De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam


Door de ogen van Ben Verzet

De afrekening

Als ik zeg 'de Neurenberger wetten', dan zullen weinigen weten waar ik het over heb, 'de Neurenberger processen' spreken meer tot de verbeelding. Een korte beschouwing op de plaats, de wetten en de processen.

Neurenberg

Neurenberg (Nürnberg) is een plaats in Zuid-Duitsland met een half miljoen inwoners, het ligt in de deelstaat Beieren. De bekende racebaan 'de Nürburgring' ligt in een andere plek van Duitsland en heeft dus niets met de plaats Neurenberg te maken, wat veel mensen wel eens denken.
De stad heeft een prachtige burcht die te bezoeken is, een statige kerk, een gezellige dierentuin en een documentatiecentrum over de nazi-periode, een zwarte dag in de geschiedenis van de stad. Hitler gaf veel lezingen in Neurenberg, vooral in de periode 1933 tot en met 1938 was dit dé plaats van handeling voor de nazi's.

Rassenwetten

Op 15 september 1935 werden er wetten ingevoerd die Joden hun rechten moesten ontnemen, er is sprake van een 'rassenwet' als een wettelijke maatregel bedoeld is tegen één bevolkinsgroep met een bepaalde etnische achtergrond.
De twee wetten behelsden:
Burgerschapswet - wie was Duitser en wie niet
Bloed en Eer wet - een verbod op relaties van welke aard dan ook, met Joden


De wetten hadden ten doel om exact af te bakenen wie Duitser was en wie Jood, als je minder dan 50% Duits bloed had liep je al kans niet voor vol te worden aangezien. Als je met een Jood was getrouwd of kind van een Jood was kreeg je te maken met anti-Joodse maatregelen.
Het Duitse ras diende in de ogen van de nazi's te worden beschermd, een huwelijk met een Jood werd verboden, maar ook een relatie met een Jood was niet toegestaan en Duitsers mochten niet voor Joden werkten.

Processen

Inderdaad, meervoud, want er waren na de oorlog dertien processen die in de Duitse stad Neurenberg werden gevoerd tegen oud-nazi's. Op 20 november 1945 begon het eerste proces, het laatste eindigde op 29 oktober 1948. Gedaagden waren leden van de SS, ondernemers, bankiers, atsen, juristen, ministers en de Wehrmacht (het leger, de marine en de luchtmacht.)

In totaal zijn er 177 mensen aangeklaagd, 35 werden vrijgesproken, een enkeling pleegde zelfmoord en ondernemer Krupp werd niet fit genoeg bevonden voor een proces. Veel nazi's, waaronder Eichmann, wisten de gang naar hun rechter te ontlopen door te vluchten, veelal naar Zuid-Amerika.

De geallieerden stelden na de oorlog een Internationaal Militair Tribunaal samen dat door de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk werd geleid.
Onder andere Hermann Göring (luchtmacht en vertrouweling van Hitler), Arthur Seyss-Inquart (de Hitler van Nederland), Joachim von Ribbentrop (minister), Wilhelm Keitel (leger) en Waldemar Hoven (kamparts) werden ter dood veroordeeld. Maar er was ook grote onredelijkheid in de strafmaat.

Zo kreeg Friedrich Flick tijdens zijn proces van 18 april 1947 tot en met 22 december 1947 het verwijt mede-schuldig te zijn aan de dood van meer dan 10.000 dwangarbeiders in zijn fabrieken. Flick kreeg tijdens de oorlog veel opdrachten toegespeeld van zijn persoonlijke vriend Heinrich Himmler.
De uitgesproken straf was zeven jaar cel, maar zijn contacten waren dermate goed dat hij twee jaar later alweer vrij man was. In tien jaar tijd werkte Flick zich op tot rijkste man van Duitsland, hij overleed in 1972 en liet meer dan 300 bedrijven na.

Tijdens zijn leven bouwde Flick een aanzienlijke kunstverzameling op die nog altijd geldt als een van de omvangrijkste ter wereld, zijn kleinzoon beheerd die collectie. Flick was een pragmaticus die onder Duitse ondernemers nog altijd herinnerd wordt aan de gevleugelde uitspraak: "Als bij een onderneming de kas niet klopt, moeten er andere cijfers komen of andere gezichten."
In 1972 nam zijn zoon Friedrich Karl Flick het concern over en heeft zich nimmer verantwoordelijk of verplicht gevoeld om een vorm van schadevergoeding te betalen, iets wat veel andere bedrijven en de Duitse overheid wel deden. Zoon Friedrich raakte betrokken bij fraude waarbij geld naar politici zou zijn gegaan, hij ontkende en werd ook niet vervolgd, wel trad hij terug als president van het concern om het niet veel later aan de Deutsche Bank te verkopen voor, omgerekend, 2,5 miljard Euro.

Toen hij in 2006 overleed bleek hij veel geld, aandelen en huizen te bezitten, het maakte zijn vier kinderen tot de rijkste tieners ter wereld. Twee jaar na zijn dood werd het graf van Friedrich Karl Flick gestolen door drie Hongaren en door hen aangeboden voor zes miljoen Euro, de drie werden gepakt en veroordeeld, de resten van Flick werden herbegraven.

Waarom processen en toch zulke lage straffen?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moet je je eerst afvragen of Duitsland wel zat te wachten op het voor de rechter brengen van opgepakte nazi's. Mijn overtuiging is 'nee'. Het volk wilde het niet omdat er chaos en armoede was, veel steden lagen in puin en men wilde alleen energie steken in de wederopbouw.
De staat wilde het ook niet, veel rechters en politici dreven op de puinhopen van de oorlog, maar zij waren ook nodig voor de wederopbouw. De processen werden niet door hen gevoerd, de vooringenomenheid van de gevestigde Duitse orde werd niet geacht een objectief proces te kunnen voeren.

