De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam


Door de ogen van Ben Verzet

Ravenbrück

Geen een concentratiekamp is de moeite van het vermelden waard, ze zijn zonder onderscheid een zwarte vlek in de geschiedenis van Europa. Maar om te illustreren hoe wreed de bezetter omging met weerloze Ravensbruck slachtoffers moet je soms accenten leggen.
Concentratiekamp Ravenbrück staat na Auschwitz het meeste symbool voor de verschrikkingen in concentratiekampen tijdens WO2.

Diep in Duitsland lag Ravenbrück, een kamp dat voor de oorlog werd gebouwd en vlak voordat de Russen in 1945 Oost-Duitsland binnentrekken door de nazi's wordt verlaten. Het kamp was hoofdzakelijk bestemd voor vrouwen maar het is een misvatting dat het een vrouwenkamp was want er kwamen ook veel mannen en kinderen om het leven.

Ravenbrück was een verschrikkelijk kamp dat gebouwd werd door gevangenen uit anderw kampwn in de buurt. Het ligt tachtig kilometer boven Berlijn. Van de 150.000 gevangenen waren er 130.000 vrouw, slechts 40.000 hebben het kamp overleefd. Alleen in Auschwitz zaten meer vrouwen.
Kamp Ravenbrück was oorspronkelijk bedoeld als 'Frauen Lager', voornamelijk vanuit Rusland, Polen, Oostenrijk, Hongarije en Tsjecho-Slowakije, maar ook uit Duitsland, werden vrouwen weggevoerd om via de trein in het kamp te werk te worden gesteld.

Bij aankomst raakte je meteen alles kwijt
"Je moest je bagage afgeven en je heel snel uitkleden, je kleren werden stuk voor stuk uit je handen gerukt. Daarna moest je op een tafel gaan liggen, één vrouw hield je vast, terwijl een ander al je lichaamsopeningen met een vinger doorzocht. Dan moest je op een krukje zitten en werd je kaal geschoren."
(Uit: Een verborgen herinnering, Dunya Breur)

De voornamelijk jonge vrouwen moesten zeer zware arbeid verrichten, werk dat zelfs voor mannen zwaar zou zijn geweest. Alleen de allersterksten overleefden, drie op de vier bezweek.
Er was nauwelijks iets te eten en het was zeer eenzijdig. Werk dat gedaan moest worden was laden en lossen, graven, bomen rooien en wegen aanleggen.

Siemens

Soms vraag ik mij wel eens af hoe het voor nabestaanden van slachtoffers van dit kamp moet zijn om met de Amsterdamse tram te gaan. Op het Museumplein staat een monument ter nagedachtenis aan een groep Siemens Nederlandse vrouwen die geïnterneerd heeft gezeten in Ravenbrück. Trams van het merk Siemens rijden langs dit monument.
Siemens had naast kamp Ravenbrück diverse gebouwen staan waar de gevangenen zware arbeid moesten verrichten. Je kunt natuurlijk zeggen dat het zoveel jaar later is maar aan de andere kant is het wrang dat een merk als Siemens nooit is weggeweest van de wereldmarkt en zijn kapitaal deels opgebouwd heeft in de oorlog door gebruik te maken van goedkope arbeidskrachten.
Binnen het kamp had Siemens negen barakken staan!

De tekening hiernaast is gemaakt door een overlevende die gewerkt heeft in deze fabriekshal die Siemens gebouwd had naast concentratiekamp Ravensbrück.

Siemens heeft een zeer bedenkelijke geschiedenis. Niet alleen rondom Ravensbrück bouwden zij fabrieken maar ook in de buurt van Auschwitz and Buchenwald. Het bleef niet bij tewerkstelling. In een aantal kampen was Siemens verantwoordelijk voor de bouw van gaskamers.

Het logo van Siemens is nog steeds zichtbaar boven de gaskamers van het concentratiekamp van Buchenwald.

Vrouwen moesten ook oorlogsmateriaal in elkaar zetten. Onderstaande bedrijven lieten door geïnterneerden in Ravensbrück voor zich werken. Het getal staat voor het aantal mensen dat werkte voor het bedrijf.

