De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam


Door de ogen van Ben Verzet

Was het Hitler of was het een dubbelganger?

De eerste berichten dat Adolf Hitler over dubbelgangers beschikte doken op tijdens de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn, diverse mensen meenden dat Adolf de ene dag er iets anders uitzag dan de andere. Er zouden diverse dubbelgangers zijn geweest, maar de meest bekende is Gustav Weler.

Julius Schreck
Schreck is korte tijd chauffeur van Hitler geweest, er is een foto in omloop waarop het lijkt alsof er twee Hitlers in de auto zitten. De man die tijdens de OS van 1936 Hitlers dubbelganger zou zijn geweest was Schreck, die dus inderdaad als twee druppels water op Adolf leek, tot aan het nare snorretje aan toe.
Maar Schreck overleed in mei 1936, dus vóór dat de spelen in augustus werden gehouden, dit verhaal kan naar het rijk der fabelen.

Heinrich Berger
Berger zou om het leven zijn gekomen tijdens de poging van Claus Von Stauffenberg om Hitler te vermoorden. Hij leek op Hitler en zou onwetend vooruit zijn gestuurd nadat de SS achter de plannen van Von Stauffenberg was gekomen.
Of en waarom Hitler zelf ook verscheen en net op tijd weer weg was kom ik straks op terug.

Aleister Crowley
Crowley was een satanist en dubbelagent tijdens de oorlog. Hij haatte de Britse politici en schreef later in zijn memoires dat het er om te doen was de Engelsen een lesje te leren.
Hij overleed in 1947, dat hij inderdaad Hitler heeft geholpen als dubbelganger heb ik nergens terug kunnen vinden.

Gustav Weler
Martin Bormann vatte het idee op om een dubbelganger in te zetten als er momenten waren waarop het voor Hitler te gevaarlijk zou kunnen worden. Toen Bormann met Gustav Weler Hitler bezocht in zijn buitenhuis ontstak Adolf in woedde, de dubbelganger was een belediging en zou uit de weg geruimd moeten worden.
Bormann negeerde dit bevel en gaf Weler onderdak in München.


Gustav Weler kwam in beeld als verre neef van Adolf Hitler bij Gestapo lid Heinrich Mueller. Dit moet geweest zijn nadat Bormann Mueller had ingelicht over hem en dat Hitler niets met hem te maken wilde hebben. Toen de Russen in het oosten oprukten en Berlijn op het punt van omvallen stond zou Mueller op 29 april Weler een kogel door het hoofd hebben gejaagd en het lijk over laten brengen naar de bunker van Hitler.
Die zou op zijn beurt zijn gevlucht, het slachtoffer van Mueller moest dienen als 'bewijs' voor de Russen dat Hitler dood was. Vol trots toonden de Russen Welers' lijk met een schotwond in het voorhoofd.

De werkelijkheid is een andere.
In 1941 werd Gestapo chef Heinrich Mueller op de hoogte gebracht van het bestaan van een Oostenrijkse man die sprekend op Adolf Hitler leek. Weler werkte toen voor een kantoor van de Gestapo. Hij was iets kleiner dan Hitler en een paar jaar jonger, maar met snor zou deze man goed door kunnen gaan voor de Führer.
Weler bleek een verre neef van Adolf te zijn. Het was Mueller die samen met Bormann Hitler confronteerde met de 'look a like', waar Hitler aanvankelijk inderdaad niets van moest hebben. Mueller wist Hitler echter te overtuigen dat Weler nog wel eens van pas zou kunnen komen.
Weler was aanwezig tijdens de bomaanslag van Von Stauffenberg waarbij de andere dubbelganger Heinrich Berger om het leven kwam. Er waren dus twee Hitlers, maar niet degene die ze wilden vermoorden. De SS had Adolf Hitler weg weten te houden van de aanslag.

In de laatste week van het leven van Adolf was Weler eveneens in Berlijn waar hij tweemaal een ontmoeting had met Hitler die gezegd zou hebben dat hij het idee had in een spiegel te kijken als hij Gustav zag. Slechts enkelen wisten van de dubbelganger af, zelfs Eva zou het niet hebben geweten.
Heinrich Mueller overleefde de oorlog en werd door de Amerikanen ondervraagd in het najaar van 1948. Of toch niet?

