De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam


Door de ogen van Ben Verzet

Oproep

Deze pagina is voor iedereen, als je iets of iemand zoekt kun je mij dat mailen, dan plaats ik dat op deze pagina.
Oude oproepen, beantwoord of niet, worden gearchiveerd.

Als je luchtiger oproepen hebt kun je dat HIER doen.


OPROEP PAGINA 01 (de eerste)
OPROEP PAGINA 02
OPROEP PAGINA 03 (deze pagina)
OPROEP PAGINA 04
OPROEP PAGINA 05
OPROEP PAGINA 06
OPROEP PAGINA 07 (de meest recente)OPROEP
(ingekort) Bij het opruimen ben ik gestuit op papieren van mijn over grootvader die overleed in 1972, toen was ik 3 jaar oud. Van mijn oma heb ik wel eens gehoord dat hij onderscheidingen heeft gehad voor zijn werk tijdens de tweede wereldoorlog maar dat hij daar zelf niks van wou weten. Tijdens het opruimen heb ik alleen wat papieren gevonden dat hij werkzaam was op het ministerie of shipment voor de Nederlandse overheid.
Onderstaande foto van hem en prinses Juliana op zijn schip vond ik. Later was hij gezagvoerder op de Montferland voor de Koningklijke Hollandse LLoyd.
Over de geschiedenis van de Lloyd is ooit een boek uitgebracht waarin hij aanvankelijk genoemd zou worden maar op last van de overheid zou dat weggelaten zijn omdat zijn werkzaamheden geheim moesten blijven. Mede hierdoor wil ik graag weten wat hij deed.
Thijs

REACTIE DE DOKWERKER
Ik heb diverse instanties aan Thijs doorgegeven want inderdaad vind ik ook niets over hem, wellicht weet iemand anders iets?


MAIL MIJ ALS JE IETS WEET OVER WILLEM BOOMOPROEP
Op 5 januari 1944 zijn mijn ouders verraden door Sophia Maria Leijdel, zij woonde op de Jacob van Lennepkade in Amsterdam. Zij was toen 24 en werkte zogenaamd voor het verzet. Het vreemde in het verhaal is dat deze vrouw mij hielp onderduiken in Kampen, maar drie weken later onder anderen mijn ouders heeft verraden aan de SD. Ik weet ook dat ze het liefje is geweest van Gerrit Mozer, een SD man, wonende in de Scheldestraat.
Door het verraad zijn alle personen, behalve mijn vader, om het leven gekomen. Mijn moeder is vermoord in Auschwitz, mijn vader heeft de verschrikkingen van de concentratiekampen overleefd. Hij heeft bijna nooit iets verteld over de oorlog.

Wat mij dwars zit is waarom Leijdel mij persoonlijk als jongetje van ongeveer 13 maanden heeft laten onderduiken terwijl ze voor veel geld andere Joden heeft verraden. Na de oorlog is zij tot twaalf jaar veroordeeld. De Amsterdamse politie-agenten die ze heeft opgepakt waren Nibbelink, Van Moesbergen en nog een persoon. Hun chef was ene Kaper.
Leijdel is in 2008 overleden, heeft u info over haar?
Mijn hartelijke dank,
Rob

REACTIE DE DOKWERKER
Sophia (Fietje) was een V-Frau die een verhouding aanging met een agent (Gerrit Mozer) om zelf buiten schot te blijven. Inderdaad is bekend dat zij Joden heeft verraden. Helaas kan ik verder niets van haar vinden, ook bij het NIOD kon ik in de archieven niets vinden.

REACTIE LEZER
Beste Ben, N.a.v. een oproep om meer info over bovengenoemde en jouw reactie daarop, kan ik je berichten dat er in de bij het NIOD aangehouden krantenknipsels en onder DOC-I048A het e.e.a. over bovengenoemde te vinden is.

