De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam


Door de ogen van Ben Verzet

Onderbelicht

Niet alles op De Dokwerker hoeft persé over Amsterdam te gaan, de nadruk ligt er wel op, maar er gebeurde immers ook zoveel in Amsterdam dat je er eigenlijk niet omheen kunt. Wat mij wel eens verbaasd is dat er weliswaar veel geschreven wordt over de oorlog en dan met Klaas Postma oprichter Oranje Vrijbuiters name over Amsterdam, maar sommige dingen zwaar onderbelicht zijn gebleven.

Zo verbaasd het mij enorm dat er niets bekend is over wie Anne Frank verraden zou kunnen hebben. Maar daar wil ik het nu niet over hebben. Ik schrijf deze pagina over de Oranje Vrijbuiters, een verzetsgroep waarover maar weinig bekent is. Ik wil graag gehoor geven aan een oproep van Ton Lodder die mij in juli 2012 een bericht zond over de Oranje Vrijbuiters.
Onderaan deze pagina staat een oproep van een zoon van een van de gefussileerden.

Foto van Klaas Postma >>>
Oprichter van de Oranje Vrijbuiters >>>
Hij werd door de Duitsers doodgeschoten >>>
Met dank aan de website van de Oranje Vrijbuiters >>>

Oranje Vrijbuiters

De Oranje Vrijbuiters was een verzetsgroep die in 1941 door Klaas Postma werd opgericht in Utrecht en hield zich bezig met de opvang van mensen en ze te helpen onderduiken. Ook werden er documenten vervalst.
Door verraad werden 21 van de 23 leden opgepakt, op 28 februari 1944 ter dood veroordeeld en 18 van hen op 29 februari 1944 op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd.
De laatste woorden van de gefusilleerden waren: "Wij sterven voor God, Koningin en Vaderland".

Jan van der Voort en Bertus Heij kregen gratie. Heij zag zijn twee broers doodgeschotn worden door de Duitsers, hem vertelden ze dat hij gratie kreeg omdat hij op dezelfde dag jarig was als Hitler: 29 april.
Van der Voort was als laatste gepakt en werd vlak voordat er geschoten zou worden uit de rij gehaald en kreeg eveneens gratie. De reden was volgens Van der Voort dat er te weinig bewijs tegen hem was. Gekke is dat hij wel werd veroordeeld de dag ervoor.

Frits Meulenkamp en Kees van Koert hebben ze nooit te pakken gekregen, die leefden nog geruime tijd na de oorlog, evenals Heij en Van der Voort overigens.

Als je goed geteld hebt ontbreekt er nog één lid die wel gepakt was, maar niet ter door veroordeeld. Dat was Joop de Heus, Hij was lid van de groep maar tevens de verrader. Hij werd voor de schijn opgepakt maar niet ter dood gebracht. Hij werd na de oorlog tot 18 jaar cel veroordeeld maar zat daarvan nog niet de helft uit.
De Heus leefde als vrij man nog vele jaren in Assen,, vlakbij zijn companen die gratie hadden gekregen of niet waren opgepakt.
Ton Lodder over de Oranje Vrijbuiters

Allereerst mijn complimenten over je geweldige informatieve website, 'prachtig', bewust tussen aanhalingstekens, ik heb er nog steeds moeite mee dat woord te gebruiken met betreking tot de gruwelen van de zwartste bladzij uit de geschiedenis van de mensheid. Wat heb ik veel van je site opgestoken! Inmiddels vijftien bookmarks over het verzet.

Iets kort over mezelf eerst: als 60 jarige met pre-pensioen zijnde ondernemer in Nederland en Indonesië, nooit tijd gehad om te lezen (ging ook niet samen met mijn beroep) ben ik de afgelopen acht maanden helemaal gefascineerd geraakt door het Nederlands verzet en Nederlands Indië 1945-1949, waar nu weer zo veel om te doen is, ik verslind er alles over, zuig het op en voel me klein.
Zeker toen ik afgelopen zaterdag een langgekoesterde wens in vervulling zag gaan toen ik de Eerebegraafplaats Bloemendaal/Overveen kon bezoeken. Zonovergoten, niemand was er behalve ik, mijn vrouw en een vriend Alle stenen gelezen, serene sfeer en al ben ik niet gelovig, het is echt een eer om op zo'n prachtige plek je laatste rustplaats te hebben.

