De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam


Door de ogen van Ben Verzet

Oproep

Deze pagina is voor iedereen, als je iets of iemand zoekt kun je mij dat mailen, dan plaats ik dat op deze pagina.
Oude oproepen, beantwoord of niet, worden gearchiveerd.

Als je luchtiger oproepen hebt kun je dat HIER doen.


OPROEP PAGINA 01 (deze pagina, de eerste)
OPROEP PAGINA 02
OPROEP PAGINA 03
OPROEP PAGINA 04
OPROEP PAGINA 05
OPROEP PAGINA 06
OPROEP PAGINA 07 (de meest recente)
OPROEP
Tijdens het huis opruimen van mijn opa vorig jaar vonden wij een plastic tasje met daarin een aantal foto's van een Joodse familie. Er zitten een aantal kleinere foto's bij die werkelijk vreselijk zijn. wij als kleindochters (er is voor de rest geen familie meer) zouden graag willen weten welk verband mijn opa met deze foto had.
Sinds drie jaar is er een aangenomen dochter in beeld bij de familie, zij wist te vertellen dat opa Joods was en dat hij in een Pools werkkamp gezetten zou hebben. Opa was een gesloten man en ging als Herman Franke door het leven, maar zijn echte naam was Arij Franke, genoren 15-12 1917.
Nu is mijn vraag om tips of adressen waar ik heen kan gaan om uit te zoeken wie mijn opa was ten tijde van de oorlog en wat het voor foto's zijn en wat hij, of iemand anders, ermee te maken zou kunnen hebben.

MAIL BEN VERZET ALS JE ANITA KUNT HELPEN


OPROEP
Hier een kleine vraag. Ik ben reeds lang op zoek naar de film "wallenberg a hero's story" met Richard Chamberlain. Kan jij me helpen deze te vinden met Nederlandstalige onderschriften.
Bij voorbaat heel vriendelijke dank.
Gisele

MAIL BEN VERZET ALS JE GISELE KUNT HELPEN


OPROEP
Mijn oom Wilhelmus Balthazar van Luit heeft het verzetherdenkingskruis gekregen voor zijn werk in het verzet te Zaandam. Ik ben daarover informatie aan het zoeken om in een biografie van hem te verwerken die toegevoegd wordt aan een stamboomsite.
Mijn oom is geboren op 16 juli 1924. Hij woonde in de jaren 40-45 bij zijn ouders op de Luikse straat 20 te Zaandam. Zover als ik gehoord heb van mijn moeder (mijn oom liet zeer weinig los over die tijd) heeft hij gezeten bij knokploeg/verzetsgroep Pieters of Piet te Zaandam. Hij heeft een liquidatie gedaan op een Duitse soldaat/ verrader omdat die wist van de plannen van het opblazen van de artillerie aan de Hemweg.
Hij heeft ook een behoorlijk lange tijd ondergedoken gezeten op een boerderij in Noord Holland. Waar weet ik niet. Toe hij ondergedoken zat hebben de Duitsers hem willen oppakken bij zijn ouders thuis op de Luikse straat. Omdat hij daar niet was is mijn grootvader Jacobus van Luit opgepakt en die heeft een aantal nachten in de cel gezeten waar ze hem op hardhandige wijze hebben verhoord.
Dat is alles wat ik van die periode weet en dan ook via mijn moeder (mijn vader, inmiddels ook al overleden, is de jongste broer van Wil van Luit) en een van de zussen van mijn vader die in die periode nog jonge meisjes waren.
Ik hoop dat u me nog wat meer informatie kunt geven. Met vriendelijke groeten,
Sophia van Doesum-van Luit