Hitler zou via Barcelona in Spanje naar Argentinië zijn ontsnapt met Eva Braun. Een vermeende foto van hem uit 1957 werd met speciale gezichtherkenningssoftware vergeleken met een foto van Hitler uit 1941, het zou voor negenennegentig procent zeker om dezelfde man gaan.

Als je op onderstaande foto klikt zie je de beelden van de 'vondst' van een 'dode' Adolf Hitler door de Russen.


Heinrich Mueller gepakt

...maar let op, onderstaande heb ik niet geverifieerd gekregen...
Het had wat voeten in de aarde, maar Mueller werd gepakt en meerdere malen verhoord. In 1948 werd er genoteerd wat hij te melden had over de laatste dagen van Adolf Hitler.

Mueller verklaarde dat hij de laatste week van april 1945 in Berlijn was en Hitler er tweemaal had ontmoet, de laatste maal op 22 april 1945 rond half negen in de avond. Daar was ook het hoofd van de beveiliging van Hitler bij aanwezig, Rattenhuber. Hitler dankte Mueller voor wat hij voor de natie had gedaan en liep weg, niet veel later zou Rattenhuber terugkomen met de mededeling dat Hitler weg was.
Mueller dacht dat Adolf zelfmoord had gepleegd, maar Rattenhuber zei dat Hitler met Eva Braun was vertrokken en tegen hem gezegd had dat hij hen nooit meer terug zou zien.
Mueller zei tijdens het verhoor dat de dubbelganger, die hij ontdekt had, de plaats had ingenomen van Hitler.

De dubbelganger, Gustav Weler, was wel een gevaar, want als hij levend gepakt zou worden kon hij doorslaan en vertellen dat Hitler was gevlucht. Daarop werd Weler verdoofd door iets in zijn drankje te doen en vervolgens door het hoofd geschoten. Hoewel Mueller het altijd ontkent heeft is het het meest waarschijnlijk dat hij het, voor Weler, fatale schot heeft gelost.
Mueller gaf toe dat hij mee had geholpen om Weler te begraven, niet te diep zodat de Russen het lijk zouden vinden. Wie er geschoten had kon Mueller zich niet meer herinneren.
De Russen toonden het lijk, maar later moesten ze toegeven dat het Hitler niet was.

Johann 'Hans' Rattenhuber werd op 1 mei 1945 gevangen genomen door de Russen die hem tien jaar vasthielden. Vaak werd hij ondervraagd door de KGB, maar over wat hij gezegd heeft hebben de Russen nooit iets naar buiten gebracht.
In 1956 kwam Hans Rattenhuber vrij, een jaar later stierf hij in München.

In andere stukken lees ik dat Heinrich Mueller 'waarschijnlijk' op 2 mei om het leven is gekomen en dat de Russen zijn stoffelijk overschot hebben meegenomen. Ook kan het zijn dat Mueller levend naar Moskou is gebracht. In 1963 werd zijn graf geopend, het was leeg. In 2013 verklaarde de Duitse overheid dat hij zeer waarschijnlijk in een massagraf in Berlijn begraven zou zijn.
In een document van de CIA, genaamd "de Jacht op Gestapo Mueller', wordt niets gezegd over eventuele verhoren in 1948, sterker nog, men vermoed dat hij of op 2 mei 1945 om het leven is gekomen of dat hij gevlucht is en Hitler achterna is gereisd.

Bijna twintig jaar na de oorlog verklaarde ene Walter Lueders in 1963 iets opmerkelijks. Het graf van Mueller in Berlijn bleek dus leeg, Lueders zegt dat hij ergens tussen juni en oktober 1945 lijken uit massagraven moest halen om ze te laten herbegraven. In augustus zouden ze het lijk van Mueller hebben gevonden, in uniform zonder de onderscheidingen er op. Ze trokken zijn lichaam uit de kuil en vonden het identiteitsbewijs van 'Generaal Heinrich Mueller'.
Lueders zou het stoffelijk overschot naar de begraafplaats in de Grosse Hamburgerstrasse hebben gebracht waar het verdween in een massagraf.