Mijn gevoelens zijn moeilijk onder woorden te brengen, maar het heeft mij midden in mijn ziel getroffen. De helden, aan wie ik mede mijn vrijheid te danken heb, hun opofferingen, lijden, hun moed, het is voor het menselijke verstand nauwelijks te bevatten. Vele namen (her)kende ik van jouw site.
Op jouw site bij het kopje helden vermeld je dat je kunt mailen als je nog meer helden kent. Dat zal ik niet pretenderen, maar ik heb een korte emailwisseling gehad met Wiebe Postma, neef van de verzetsheld Klaas Postma, lid van de 'Oranje Vrijbuiters', een, in alle bescheidenheid, m.i. wat onderbelichtte verzetsgroep. Ook Loe de Jong, nu zijn standaardwerk online staat, besteedt er niet veel aandacht aan.

De website van Wiebe zelf is ook fascinerend en met het verstand niet te bevatten: een ietwat foute vader (dominee) oom Klaas verzetsheld, een andere oom SS'er en dat zichtbaar op één foto. Een verscheurde familie en een hartverscheurend verhaal. De foto's van het in 2007 gerestaureerde grafmonument in Utrecht zijn ook prachtig.
De Oranje Vrijbuiters waren geen Amsterdammers, maar ik wilde je deze info die misschien allang bij je bekend is toch niet onthouden. Hier hou ik het bij; kijk geregeld op je site voor updates (rattenlijn en C&A, weer uitermate boeiend, vooral C&A maar ik wist ook iets meer van de naar Zuid-Amerika gevluchte nazi's, de ontvoering van Eichmann als kind van 10, 11 jaar kan ik me levendig herinneren.

Bedankt!
Met vriendelijke groeten,
Ton Lodder


Tot zover Ton

Allereerst dank Ton, informatie in welke vorm dan ook is altijd welkom en nee, mij zei het dus ook totaal niets. Maar na het lezen van de informatie ben ik het helemaal met je eens dat er soms wel eens te weinig aandacht is voor bepaalde gebeurtenissen of, zoals nu, verzetshelden.
Bij deze dus!

De site van Wiebe is inderdaad fascinerend, echt een uniek document. Hij schrijft: dit is het verhaal van de familie Postma. Een stel hardwerkende middenstanders, die zonder twijfel het beste voor hun kinderen wensten. Hun kinderen hadden elk hun eigen capaciteiten en ontplooiden hun eigen initatieven, maar waren het ten diepste oneens over fundamentele kwesties gedurende de tweede wereldoorlog.
Dit dreef hen zozeer uiteen dat ze van elkaar vervreemden, dat hun kinderen op hun beurt nimmer hun grootouders ontmoetten en neven en nichten nooit van elkaars bestaan ervoeren. De gebeurtenissen uit de oorlogstijd hebben gevolgen gehad tot op de dag van vandaag, en voor altijd onze persoonlijkheden en kijk op het leven beïnvloed. Geloof het of niet.

Een triest verhaal, dat zo hoopvol begon in het begin van de 20e eeuw, BEGINT HIER.

De achttien mannen die op de begraafplaats Tolsteeg te Utrecht zijn begraven zijn:
Roger Henri René Abma
Andries van Beek
Leo Fischer
Antonius Josephus Rudolphus Hegge
Cornelis Heij
Leonardus Cornelis Heij
Johannes Holswilder
Christiaan Kerkhof
Karel Keizer
Hans van Koetsveld
Heinz Loewenstein
Jacobus Alexander Martens
Egbertus Maria Meulenkamp
Hubert Johan van Oorschot
Klaas Postma
Herman Frans van Roon
Thomas Franciscus Hendrikus Spoelstra
Pieter Verhage

Wie weet iets over Karel Keizer?