MAIL BEN VERZET ALS JE SOPHIA KUNT HELPEN


OPROEP
Ek skryf hierdie brief in Afrikaans en hoop dat dit goed verstaanbaar sal wees.
Ek is nou amper 73 jaar oud en gebore in Breslau, Silesië, 'n provinsie van Duitsland tot 1945. (Deesdae Pools, Wroclaw). My moeder was 'n Nederlander uit Den Haag, my vader 'n Duitser gebore in Brieg (stad naby Breslau). My ouers se verhaal begin baie jare voor Hitler se bewindsoorname, toe hulle in 1930 in den Haag getroud is.
Op 20 Januarie 1945 moes my ma met twee kinders voor die Russe vlug; haar ideaal was om na haar ouers in Den Haag te gaan vir onderdak. Ons het tot in Holland gevorder, waar ons in 'n interneringskamp vir sowat 3 maande aangehou is. My moeder se verjaarsdag was 9 Augustus 1945 en ons was nog daar. Kort daarna is ons by Aachen terug oor die grens gestuur (gebring), my moeder het nooit daaroor gepraat nie.
Na al die jare sal dit hierdie jaar vir my moontlik word om die stad van my geboorte te besoek, ek soek die spore van my kindheid. Die twee dorpe wat in my gedagtes opkom is Maastricht en Valkenburg, en wel was ons slaapplek in 'n ou klooster, met hoë plavonne met balke, waarop die rotte baljaar het in die donker.
Ek het probeer om op Google inligting te kry, maar kan nie direk enige geskiedkundige gebeure opspoor nie, wel u e-pos adres. Sedert 1955 woon ek in Pretoria, Suid-Afrika en is baie jare met 'n Afrikaanse man getroud. Dalk kan u help, of is hierdie inligting nog nie vryelik beskikbaar nie?
Die uwe,
Siegie van der Walt

MAIL BEN VERZET ALS JE SIEGIE KUNT HELPEN


OPROEP
Wat gebeurde er met de lichamen van oorlogmisdadigers na executie? Overgedragen aan familie? of mogelijk begraven als "Ein Deutscher Soldat" in Ysselsteyn? Er gaat al jaren het gerucht dat Hans-Albinn Rauter hier ook in een naamloos graf zou rusten.
MVG,
Fred

MAIL BEN VERZET ALS JE FRED KUNT HELPEN

REACTIE VAN JAN HUIBERT:
Zie Internet "De graven van vijf gefusilleerde oorlogsmisdadigers in Groningen" en Noot 1. van het boek "Als slachtoffers daders worden" van Koos Groen.
Pieter Faber werd begraven in het graf van zijn vader.OPROEP
Ik kwam er gisteren bij toeval achter toen ik de naam van mijn vader ingaf op Google, daaronder stond de naam van mijn moeder, zij was duits/pools en is in 1924 naar Nederland gekomen om hier te werken.
Onder een foto van het graf van mijn ouders, zij zijn in 1961 en 1962 overleden, stond het bericht dat het huwelijk van mijn ouders in Keulen was ontbonden.
Hierdoor was ik behoorlijk van slag, omdat ik niet beter weet en ook mijn nog in leven zijnde broers en zussen, dat mijn ouders het heel goed konden vinden met elkaar. Maar mijn vraag is: Weet U of er in de oorlog een regel van kracht is geweest dat duits/poolse vrouwen die met een nederlandse man waren getrouwd,dat dit huwelijk automatisch ontbonden werd op 6 oktober 1939.
Want anders hadden zij gewoon in Baarn , waar mijn vader is geboren en altijd gewoond heeft kunnen scheiden. Het is voor ons een raadsel en ook heel gek, ikzelf ben in 1947 geboren en de oudste in 1929. En niemand heeft iets gemerkt of geweten.
Hopelijk heeft U een verklaring!
met vriendelijke groet,
Lien

REACTIE CHARLES
De vader van Lien is in Nederland geboren, haar moeder is in 1924 naar Nederland gekomen. Zij zijn inderdaad in 1961 respectievelijk 1962 overleden. Lien zou bij het instituut voor genealogie in Den Haag de persoonskaarten op kunnen vragen. Hierop staan alle gegevens zoals geboortedatum en plaats, datum huwelijk en eventueel ontbinding.
Ook geboortedatum en –plaats van de kinderen uit dit huwelijk staan daar op. Als er inderdaad een echtscheiding in Keulen vermeld wordt kan verder onderzoek bij de burgelijke stand in Keulen plaatsvinden.