Barth, Betriebsteil der Heinkel-Flugzeugwerke GmbH 1000
Fürstenhagen, Munitionsfabrik GmbH 3000
Genthin, "Silva" GmbH (Poltewerke) 2000
Karlshagen. Artilleriewerk I und II 1200
Magdeburg (Genthin) Poltewerke 1900
Malchow, Sprengstoff-Chemie 4000
Neubrandenburg, Mechanische Werkstätten 6000
Peenemünde, Versuchstation für Raketewaffen 300
Siemens AG WWGF 3000
Taucha b. Leipzig HASAG Hugo Schneider AG Werk II 1200
Zvodava Sokolov (Zwodau/Falkenau) Siemens & Halske Berlin 1500

Als de vrouwen niet doorwerkten werden zij geslagen.

De situatie in het kamp was vanaf 1943 zeer slecht. Altijd ruimtegebrek, vrouwen moesten met meerderen in een bed maar vaak ook brachten ze de koude nachten buiten door. Als je ziek was kwam er snel een eind aan je leven want wie niet kon werken kreeg geen eten en dekens meer.

Tijdlijn
In de winter van 1938 arriveren er 500 mannelijke gevangenen uit concentratiekamp Sachsenhausen en 150 vrouwelijke gevangenen uit concentratiekamp Lichtenburg om een kamp voor mannen en vrouwen te bouwen. In eerste instantie wordt het geen vrouwenkamp, later zouden er wel veel meer vrouwen gedetineerd worden dan mannen.
In het voorjaar van 1939 kunnen de eerste barakken al in gebruik worden genomen. Tegen de kerst zitten er al 2300 vrouwen. In 1941 wordt er een mannenafdeling gebouwd. Omdat het kamp te vol wordt worden de kinderen van vrouwen vermoord en ook de zwakkeren zijn overbodig. Er komen keuringen. De een mag blijven om zware arbeid te verrichten, de ander wordt op transport gezet om te worden vergast.

Omdat sommige vrouwen zwanger raken in het kamp en daardoor niet hard genoeg meer kunnen werken besluiten de nazi's om vrouwen die hard kunnen werken te steriliseren. Deze beslissing wordt door Heinrich Himmler prsoonlijk genomen.
In juli 1942 gaat men nog een stapje verder. Er worden medische experimenten uitgevoerd. Omdat het kamp zo diep in Duitsland ligt komen de verhalen over de verschrikkingen nauwelijks naar buiten. Het kamp raakt overvol en de naar Auschwitz gedeporteerden praten daar met andere gevangenen. Daarop besluiten de nazi's ook in Ravensbrück gaskamers te bouwen.

Vanaf dat moment komt er een omgekeerde stroom op gang. Gevangenen van andere kampen worden richting Ravensbrück gedeporteerd om daar te worden vergast.

Als de Duitsers de hoop op een voor hen goede afloop zien vervliegen vernietigen zij de dossiers waarin wordt bijgehouden wie er in het kamp zat maar ook van de uitgevoerde experimenten werd bijgehouden wat er gebeurde en op wie.
Er zijn dan nog zo'n kleine twintig duizend gevangenen over die aan de beruchte dodenmarsen beginnen. Een groep van 3.000 mannen, vrouwen en kinderen die te ziek zijn, blijven achter. De Russen vallen op 30 april 1945 het kamp binnen en zien de gevolgen van de enorme onderdrukking.

Tussen 1945 en 1948 vinden de zogenaamde Ravensbrückprocessen plaats in Hamburg. Er worden onder andere zestien terdoodveroordelingen uitgesproken.

De link met Amsterdam

Veel vrouwen waren in het Nederlandse kamp Vught terechtgekomen, op het eind van de oorlog waren de taferelen daar chaotisch omdat de Duitsers alle kampen overvol hadden zitten maar niet wilden dat de oprukkende geallieerden zouden ontdekken hoe slecht de gevangenen door hen behandeld waren.

652 Nederlandse vrouwen werden op transport gezet naar Ravensbrück. In totaal hebben er zo'n 900 Nederlandse vrouwen in het kamp gezeten. De meesten zaten in het verzet en werden gedetineerd omdat ze Joden hadden geholpen.

Veel van deze vrouwen overleefden het kamp. Jaarlijks worden de slachtoffers herdacht. Op het Museumplein staat een monument, de ijzeren zuilengroep 'Vrouwen van Ravensbrück', de middelste zuil zend licht en geluid uit wat wordt gereflecteerd door panelen rondom de zuil.


