken.
Zij lachtte om de uitspraak en had veertig mede neo-nazis als publiek bij de zitting. Zij schreef enkele boeken en heeft een website waarop zij haar verdorven gedachtengoed uitdraagt.
Haar man Werner Georg Haverbeck was eveneens een nazi, hij overleed in 1999 en schreef ook jarenlang over het nazisme. Ik begrijp werkelijk niet dat dit soort mensen een podium krijgt middels interviews, websites en rechtzaken. Maak het simpelweg onmogelijk om te publiceren over de holocaust als je van mening bent dat, ondanks de harde feiten, deze niet heeft plaats gevonden.
Haverbeck-Wetzel noemde de holocaust de grootste leugen in de geschiedenis en ontkende het bestaan van gaskamers in de vernietigingskampen.Dagboek Amsterdamse gevonden
Kitty Ouwens hield in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij nadat haar man door de Duitsers tewerk werd gesteld in Duitsland. Haar brieven aan Henk komen op een gegeven moment onbestelbaar retour, maar in juni 1945 staat Henk ineens weer voor de deur.
De jonggeliefden trouwen, het dagboek verdwijnt naar zolder en duikt weer op als beide echtelieden overlijden, een opkoper krijgt het in handen, maar verkoopt het op zijn beurt door totdat het in Amsterdam geveild wordt, de Universiteit van Leiden koopt het en voegt het toe aan de Universiteitsbibliotheek.

Studente Mirjam Romeijn komt het boek tegen en schrijft er haar scriptie over, de zoektocht naar wie de geliefden zijn begint, dat was geen gemakkelijke opgave omdat er geen namen genoemd worden. Uiteindelijk vindt zij Ineke Kaars-Schutten, dochter van Kitty.die een kopie kreeg van het dagboek van de Universiteit, het origineel is hun rechtmatig eigendom, dochter Ineke heeft daar vrede mee en heeft de toezegging het origineel altijd even vast te mogen houden als ze daar de behoefte toe heeft.IJsselmeer deels drooggelegd voor WO II-vliegtuig
Majoor Arie Kappert (stafofficier vliegtuigberging) is bij het Ministerie van Defensie een van de verantwoordelijken om vliegtuigresten te bergen. Er is een dam geplaatst waaruit 4000 kubieke meter water is weggepompt, de actie duurde langer dan verwacht omdat de dam lekte.
Het gaat om een Engels toestel, een Vickers Wellington, waarschijnlijk zit de bemanning nog in het toestel, evenals een aantal bommen. De berging gaat drie weken duren en kost ruim een mljoen Euro. De reden van de berging is dat het vliegtuig in een stroomlijn ligt waardoor eventuele explosieven op drift kunen raken.
Naar schatting liggen er nog 70 vliegtuigwrakken in het IJsselmeer.

Foto van het kunstmatig eiland, foto Arie Kappert


Foto van een Vickers Wellington, foto RAF
"Zwartjes was niet fout"
Op 20 augustus 2016 verscheen er een artikel in Het Parool over de kleindochter van schoenenverkoper Zwartjes. Zij wil de familienaam gezuiverd hebben, het waren de twee broers Sprangers die het bedrijf kochten, de naam handhaafden en fout waren. De familie Sprangers staat nog altijd aan het roer van Zwartjes.
...lees verder...


Nieuws archieven: 01 02 03 04 05 06 07 08 09

Ben Verzet

Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)