Niet veel later vond er een tweede 'herbegraving' plaats, opnieuw zou dit Mueller betreffen, hoe de dokter dat vast heeft kunnen stellen blijft een raadsel. Een gevangene (Heinz Pannwitz) van de Russen verklaarde dat Mueller ook in Rusland gevangen had gezeten en al in een vroeg stadium zou zijn overleden.
Weer een andere lezing zegt dat Mueller reeds in Berlijn was doodgeschoten. Er zijn uiteindelijk zoveel tegenstrijdige verklaringen dat de CIA concludeerde dat Mueller nooit terecht zou staan voor zijn daden en dat hij hoogstwaarschijnlijk in de eerste meidagen van 1945 moet zijn overleden in Berlijn.

Sommige andere nazi's die terecht stonden, waaronder Eichmann, bleven volhouden dat Mueller ontsnapt was en voor de Russen werkte. Op 2 november 1967 braken twee Israëli's in bij de woning van de veronderstelde weduwe van Mueller, ze werden gepakt, maar de Duitsers zagen er aanleiding in om te veronderstellen dat Mueller mogelijk toch nog in leven was en dat ze nauw zouden samenwerken met de Mossad.
Het Amerikaanse rapport besloot met de woorden dat er direct na de oorlog veel te weinig ondernomen is om Mueller op te sporen en dat alle andere scenario's mogelijk zijn omdat er geen enkel waterdicht bewijs is voor één theorie.

Mueller stond samen met Eichmann en Bormann hoog op het 'verlanglijstje' van de geallieerden om te worden opgepakt na de oorlog. Opmerkelijk nog is dat de dossiers waar Mueller over ging, nooit zijn teruggevonden.
Of ze vernietigd zijn bij het bombardement of dat de Russen ze met Mueller mee hebben genomen zal een raadsel blijven.
Dat Mueller inderdaad in 1948 verhoord is en daarna CIA-agent is geworden lijkt een erg sterk verhaal.


Naschift oktober 2013

Het Duitse blad Bild weet te melden dat uit wetenschappelijk onderzoek vast is komen te staan dat Müller op 2 mei 1945 is omgekomen en begraven werd. Het lichaam van Müller zou reeds in augustus 1945 zijn gevonden in een eenvoudig graf en zijn herbegraven met 2.500 andere lijken, dit zou hebben plaatsgevonden op een Joodse begraafplaats. Müller had zijn uniform nog aan, de emblemen waren er deels af, in zijn binnenzak vond men zijn identiteitsbewijs.
Het Berlijns Centrum voor Oorlogsdocumentatie vond documenten die dit onderschrijven.

Andere pagina's over Adolf Hitler:
  Tijdlijn Hitler
  Mein Kampf
  Hitlers' inspiratie
  De aanslagen
  Berchtesgaden
  De laatste dagen van Hitler
  Hitlers eigenaardigheden
  Hitlers' dood
  Film Der Untergang
  Hitler leeft!


Ben Verzet

Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)