REACTIE LEZER
Op de website las ik een oproep van Rob ivm met de arrestatie van zijn ouders door verraad van Sophia Maria Leijdel. Zij werkte samen met de Amsterdamse agent Gerrit Mozer. Ik ben vanwege onderzoek naar een arrestatie waarbij zij ook een rol speelden ook op hun namen gestuit. Er is in het Nationaal Archief een dossier van haar te vinden bij het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging Inv nr CABR 64323.
Daarnaast staat haar rol ook beschreven in het boek Jodenjacht van AD van Liempt (2013.)
Mogelijk kan dit Rob helpen.
Met groet, hartelijk en vriendelijk, Gerko
MAIL BEN ALS JE IETS WEET OVER SOPHIA MARA LEIJDELOPROEP
Wie weet er meer over Isa Baschwitz? Zij was betrokken bij de schietpartij op het Centraal Station op 7 mei 1945. Zij speelde daarbij een belangrijke rol maar werd nooit onderscheiden. Tijdens de oorlogsjaren werkte zij voor het verzet, haar vader was de bekende Kurt Baschwitz.
Hedwig Gisela Baschwitz
Roepnaam Isa
Geboren in Hamburg op 14 maart 1922
...meer over Isa...

MAIL MIJ EVENTUEELOPROEP
Ik zou graag willen weten of er nog informatie te vinden is over mijn opa: L.A. Jongepier die tijdens de tweede wereld oorlog politie agent was in Amsterdam. Er werd volgens mijn moeder nooit thuis over gepraat. Wat er bekent is dat hij nachts vaak weg was maar nooit vertelde wat hij deed. Ook was er een verhaal over een wapen dat na de oorlog in de gracht is gegooid.
Ik ben van jongs af aan erg geïnteresseerd geweest in de tweede wereld oorlog en na het lezen van het boek kopgeld van A van Liempt vraag ik mij steeds meer dingen af over mijn opa.
Zeker omdat hij hier nooit over wilde praten. Hopelijk is er nog een mogelijk iets meer te weten te komen.
Met vriendelijke groet Leo.

REACTIE DE DOKWERKER
Lastig, ik merk vaak dat er niet wordt gepraat en dan moet je dus gaan onderzoeken. Er is zoveel bekend geworden dat als je iets specifieks over iemand wilt weten je dossiers moet zien te vinden. Na de oorlog bleken veel dossiers weg, ik weet dat er veel is weggegooid, zeker rondom mensen die bij de politie werkten. Het aantal politie-agenten dat fout was was talrijker dan degenen die wel in opstand kwamen maar dat is ook niet zo gek.
Van hogerhand kreeg je opdracht mee te werken omdat het anders nog slechter zou aflopen. Dat dilemma is altijd aanwezig geweest. De schaamte kwam na de oorlog maar omdat er mensen nodig waren om het land in goede banen te leiden was het ondoenlijk iedereen aan te pakken. Zelfs een hoge baas kreeg na de oorlog een hoge post dus op lager niveau iets doen was echt een brug te ver.
Ik weet wel iemand die veel met politie-zaken gedaan heeft, ik stuur jouw mail door maar kan er verder niet op toezien of er iets mee gebeurt, er zijn nog altijd meer vragen dan antwoorden helaas.


REACTIE TWEE LEZERS:
Ik ben een fervente genealoge en keek wat ik online naar boven kon halen over zijn opa. Ik heb ene Lein Adriaan gevonden die geboren is 21 FEB 1903 in Ritthem, Zeeland in het jaar 1925 in Amsterdam kwam wonen en in 1979 in de Gervenstraat in Den-Bosch terecht kwam. Zijn beroep was eerst chauffeur en later agent van politie.
Als dit de gezochte is, kan ik de zg. persoonskaart toesturen, waar wat aanvullende info op staat. Ik denk hem ook gevonden te hebben in Amsterdamse meldingsrapporten 1940-45 van de politie vermoedelijk uit hoofde van zijn functie.
Als Leo er prijs op stelt, kan ik hem daar wel iets meer over vertellen.
Met vriendelijke groeten,
Paul Beukema

REACTIE DE DOKWERKER
Ik heb Leo gemaild dat er twee reacties zijn.