Alle onderwerpen van De Dokwerker

Saving private ryan Dirty dozen Ingezonden In oorlog Februaristaking Wiedergutmachung Auschwitz charlatan Foute bedrijven Jaap van velzen Oorlogsdoden Nazis zuid-amerika Zwartboek Kipp Japanse schindler Katyn Interneringskampen amsterdam Jodenmanussie Berchtesgaden Joodse invalide Ns Gaarkeukens Amsterdammers Reguliersgracht Hendrik zeeman Ovenbouwers Linie crossers Nvm Fotos Schwabmunchen Patton Ben strik Rudolf hess Dodenherdenking Speech koning dodenherdenking 2020 Bart de kok Denemarken Cs-6 Lindemans kingkong Oorlogsverhaal leo Verkrachting Nieuws archief 08 Schindlers list Casa inalco Belastingen Het parool Bridge kwai Nieuws archief 06 Der untergang Conspiracy Overlevende auschwitz Bevrijdingsdag Burgemeester amsterdam wo2 Adressen Ggz Kamp amersfoort Russenoorlog George patton Great escape Jordaan oproer Raffle Diaspora Laatste woorden mussert Titus brandsma Meer kampen wo2 Westerbork Johan heesters Noorder begraafplaats Efraim zuroff Nieuws archief 01 Termen tweede wereldoorlog Francisco boix Kadaster Contact Velser affaire De bezem Waalsdorpervlakte Nederlandsindie C en a Columns tweede wereldoorlog Oproep Oorlogsverhalen Hortusplantsoen Lippmann rosenthal Yad vashem Odessa Jeane zwinkels Radio oranje Prins bernhard Nieuws archief 03 Schietpartij marnixstraat Voortvluchtige oorlogsmisdadigers Pontonbrug Frieda menco Klaas faber Oorlogsfilms Duits verzet Fusilladeplaats weteringcircuit Schietpartij 7mei amstelveenseweg Wally van hall Fritz bauer Boeren Bloeme evers-emden Darkest hour Putdeksels wandeling noord Oproep04 Project siege Inglourious basterds Goudroof Roma sinti Schaduwkade Niod Lodewijk ernst visser Tatra t87 Bontroof Base Harry verheij De aanslag harry mulisch Werkstuk Oorlogshelden Zalman gradowski Bevrijdingslinde Als twee druppels water Joden in de wereld Anton de kom Gustav weler Miep oranje Nsb Alwyn collinson Film bankier Imhoff Disclaimer Siert bruins Asterdorp Moos cohen Joodse spelling Videos Toneelstuk anne Kampen wo2 Hitlers laatste dag Paul de groot Kurt becher Pater bleijs Herman elteschool Rob cohen Portugese synagoge Documentaire dedokwerker Al hoesseini Hitler leeft Sonny boy Les heritiers Gemmeker Grebbeberg Gerrit van der veen Johan van hulst Walter suskind Jakiw palij Jodenhoek wandeling01 Unter bauern Aanleiding tweede wereldoorlog Bariloche Saint soldiers Erelijst gevallenen Kerkstraat Jo spier Hollandsche schouwburg Wo2 stakingen Oorlogsschade Kopgeld Staatsgreep De overval Kamp prins bernhard Verzetskruis Kunstroof Wilhelmus Rapenburgerstraat Februaristaking herdenking 2016 Getto Stalag17 Aanslagen op hitler Hitlerpensioen Artis Hans teengs gerritsen D-day 1945-1948 Onbekendegracht Hendrik koot Bom kinkerbuurt Vaticaan Bert vromen Rode kruis Demjanjuk Jan koopmans Rolls royce De dokwerker Joodse huizen Joop wolff Hollandia kattenburg Tonny van renterghem De dam Heinrich boere Rede wilhelmina 291943 Pieter gerbrandy Aanklacht wo2 Dries riphagen Stadsschouwburg Fusillaties rozenoord Erebegraafplaats Zwarte front Tijdlijn adolf hitler Bombardementen amsterdam Hans calmeyer Generaal winkelman Drie van breda Hell and back Longest day Klokkenroof Staalstraat Joodse raad Treblinka Sobibor film Bombardement rotterdam Max leons Karl donitz Verzetsmuseum amsterdam Medisch contact Raoul wallenberg Jodenhoek wandeling04 Elfstedentocht Boy striped Hitlers eigenaardigheden Zwaar water Mauthausen Wo2 schande Guns navarone Polen Jan zwartendijk Nieuws archief 05 Mokums Gebouw de bazel Jodenhoek wandeling03 Red house report Homos en nazis Aha Ravensbruck Nieuws archief 