De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam


Door de ogen van Ben Verzet

Redder en slachtoffer: Raoul Wallenberg

Een van de grootste mysteries van de Tweede Wereldoorlog is de verdwijning van een man die tienduizenden Joden het leven redde. Na de oorlog maakten weinig mensen zich druk genoeg om deze man. Tot op de dag van vandaag wordt er beweerd dat hij na de oorlog nog lang in leven is geweest en misschien zelfs nog wel leeft, dat lijkt me sterk.

In 1995 krijgt Raoul Walenberg de Europese Mensenrechtenprijs van de Raad van Europa, maar krijgt hij hem ook uitgereikt, doet de Raad ook maar één poging hem te traceren of op zijn minst om vast te stellen wat er met deze held is gebeurd? Nee, hij krijgt de prijs posthuum, men gaat er van uit dat hij twee jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog is gestorven.
Wie was deze man en waarom doet niemand iets?

Familie Wallenberg
De familie Wallenberg gaat tot ver terug in de Zweedse geschiedenis. De meeste leden van de familie waren bankiers, ondernemers en diplomaten. De familie Wallenberg is ook nu nog een zeer rijke en invloedrijke familie in Zweden.

Raoul is 32 en diplomaat als het neutrale en dus afzijdige Zweden hem naar de ambassade in Boedapest (Hongarije) stuurt. Hij zorgt voor paspoorten en huisvesting voor tienduizenden Hongaarse Joden, ook laat hij honderden Joden voor zich werken waardoor ze de Jodenster niet hoeven te dragen en dus met rust worden gelaten door de Duitsers.

De Russen bevrijden Hongarije, het einde voor Raoul
De Russen verdrijven de nazi's van het oostfront, die rukken op naar het westen waar ze onder andere bij Arnhem de oorlog nog maanden weten te rekken.
In januari 1945 pakken de Russen Wallenberg op omdat ze hem verdenken van spionage voor Amerika, dat baseren ze op niets anders dan dat hij vloeiend Russisch spreekt. Twee jaar na de oorlog zou deze kerngezonde 35-jarige man zijn overleden aan een hartaanval, maar dit nieuws brengen de Russen pas tien jaar na dato (in 1957 dus) naar buiten, iets wat op zich al vreemd is.

De wildste verhalen doen de ronde over Raoul Wallenberg. Hij zou vergiftigd zijn, doodgeschoten of nog in leven zijn en zich in een psychiatrische inrichting bevinden. Hij zou nu ouder dan honderd jaar zijn, erg aannemelijk is dat niet.
In 1949 ontmoette de Duitse officier Theodor von Dufving Wallenberg in een Russisch kamp (Kirov), Wallenberg had burgerkleding aan en een persoonlijk begeleider.

Zweden vraagt bij herhaling om opheldering bij de Russische autoriteiten die in 1991 een delegatie van de Zweedse regering toestaat om onderzoek te doen. Het duurde tien jaar voordat er een eindconclusie kon worden getrokken.

Vlak daarvoor verklaren de Russen dat ze Wallenberg destijds ten onrechte voor spionagepraktijken hebben aangehouden en vastgezet in een Russische cel. Er werd door de Zweedse pers op basis van, uit het onderzoek gelekte, informatie gespeculeerd dat Wallenberg in 1989 was overleden in een Moskouse psychiatrische inrichting.

De Zweedse delegatie kon niet bevestigen dat de eerder door de Russen gedane mededelingen omtrent het vermeende overlijden van Wallenberg in 1947 klopten. De Russen waren niet bereid alle archieven te openen. Wat wel vast kwam te staan is dat de Zweedse regering kort na de oorlog Wallenberg aan zijn lot heeft overgelaten en geen enkele serieuze poging heeft ondernomen Raoul terug te halen naar Zweden.

Nieuwe ontwikkelingen?

Er zijn nog altijd mensen die onderzoek doen naar de zaak Wallenberg. In 1961 woont een Zweedse professor een congres bij in Moskou waarbij zij van een Russische collega verneemt dat Wallenberg nog in leven is en zich in een zeer slechte gezondheid bevind. Het duurt drie jaar voordat de Russen officieel reageren op Zweedse verzoeken om opheldering. Wallenberg zou toch echt al in 1947 overleden zijn in een gevangenis (!)
Dat is vreemd, want op 6 februari 1957 verklaarden de Russen nog dat hij op 17 juli 1947 plotseling een hartaanval had gekregen in een psychiatrische inrichting.