Charles, Frankrijk

REACTIE LIEN TOEN ZIJ DIT VERNAM
Verrassend om nog iets te horen na zo'n lange tijd. Maar inmiddels ben ik eruit.
Mijn ouders zijn niet gescheiden ..... maar bij het digitaliseren van de huwelijksakte in Het Utrechts Archief, wat door vrijwilligers ingebracht word, is toen iets mis gegaan.
Ik heb alles aangevraagd, ook de kaarten uit den Haag en de Huwelijksakte (die was in een ander boek terecht gekomen) maar uiteindelijk is alles opgelost. Wat grappig dat iemand uit Frankrijk reageert! Hartelijk dank dat je de moeite hebt genomen om alsnog mij dit te melden.
Met vriendelijke groet, LienOPROEP
Enige tijd geleden hebben wij de Efteling bezocht. Wij zijn daar in het carrouselpaleis een schildering tegengekomen dat wij tot onze verbazing ook in bezit hebben.
Het betreft een schilderij waarop 3 mannen aan het drinken zijn, daarnaast staat een waard die met waarschuwende vinger het gezelschap aanschouwt. Het schilderij dat wij in de Efteling gezien hebben is gesigneerd met Atelier André Gieze en lijkt een detail van het schilderij dat wij hebben.
Ons schilderij hangt in het hotel dat wij hebben in Oostenrijk, in een van de ruimtes van het restaurant. Het schilderij heeft een formaat van 2,5m. x 2 m. en is geschilderd op doek. Tot zover wij het kunnen zien is de onze niet gesigneerd, wellicht zit het achter de grote houten omlijsting.
We hebben ook contact gezocht met de Efteling maar die hebben ons helaas niet veel meer informatie kunnen verschaffen. Geintrigeerd door een schilderij te hebben zonder enig idee waar deze vandaan komt ben ik op zoek gegaan op internet en ben zo op het idee gekomen dat het misschien wel een schilderij is dat ooit in handen van de nazi's is geweest en uiteindelijk bij ons is beland.
De waard op de afbeelding heeft een keppel op, dat zou eventueel erop kunnen duiden dat het een joodse voorstelling betreft. Naar mijn idee hebben wij het origineel, aangezien ons schilderij op doek is geschilderd en het schilderij dat in de Efteling hangt lijkt geprint op de muur.
Uit archieven kan ik niet veel wijs omdat ik zo weinig weet over het schilderij. Wellicht kunt u er eens naar kijken of dit schilderij u bekend voorkomt als zoekgeraakt schilderij of mij verder kan helpen in mijn zoektocht!
Alvast hartelijk dank.
Met vriendelijke groet,
Denise

Foto 1 is die in De Efteling, foto 2 die van Denise.MAIL BEN VERZET ALS JE DENISE KUNT HELPEN

REACTIE FRED:
Het zou mogelijk zijn dat het schilderij uit het atelier André Giezen te Bergen op Zoom komt.
De Efteling heeft ook bij de bokkenrijders een schilderij/replica van hem hangen.


OPROEP
Mijn naam is Frans
Geboren 1949 te Leiden
Ik heb een vraag. Mijn moeders eerste man Frederik Serlier is in Bergen-Belsen omgekomen. Nu gaat het verhaal dat hij is mishandeld op het politie bureau Haagse Veer in Rotterdam. En via kamp Vught naar Bergen Belsen getransporteerd.
Daar was ook een NSB man bij ene Cornelis Berg die is ook reeds langere tijd overleden. Maar heeft na de tweede wereld oorlog gevangen gezeten in Breda, weet U misschien waarvoor hij veroordeeld is?
Want dat zou ik gaarne weten, mijn hele jeugd heeft eigenlijk geleden onder die oorlog. De vader van mijn twee overleden broers en zus, is niet meer terug gekomen. En dat verdriet zowel van mijn moeder als die kinderen hebben grote invloed op mijn leven gehad.
Frans

MAIL BEN VERZET ALS JE FRANS KUNT HELPEN


OPROEP PAGINA 01 (deze pagina, de eerste)
OPROEP PAGINA 02
OPROEP PAGINA 03
OPROEP PAGINA 04
OPROEP PAGINA 05
OPROEP PAGINA 06
OPROEP PAGINA 07 (de meest recente)


Schrijf een column of stuur je foto's in

Voor de site De Dokwerker zoek ik verhalen die niet te lang zijn omdat de essentie dan wellicht ondersneeuwt maar belangrijker nog, de boodschap die uit moet gaan van een persoonlijk verhaal over de Tweede Wereldoorlog moet ook helder zijn.
Alles wat je kwijt wilt of gepubliceerd wilt zien op deze site kun je mij toesturen.