Alle onderwerpen van De Dokwerker

Saving private ryan Dirty dozen Ingezonden In oorlog Februaristaking Wiedergutmachung Auschwitz charlatan Foute bedrijven Jaap van velzen Oorlogsdoden Nazis zuid-amerika Zwartboek Kipp Japanse schindler Katyn Interneringskampen amsterdam Jodenmanussie Berchtesgaden Joodse invalide Ns Gaarkeukens Amsterdammers Reguliersgracht Hendrik zeeman Ovenbouwers Linie crossers Nvm Fotos Schwabmunchen Patton Ben strik Rudolf hess Dodenherdenking Speech koning dodenherdenking 2020 Bart de kok Denemarken Cs-6 Lindemans kingkong Oorlogsverhaal leo Verkrachting Nieuws archief 08 Schindlers list Casa inalco Belastingen Het parool Bridge kwai Nieuws archief 06 Der untergang Conspiracy Overlevende auschwitz Bevrijdingsdag Burgemeester amsterdam wo2 Adressen Ggz Kamp amersfoort Russenoorlog George patton Great escape Jordaan oproer Raffle Diaspora Laatste woorden mussert Titus brandsma Meer kampen wo2 Westerbork Johan heesters Noorder begraafplaats Efraim zuroff Nieuws archief 01 Termen tweede wereldoorlog Francisco boix Kadaster Contact Velser affaire De bezem Waalsdorpervlakte Nederlandsindie C en a Columns tweede wereldoorlog Oproep Oorlogsverhalen Hortusplantsoen Lippmann rosenthal Yad vashem Odessa Jeane zwinkels Radio oranje Prins bernhard Nieuws archief 03 Schietpartij marnixstraat Voortvluchtige oorlogsmisdadigers Pontonbrug Frieda menco Klaas faber Oorlogsfilms Duits verzet Fusilladeplaats weteringcircuit Schietpartij 7mei amstelveenseweg Wally van hall Fritz bauer Boeren Bloeme evers-emden Darkest hour Putdeksels wandeling noord Oproep04 Project siege Inglourious basterds Goudroof Roma sinti Schaduwkade Niod Lodewijk ernst visser Tatra t87 Bontroof Base Harry verheij De aanslag harry mulisch Werkstuk Oorlogshelden Zalman gradowski Bevrijdingslinde Als twee druppels water Joden in de wereld Anton de kom Gustav weler Miep oranje Nsb Alwyn collinson Film bankier Imhoff Disclaimer Siert bruins Asterdorp Moos cohen Joodse spelling Videos Toneelstuk anne Kampen wo2 Hitlers laatste dag Paul de groot Kurt becher Pater bleijs Herman elteschool Rob cohen Portugese synagoge Documentaire dedokwerker Al hoesseini Hitler leeft Sonny boy Les heritiers Gemmeker Grebbeberg Gerrit van der veen Johan van hulst Walter suskind Jakiw palij Jodenhoek wandeling01 Unter bauern Aanleiding tweede wereldoorlog Bariloche Saint soldiers Erelijst gevallenen Kerkstraat Jo spier Hollandsche schouwburg Wo2 stakingen Oorlogsschade Kopgeld Staatsgreep De overval Kamp prins bernhard Verzetskruis Kunstroof Wilhelmus Rapenburgerstraat Februaristaking herdenking 2016 Getto Stalag17 Aanslagen op hitler Hitlerpensioen Artis Hans teengs gerritsen D-day 1945-1948 Onbekendegracht Hendrik koot Bom kinkerbuurt Vaticaan Bert vromen Rode kruis Demjanjuk Jan koopmans Rolls royce De dokwerker Joodse huizen Joop wolff Hollandia kattenburg Tonny van renterghem De dam Heinrich boere Rede wilhelmina 291943 Pieter gerbrandy Aanklacht wo2 Dries riphagen Stadsschouwburg Fusillaties rozenoord Erebegraafplaats Zwarte front Tijdlijn adolf hitler Bombardementen amsterdam Hans calmeyer Generaal winkelman Drie van breda Hell and back Longest day Klokkenroof Staalstraat Joodse raad Treblinka Sobibor film Bombardement rotterdam Max leons Karl donitz Verzetsmuseum amsterdam Medisch contact Raoul wallenberg Jodenhoek wandeling04 Elfstedentocht Boy striped Hitlers eigenaardigheden Zwaar water Mauthausen Wo2 schande Guns navarone Polen Jan zwartendijk Nieuws archief 05 Mokums Gebouw de bazel Jodenhoek wandeling03 Red house report Homos en nazis Aha Ravensbruck Nieuws archief 