tabak De aanslagen op Adolf Hitler

De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam


Door de ogen van Ben Verzet

Aanslag op Hitler

Als Adolf Hitler tot stoppen was gebracht, ergens vlak voor of anders tijdens de Tweede Wereldoorlog, zou dat veel leed hebben bespaard. Velen onder u hebben vast wel eens gehoord van de mislukte aanslag op het leven van Hitler aan het eind van de oorlog. maar er zijn meer pogingen ondernomen een einde aan het leven van deze dictator te maken.
Verreweg de meeste plannen bleven plannen of verwerden tot knullige acties die tot mislukken gedoemd waren of waarbij de pleger op het laatste moment afzag van zijn voornemen.

Ik beperk mij tot de eerste, de best voorbereide, de meest spectaculaire en de bekendste pogingen om Hitler te vermoorden. Er zijn een aantal boeken geschreven over de aanslagen op Hitler, sommigen spreken van 40 tot 50 mislukte aanslagen. Ik denk dat de serieuze pogingen op de vingers van twee handen zijn te tellen.

Aanslagen op Hitler
Claus Von Stauffenberg | Henning von Tresckow | Georg Elser | Maurice Bavaud

1918

Niet echt een aanslag, maar meer een 'saved by the bell' momentje voor Adolf. De Brit Henry Tandey vocht tijdens de Eerste Wereldoorlog met zijn regiment in Noord-Frankrijk tegen de Duitsers. Hij keek een gewonde Duitse soldaat in de ogen die hem smekend aankeek hem niet te doden.
Hoewel Tandey de opdracht had iedere vijand te doden liet hij de man in leven, twintig jaar later kwam aan het licht dat hij dat beter niet had kunnen doen omdat het Adolf Hitler betrof.

1921

In München hield Hitler veel toespraken, pas later ging hij in grotere zalen zijn haat prediken en naar het noorden van Duitsland. In de eerste jaren na de oorlog sprak Hitler bijna dagelijks in kleine zalen, café's, restaurants en hotels in Beieren, daar legde hij de basis voor zijn latere agressie.
Op een van die bijeenkomsten in november waren veel communisten afgekomen, zij verstoorden de speech van Hitler, het kwam tot een vechtpartij waarin plots op Hitler werd geschoten, de kogels misten hun doel, alleen Rudolf Hess raakte lichtgewond. Ook werd er later gesproken van een lichte bom die zou zijn afgegaan.

1929

In Berlijn ging Hitler speechen in een grote sporthal, onder een van de tribunes had een SS'er een bom geplaatst, toen hij deze af wilde laten gaan zat hij vast op het toilet. Toen hij uit zijn benarde positie bevrijd werd was Hitler al weg.

1933

Ludwig Assner onderkent het gevaar van Hitler en stuurt hem vanuit Frankrijk een brief met vergif erin, zijn daad wordt echter verraden door een kennis van Assner.
Het bijzondere hieraan is dat Assner aanvankelijk nazi was en communist werd.

1936

Tijdens een partijbijeenkomst in december in het stadion van Neurenberg zou een Poolse infiltrant een bom af laten gaan, het plan mislukte door verraad.

11 november 1938

Maurice Bavaud was een streng gelovige jongen van 22 die theologie studeerde. Hij verzon het niet zelf dat de wereld met de dood van Hitler beter af zou zijn, hij liet zich sterk leiden door de mensen om zich heen. Bavaud raakte ervan overtuigd dat hij Hitler moest doden en schafte een wapen aan, klein, maar het moest voldoende zijn om zijn plan tot uitvoering te brengen.
Hij zou de eerste zijn die een poging waagde, Hitler had lijfwachten maar omdat er nog nooit iets was gebeurd zou men geen aanslag verwachten, zo redeneerde Maurice.

Tijdens een parade waar Adolf Hitler bij aanwezig zou zijn moest het gebeuren. Maurice ging tussen de menigte staan en als Hitler dichtbij genoeg was de trekker overhalen. Van de paniek die zeker zou ontstaan kon hij gebruik maken om te ontkomen. Het leek te gaan zoals Maurice hoopte, op het moment dat hij zijn schot ging lossen bracht iemand voor hem de Hitlergroet waardoor Maurice te laat was, een tweede kans kreeg hij niet want Hitler was toen alweer voorbij.
Bavaud werd gepakt en verhoord door de Gestapo, hij sloeg door. Hij werd veroordeeld tot de strop, een straf die in 1941 tot uitvoer werd gebracht.