MAIL BEN VERZET ALS JE LEO KUNT HELPENOPROEP
De Geschiedenisafdeling van NTR en VPRO maakt een serie over met name de 'Bijzondere Rechtspleging' en de strijd in Indonesië in de na-oorlogse jaren, de periode 1945-1950 dus.
Onder andere zoekt men naar familie van mensen die na de oorlog terecht zijn gesteld, het is een beladen onderwerp waarmee de redactie met de uiterste discretie zal omgaan.
MAIL BEN VERZET ALS JE DE OMROEP KUNT HELPENOPROEP
Eerder plaatste ik stukjes over collaborateurs, maar ook onderstaande foto. Ik weet helaas niet meer wie mij deze foto zond, wel kreeg ik bericht van iemand dat dit zeker niet Marinus Jansen zou zijn die als handlanger van de nazi's was ontmaskerd en in de Duinen werd gefusilleerd.
Als u meer weet over deze foto dan hoor ik dat graag.


MAIL ME ALS JE MIJ KUNT HELPEN


REACTIE DE DOKWERKER
Ik heb haar gemaild dat het mij niets zegt, vandaar dat ik deze oproep plaats.

MAIL BEN VERZET ALS JE DEZE DAME KUNT HELPENOPROEP
Roger zoekt naar Pieter Teunis die uit de achterhoek komt en in de Staalstraat op nummer 28 I heeft gewoond van 1937 tot en met 1947.
Helaas is er nog geen toestemming van de familie van Roger om meer informatie te delen op deze pagina.

MAIL BEN VERZET ALS JE ROGER KUNT HELPENOPROEP
Hallo Ben,
Pas gisteren hoorde ik van mijn moeder, dat zusters van haar vader, zgn moffenhoeren waren. Dat ze in kampen hebben gezeten omdat ze het met de Duitsers deden. Mijn ma wordt as zondag 84 jaar, ze vertelt misschien "meer" omdat ze Altzheimer heeft sinds een jaar. Geboren Amsterdamse. Leeftijd 11 bij begin oorlog. Ben gaan gochelen op internet, weinig tot niks, kwam op jouw site.
Het intrigeerd me enorm, vooral omdat mijn opa, haar vader, werkzaam was bij de Amsterdamse politie. Ontslagen werd door de Duitsers en na de oorlog in "ere is hersteld". Papieren in mijn bezit.
Maar die zussen van mijn opa....ik schrok daar van. Toch, waar kan ik meer info hierover vinden?
Groet Anja

REACTIE DE DOKWERKER
Ik heb Anja laten weten dat er geen winnaars zijn als je hier induikt en haar verwezen naar het NIOD. Mocht iemand een goede suggestie hebben dan hoor ik het graag dan mail ik dat door aan Anja.

MAIL BEN VERZET ALS JE ANJA KUNT HELPEN

REACTIE VAN RENÉ
Wat wil ze weten? In 'De Bezetting' van Loe de Jong is er genoeg over geschreven net als in andere werken over WO2.


OPROEP PAGINA 01 (de eerste)
OPROEP PAGINA 02
OPROEP PAGINA 03 (deze pagina)
OPROEP PAGINA 04
OPROEP PAGINA 05
OPROEP PAGINA 06
OPROEP PAGINA 07 (de meest recente)

Schrijf een column of stuur je foto's in

Voor de site De Dokwerker zoek ik verhalen die niet te lang zijn omdat de essentie dan wellicht ondersneeuwt maar belangrijker nog, de boodschap die uit moet gaan van een persoonlijk verhaal over de Tweede Wereldoorlog moet ook helder zijn.
Alles wat je kwijt wilt of gepubliceerd wilt zien op deze site kun je mij toesturen.

Ben Verzet

Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)