Een halfbroer van Wallenberg leest in informatie die in 2010 door twee Duitse journalisten in Rusland werd gevonden dat de Russische geheime dienst heeft verklaard dat Wallenberg op 22 en 23 juli 1947 verhoord is.
De verklaring van 1957 sprak van 17 juli 1947 als sterfdag, dan kun je een week later niet meer verhoord worden.

Toen de Russische president Medvedev in 2009 een staatsbezoek aan Zweden bracht heeft de Zweedse regering hem gevraagd of hij wil meewerken aan een onderzoek wie er in juli 1947 zijn verhoord en wie er mogelijk is overleden. Op die manier zou vast kunnen komen te staan of Wallenberg wel 'gevangene 7' was die toen is overleden of dat hij toch nog langer heeft geleefd.
Het antwoord moet nog komen. Medvedev is inmiddels geen president meer.

Vragen aan Poetin
Aan Poetin, de opvolger van Medvedev, zijn een aantal vragen voorgelegd, meerdere malen is hem verzocht antwoord te geven, dat blijft al meer dan tien jaar uit:

Vraag 1
Kan Moskou bevestigen en daarmee erkennen dat Wallenberg om humanitaire redenen in Boedapest was toen hij door de Russen werd opgepakt en dus geen activiteiten ontplooide tegen de geallieerden?

Vraag 2
Wat vind Moskou nu van het destijds oppakken van een diplomaat van een neutraal land. Is dit niet een schending van ook destijds geldende internationale wetten?

Vraag 3
Na 1947 is Wallenberg volgens een Russische dokter jarenlang door haar verzorgd. Op welke medische gronden vond de verzorging plaats?

Vraag 4
Wat vind Poetin persoonlijk van de deportatie en opsluiting in Russische gevangenissen van Poolse burgers en Amerikaanse soldaten door Stalin en wat is er met hen gebeurd?

Vraag 5
De Russische geheime dienst zegt een groot dossier te hebben over Raoul Wallenberg, wanneer worden deze documenten aan de familie Wallenberg overgedragen?

Vraag 6
Kan Rusland respect en begrip opbrengen voor het feit dat de wereld nog altijd wil weten wat er met de held Wallenberg gebeurd is?

Eerbetoon
Wallenberg heeft in diverse steden, straten en pleinen naar hem vernoemd gekregen. In Zweden verscheen zijn beeltenis op een postzegel. Zijn familie wil echter maar één ding, de stoffelijke resten van Raoul.
Oud president Breznjev is nog altijd populair in Rusland, hij leidde de eenheid die de arrestatie en deportatie naar Rusland van Wallenberg initieerde. Volledige openheid van zaken zou de al lang overleden oud-president kunnen schaden, dat willen Medvedev en Poetin koste wat het kost voorkomen. Bovendien zouden zij gezichtverlies lijden omdat ze een held onschuldig en zonder enige vorm van proces hebben opgesloten.
Dit zegt iets over de mentaliteit van de Russen.

Raoul Wallenberg redde het leven van 50 tot 100.000 Joden. Hij wordt gezien als de grootste redder van Joden tijdens de holocaust.

November 2009

De Russische president Medvedev brengt een staatsbezoek aan Zweden maar geeft geen antwoord op de vraag of hij wil meewerken aan een onderzoek.

September 2010

Een halfbroer van Wallenberg maakt uit door twee journalisten gevonden documenten op dat Wallenberg op 22 en 23 juli 1947 nog verhoord is terwijl de Russen eerder verklaarden dat Wallenberg op 17 juli 1947 was gestorven.

December 2011

Zweedse regeringen hebben er nooit twijfel over laten bestaan dat zij zeer verontwaardigd zijn en blijven over de houding van de Russen in de zaak 'Wallenberg'. Hoe vaak en hard de Zweden ook protesteerden, smeekten of vroegen, de Russen zwegen in alle toonaarden en kwamen slechts met leugens.

Mei 2012

Zweden heeft een Wallenbergjaar afgekondigd ter gelegenheid van zijn geboortedag, in augustus 2012 zou hij 100 jaar zijn geworden. Biograaf Bengt Jangfeldt zegt bewijzen te hebben gevonden dat Raoul bij zijn aanhouding door de Russen 15 kilo goud en sieraden van Joden bij zich had. Wellicht is dit de verklaring voor zijn verdwijning.
Ook komt er een nieuw onderzoek naar wat er met Raoul gebeurd is, de Zweedse regering doneert 50.000 Euro aan vier onderzoekers die getuigen gaan bezoeken die niet eerder zijn gehoord.