8 november 1939

Duitsland was Polen binnengevallen, voor het westen leek er nog niet veel aan de hand maar er waren in Duitsland reeds anti-krachten aan het werk die weinig op hadden met de plannetjes van Adolf Georg Elser Hitler. De enige uitweg leek hem te vermoorden. Op 8 november zou Hitler in München zijn, dat was de uitgelezen mogelijkheid volgens enkele officieren om het tij te keren.

Tijdens een feestje ontplofte er een bom, maar Hitler was net (13 minuten) weg. De aanwezigen wisten het zeker, dit was bedoeld voor de Führer, er vielen acht doden.
Een verdachte werd aangehouden, Georg Elser, timmerman, communist en ex-gevangene. Hij werd veroordeeld, maar in 1945 alsnog door de nazi's in de gevangenis vermoord. Er is verscheidene malen onderzoek gedaan naar de mogelijke betrokkenheid van de SS bij deze aanslag, er is nooit een officier in beeld gekomen, ook na de oorlog niet. Georg Elser heeft volledig op eigen houtje gehandeld.

13 maart 1943

Hitler vloog naar de troepen aan het oostfront, een bom aan boord zou een einde moeten maken aan de krankzinnige plannen van de maniak Hitler.
Henning von Tresckow was een gewaardeerd militair waarvan geen moment gedacht werd dat hij een gevaar voor Hitler zou vormen maar het tegendeel zou later waar blijken te zijn. Samen met enkele andere officieren beraamden ze een plan om het vliegtuig van Hitler te beschadigen waardoor het zou neerstorten.

Von Tresckow verstopte de bom in een doos met twee flessen cognac die hij meegaf aan een officier die met Hitler meevloog. De ontsteker werkte echter niet door de temperatuurverschillen in de lucht. Von Tresckow nam een groot eisico, hij haalde met een smoes de flessen terug bij de officier waaraan hij de doos had meegegeven.
Het gerucht gaat dat deze lager in rang staande officier wist van de bom maar niets heeft gezegd en Von Tresckow de doos heeft teruggegeven die nooit ontmaskerd is als verdachte.

11 en 20 juli 1944

De meest bekende aanslag op, Hitler waarover ook een film is gemaakt, is Valkyrie. Claus von Stauffenberg vecht voor de Duitsers in Afrika waarbij hij een oog, een hand en van de andere hand drie vingers verliest.
Zijn vriend, Henning von Tresckow, was vastberaden, zijn in 1943 mislukte aanslag op het leven van Hitler zou dit keer moeten lukken, samen met Von Stauffenberg en enkele andere officieren beraamden zij een bomaanslag in de bunker van Hitler te Berlijn. De eerste poging mislukte omdat er afgesproken was dat de bom alleen tot ontploffing gebracht mocht worden als zowel Hitler als Himmler in de bunker aanwezig waren, de laatste was er niet.
Bij de tweede poging negen dagen later was Hitler alleen het doel, wie er eventueel nog meer om het leven zou komen maakte niet uit, als Hitler maar dood was.

Vlak voor de vergadering friste Von Stauffenberg zich even op, in werkelijkheid zette hij twee bommen op scherp maar hij werd gestoord waardoor hij met slechts één bom in zijn aktetas de zaal binnenkwam. De tas werd door iemand weggezet nadat Von Stauffenberg de ruimte had verlaten. Toen hij voor de deur van de bunker stond ging de bom af, dit had niemand overleefd, zo redeneerde Von Stauffenberg.
Hij en zijn handlangers lieten andere officieren arresteren, de staatsgreep leek te lukken totdat Hitler op de radio een oproep deed de daders van de mislukte aanslag op zijn leven op te sporen. Niet lang daarna draaiden de meeste nazi's weer de andere kant op en werden Von Stauffenberg en zijn vrienden gearresteerd en gefusilleerd. Henning von Tresckow pleegde zelfmoord.

Het tij had gekeerd kunnen worden
Achteraf kun je je afvragen waarom een man als Hitler of een beschermengel heeft beschikt. Aan de andere kant kun je concluderen dat geen een aanslag honderd procent doordacht was. Er werd telkens iets over het hoofd gezien of te nerveus gehandeld.
Vast staat dat niemand anders dan Adolf Hitler aan had kunnen richten wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd maar dat er wel duizenden officieren nodig waren om de plannen van Hitler uit te voeren. Veel van deze mannen leven nog ongestoord in Duitsland. Zij kunnen niet berecht of uitgeleverd worden omdat zij beschermd worden door een Duitse wet. Een wet die door Hitler is ingevoerd en die door geen een na-oorlogse regering is aangepast.

Andere pagina's over Adolf Hitler:
  Tijdlijn Hitler
  Mein Kampf
  Hitlers' inspiratie
  Berchtesgaden
  Dubbelgangers
  De laatste dagen van Hitler
  Hitlers eigenaardigheden
  Hitlers' dood
  Film Der Untergang
  Hitler leeft!


