De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam


Door de ogen van Ben Verzet

Oproep

Deze pagina is voor iedereen, als je iets of iemand zoekt kun je mij dat mailen, dan plaats ik dat op deze pagina.
Oude oproepen, beantwoord of niet, worden gearchiveerd.

Als je luchtiger oproepen hebt kun je dat HIER doen.


OPROEP PAGINA 01 (de eerste)
OPROEP PAGINA 02
OPROEP PAGINA 03
OPROEP PAGINA 04 (deze pagina)
OPROEP PAGINA 05
OPROEP PAGINA 06
OPROEP PAGINA 07 (de meest recente)OPROEP
Voor vier op 5 mei 1945 omgekomen verzetsstrijders werd een gedenksteen gemaakt, echter, deze steen is verdwenen. Wie weet meer?

...lees hier verder...


OPROEP
Voor mijn oma ben ik op zoek naar de film Operation Amsterdam. Zij is een bijna 81 jarige vrouw uit IJmuiden die door een beroerte een aantal jaar geleden rolstoel gebonden is en daardoor de film helaas niet in het theater kan bekijken. Ik zou haar heel graag de gelegenheid willen geven om de film alsnog te bekijken dus ben op zoek naar een kopie op wat voor andere drager dan film.

Ik hoor heel graag of jij me hiermee verder zou kunnen helpen
Met vriendelijke groet,
Sara

MAIL MIJ ALS JE SARA KUNT HELPENOPROEP
Sinds een half jaar is een groepje nabestaanden van slachtoffers van de schietpartij op de Dam, 7 mei 1945, samen met een aantal genealogen en geschiedkundigen op zoek naar de namen van de slachtoffers.
Inmiddels zijn we er achter gekomen dat er beduidend meer slachtoffers zijn gevallen dan de altijd verkondigde 20 a 22 personen. We hebben een aantal namen van slachtoffers achterhaald, maar zouden graag in contact komen met mensen die getuigen waren of nabestaanden van deze. Elk stukje informatie over toedracht, gebeurtenissen, namen etc. is welkom.
Zie ook de FACEBOOKPAGINA
Bij voorbaat dank,
Johan Wieland

MAIL EVENTUEEL DE DOKWERKER ALS JE JOHAN KUNT HELPEN BIJ ZIJN ZOEKTOCHTOPROEP
Mij bereikte het opmerkelijke bericht van een getuige dat er op 7 mei 1945 vier Nederlanders voor het hoofdbureau van Politie aan de Lijnbaansgracht zijn doodgeschoten waarbij zowel Duitsers als Nederlandse politie-agenten betrokken zouden zijn geweest.
Binnenkort spreek ik persoonlijk met deze overlevende van de oorlog maar ik zou graag uit meerdere bronnen bevestigd zien dat dit voorval na het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog plaats heeft gevonden.

MAIL MIJ ALS JE MEER INFORMATIE HIEROVER HEBT VOOR MIJOPROEP
Ik ben op zoek naar informatie over mijn opa, Hermanus Franciscus Sijmons. Volgens mijn moeder was hij als diender gedurende de oorlogsjaren werkzaam op bureau Warmoesstraat in Amsterdam. Dat hij bij het verzet heeft gezeten, staat voor mij wel vast, want wij zijn in het bezit van een verzetspenning.
Wat zijn rol is geweest, is mij echter onbekend. Weet u op welke effectieve wijze ik aan meer informatie kan komen? Xander Sijmons

REACTIE DE DOKWERKER:
Ik heb Xander verwezen naar mijn pagina met NUTTIGE ADRESSEN waar hij navraag kan doen.