Juni 2013

De Zweeds-Hongaarse schrijver Gellért Kovács was een van de onderzoekers die met steun van de Zweedse regering onderzoek deed naar wat er met Wallenberg is gebeurd. Voor het eerst werd er gekeken naar welke activiteiten hij ontplooide tijdens zijn dienstverband in Hongarije. Raoul steunde het anti-communistische verzet, dit was bekend bij de Russen die hem direct na de oorlog oppakten en ontvoerden naar de communistische Sovjet-Unie.
Het achterwege blijven van doortastendheid bij de Zweedse regering is hiermee ook verklaard, zij kozen geen partij voor, maar ook niet tegen de Russen en de nazi's. Dat Wallenberg het anti-communistische verzet steunde deed hij geheel op eigen houtje. Na de oorlog wilde Zweden de Russen niet voor het hoofd stootten en deden dus nagenoeg niets. De diplomaat Wallenberg leverde handgranaten en wapens aan het verzet. Hongarije was tentijde de jaren 40-45 bondgenoot van nazi-Duitsland. Meer dan een half miljoen Hongaarse Joden lieten het leven in de gaskamers van de nazi's.

2014

Iedereen zwijgt.

Het Raoul Wallenberg Memorial in Stockholm, Zweden
Dit monument van de Deense beeldhouwer Kirsten Ortwed
staat sinds 2002 aan het Raoul Wallenberg plein

Ook in Budapest en New York staan memorials voor hem

2015

Iedereen zwijgt.

Maart 2016

De belastingdienst in Zweden wil Raoul Wallenberg dood laten verklaren, een verzoek hiertoe komt van de bank die de nalatenschap van Wallenberg beheert. Wallenberg kwam uit een machtige, rijke familie. In het najaar van 2016 mag een definitief besluit worden verwacht.

Augustus 2016

Generaal Ivan Serov stierf in 1990, in de vijftiger jaren was hij hoofd van de KGB toen Wallenberg naar alle waarschijnlijkheid nog leefde. In 1994 vinden werklui in een verborgen ruimte van zijn voormalige vakantiehuis een dagboek van Serov waaruit nu gepubliceerd is. Nikita Khrushchev was leider in Rusland, hij wilde de betrekkingen met Zweden verbeteren en gaf klaarheid in de zaak Wallenberg. Josef Stalin zou reeds in 1947 opdracht hebben gegeven om Wallenberg te executeren.

De Russen waren 'gewoon' om gevangenen na tien jaar vrij te laten, daarvan zijn er voorbeelden te over, maar Wallenberg vrijlaten zou een schande over Rusland brengen. Waarschijnlijk heeft hij tientallen jaren in Russische gevangenschap doorgebracht. In 1993 verklaarde Varvara Larina, verpleegster in de ziekenboeg van een gevangenis in de Russische stad Vladimir dat er een gevangene in strikte isolatie zat.
Ze lieten haar enkele foto's zien, daartussen zat een nooit eerder gepubliceerde foto van Raoul, ze haalde hem er gelijk uit.

Nabestaanden van Wallenberg vroegen de Russische presient Vladimir Poetin in augustus 2016 of zij de resten van Raoul mochten hebben om hem te begraven bij zijn familie. Het blijft nog steeds angstig rustig. Wallenberg zou gecremeerd zijn na de instructie van Stalin om hem dood te schieten.

Oktober 2016

Zweden heeft Raoul Wallenberg officieel dood verklaard, hij was ereburger van Hongarije, Israël, Canada, Australië en de Verenigde Staten.