Alle onderwerpen van De Dokwerker

Saving private ryan Dirty dozen Ingezonden In oorlog Februaristaking Wiedergutmachung Auschwitz charlatan Foute bedrijven Jaap van velzen Oorlogsdoden Nazis zuid-amerika Zwartboek Kipp Japanse schindler Katyn Interneringskampen amsterdam Jodenmanussie Berchtesgaden Joodse invalide Ns Gaarkeukens Amsterdammers Reguliersgracht Hendrik zeeman Ovenbouwers Linie crossers Nvm Fotos Schwabmunchen Patton Ben strik Rudolf hess Dodenherdenking Speech koning dodenherdenking 2020 Bart de kok Denemarken Cs-6 Lindemans kingkong Oorlogsverhaal leo Verkrachting Nieuws archief 08 Schindlers list Casa inalco Belastingen Het parool Bridge kwai Nieuws archief 06 Der untergang Conspiracy Overlevende auschwitz Bevrijdingsdag Burgemeester amsterdam wo2 Adressen Ggz Kamp amersfoort Russenoorlog George patton Great escape Jordaan oproer Raffle Diaspora Laatste woorden mussert Titus brandsma Meer kampen wo2 Westerbork Johan heesters Noorder begraafplaats Efraim zuroff Nieuws archief 01 Termen tweede wereldoorlog Francisco boix Kadaster Contact Velser affaire De bezem Waalsdorpervlakte Nederlandsindie C en a Columns tweede wereldoorlog Oproep Oorlogsverhalen Hortusplantsoen Lippmann rosenthal Yad vashem Odessa Jeane zwinkels Radio oranje Prins bernhard Nieuws archief 03 Schietpartij marnixstraat Voortvluchtige oorlogsmisdadigers Pontonbrug Frieda menco Klaas faber Oorlogsfilms Duits verzet Fusilladeplaats weteringcircuit Schietpartij 7mei amstelveenseweg Wally van hall Fritz bauer Boeren Bloeme evers-emden Darkest hour Putdeksels wandeling noord Oproep04 Project siege Inglourious basterds Goudroof Roma sinti Schaduwkade Niod Lodewijk ernst visser Tatra t87 Bontroof Base Harry verheij De aanslag harry mulisch Werkstuk Oorlogshelden Zalman gradowski Bevrijdingslinde Als twee druppels water Joden in de wereld Anton de kom Gustav weler Miep oranje Nsb Alwyn collinson Film bankier Imhoff Disclaimer Siert bruins Asterdorp Moos cohen Joodse spelling Videos Toneelstuk anne Kampen wo2 Hitlers laatste dag Paul de groot Kurt becher Pater bleijs Herman elteschool Rob cohen Portugese synagoge Documentaire dedokwerker Al hoesseini Hitler leeft Sonny boy Les heritiers Gemmeker Grebbeberg Gerrit van der veen Johan van hulst Walter suskind Jakiw palij Jodenhoek wandeling01 Unter bauern Aanleiding tweede wereldoorlog Bariloche Saint soldiers Erelijst gevallenen Kerkstraat Jo spier Hollandsche schouwburg Wo2 stakingen Oorlogsschade Kopgeld Staatsgreep De overval Kamp prins bernhard Verzetskruis Kunstroof Wilhelmus Rapenburgerstraat Februaristaking herdenking 2016 Getto Stalag17 Aanslagen op hitler Hitlerpensioen Artis Hans teengs gerritsen D-day 1945-1948 Onbekendegracht Hendrik koot Bom kinkerbuurt Vaticaan Bert vromen Rode kruis Demjanjuk Jan koopmans Rolls royce De dokwerker Joodse huizen Joop wolff Hollandia kattenburg Tonny van renterghem De dam Heinrich boere Rede wilhelmina 291943 Pieter gerbrandy Aanklacht wo2 Dries riphagen Stadsschouwburg Fusillaties rozenoord Erebegraafplaats Zwarte front Tijdlijn adolf hitler Bombardementen amsterdam Hans calmeyer Generaal winkelman Drie van breda Hell and back Longest day Klokkenroof Staalstraat Joodse raad Treblinka Sobibor film Bombardement rotterdam Max leons Karl donitz Verzetsmuseum amsterdam Medisch contact Raoul wallenberg Jodenhoek wandeling04 Elfstedentocht Boy striped Hitlers eigenaardigheden Zwaar water Mauthausen Wo2 schande Guns navarone Polen Jan zwartendijk Nieuws archief 05 Mokums Gebouw de bazel Jodenhoek wandeling03 Red house report Homos en nazis Aha Ravensbruck Nieuws archief 