MAIL MIJ ALS JE XANDER KAN HELPENOPROEP
Graag wil ik reageren op de lijst van Nederlanders die onderscheiden zijn door Yad Vashem. Misschien bent U bekend met de zuidelijke Engelandvaarders, waar Joseph Kolkman veel voor gedaan heeft. Ik heb onderzoek in het archief van Perpignan gedaan en ben veel visa aanvragen tegengekomen van Nederlandse verzetstrijders en Joodse vluchtelingen, door hem verzorgd.
Ondanks al mijn inspanningen en medewerking van de Israelische ambassade alhier is het mij (en nog enige anderen waaronder geredde personen) niet gelukt een onderscheiding voor deze bijzondere man te verkrijgen. Het heeft hem zijn leven gekost! Zie ook "la belle histoire de la maison Mazard"

De reden van het niet onderscheiden is m.i. dat hij in diplomatieke dienst (vice-consul) was en dat werd als minder gevaarlijk beoordeeld, ook de schrijver Sierk Plantinga heeft een artikel in een boek aan hem gewijd. Met hem hebben we ook al contact gehad, tevens met een geredde arts uit Amerika en een inwoner van Amsterdam. Mevrouw Dunkelgrun van de Israëlische Ambassade en een Nederlands contact bij Yad Vashem in Isreaël zijn er ook mee bezig.
Zelf ben ik nog steeds in Frankrijk op zoek naar gegevens.

Wan van Buuren

REACTIE DE DOKWERKER:
Joseph kreeg een vermelding in de Erelijst van Gevallenen 40-45, een aanvraag voor het Verzetskruis werd drie jaar te laat behandeld maar toen alsnog afgewezen omdat de onderscheiding te veel eer zou zijn. Er waren op zich dus geen belastende omstandigheden. Ook de toekenning van het Verzetsherdenkingskruis en een Yad Vashem onderscheiding bleven uit.

Op 17 mei 2013 bereikte mij het bericht dat Joseph de Yad Vashem onderscheiding postuum krijgt toegekend. Gerechtigdheid bestaat!

MAIL MIJ ALS JE WEET WAAROM JOSEPH KOLKMAN GEEN ERKENNING KRIJGTOPROEP
Ik ben al enige jaren in het bezit van een ere dolk in een houten kistje, gemaakt bij Wilkinson. Het deksel van het kistje heeft een verguld embleem van de Royal Airforce. De dolk heeft de naam A. Simon in het lemmet. In het deksel zit een embleem waarop staat dat de dolk is gewijd aan de slag om Engeland in 1940. Ik heb het van een veilinghouder gekocht die het van familie van dhr Simon had. De veilinghouder zei mij dat dhr Simon samen met Prins Bernhard op een foto stond die bij de familie aan de muur hing.
Ook zijn bij het kistje 4 onderscheidingen met daarbij 4 dezelfde miniaturen daarvan. Ik heb kontact gehad met het British War Museum en hen foto's gestuurd maar konden mij met de naam A. Simon niet verder helpen. Zij zeiden ook 1 zo'n kistje in de collectie te hebben maar zonder naam. Ik zou graag willen weten wie deze heer A. Simon was en welke functie hij had in de oorlog. Zou u mij daarmee verder kunnen helpen?
Met vriendelijke groet,
Harrie
NASCHRIFT HARRY
Enorm bedankt, ik ga hier zeker mee aan het werk en hopelijk komt daar iets uit.
Met vriendelijke groet, Harrie van Neck

MAIL MIJ ALS JE IETS VOOR HARRY KUNT DOENOPROEP
Mijn naam is Daniel en ik ben HBO journalistiek student. Momenteel ben ik met een eigen project bezig waarin ik op zoek ben naar concentratiekamp-overlevenden die voor hun leven getekend zijn met een nummer-tatoeage. Ik zou graag zo'n persoon zijn verhaal willen laten doen in een fotoboek waar ik momenteel aan werk ondersteund met een fotoreportage. Ik hoop dat u mij verder kan helpen in mijn zoektocht, zodat ik een concentratiekamp overlevende zijn verhaal kan laten vertellen.

REACTIE DE DOKWERKER
Ik weet niemand, maar dat komt ook doordat ik er zelf nooit in geïnteresseerd ben geweest. In mijn vriendenkring ligt dit ook erg gevoelig en zal ik er niet snel naar vragen. Ik plaats hierbij wel de oproep.