Ben Verzet

Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)

Alle onderwerpen van De Dokwerker

Saving private ryan Dirty dozen Ingezonden In oorlog Februaristaking Wiedergutmachung Auschwitz charlatan Foute bedrijven Jaap van velzen Oorlogsdoden Nazis zuid-amerika Zwartboek Kipp Japanse schindler Katyn Interneringskampen amsterdam Jodenmanussie Berchtesgaden Joodse invalide Ns Gaarkeukens Amsterdammers Reguliersgracht Hendrik zeeman Ovenbouwers Linie crossers Nvm Fotos Schwabmunchen Patton Ben strik Rudolf hess Dodenherdenking Speech koning dodenherdenking 2020 Bart de kok Denemarken Cs-6 Lindemans kingkong Oorlogsverhaal leo Verkrachting Nieuws archief 08 Schindlers list Casa inalco Belastingen Het parool Bridge kwai Nieuws archief 06 Der untergang Conspiracy Overlevende auschwitz Bevrijdingsdag Burgemeester amsterdam wo2 Adressen Ggz Kamp amersfoort Russenoorlog George patton Great escape Jordaan oproer Raffle Diaspora Laatste woorden mussert Titus brandsma Meer kampen wo2 Westerbork Johan heesters Noorder begraafplaats Efraim zuroff Nieuws archief 01 Termen tweede wereldoorlog Francisco boix Kadaster Contact Velser affaire De bezem Waalsdorpervlakte Nederlandsindie C en a Columns tweede wereldoorlog Oproep Oorlogsverhalen Hortusplantsoen Lippmann rosenthal Yad vashem Odessa Jeane zwinkels Radio oranje Prins bernhard Nieuws archief 03 Schietpartij marnixstraat Voortvluchtige oorlogsmisdadigers Pontonbrug Frieda menco Klaas faber Oorlogsfilms Duits verzet Fusilladeplaats weteringcircuit Schietpartij 7mei amstelveenseweg Wally van hall Fritz bauer Boeren Bloeme evers-emden Darkest hour Putdeksels wandeling noord Oproep04 Project siege Inglourious basterds Goudroof Roma sinti Schaduwkade Niod Lodewijk ernst visser Tatra t87 Bontroof Base Harry verheij De aanslag harry mulisch Werkstuk Oorlogshelden Zalman gradowski Bevrijdingslinde Als twee druppels water Joden in de wereld Anton de kom Gustav weler Miep oranje Nsb Alwyn collinson Film bankier Imhoff Disclaimer Siert bruins Asterdorp Moos cohen Joodse spelling Videos Toneelstuk anne Kampen wo2 Hitlers laatste dag Paul de groot Kurt becher Pater bleijs Herman elteschool Rob cohen Portugese synagoge Documentaire dedokwerker Al hoesseini Hitler leeft Sonny boy Les heritiers Gemmeker Grebbeberg Gerrit van der veen Johan van hulst Walter suskind Jakiw palij Jodenhoek wandeling01 Unter bauern Aanleiding tweede wereldoorlog Bariloche Saint soldiers Erelijst gevallenen Kerkstraat Jo spier Hollandsche schouwburg Wo2 stakingen Oorlogsschade Kopgeld Staatsgreep De overval Kamp prins bernhard Verzetskruis Kunstroof Wilhelmus Rapenburgerstraat Februaristaking herdenking 2016 Getto Stalag17 Aanslagen op hitler Hitlerpensioen Artis Hans teengs gerritsen D-day 1945-1948 Onbekendegracht Hendrik koot Bom kinkerbuurt Vaticaan Bert vromen Rode kruis Demjanjuk Jan koopmans Rolls royce De dokwerker Joodse huizen Joop wolff Hollandia kattenburg Tonny van renterghem De dam Heinrich boere Rede wilhelmina 291943 Pieter gerbrandy Aanklacht wo2 Dries riphagen Stadsschouwburg Fusillaties rozenoord Erebegraafplaats Zwarte front Tijdlijn adolf hitler Bombardementen amsterdam Hans calmeyer Generaal winkelman Drie van breda Hell and back Longest day Klokkenroof Staalstraat Joodse raad Treblinka Sobibor film Bombardement rotterdam Max leons Karl donitz Verzetsmuseum amsterdam Medisch contact Raoul wallenberg Jodenhoek wandeling04 Elfstedentocht Boy striped Hitlers eigenaardigheden Zwaar water Mauthausen Wo2 schande Guns navarone Polen Jan zwartendijk Nieuws archief 05 Mokums Gebouw de bazel Jodenhoek wandeling03 Red house report Homos en