Ben Verzet

Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)

Alle onderwerpen van De Dokwerker

Saving private ryan Dirty dozen Ingezonden In oorlog Februaristaking Wiedergutmachung Auschwitz charlatan Foute bedrijven Jaap van velzen Oorlogsdoden Nazis zuid-amerika Zwartboek Kipp Japanse schindler Katyn Interneringskampen amsterdam Jodenmanussie Berchtesgaden Joodse invalide Ns Gaarkeukens Amsterdammers Reguliersgracht Hendrik zeeman Ovenbouwers Linie crossers Nvm Fotos Schwabmunchen Patton Ben strik Rudolf hess Dodenherdenking Speech koning dodenherdenking 2020 Bart de kok Denemarken Cs-6 Lindemans kingkong Oorlogsverhaal leo Verkrachting Nieuws archief 08 Schindlers list Casa inalco Belastingen Het parool Bridge kwai Nieuws archief 06 Der untergang Conspiracy Overlevende auschwitz Bevrijdingsdag Burgemeester amsterdam wo2 Adressen Ggz Kamp amersfoort Russenoorlog George patton Great escape Jordaan oproer Raffle Diaspora Laatste woorden mussert Titus brandsma Meer kampen wo2 Westerbork Johan heesters Noorder begraafplaats Efraim zuroff Nieuws archief 01 Termen tweede wereldoorlog Francisco boix Kadaster Contact Velser affaire De bezem Waalsdorpervlakte Nederlandsindie C en a Columns tweede wereldoorlog Oproep Oorlogsverhalen Hortusplantsoen Lippmann rosenthal Yad vashem Odessa Jeane zwinkels Radio oranje Prins bernhard Nieuws archief 03 Schietpartij marnixstraat Voortvluchtige oorlogsmisdadigers Pontonbrug Frieda menco Klaas faber Oorlogsfilms Duits verzet Fusilladeplaats weteringcircuit Schietpartij 7mei amstelveenseweg Wally van hall Fritz bauer Boeren Bloeme evers-emden Darkest hour Putdeksels wandeling noord Oproep04 Project siege Inglourious basterds Goudroof Roma sinti Schaduwkade Niod Lodewijk ernst visser Tatra t87 Bontroof Base Harry verheij De aanslag harry mulisch Werkstuk Oorlogshelden Zalman gradowski Bevrijdingslinde Als twee druppels water Joden in de wereld Anton de kom Gustav weler Miep oranje Nsb Alwyn collinson Film bankier Imhoff Disclaimer Siert bruins Asterdorp Moos cohen Joodse spelling Videos Toneelstuk anne Kampen wo2 Hitlers laatste dag Paul de groot Kurt becher Pater bleijs Herman elteschool Rob cohen Portugese synagoge Documentaire dedokwerker Al hoesseini Hitler leeft Sonny boy Les heritiers Gemmeker Grebbeberg Gerrit van der veen Johan van hulst Walter suskind Jakiw palij Jodenhoek wandeling01 Unter bauern Aanleiding tweede wereldoorlog Bariloche Saint soldiers Erelijst gevallenen Kerkstraat Jo spier Hollandsche schouwburg Wo2 stakingen Oorlogsschade Kopgeld Staatsgreep De overval Kamp prins bernhard Verzetskruis Kunstroof Wilhelmus Rapenburgerstraat Februaristaking herdenking 2016 Getto Stalag17 Aanslagen op hitler Hitlerpensioen Artis Hans teengs gerritsen D-day 1945-1948 Onbekendegracht Hendrik koot Bom kinkerbuurt Vaticaan Bert vromen Rode kruis Demjanjuk Jan koopmans Rolls royce De dokwerker Joodse huizen Joop wolff Hollandia kattenburg Tonny van renterghem De dam Heinrich boere Rede wilhelmina 291943 Pieter gerbrandy Aanklacht wo2 Dries riphagen Stadsschouwburg Fusillaties rozenoord Erebegraafplaats Zwarte front Tijdlijn adolf hitler Bombardementen amsterdam Hans calmeyer Generaal winkelman Drie van breda Hell and back Longest day Klokkenroof Staalstraat Joodse raad Treblinka Sobibor film Bombardement rotterdam Max leons Karl donitz Verzetsmuseum amsterdam Medisch contact Raoul wallenberg Jodenhoek wandeling04 Elfstedentocht Boy striped Hitlers eigenaardigheden Zwaar water Mauthausen Wo2 schande Guns navarone Polen Jan zwartendijk Nieuws archief 05 Mokums Gebouw de bazel Jodenhoek wandeling03 Red house report Homos en