09 Buchenwald hek zandvoort Oorlogsmuseum The pianist Heydrich Jacques van tol Sink the bismarck Anne frank verraden Miep gies Vliegtuigcrash amsterdam noord Bureau opk Concentratiekampen Piet meerburg Vernietigingskamp Eva tas Adolf van nol Soldaat van oranje Beethovenstraat Duits bestuur Maria altmann Der hauptman Onderduikers Kolven Gedenkplaat bloemgracht82 De ijssalon Boys from brazil Bom vanderpek Huis annefrank merwedeplein Auschwitz herdenking Wo2 pamfletten Fout omstreden 1948 later Philip mechanicus Enigma Politie amsterdam Bet van beeren Eerste film tweede wereldoorlog Fotos kamp westerbork Canada vrijstaat voor nazis Tijdlijn tweede wereldoorlog Jonkheer roel Mussert Straatnamen tijdens wo2 Nieuwezijds voorburgwal Hongerwinter Oproep06 Eagle landed Albert speer Het grote gebod Nederlandsche unie Aktion reinhard Zweden Pastorale Neurenberg Hoffmann Schietpartij cs amsterdam Nazi-artsen Rosenstrasse Joseph kolkman Anne frank boom Nederlands indie Hans hirschfeld Kellys heroes Oorlogswinter Arbeitseinsatz Joep henneboel Martin bormann Ontjoden Kinderen wo2 Schaduw overwinning Bommen wo2 Marinus jansen Reglement vva Das boot Bommenkaart amsterdam Jodenkwartier U-boot Unbroken Verzetsmonument Fokker bombardementen Bloemgracht82 Matzes Ss vrouwen Joodse synagoge Wannsee Dagboek vervolg Goelag Nu of nooit Jom hashoa Piet nak Aanslag bevolkingsregister Ben verzet Jodentram Jacob luitjens Opsporing nazis Index Terdoodveroordeeld Klokkenluider Subkampen Wo2 overpijnzing Oorlogsverhaal frans Dossiers openbaar 2021 Dagboek anne frank Wo2 onderscheiding aanvragen Moffen Po box 1142 Barneveld groep Jazzverbod Ans van dijk Oproep03 Hannie schaft Auschwitz Theresienstadt Hermans hetbehoudenhuis Kamptaal Namen monument Tora Son of saul Geroofde meubels Tante truus Reve de avonden Kristallnacht Plaquette hb Frieda belinfante Cabr Westerweelgroep Nazis Tatoeage auschwitz Oproep07 Anne frank Plaats een steen Kamp vught Amsterdamse bos Hoofdrolspelers wo2 Amsterdam wo2 Marnixstraat Mengele Jaap kaas Jodenjacht Oranjevrijbuiters Pers tweede wereldoorlog Operation amsterdam Ajax Het verzet Wilhelmina Groep 2000 Negationisme Pieter menten Indische kwestie Lou jansen Ko stevense Jose bosma Davidster Fiets inleveren wo2 Cross of iron Oskar schindler Bob scholte Slobodan mitric Karl lueger Fosforbommen Hitler Marokkaanse joden Schietpartij dedam Riphagen Wahler gosdek Moffenmeiden Meisje met rode haar Oorlogsverhaal johan2 Begraafplaats oosterbeek arnhem Surinaamse joden Atoombommen japan Verzetsherdenkingskruis Annefrankstraat Noodgeld Bergen-belsen Vichy Casablanca Nieuws Walt disney Walter rauff Muziekroof Horst schumann Walter suskind film Loe de jong Oproep05 Jerrycan Mirjam ohringer Theo dobbe Zwitserland Karel bonnekamp Holocaust museum Nieuws archief 04 Aow oud gedienden Inval familie frank Nieuws archief 07 Sobibor Shalom Herdenkingen Adolf hitler Eduard veterman Valkyrie Oproep01 Hanns rauter Stadhoudersbrief Muhlberg Deutsche reichsbahn Aristides de sousa mendes do amaral e abranches Plein 40-45 As onderwijzerhof Scarlet black Illegale parool Majoor bosshardt Come and see Journalist venema Pp groep Tina strobos Mein kampf Zwarte soldaten Verlies nederlanderschap Oorlogsverhaal johan Nieuwe kerkstraat Defiance Josef thorak Duitse grond werd nederlands Willem sassen Duivenbrigade Abraham puls SHOAH documentaire Carlton hotel Boksschool olympia Brug te ver Huizenroof Karel walet Amsterdamse verzetshelden Oproep02 Oskar groning Silbertanne Ss nebenstelle Jojo rabbit Dachau Hermans damokles Atlas Jodenhoek wandeling02 Sociaal Realisme