Later in het jaar (2012) kreeg ik onderstaand verzoek.Beste Ben,

Bij het doorlopen van uw website was ik zeer verrast uw correspondentie met Ton Lodder tegen te komen. Hij brengt te berde dat de verzetsgroep de "Oranje Vrijbuiters" z.i. een wat onderbelichte verzetsgroep is. Als zoon van een van de gefusilleerde Oranje Vrijbuiters Christiaan Kerkhof, ben ik het volledig met hem eens.
Vanuit de stichting "Eregraf en Monument Oranje Vrijbuiters" is het ons gelukt het verwaarloosde monument gerestaureerd te krijgen. Daarnaast doen wij veel moeite om gegevens van de Oranje Vrijbuiters boven water te krijgen en deze gegevens middels onze website www.oranjevrijbuiters.nl te publiceren. Alles met als doel de Oranje Vrijbuiters niet in de vergetelheid te laten geraken.
Een moeizame klus, maar als u de pagina "Wie waren zij" doorneemt, ziet u dat het van een aantal Oranje Vrijbuiters redelijk is gelukt. Van sommigen helaas niets tot heel weinig. Zoals van de Amsterdammer Karel Keizer, van wie wij graag wat meer zouden willen weten dan over hem op genoemde pagina van onze website wordt vermeld.
Met de gedachte dat u van Amsterdamse verzetsmensen veel weet kunt u ons misschien wat aanvullende gegevens over Karel Keizer aanreiken.
Met dank voor de aandacht die u op uw website aan de Oranje Vrijbuiters hebt besteed en met belangstelling uw reactie tegemoet ziend,

Een vriendelijke groet,
Henk Kerkhof -- voorzitter stichting "Eregraf en Monument Oranje Vrijbuiters"Helaas kon ik Henk op dit moment niet verder helpen dus heb ik zijn oproep hier op de site geplaatst.

Karel Keizer

Wat ik kon vinden over Karel is dit:
Geboren: 14-05-1911 te Amsterdam
Beroep: Kelner
Verzetswerk: lid 'Oranje Vrijbuiters'
Begraafplaats: Gemeentelijke Begraafplaats Tolsteeg/ Opaalweg - Utrecht
Graf: vak: 3, nummer: 23

Website over Oranje Vrijbuiters www.oranjevrijbuiters.nl
Achtergrondinformatie Verzetsgroep "De Oranje Vrijbuiters" KLIK HIERVervolg september 2016

Van Harty van Engelen uit Canada kreeg ik informatie, in het kort kwam het neer op wat Klaas Postma betekent heeft voor het verzet, Yad Vashem (link) overweegt hem te eren met de 'Righteous Among the Nations', maar heeft meer informatie nodig, voornamelijk; hoeveel Joden heeft hij het leven gered door ze bijvoorbeeld te helpen onderduiken.
Harty is een van de weinigen die nog leeft, hij is momenteel 85, hij woonde in Soest maar heeft nu de Canadeze nationaliteit. Hij werd door Yad Vashem benaderd omdat zijn ouders vijf Joden in onderduik hadden, vier van de familie Karp en Ilse Jacobson. Ilse (88) woont in de VS, maar kan zich niet veel meer herinneren van die periode bij Harty thuis.

Klaas Postma zorgde ervoor dat Ilse kon onderduiken bij de familie Verhoeven. Na het verraad van deze familie dook Ilse onder bij Ger van Engelen in Soest. Een tante van Harty, genaamd Betsy Verhoeven, heeft hierover een verklaring afgelegd.
Wie weet er dus meer over wie er door Klaas Postma geholpen is om onder te duiken. Het dossier bij Yad Vashem wacht op deze informatie.

Vervolg december 2016

YadVashem in Israël laat weten dat er getuigenissen nodig zijn van Joden die gered zijn door Klaas Postma. Het spijt hen heel erg dat, ondanks alle inspanningen van Harty, het slechts bij aanwijzingen blijft, op grond waarvan YadVashm (begrijpelijk) niets kan doen.
Het dossier blijft desondanks open voor meer informatie in de toekomst. Met het verstrijken van de tijd word het steeds moeilijker om bewijzen te vinden zoals bedoeld door YadVashem.

Ben Verzet

Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)