MAIL MIJ ALS JE IEMAND WEET DIE MET DANIEL WIL PRATENOPROEP
Myrthe schrijft een boek, een roman, die gaat over een man die als kind een deel van de Tweede Wereldoorlog woonde aan de Onbekendegracht, aan het pleintje naast Carré. Ook zij had veel aan mijn site maar mistte nog net wat details, die vatte zei als volgt samen:
Ondanks dat dat stukje maar een heel klein deel van het boek uitmaakt en het geheel natuurlijk fictie is, wil ik het wel zo realistisch mogelijk maken. Daarbij vroeg ik me af of je misschien meer wist over de specifieke situatie aan de Onbekendegracht. Ik ben vooral benieuwd naar de status ervan in die periode: ik weet dat er veel Joden woonden en van daaruit afgevoerd zijn, maar klopt het dat er ook Nederlanders woonden en dat het dus geen echt getto was? Aangezien het Carré het pleintje nodig had voor haar voorstellingen lijkt het me ook logisch dat eventuele versperringen/Judenvierteil-borden dieper in de wijk stonden, maar ik kan daar nergens een kaart of overzicht van vinden.

Voor mij was deze vraag aanleiding iets over de ONBEKENDEGRACHT te schrijven.

MAIL MIJ ALS JE MEER INFO VOOR MYRTHE HEBTOPROEP
Over oorlogsfilms. Toen ik als kleine jongen eens naar de Bioscoop mocht werd er een film vertoond over de Hongerswinter in Noord Nederland met daarin een passage "haringvloot die mocht uitvaren om hongersnood te verhelpen, enkel vissers met een gezin mochten uitvaren die zouden toch terugkeren en niet naar Engeland of België vluchten". Dit is wat ik mij nog vluchtig kan herinneren, weet jij welke speelfilm dat geweest kan zijn? Ik denk dat de film uit de jaren 60 dateert.
Alvast bedankt
Lucas Heist

MAIL MIJ ALS JE LUCAS KUNT HELPENOPROEP
Op jullie lijst van mensen die het verzetkruis kregen miste ik mijn moeder, zij hielp onderduikers in de oorlog. Zij heette Roosje de Leeuw en werd geboren in Amsterdam op 22-08-1914 en overleed op 13-02-1989 in Israël.
Evelina de Wispelaere

REACTIE DE DOKWERKER:
Op de officiele lijst komt zij niet voor, wellicht heeft zij niet het verzetskruis maar het verzetsherdenkingskruis gekregen. Wel vond ik gegevens over haar maar als overlijdensdatum staat daar 3 februari 1989, niet 13-02-89. Graag ontvang ik meer informatie over haar.

MAIL MIJ ALS JE IETS WEET OVER ROOSJE DE LEEUWOPROEP
Ik zat in 1965 op de lagere school en toen hebben wij allemaal van de juf (waarschijnlijk in mei 1965 n.a.v. 20 jaar bevrijding) een schriftje gekregen. Dat zal wellicht aan alle leerlingen uit alle klassen zijn gegeven en mogelijk ging de produktie/distributie uit van een stichting o.i.d.
Over het schriftje zelf: over de breedte liep een aantal gekleurde strepen waar allemaal kleine pentekeningetjes in stonden. Ik herinner me prikkeldraad en soldaten die duitsers onder schot hielden.
Zegt jou dit iets? Ik zou er nl. graag ooit nog eens een afbeelding van willen zien.
John

REACTIE DE DOKWERKER:
Ik heb John gemaild dat ik het boekje niet ken helaas, wij hopen dat iemand anders hem kan helpen.