Ben Verzet

Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)

Alle onderwerpen van De Dokwerker

Saving private ryan Dirty dozen Ingezonden In oorlog Februaristaking Wiedergutmachung Auschwitz charlatan Foute bedrijven Jaap van velzen Oorlogsdoden Nazis zuid-amerika Zwartboek Kipp Japanse schindler Katyn Interneringskampen amsterdam Jodenmanussie Berchtesgaden Joodse invalide Ns Gaarkeukens Amsterdammers Reguliersgracht Hendrik zeeman Ovenbouwers Linie crossers Nvm Fotos Schwabmunchen Patton Ben strik Rudolf hess Dodenherdenking Speech koning dodenherdenking 2020 Bart de kok Denemarken Cs-6 Lindemans kingkong Oorlogsverhaal leo Verkrachting Nieuws archief 08 Schindlers list Casa inalco Belastingen Het parool Bridge kwai Nieuws archief 06 Der untergang Conspiracy Overlevende auschwitz Bevrijdingsdag Burgemeester amsterdam wo2 Adressen Ggz Kamp amersfoort Russenoorlog George patton Great escape Jordaan oproer Raffle Diaspora Laatste woorden mussert Titus brandsma Meer kampen wo2 Westerbork Johan heesters Noorder begraafplaats Efraim zuroff Nieuws archief 01 Termen tweede wereldoorlog Francisco boix Kadaster Contact Velser affaire De bezem Waalsdorpervlakte Nederlandsindie C en a Columns tweede wereldoorlog Oproep Oorlogsverhalen Hortusplantsoen Lippmann rosenthal Yad vashem Odessa Jeane zwinkels Radio oranje Prins bernhard Nieuws archief 03 Schietpartij marnixstraat Voortvluchtige oorlogsmisdadigers Pontonbrug Frieda menco Klaas faber Oorlogsfilms Duits verzet Fusilladeplaats weteringcircuit Schietpartij 7mei amstelveenseweg Wally van hall Fritz bauer Boeren Bloeme evers-emden Darkest hour Putdeksels wandeling noord Oproep04 Project siege Inglourious basterds Goudroof Roma sinti Schaduwkade Niod Lodewijk ernst visser Tatra t87 Bontroof Base Harry verheij De aanslag harry mulisch Werkstuk Oorlogshelden Zalman gradowski Bevrijdingslinde Als twee druppels water Joden in de wereld Anton de kom Gustav weler Miep oranje Nsb Alwyn collinson Film bankier Imhoff Disclaimer Siert bruins Asterdorp Moos cohen Joodse spelling Videos Toneelstuk anne Kampen wo2 Hitlers laatste dag Paul de groot Kurt becher Pater bleijs Herman elteschool Rob cohen Portugese synagoge Documentaire dedokwerker Al hoesseini Hitler leeft Sonny boy Les heritiers Gemmeker Grebbeberg Gerrit van der veen Johan van hulst Walter suskind Jakiw palij Jodenhoek wandeling01 Unter bauern Aanleiding tweede wereldoorlog Bariloche Saint soldiers Erelijst gevallenen Kerkstraat Jo spier Hollandsche schouwburg Wo2 stakingen Oorlogsschade Kopgeld Staatsgreep De overval Kamp prins bernhard Verzetskruis Kunstroof Wilhelmus Rapenburgerstraat Februaristaking herdenking 2016 Getto Stalag17 Aanslagen op hitler Hitlerpensioen Artis Hans teengs gerritsen D-day 1945-1948 Onbekendegracht Hendrik koot Bom kinkerbuurt Vaticaan Bert vromen Rode kruis Demjanjuk Jan koopmans Rolls royce De dokwerker Joodse huizen Joop wolff Hollandia kattenburg Tonny van renterghem De dam Heinrich boere Rede wilhelmina 291943 Pieter gerbrandy Aanklacht wo2 Dries riphagen Stadsschouwburg Fusillaties rozenoord Erebegraafplaats Zwarte front Tijdlijn adolf hitler Bombardementen amsterdam Hans calmeyer Generaal winkelman Drie van breda Hell and back Longest day Klokkenroof Staalstraat Joodse raad Treblinka Sobibor film Bombardement rotterdam Max leons Karl donitz Verzetsmuseum amsterdam Medisch contact Raoul wallenberg Jodenhoek wandeling04 Elfstedentocht Boy striped Hitlers eigenaardigheden Zwaar water Mauthausen Wo2 schande Guns navarone Polen Jan zwartendijk Nieuws archief 05 Mokums Gebouw de bazel Jodenhoek wandeling03 Red house report Homos en