Ben Verzet

Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)

Alle onderwerpen van De Dokwerker

Saving private ryan Dirty dozen Ingezonden In oorlog Februaristaking Wiedergutmachung Auschwitz charlatan Foute bedrijven Jaap van velzen Oorlogsdoden Nazis zuid-amerika Zwartboek Kipp Japanse schindler Katyn Interneringskampen amsterdam Jodenmanussie Berchtesgaden Joodse invalide Ns Gaarkeukens Amsterdammers Reguliersgracht Hendrik zeeman Ovenbouwers Linie crossers Nvm Fotos Schwabmunchen Patton Ben strik Rudolf hess Dodenherdenking Speech koning dodenherdenking 2020 Bart de kok Denemarken Cs-6 Lindemans kingkong Oorlogsverhaal leo Verkrachting Nieuws archief 08 Schindlers list Casa inalco Belastingen Het parool Bridge kwai Nieuws archief 06 Der untergang Conspiracy Overlevende auschwitz Bevrijdingsdag Burgemeester amsterdam wo2 Adressen Ggz Kamp amersfoort Russenoorlog George patton Great escape Jordaan oproer Raffle Diaspora Laatste woorden mussert Titus brandsma Meer kampen wo2 Westerbork Johan heesters Noorder begraafplaats Efraim zuroff Nieuws archief 01 Termen tweede wereldoorlog Francisco boix Kadaster Contact Velser affaire De bezem Waalsdorpervlakte Nederlandsindie C en a Columns tweede wereldoorlog Oproep Oorlogsverhalen Hortusplantsoen Lippmann rosenthal Yad vashem Odessa Jeane zwinkels Radio oranje Prins bernhard Nieuws archief 03 Schietpartij marnixstraat Voortvluchtige oorlogsmisdadigers Pontonbrug Frieda menco Klaas faber Oorlogsfilms Duits verzet Fusilladeplaats weteringcircuit Schietpartij 7mei amstelveenseweg Wally van hall Fritz bauer Boeren Bloeme evers-emden Darkest hour Putdeksels wandeling noord Oproep04 Project siege Inglourious basterds Goudroof Roma sinti Schaduwkade Niod Lodewijk ernst visser Tatra t87 Bontroof Base Harry verheij De aanslag harry mulisch Werkstuk Oorlogshelden Zalman gradowski Bevrijdingslinde Als twee druppels water Joden in de wereld Anton de kom Gustav weler Miep oranje Nsb Alwyn collinson Film bankier Imhoff Disclaimer Siert bruins Asterdorp Moos cohen Joodse spelling Videos Toneelstuk anne Kampen wo2 Hitlers laatste dag Paul de groot Kurt becher Pater bleijs Herman elteschool Rob cohen Portugese synagoge Documentaire dedokwerker Al hoesseini Hitler leeft Sonny boy Les heritiers Gemmeker Grebbeberg Gerrit van der veen Johan van hulst Walter suskind Jakiw palij Jodenhoek wandeling01 Unter bauern Aanleiding tweede wereldoorlog Bariloche Saint soldiers Erelijst gevallenen Kerkstraat Jo spier Hollandsche schouwburg Wo2 stakingen Oorlogsschade Kopgeld Staatsgreep De overval Kamp prins bernhard Verzetskruis Kunstroof Wilhelmus Rapenburgerstraat Februaristaking herdenking 2016 Getto Stalag17 Aanslagen op hitler Hitlerpensioen Artis Hans teengs gerritsen D-day 1945-1948 Onbekendegracht Hendrik koot Bom kinkerbuurt Vaticaan Bert vromen Rode kruis Demjanjuk Jan koopmans Rolls royce De dokwerker Joodse huizen Joop wolff Hollandia kattenburg Tonny van renterghem De dam Heinrich boere Rede wilhelmina 291943 Pieter gerbrandy Aanklacht wo2 Dries riphagen Stadsschouwburg Fusillaties rozenoord Erebegraafplaats Zwarte front Tijdlijn adolf hitler Bombardementen amsterdam Hans calmeyer Generaal winkelman Drie van breda Hell and back Longest day Klokkenroof Staalstraat Joodse raad Treblinka Sobibor film Bombardement rotterdam Max leons Karl donitz Verzetsmuseum amsterdam Medisch contact Raoul wallenberg Jodenhoek wandeling04 Elfstedentocht Boy striped Hitlers eigenaardigheden Zwaar water Mauthausen Wo2 schande Guns navarone Polen Jan zwartendijk Nieuws archief 05 Mokums Gebouw de bazel Jodenhoek wandeling03 Red house report Homos en