MAIL BEN VERZET ALS JE JOHN KUNT HELPENOPROEP
Na de oorlog vond de linkse verzetsgroep CS-6 maar weinig erkenning. Men wilde liever vergeten dat het nodig was geweest om verraders te doden, er zijn in Amsterdam dan ook geen monumenten te vinden voor de helden van CS-6.
De geschiedenis van CS-6 is nog niet compleet omdat er weinig terug is gevonden in gemeentelijke burelen. Veel informatie is verloren (!) gegaan, de leden van CS-6 zijn nog tijdens de oorlog door de Duitsers vermoord. Wonderlijk is ook dat de Duitse verhoor-dossiers op mysterieuze wijze verdwenen zijn.
Iedere aanwijzing is belangrijk en maakt het verhaal en eerbetoon rondom deze heldengroep completer.

MAIL BEN VERZET ALS JE DE DOKWERKER KUNT HELPENOPROEP
Ik heb een aantal jaren geleden eens ergens een spotprent gezien, naar ik aanneem uit de Tweede Wereldoorlog omdat Hitler, Musolini en de Japanse keizer er samen huilend op stonden afgebeeld met een handdoek, met daarop de tekst cry babies (of zoiets.) Komt u dit bekend voor en zo ja, waar zou ik een afbeelding kunnen krijgen die ik in een boek zou mogen gebruiken?
Ik hoor graag van u,
Met groet
Prof.dr. Ad Vingerhoets
Universiteit van Tilburg

Dit is de bewuste prent:


MAIL BEN VERZET ALS JE AD KUNT HELPEN


OPROEP
Hallo ik zit met een vraag.
Mijn oma was joods en had een tatoeage op haar bovenarm, waarschijnlijk door de politie aangebracht. Nu denkt men vaak aan een kamp maar de geruchten gaan dat het dan meestal een stempel van een gevangenis is en dat mijn oma daarin gezeten heeft omdat zij illigaal arbortus had gedaan. Heeft u voor mij misschien een antwoord hierop wat betreft de stempel?

MAIL MIJ ALS JE IETS WEET


OPROEP PAGINA 01 (de eerste)
OPROEP PAGINA 02
OPROEP PAGINA 03
OPROEP PAGINA 04 (deze pagina)
OPROEP PAGINA 05
OPROEP PAGINA 06
OPROEP PAGINA 07 (de meest recente)Schrijf een column of stuur je foto's in

Voor de site De Dokwerker zoek ik verhalen die niet te lang zijn omdat de essentie dan wellicht ondersneeuwt maar belangrijker nog, de boodschap die uit moet gaan van een persoonlijk verhaal over de Tweede Wereldoorlog moet ook helder zijn.
Alles wat je kwijt wilt of gepubliceerd wilt zien op deze site kun je mij toesturen.

Ben Verzet

Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)