09 Buchenwald hek zandvoort Oorlogsmuseum The pianist Heydrich Jacques van tol Sink the bismarck Anne frank verraden Miep gies Vliegtuigcrash amsterdam noord Bureau opk Concentratiekampen Piet meerburg Vernietigingskamp Eva tas Adolf van nol Soldaat van oranje Beethovenstraat Duits bestuur Maria altmann Der hauptman Onderduikers Kolven Gedenkplaat bloemgracht82 De ijssalon Boys from brazil Bom vanderpek Huis annefrank merwedeplein Auschwitz herdenking Wo2 pamfletten Fout omstreden 1948 later Philip mechanicus Enigma Politie amsterdam Bet van beeren Eerste film tweede wereldoorlog Fotos kamp westerbork Canada vrijstaat voor nazis Tijdlijn tweede wereldoorlog Jonkheer roel Mussert Straatnamen tijdens wo2 Nieuwezijds voorburgwal Hongerwinter Oproep06 Eagle landed Albert speer Het grote gebod Nederlandsche unie Aktion reinhard Zweden Pastorale Neurenberg Hoffmann Schietpartij cs amsterdam Nazi-artsen Rosenstrasse Joseph kolkman Anne frank boom Nederlands indie Hans hirschfeld Kellys heroes Oorlogswinter Arbeitseinsatz Joep henneboel Martin bormann Ontjoden Kinderen wo2 Schaduw overwinning Bommen wo2 Marinus jansen Reglement vva Das boot Bommenkaart amsterdam Jodenkwartier U-boot Unbroken Verzetsmonument Fokker bombardementen Bloemgracht82 Matzes Ss vrouwen Joodse synagoge Wannsee Dagboek vervolg Goelag Nu of nooit Jom hashoa Piet nak Aanslag bevolkingsregister Ben verzet Jodentram Jacob luitjens Opsporing nazis Index Terdoodveroordeeld Klokkenluider Subkampen Wo2 overpijnzing Oorlogsverhaal frans Dossiers openbaar 2021 Dagboek anne frank Wo2 onderscheiding aanvragen Moffen Po box 1142 Barneveld groep Jazzverbod Ans van dijk Oproep03 Hannie schaft Auschwitz Theresienstadt Hermans hetbehoudenhuis Kamptaal Namen monument Tora Son of saul Geroofde meubels Tante truus Reve de avonden Kristallnacht Plaquette hb Frieda belinfante Cabr Westerweelgroep Nazis Tatoeage auschwitz Oproep07 Anne frank Plaats een steen Kamp vught Amsterdamse bos Hoofdrolspelers wo2 Amsterdam wo2 Marnixstraat Mengele Jaap kaas Jodenjacht Oranjevrijbuiters Pers tweede wereldoorlog Operation amsterdam Ajax Het verzet Wilhelmina Groep 2000 Negationisme Pieter menten Indische kwestie Lou jansen Ko stevense Jose bosma Davidster Fiets inleveren wo2 Cross of iron Oskar schindler Bob scholte Slobodan mitric Karl lueger Fosforbommen Hitler Marokkaanse joden Schietpartij dedam Riphagen Wahler gosdek Moffenmeiden Meisje met rode haar Oorlogsverhaal johan2 Begraafplaats oosterbeek arnhem Surinaamse joden Atoombommen japan Verzetsherdenkingskruis Annefrankstraat Noodgeld Bergen-belsen Vichy Casablanca Nieuws Walt disney Walter rauff Muziekroof Horst schumann Walter suskind film Loe de jong Oproep05 Jerrycan Mirjam ohringer Theo dobbe Zwitserland Karel bonnekamp Holocaust museum Nieuws archief 04 Aow oud gedienden Inval familie frank Nieuws archief 07 Sobibor Shalom Herdenkingen Adolf hitler Eduard veterman Valkyrie Oproep01 Hanns rauter Stadhoudersbrief Muhlberg Deutsche reichsbahn Aristides de sousa mendes do amaral e abranches Plein 40-45 As onderwijzerhof Scarlet black Illegale parool Majoor bosshardt Come and see Journalist venema Pp groep Tina strobos Mein kampf Zwarte soldaten Verlies nederlanderschap Oorlogsverhaal johan Nieuwe kerkstraat Defiance Josef thorak Duitse grond werd nederlands Willem sassen Duivenbrigade Abraham puls SHOAH documentaire Carlton hotel Boksschool olympia Brug te ver Huizenroof Karel walet Amsterdamse verzetshelden Oproep02 Oskar groning Silbertanne Ss nebenstelle Jojo rabbit Dachau Hermans damokles Atlas Jodenhoek wandeling02 Sociaal Realisme