Alle onderwerpen van De Dokwerker

Saving private ryan Dirty dozen Ingezonden In oorlog Februaristaking Wiedergutmachung Auschwitz charlatan Foute bedrijven Jaap van velzen Oorlogsdoden Nazis zuid-amerika Zwartboek Kipp Japanse schindler Katyn Interneringskampen amsterdam Jodenmanussie Berchtesgaden Joodse invalide Ns Gaarkeukens Amsterdammers Reguliersgracht Hendrik zeeman Ovenbouwers Linie crossers Nvm Fotos Schwabmunchen Patton Ben strik Rudolf hess Dodenherdenking Speech koning dodenherdenking 2020 Bart de kok Denemarken Cs-6 Lindemans kingkong Oorlogsverhaal leo Verkrachting Nieuws archief 08 Schindlers list Casa inalco Belastingen Het parool Bridge kwai Nieuws archief 06 Der untergang Conspiracy Overlevende auschwitz Bevrijdingsdag Burgemeester amsterdam wo2 Adressen Ggz Kamp amersfoort Russenoorlog George patton Great escape Jordaan oproer Raffle Diaspora Laatste woorden mussert Titus brandsma Meer kampen wo2 Westerbork Johan heesters Noorder begraafplaats Efraim zuroff Nieuws archief 01 Termen tweede wereldoorlog Francisco boix Kadaster Contact Velser affaire De bezem Waalsdorpervlakte Nederlandsindie C en a Columns tweede wereldoorlog Oproep Oorlogsverhalen Hortusplantsoen Lippmann rosenthal Yad vashem Odessa Jeane zwinkels Radio oranje Prins bernhard Nieuws archief 03 Schietpartij marnixstraat Voortvluchtige oorlogsmisdadigers Pontonbrug Frieda menco Klaas faber Oorlogsfilms Duits verzet Fusilladeplaats weteringcircuit Schietpartij 7mei amstelveenseweg Wally van hall Fritz bauer Boeren Bloeme evers-emden Darkest hour Putdeksels wandeling noord Oproep04 Project siege Inglourious basterds Goudroof Roma sinti Schaduwkade Niod Lodewijk ernst visser Tatra t87 Bontroof Base Harry verheij De aanslag harry mulisch Werkstuk Oorlogshelden Zalman gradowski Bevrijdingslinde Als twee druppels water Joden in de wereld Anton de kom Gustav weler Miep oranje Nsb Alwyn collinson Film bankier Imhoff Disclaimer Siert bruins Asterdorp Moos cohen Joodse spelling Videos Toneelstuk anne Kampen wo2 Hitlers laatste dag Paul de groot Kurt becher Pater bleijs Herman elteschool Rob cohen Portugese synagoge Documentaire dedokwerker Al hoesseini Hitler leeft Sonny boy Les heritiers Gemmeker Grebbeberg Gerrit van der veen Johan van hulst Walter suskind Jakiw palij Jodenhoek wandeling01 Unter bauern Aanleiding tweede wereldoorlog Bariloche Saint soldiers Erelijst gevallenen Kerkstraat Jo spier Hollandsche schouwburg Wo2 stakingen Oorlogsschade Kopgeld Staatsgreep De overval Kamp prins bernhard Verzetskruis Kunstroof Wilhelmus Rapenburgerstraat Februaristaking herdenking 2016 Getto Stalag17 Aanslagen op hitler Hitlerpensioen Artis Hans teengs gerritsen D-day 1945-1948 Onbekendegracht Hendrik koot Bom kinkerbuurt Vaticaan Bert vromen Rode kruis Demjanjuk Jan koopmans Rolls royce De dokwerker Joodse huizen Joop wolff Hollandia kattenburg Tonny van renterghem De dam Heinrich boere Rede wilhelmina 291943 Pieter gerbrandy Aanklacht wo2 Dries riphagen Stadsschouwburg Fusillaties rozenoord Erebegraafplaats Zwarte front Tijdlijn adolf hitler Bombardementen amsterdam Hans calmeyer Generaal winkelman Drie van breda Hell and back Longest day Klokkenroof Staalstraat Joodse raad Treblinka Sobibor film Bombardement rotterdam Max leons Karl donitz Verzetsmuseum amsterdam Medisch contact Raoul wallenberg Jodenhoek wandeling04 Elfstedentocht Boy striped Hitlers eigenaardigheden Zwaar water Mauthausen Wo2 schande Guns navarone Polen Jan zwartendijk Nieuws archief 05 Mokums Gebouw de bazel Jodenhoek wandeling03 Red house report Homos en nazis Aha Ravensbruck Nieuws archief 