Alle onderwerpen van De Dokwerker

Saving private ryan Dirty dozen Ingezonden In oorlog Februaristaking Wiedergutmachung Auschwitz charlatan Foute bedrijven Jaap van velzen Oorlogsdoden Nazis zuid-amerika Zwartboek Kipp Japanse schindler Katyn Interneringskampen amsterdam Jodenmanussie Berchtesgaden Joodse invalide Ns Gaarkeukens Amsterdammers Reguliersgracht Hendrik zeeman Ovenbouwers Linie crossers Nvm Fotos Schwabmunchen Patton Ben strik Rudolf hess Dodenherdenking Speech koning dodenherdenking 2020 Bart de kok Denemarken Cs-6 Lindemans kingkong Oorlogsverhaal leo Verkrachting Nieuws archief 08 Schindlers list Casa inalco Belastingen Het parool Bridge kwai Nieuws archief 06 Der untergang Conspiracy Overlevende auschwitz Bevrijdingsdag Burgemeester amsterdam wo2 Adressen Ggz Kamp amersfoort Russenoorlog George patton Great escape Jordaan oproer Raffle Diaspora Laatste woorden mussert Titus brandsma Meer kampen wo2 Westerbork Johan heesters Noorder begraafplaats Efraim zuroff Nieuws archief 01 Termen tweede wereldoorlog Francisco boix Kadaster Contact Velser affaire De bezem Waalsdorpervlakte Nederlandsindie C en a Columns tweede wereldoorlog Oproep Oorlogsverhalen Hortusplantsoen Lippmann rosenthal Yad vashem Odessa Jeane zwinkels Radio oranje Prins bernhard Nieuws archief 03 Schietpartij marnixstraat Voortvluchtige oorlogsmisdadigers Pontonbrug Frieda menco Klaas faber Oorlogsfilms Duits verzet Fusilladeplaats weteringcircuit Schietpartij 7mei amstelveenseweg Wally van hall Fritz bauer Boeren Bloeme evers-emden Darkest hour Putdeksels wandeling noord Oproep04 Project siege Inglourious basterds Goudroof Roma sinti Schaduwkade Niod Lodewijk ernst visser Tatra t87 Bontroof Base Harry verheij De aanslag harry mulisch Werkstuk Oorlogshelden Zalman gradowski Bevrijdingslinde Als twee druppels water Joden in de wereld Anton de kom Gustav weler Miep oranje Nsb Alwyn collinson Film bankier Imhoff Disclaimer Siert bruins Asterdorp Moos cohen Joodse spelling Videos Toneelstuk anne Kampen wo2 Hitlers laatste dag Paul de groot Kurt becher Pater bleijs Herman elteschool Rob cohen Portugese synagoge Documentaire dedokwerker Al hoesseini Hitler leeft Sonny boy Les heritiers Gemmeker Grebbeberg Gerrit van der veen Johan van hulst Walter suskind Jakiw palij Jodenhoek wandeling01 Unter bauern Aanleiding tweede wereldoorlog Bariloche Saint soldiers Erelijst gevallenen Kerkstraat Jo spier Hollandsche schouwburg Wo2 stakingen Oorlogsschade Kopgeld Staatsgreep De overval Kamp prins bernhard Verzetskruis Kunstroof Wilhelmus Rapenburgerstraat Februaristaking herdenking 2016 Getto Stalag17 Aanslagen op hitler Hitlerpensioen Artis Hans teengs gerritsen D-day 1945-1948 Onbekendegracht Hendrik koot Bom kinkerbuurt Vaticaan Bert vromen Rode kruis Demjanjuk Jan koopmans Rolls royce De dokwerker Joodse huizen Joop wolff Hollandia kattenburg Tonny van renterghem De dam Heinrich boere Rede wilhelmina 291943 Pieter gerbrandy Aanklacht wo2 Dries riphagen Stadsschouwburg Fusillaties rozenoord Erebegraafplaats Zwarte front Tijdlijn adolf hitler Bombardementen amsterdam Hans calmeyer Generaal winkelman Drie van breda Hell and back Longest day Klokkenroof Staalstraat Joodse raad Treblinka Sobibor film Bombardement rotterdam Max leons Karl donitz Verzetsmuseum amsterdam Medisch contact Raoul wallenberg Jodenhoek wandeling04 Elfstedentocht Boy striped Hitlers eigenaardigheden Zwaar water Mauthausen Wo2 schande Guns navarone Polen Jan zwartendijk Nieuws archief 05 Mokums Gebouw de bazel Jodenhoek wandeling03 Red house report Homos en nazis Aha Ravensbruck Nieuws archief 