nazis Aha Ravensbruck Nieuws archief 09 Buchenwald hek zandvoort Oorlogsmuseum The pianist Heydrich Jacques van tol Sink the bismarck Anne frank verraden Miep gies Vliegtuigcrash amsterdam noord Bureau opk Concentratiekampen Piet meerburg Vernietigingskamp Eva tas Adolf van nol Soldaat van oranje Beethovenstraat Duits bestuur Maria altmann Der hauptman Onderduikers Kolven Gedenkplaat bloemgracht82 De ijssalon Boys from brazil Bom vanderpek Huis annefrank merwedeplein Auschwitz herdenking Wo2 pamfletten Fout omstreden 1948 later Philip mechanicus Enigma Politie amsterdam Bet van beeren Eerste film tweede wereldoorlog Fotos kamp westerbork Canada vrijstaat voor nazis Tijdlijn tweede wereldoorlog Jonkheer roel Mussert Straatnamen tijdens wo2 Nieuwezijds voorburgwal Hongerwinter Oproep06 Eagle landed Albert speer Het grote gebod Nederlandsche unie Aktion reinhard Zweden Pastorale Neurenberg Hoffmann Schietpartij cs amsterdam Nazi-artsen Rosenstrasse Joseph kolkman Anne frank boom Nederlands indie Hans hirschfeld Kellys heroes Oorlogswinter Arbeitseinsatz Joep henneboel Martin bormann Ontjoden Kinderen wo2 Schaduw overwinning Bommen wo2 Marinus jansen Reglement vva Das boot Bommenkaart amsterdam Jodenkwartier U-boot Unbroken Verzetsmonument Fokker bombardementen Bloemgracht82 Matzes Ss vrouwen Joodse synagoge Wannsee Dagboek vervolg Goelag Nu of nooit Jom hashoa Piet nak Aanslag bevolkingsregister Ben verzet Jodentram Jacob luitjens Opsporing nazis Index Terdoodveroordeeld Klokkenluider Subkampen Wo2 overpijnzing Oorlogsverhaal frans Dossiers openbaar 2021 Dagboek anne frank Wo2 onderscheiding aanvragen Moffen Po box 1142 Barneveld groep Jazzverbod Ans van dijk Oproep03 Hannie schaft Auschwitz Theresienstadt Hermans hetbehoudenhuis Kamptaal Namen monument Tora Son of saul Geroofde meubels Tante truus Reve de avonden Kristallnacht Plaquette hb Frieda belinfante Cabr Westerweelgroep Nazis Tatoeage auschwitz Oproep07 Anne frank Plaats een steen Kamp vught Amsterdamse bos Hoofdrolspelers wo2 Amsterdam wo2 Marnixstraat Mengele Jaap kaas Jodenjacht Oranjevrijbuiters Pers tweede wereldoorlog Operation amsterdam Ajax Het verzet Wilhelmina Groep 2000 Negationisme Pieter menten Indische kwestie Lou jansen Ko stevense Jose bosma Davidster Fiets inleveren wo2 Cross of iron Oskar schindler Bob scholte Slobodan mitric Karl lueger Fosforbommen Hitler Marokkaanse joden Schietpartij dedam Riphagen Wahler gosdek Moffenmeiden Meisje met rode haar Oorlogsverhaal johan2 Begraafplaats oosterbeek arnhem Surinaamse joden Atoombommen japan Verzetsherdenkingskruis Annefrankstraat Noodgeld Bergen-belsen Vichy Casablanca Nieuws Walt disney Walter rauff Muziekroof Horst schumann Walter suskind film Loe de jong Oproep05 Jerrycan Mirjam ohringer Theo dobbe Zwitserland Karel bonnekamp Holocaust museum Nieuws archief 04 Aow oud gedienden Inval familie frank Nieuws archief 07 Sobibor Shalom Herdenkingen Adolf hitler Eduard veterman Valkyrie Oproep01 Hanns rauter Stadhoudersbrief Muhlberg Deutsche reichsbahn Aristides de sousa mendes do amaral e abranches Plein 40-45 As onderwijzerhof Scarlet black Illegale parool Majoor bosshardt Come and see Journalist venema Pp groep Tina strobos Mein kampf Zwarte soldaten Verlies nederlanderschap Oorlogsverhaal johan Nieuwe kerkstraat Defiance Josef thorak Duitse grond werd nederlands Willem sassen Duivenbrigade Abraham puls SHOAH documentaire Carlton hotel Boksschool olympia Brug te ver Huizenroof Karel walet Amsterdamse verzetshelden Oproep02 Oskar groning Silbertanne Ss nebenstelle Jojo rabbit Dachau Hermans damokles Atlas Jodenhoek wandeling02 Sociaal Realisme