nazis Aha Ravensbruck Nieuws archief 09 Buchenwald hek zandvoort Oorlogsmuseum The pianist Heydrich Jacques van tol Sink the bismarck Anne frank verraden Miep gies Vliegtuigcrash amsterdam noord Bureau opk Concentratiekampen Piet meerburg Vernietigingskamp Eva tas Adolf van nol Soldaat van oranje Beethovenstraat Duits bestuur Maria altmann Der hauptman Onderduikers Kolven Gedenkplaat bloemgracht82 De ijssalon Boys from brazil Bom vanderpek Huis annefrank merwedeplein Auschwitz herdenking Wo2 pamfletten Fout omstreden 1948 later Philip mechanicus Enigma Politie amsterdam Bet van beeren Eerste film tweede wereldoorlog Fotos kamp westerbork Canada vrijstaat voor nazis Tijdlijn tweede wereldoorlog Jonkheer roel Mussert Straatnamen tijdens wo2 Nieuwezijds voorburgwal Hongerwinter Oproep06 Eagle landed Albert speer Het grote gebod Nederlandsche unie Aktion reinhard Zweden Pastorale Neurenberg Hoffmann Schietpartij cs amsterdam Nazi-artsen Rosenstrasse Joseph kolkman Anne frank boom Nederlands indie Hans hirschfeld Kellys heroes Oorlogswinter Arbeitseinsatz Joep henneboel Martin bormann Ontjoden Kinderen wo2 Schaduw overwinning Bommen wo2 Marinus jansen Reglement vva Das boot Bommenkaart amsterdam Jodenkwartier U-boot Unbroken Verzetsmonument Fokker bombardementen Bloemgracht82 Matzes Ss vrouwen Joodse synagoge Wannsee Dagboek vervolg Goelag Nu of nooit Jom hashoa Piet nak Aanslag bevolkingsregister Ben verzet Jodentram Jacob luitjens Opsporing nazis Index Terdoodveroordeeld Klokkenluider Subkampen Wo2 overpijnzing Oorlogsverhaal frans Dossiers openbaar 2021 Dagboek anne frank Wo2 onderscheiding aanvragen Moffen Po box 1142 Barneveld groep Jazzverbod Ans van dijk Oproep03 Hannie schaft Auschwitz Theresienstadt Hermans hetbehoudenhuis Kamptaal Namen monument Tora Son of saul Geroofde meubels Tante truus Reve de avonden Kristallnacht Plaquette hb Frieda belinfante Cabr Westerweelgroep Nazis Tatoeage auschwitz Oproep07 Anne frank Plaats een steen Kamp vught Amsterdamse bos Hoofdrolspelers wo2 Amsterdam wo2 Marnixstraat Mengele Jaap kaas Jodenjacht Oranjevrijbuiters Pers tweede wereldoorlog Operation amsterdam Ajax Het verzet Wilhelmina Groep 2000 Negationisme Pieter menten Indische kwestie Lou jansen Ko stevense Jose bosma Davidster Fiets inleveren wo2 Cross of iron Oskar schindler Bob scholte Slobodan mitric Karl lueger Fosforbommen Hitler Marokkaanse joden Schietpartij dedam Riphagen Wahler gosdek Moffenmeiden Meisje met rode haar Oorlogsverhaal johan2 Begraafplaats oosterbeek arnhem Surinaamse joden Atoombommen japan Verzetsherdenkingskruis Annefrankstraat Noodgeld Bergen-belsen Vichy Casablanca Nieuws Walt disney Walter rauff Muziekroof Horst schumann Walter suskind film Loe de jong Oproep05 Jerrycan Mirjam ohringer Theo dobbe Zwitserland Karel bonnekamp Holocaust museum Nieuws archief 04 Aow oud gedienden Inval familie frank Nieuws archief 07 Sobibor Shalom Herdenkingen Adolf hitler Eduard veterman Valkyrie Oproep01 Hanns rauter Stadhoudersbrief Muhlberg Deutsche reichsbahn Aristides de sousa mendes do amaral e abranches Plein 40-45 As onderwijzerhof Scarlet black Illegale parool Majoor bosshardt Come and see Journalist venema Pp groep Tina strobos Mein kampf Zwarte soldaten Verlies nederlanderschap Oorlogsverhaal johan Nieuwe kerkstraat Defiance Josef thorak Duitse grond werd nederlands Willem sassen Duivenbrigade Abraham puls SHOAH documentaire Carlton hotel Boksschool olympia Brug te ver Huizenroof Karel walet Amsterdamse verzetshelden Oproep02 Oskar groning Silbertanne Ss nebenstelle Jojo rabbit Dachau Hermans damokles Atlas Jodenhoek wandeling02 Sociaal Realisme