09 Buchenwald hek zandvoort Oorlogsmuseum The pianist Heydrich Jacques van tol Sink the bismarck Anne frank verraden Miep gies Vliegtuigcrash amsterdam noord Bureau opk Concentratiekampen Piet meerburg Vernietigingskamp Eva tas Adolf van nol Soldaat van oranje Beethovenstraat Duits bestuur Maria altmann Der hauptman Onderduikers Kolven Gedenkplaat bloemgracht82 De ijssalon Boys from brazil Bom vanderpek Huis annefrank merwedeplein Auschwitz herdenking Wo2 pamfletten Fout omstreden 1948 later Philip mechanicus Enigma Politie amsterdam Bet van beeren Eerste film tweede wereldoorlog Fotos kamp westerbork Canada vrijstaat voor nazis Tijdlijn tweede wereldoorlog Jonkheer roel Mussert Straatnamen tijdens wo2 Nieuwezijds voorburgwal Hongerwinter Oproep06 Eagle landed Albert speer Het grote gebod Nederlandsche unie Aktion reinhard Zweden Pastorale Neurenberg Hoffmann Schietpartij cs amsterdam Nazi-artsen Rosenstrasse Joseph kolkman Anne frank boom Nederlands indie Hans hirschfeld Kellys heroes Oorlogswinter Arbeitseinsatz Joep henneboel Martin bormann Ontjoden Kinderen wo2 Schaduw overwinning Bommen wo2 Marinus jansen Reglement vva Das boot Bommenkaart amsterdam Jodenkwartier U-boot Unbroken Verzetsmonument Fokker bombardementen Bloemgracht82 Matzes Ss vrouwen Joodse synagoge Wannsee Dagboek vervolg Goelag Nu of nooit Jom hashoa Piet nak Aanslag bevolkingsregister Ben verzet Jodentram Jacob luitjens Opsporing nazis Index Terdoodveroordeeld Klokkenluider Subkampen Wo2 overpijnzing Oorlogsverhaal frans Dossiers openbaar 2021 Dagboek anne frank Wo2 onderscheiding aanvragen Moffen Po box 1142 Barneveld groep Jazzverbod Ans van dijk Oproep03 Hannie schaft Auschwitz Theresienstadt Hermans hetbehoudenhuis Kamptaal Namen monument Tora Son of saul Geroofde meubels Tante truus Reve de avonden Kristallnacht Plaquette hb Frieda belinfante Cabr Westerweelgroep Nazis Tatoeage auschwitz Oproep07 Anne frank Plaats een steen Kamp vught Amsterdamse bos Hoofdrolspelers wo2 Amsterdam wo2 Marnixstraat Mengele Jaap kaas Jodenjacht Oranjevrijbuiters Pers tweede wereldoorlog Operation amsterdam Ajax Het verzet Wilhelmina Groep 2000 Negationisme Pieter menten Indische kwestie Lou jansen Ko stevense Jose bosma Davidster Fiets inleveren wo2 Cross of iron Oskar schindler Bob scholte Slobodan mitric Karl lueger Fosforbommen Hitler Marokkaanse joden Schietpartij dedam Riphagen Wahler gosdek Moffenmeiden Meisje met rode haar Oorlogsverhaal johan2 Begraafplaats oosterbeek arnhem Surinaamse joden Atoombommen japan Verzetsherdenkingskruis Annefrankstraat Noodgeld Bergen-belsen Vichy Casablanca Nieuws Walt disney Walter rauff Muziekroof Horst schumann Walter suskind film Loe de jong Oproep05 Jerrycan Mirjam ohringer Theo dobbe Zwitserland Karel bonnekamp Holocaust museum Nieuws archief 04 Aow oud gedienden Inval familie frank Nieuws archief 07 Sobibor Shalom Herdenkingen Adolf hitler Eduard veterman Valkyrie Oproep01 Hanns rauter Stadhoudersbrief Muhlberg Deutsche reichsbahn Aristides de sousa mendes do amaral e abranches Plein 40-45 As onderwijzerhof Scarlet black Illegale parool Majoor bosshardt Come and see Journalist venema Pp groep Tina strobos Mein kampf Zwarte soldaten Verlies nederlanderschap Oorlogsverhaal johan Nieuwe kerkstraat Defiance Josef thorak Duitse grond werd nederlands Willem sassen Duivenbrigade Abraham puls SHOAH documentaire Carlton hotel Boksschool olympia Brug te ver Huizenroof Karel walet Amsterdamse verzetshelden Oproep02 Oskar groning Silbertanne Ss nebenstelle Jojo rabbit Dachau Hermans damokles Atlas Jodenhoek wandeling02 Sociaal Realisme