nazis Aha Ravensbruck Nieuws archief 09 Buchenwald hek zandvoort Oorlogsmuseum The pianist Heydrich Jacques van tol Sink the bismarck Anne frank verraden Miep gies Vliegtuigcrash amsterdam noord Bureau opk Concentratiekampen Piet meerburg Vernietigingskamp Eva tas Adolf van nol Soldaat van oranje Beethovenstraat Duits bestuur Maria altmann Der hauptman Onderduikers Kolven Gedenkplaat bloemgracht82 De ijssalon Boys from brazil Bom vanderpek Huis annefrank merwedeplein Auschwitz herdenking Wo2 pamfletten Fout omstreden 1948 later Philip mechanicus Enigma Politie amsterdam Bet van beeren Eerste film tweede wereldoorlog Fotos kamp westerbork Canada vrijstaat voor nazis Tijdlijn tweede wereldoorlog Jonkheer roel Mussert Straatnamen tijdens wo2 Nieuwezijds voorburgwal Hongerwinter Oproep06 Eagle landed Albert speer Het grote gebod Nederlandsche unie Aktion reinhard Zweden Pastorale Neurenberg Hoffmann Schietpartij cs amsterdam Nazi-artsen Rosenstrasse Joseph kolkman Anne frank boom Nederlands indie Hans hirschfeld Kellys heroes Oorlogswinter Arbeitseinsatz Joep henneboel Martin bormann Ontjoden Kinderen wo2 Schaduw overwinning Bommen wo2 Marinus jansen Reglement vva Das boot Bommenkaart amsterdam Jodenkwartier U-boot Unbroken Verzetsmonument Fokker bombardementen Bloemgracht82 Matzes Ss vrouwen Joodse synagoge Wannsee Dagboek vervolg Goelag Nu of nooit Jom hashoa Piet nak Aanslag bevolkingsregister Ben verzet Jodentram Jacob luitjens Opsporing nazis Index Terdoodveroordeeld Klokkenluider Subkampen Wo2 overpijnzing Oorlogsverhaal frans Dossiers openbaar 2021 Dagboek anne frank Wo2 onderscheiding aanvragen Moffen Po box 1142 Barneveld groep Jazzverbod Ans van dijk Oproep03 Hannie schaft Auschwitz Theresienstadt Hermans hetbehoudenhuis Kamptaal Namen monument Tora Son of saul Geroofde meubels Tante truus Reve de avonden Kristallnacht Plaquette hb Frieda belinfante Cabr Westerweelgroep Nazis Tatoeage auschwitz Oproep07 Anne frank Plaats een steen Kamp vught Amsterdamse bos Hoofdrolspelers wo2 Amsterdam wo2 Marnixstraat Mengele Jaap kaas Jodenjacht Oranjevrijbuiters Pers tweede wereldoorlog Operation amsterdam Ajax Het verzet Wilhelmina Groep 2000 Negationisme Pieter menten Indische kwestie Lou jansen Ko stevense Jose bosma Davidster Fiets inleveren wo2 Cross of iron Oskar schindler Bob scholte Slobodan mitric Karl lueger Fosforbommen Hitler Marokkaanse joden Schietpartij dedam Riphagen Wahler gosdek Moffenmeiden Meisje met rode haar Oorlogsverhaal johan2 Begraafplaats oosterbeek arnhem Surinaamse joden Atoombommen japan Verzetsherdenkingskruis Annefrankstraat Noodgeld Bergen-belsen Vichy Casablanca Nieuws Walt disney Walter rauff Muziekroof Horst schumann Walter suskind film Loe de jong Oproep05 Jerrycan Mirjam ohringer Theo dobbe Zwitserland Karel bonnekamp Holocaust museum Nieuws archief 04 Aow oud gedienden Inval familie frank Nieuws archief 07 Sobibor Shalom Herdenkingen Adolf hitler Eduard veterman Valkyrie Oproep01 Hanns rauter Stadhoudersbrief Muhlberg Deutsche reichsbahn Aristides de sousa mendes do amaral e abranches Plein 40-45 As onderwijzerhof Scarlet black Illegale parool Majoor bosshardt Come and see Journalist venema Pp groep Tina strobos Mein kampf Zwarte soldaten Verlies nederlanderschap Oorlogsverhaal johan Nieuwe kerkstraat Defiance Josef thorak Duitse grond werd nederlands Willem sassen Duivenbrigade Abraham puls SHOAH documentaire Carlton hotel Boksschool olympia Brug te ver Huizenroof Karel walet Amsterdamse verzetshelden Oproep02 Oskar groning Silbertanne Ss nebenstelle Jojo rabbit Dachau Hermans damokles Atlas Jodenhoek wandeling02 Sociaal Realisme