09 Buchenwald hek zandvoort Oorlogsmuseum The pianist Heydrich Jacques van tol Sink the bismarck Anne frank verraden Miep gies Vliegtuigcrash amsterdam noord Bureau opk Concentratiekampen Piet meerburg Vernietigingskamp Eva tas Adolf van nol Soldaat van oranje Beethovenstraat Duits bestuur Maria altmann Der hauptman Onderduikers Kolven Gedenkplaat bloemgracht82 De ijssalon Boys from brazil Bom vanderpek Huis annefrank merwedeplein Auschwitz herdenking Wo2 pamfletten Fout omstreden 1948 later Philip mechanicus Enigma Politie amsterdam Bet van beeren Eerste film tweede wereldoorlog Fotos kamp westerbork Canada vrijstaat voor nazis Tijdlijn tweede wereldoorlog Jonkheer roel Mussert Straatnamen tijdens wo2 Nieuwezijds voorburgwal Hongerwinter Oproep06 Eagle landed Albert speer Het grote gebod Nederlandsche unie Aktion reinhard Zweden Pastorale Neurenberg Hoffmann Schietpartij cs amsterdam Nazi-artsen Rosenstrasse Joseph kolkman Anne frank boom Nederlands indie Hans hirschfeld Kellys heroes Oorlogswinter Arbeitseinsatz Joep henneboel Martin bormann Ontjoden Kinderen wo2 Schaduw overwinning Bommen wo2 Marinus jansen Reglement vva Das boot Bommenkaart amsterdam Jodenkwartier U-boot Unbroken Verzetsmonument Fokker bombardementen Bloemgracht82 Matzes Ss vrouwen Joodse synagoge Wannsee Dagboek vervolg Goelag Nu of nooit Jom hashoa Piet nak Aanslag bevolkingsregister Ben verzet Jodentram Jacob luitjens Opsporing nazis Index Terdoodveroordeeld Klokkenluider Subkampen Wo2 overpijnzing Oorlogsverhaal frans Dossiers openbaar 2021 Dagboek anne frank Wo2 onderscheiding aanvragen Moffen Po box 1142 Barneveld groep Jazzverbod Ans van dijk Oproep03 Hannie schaft Auschwitz Theresienstadt Hermans hetbehoudenhuis Kamptaal Namen monument Tora Son of saul Geroofde meubels Tante truus Reve de avonden Kristallnacht Plaquette hb Frieda belinfante Cabr Westerweelgroep Nazis Tatoeage auschwitz Oproep07 Anne frank Plaats een steen Kamp vught Amsterdamse bos Hoofdrolspelers wo2 Amsterdam wo2 Marnixstraat Mengele Jaap kaas Jodenjacht Oranjevrijbuiters Pers tweede wereldoorlog Operation amsterdam Ajax Het verzet Wilhelmina Groep 2000 Negationisme Pieter menten Indische kwestie Lou jansen Ko stevense Jose bosma Davidster Fiets inleveren wo2 Cross of iron Oskar schindler Bob scholte Slobodan mitric Karl lueger Fosforbommen Hitler Marokkaanse joden Schietpartij dedam Riphagen Wahler gosdek Moffenmeiden Meisje met rode haar Oorlogsverhaal johan2 Begraafplaats oosterbeek arnhem Surinaamse joden Atoombommen japan Verzetsherdenkingskruis Annefrankstraat Noodgeld Bergen-belsen Vichy Casablanca Nieuws Walt disney Walter rauff Muziekroof Horst schumann Walter suskind film Loe de jong Oproep05 Jerrycan Mirjam ohringer Theo dobbe Zwitserland Karel bonnekamp Holocaust museum Nieuws archief 04 Aow oud gedienden Inval familie frank Nieuws archief 07 Sobibor Shalom Herdenkingen Adolf hitler Eduard veterman Valkyrie Oproep01 Hanns rauter Stadhoudersbrief Muhlberg Deutsche reichsbahn Aristides de sousa mendes do amaral e abranches Plein 40-45 As onderwijzerhof Scarlet black Illegale parool Majoor bosshardt Come and see Journalist venema Pp groep Tina strobos Mein kampf Zwarte soldaten Verlies nederlanderschap Oorlogsverhaal johan Nieuwe kerkstraat Defiance Josef thorak Duitse grond werd nederlands Willem sassen Duivenbrigade Abraham puls SHOAH documentaire Carlton hotel Boksschool olympia Brug te ver Huizenroof Karel walet Amsterdamse verzetshelden Oproep02 Oskar groning Silbertanne Ss nebenstelle Jojo rabbit Dachau Hermans damokles Atlas Jodenhoek wandeling02 Sociaal Realisme