09 Buchenwald hek zandvoort Oorlogsmuseum The pianist Heydrich Jacques van tol Sink the bismarck Anne frank verraden Miep gies Vliegtuigcrash amsterdam noord Bureau opk Concentratiekampen Piet meerburg Vernietigingskamp Eva tas Adolf van nol Soldaat van oranje Beethovenstraat Duits bestuur Maria altmann Der hauptman Onderduikers Kolven Gedenkplaat bloemgracht82 De ijssalon Boys from brazil Bom vanderpek Huis annefrank merwedeplein Auschwitz herdenking Wo2 pamfletten Fout omstreden 1948 later Philip mechanicus Enigma Politie amsterdam Bet van beeren Eerste film tweede wereldoorlog Fotos kamp westerbork Canada vrijstaat voor nazis Tijdlijn tweede wereldoorlog Jonkheer roel Mussert Straatnamen tijdens wo2 Nieuwezijds voorburgwal Hongerwinter Oproep06 Eagle landed Albert speer Het grote gebod Nederlandsche unie Aktion reinhard Zweden Pastorale Neurenberg Hoffmann Schietpartij cs amsterdam Nazi-artsen Rosenstrasse Joseph kolkman Anne frank boom Nederlands indie Hans hirschfeld Kellys heroes Oorlogswinter Arbeitseinsatz Joep henneboel Martin bormann Ontjoden Kinderen wo2 Schaduw overwinning Bommen wo2 Marinus jansen Reglement vva Das boot Bommenkaart amsterdam Jodenkwartier U-boot Unbroken Verzetsmonument Fokker bombardementen Bloemgracht82 Matzes Ss vrouwen Joodse synagoge Wannsee Dagboek vervolg Goelag Nu of nooit Jom hashoa Piet nak Aanslag bevolkingsregister Ben verzet Jodentram Jacob luitjens Opsporing nazis Index Terdoodveroordeeld Klokkenluider Subkampen Wo2 overpijnzing Oorlogsverhaal frans Dossiers openbaar 2021 Dagboek anne frank Wo2 onderscheiding aanvragen Moffen Po box 1142 Barneveld groep Jazzverbod Ans van dijk Oproep03 Hannie schaft Auschwitz Theresienstadt Hermans hetbehoudenhuis Kamptaal Namen monument Tora Son of saul Geroofde meubels Tante truus Reve de avonden Kristallnacht Plaquette hb Frieda belinfante Cabr Westerweelgroep Nazis Tatoeage auschwitz Oproep07 Anne frank Plaats een steen Kamp vught Amsterdamse bos Hoofdrolspelers wo2 Amsterdam wo2 Marnixstraat Mengele Jaap kaas Jodenjacht Oranjevrijbuiters Pers tweede wereldoorlog Operation amsterdam Ajax Het verzet Wilhelmina Groep 2000 Negationisme Pieter menten Indische kwestie Lou jansen Ko stevense Jose bosma Davidster Fiets inleveren wo2 Cross of iron Oskar schindler Bob scholte Slobodan mitric Karl lueger Fosforbommen Hitler Marokkaanse joden Schietpartij dedam Riphagen Wahler gosdek Moffenmeiden Meisje met rode haar Oorlogsverhaal johan2 Begraafplaats oosterbeek arnhem Surinaamse joden Atoombommen japan Verzetsherdenkingskruis Annefrankstraat Noodgeld Bergen-belsen Vichy Casablanca Nieuws Walt disney Walter rauff Muziekroof Horst schumann Walter suskind film Loe de jong Oproep05 Jerrycan Mirjam ohringer Theo dobbe Zwitserland Karel bonnekamp Holocaust museum Nieuws archief 04 Aow oud gedienden Inval familie frank Nieuws archief 07 Sobibor Shalom Herdenkingen Adolf hitler Eduard veterman Valkyrie Oproep01 Hanns rauter Stadhoudersbrief Muhlberg Deutsche reichsbahn Aristides de sousa mendes do amaral e abranches Plein 40-45 As onderwijzerhof Scarlet black Illegale parool Majoor bosshardt Come and see Journalist venema Pp groep Tina strobos Mein kampf Zwarte soldaten Verlies nederlanderschap Oorlogsverhaal johan Nieuwe kerkstraat Defiance Josef thorak Duitse grond werd nederlands Willem sassen Duivenbrigade Abraham puls SHOAH documentaire Carlton hotel Boksschool olympia Brug te ver Huizenroof Karel walet Amsterdamse verzetshelden Oproep02 Oskar groning Silbertanne Ss nebenstelle Jojo rabbit Dachau Hermans damokles Atlas Jodenhoek wandeling02 Sociaal Realisme