nazis Aha Ravensbruck Nieuws archief 09 Buchenwald hek zandvoort Oorlogsmuseum The pianist Heydrich Jacques van tol Sink the bismarck Anne frank verraden Miep gies Vliegtuigcrash amsterdam noord Bureau opk Concentratiekampen Piet meerburg Vernietigingskamp Eva tas Adolf van nol Soldaat van oranje Beethovenstraat Duits bestuur Maria altmann Der hauptman Onderduikers Kolven Gedenkplaat bloemgracht82 De ijssalon Boys from brazil Bom vanderpek Huis annefrank merwedeplein Auschwitz herdenking Wo2 pamfletten Fout omstreden 1948 later Philip mechanicus Enigma Politie amsterdam Bet van beeren Eerste film tweede wereldoorlog Fotos kamp westerbork Canada vrijstaat voor nazis Tijdlijn tweede wereldoorlog Jonkheer roel Mussert Straatnamen tijdens wo2 Nieuwezijds voorburgwal Hongerwinter Oproep06 Eagle landed Albert speer Het grote gebod Nederlandsche unie Aktion reinhard Zweden Pastorale Neurenberg Hoffmann Schietpartij cs amsterdam Nazi-artsen Rosenstrasse Joseph kolkman Anne frank boom Nederlands indie Hans hirschfeld Kellys heroes Oorlogswinter Arbeitseinsatz Joep henneboel Martin bormann Ontjoden Kinderen wo2 Schaduw overwinning Bommen wo2 Marinus jansen Reglement vva Das boot Bommenkaart amsterdam Jodenkwartier U-boot Unbroken Verzetsmonument Fokker bombardementen Bloemgracht82 Matzes Ss vrouwen Joodse synagoge Wannsee Dagboek vervolg Goelag Nu of nooit Jom hashoa Piet nak Aanslag bevolkingsregister Ben verzet Jodentram Jacob luitjens Opsporing nazis Index Terdoodveroordeeld Klokkenluider Subkampen Wo2 overpijnzing Oorlogsverhaal frans Dossiers openbaar 2021 Dagboek anne frank Wo2 onderscheiding aanvragen Moffen Po box 1142 Barneveld groep Jazzverbod Ans van dijk Oproep03 Hannie schaft Auschwitz Theresienstadt Hermans hetbehoudenhuis Kamptaal Namen monument Tora Son of saul Geroofde meubels Tante truus Reve de avonden Kristallnacht Plaquette hb Frieda belinfante Cabr Westerweelgroep Nazis Tatoeage auschwitz Oproep07 Anne frank Plaats een steen Kamp vught Amsterdamse bos Hoofdrolspelers wo2 Amsterdam wo2 Marnixstraat Mengele Jaap kaas Jodenjacht Oranjevrijbuiters Pers tweede wereldoorlog Operation amsterdam Ajax Het verzet Wilhelmina Groep 2000 Negationisme Pieter menten Indische kwestie Lou jansen Ko stevense Jose bosma Davidster Fiets inleveren wo2 Cross of iron Oskar schindler Bob scholte Slobodan mitric Karl lueger Fosforbommen Hitler Marokkaanse joden Schietpartij dedam Riphagen Wahler gosdek Moffenmeiden Meisje met rode haar Oorlogsverhaal johan2 Begraafplaats oosterbeek arnhem Surinaamse joden Atoombommen japan Verzetsherdenkingskruis Annefrankstraat Noodgeld Bergen-belsen Vichy Casablanca Nieuws Walt disney Walter rauff Muziekroof Horst schumann Walter suskind film Loe de jong Oproep05 Jerrycan Mirjam ohringer Theo dobbe Zwitserland Karel bonnekamp Holocaust museum Nieuws archief 04 Aow oud gedienden Inval familie frank Nieuws archief 07 Sobibor Shalom Herdenkingen Adolf hitler Eduard veterman Valkyrie Oproep01 Hanns rauter Stadhoudersbrief Muhlberg Deutsche reichsbahn Aristides de sousa mendes do amaral e abranches Plein 40-45 As onderwijzerhof Scarlet black Illegale parool Majoor bosshardt Come and see Journalist venema Pp groep Tina strobos Mein kampf Zwarte soldaten Verlies nederlanderschap Oorlogsverhaal johan Nieuwe kerkstraat Defiance Josef thorak Duitse grond werd nederlands Willem sassen Duivenbrigade Abraham puls SHOAH documentaire Carlton hotel Boksschool olympia Brug te ver Huizenroof Karel walet Amsterdamse verzetshelden Oproep02 Oskar groning Silbertanne Ss nebenstelle Jojo rabbit Dachau Hermans damokles Atlas Jodenhoek wandeling02 Sociaal Realisme