Er kwamen in feite tienduizenden nazi's in aanmerking om te worden vervolgd, toch zouden er in de periode 20 november 1945 tot 1 oktober 1946 maar 24 nazi's terecht staan, puur omdat de rechtzaal maar 24 stoelen had in de beklaagdenbank.
Martin Bormann kwam niet opdagen en bleek later al dood te zijn en Gustav Krupp zou te ziek zijn, hij werd ontslagen van rechtsvervolging, hij leefde nog vijf jaar as vrij man.
Adolf Eichmann vluchtte naar Zuid-Amerika, Adolf Hitler was vermeend te zijn gestorven op de laatste dag van de oorlog, Joseph Goebbels en Heinrich Himmler pleegden zelfmoord voordat het proces begon.

Enkele gedaagden waren Hermann Göring, Ernst Kaltenbrunner, Rudolf Hess, Arthur Seyss-Inquart, Baldur von Schirach, Joachim von Ribbentrop, Alfred Rosenberg, Wilhelm Keitel en Karl Dönitz.

De aanklager

De Amerikaan Telford Taylor werd door Harry Truman benoemd tot hoofdaanklager van de processen tegen nazi's, onder hem werkten enkele andere aanklagers, waaronder Ben Ferencz, een immigrant uit Hongarije. Hij is 27 als hij wordt aangesteld als hoofdaanklager 'Einsatzgruppen', die als opdracht hadden om alle Joden uit te roeien.
Er waren 3.000 leden van de Einsatzgruppen in beeld, maar het zou dus slechts tot een zaak tegen 22 van hen worden. Er volgden weliswaar meer processen, maar Duitsland werkte dat tegen, in latere jaren is er ook geen haast gemaakt om nog rondlopende oorlogsmisdadigers aan te klagen, velen woonden in vrijheid in Duitsland, zelfs in Nederland veroordeelde oorlogsmisdadigers woonden met een gerust hart in Duitsland.

Pas met de veroordeling van Demjanjuk kwam er schot in de bereidheid van de Duitse aanklagers omdat er niet langer geaccepteerd werd dat men verklaarde dat men slechts een radartje was, de stemming was omgeslagen naar dat iedere machine stopt als er één radar stopt.
Toch schoot het niet erg op, Duitsland deed er lang over om tot vervolging over te gaan, men wilde geen oud-nazi's tot het land toelaten die bijvoorbeeld in Amerika en Canada hun staatsburgerschap hadden verloren vanwege hun bij de aanvraag van een visum verzwegen oorlogsverleden.

Uitspraak

Twaalf gedaagden kregen de doodstraf, drie levenslang, vier kregen straffen van 10 tot 20 jaar en drie verdachten werden vrijgesproken.
De NSDAP, SS, SA, SD, Gestapo en OKH werden tot misdadige organisaties verklaard, verboden en vervolgens opgeheven. Wonderwel mocht het hoogste oorlogsorgaan, het OKW (Wehrmacht, wel blijven bestaan omdat zij in de praktijk niet veel in te brengen hadden tegen Hitler en zijn paradepaardje het OKH (leger.)

Ben Verzet

Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)

Alle onderwerpen van De Dokwerker

Saving private ryan Dirty dozen Ingezonden In oorlog Februaristaking Wiedergutmachung Auschwitz charlatan Foute bedrijven Jaap van velzen Oorlogsdoden Nazis zuid-amerika Zwartboek Kipp Japanse schindler Katyn Interneringskampen amsterdam Jodenmanussie Berchtesgaden Joodse invalide Ns Gaarkeukens Amsterdammers Reguliersgracht Hendrik zeeman Ovenbouwers Linie crossers Nvm Fotos Schwabmunchen Patton Ben strik Rudolf hess Dodenherdenking Speech koning dodenherdenking 2020 Bart de kok Denemarken Cs-6 Lindemans kingkong Oorlogsverhaal leo Verkrachting Nieuws archief 08 Schindlers list Casa inalco Belastingen Het parool Bridge kwai Nieuws archief 06 Der untergang Conspiracy Overlevende auschwitz Bevrijdingsdag Burgemeester amsterdam wo2 Adressen Ggz Kamp amersfoort Russenoorlog George patton Great escape Jordaan oproer Raffle Diaspora Laatste woorden mussert Titus brandsma Meer kampen wo2 Westerbork Johan heesters Noorder begraafplaats Efraim zuroff Nieuws archief 01 Termen tweede wereldoorlog Francisco boix Kadaster Contact Velser affaire De bezem Waalsdorpervlakte Nederlandsindie C en a Columns tweede wereldoorlog Oproep Oorlogsverhalen Hortusplantsoen Lippmann rosenthal Yad vashem Odessa Jeane zwinkels Radio oranje Prins bernhard Nieuws archief 03 Schietpartij marnixstraat Voortvluchtige oorlogsmisdadigers Pontonbrug Frieda menco Klaas faber Oorlogsfilms Duits verzet Fusilladeplaats weteringcircuit Schietpartij 7mei amstelveenseweg Wally van hall Fritz bauer Boeren Bloeme evers-emden Darkest hour Putdeksels wandeling noord Oproep04 Project siege Inglourious basterds Goudroof Roma sinti Schaduwkade Niod Lodewijk ernst visser Tatra t87 Bontroof Base Harry verheij De aanslag harry mulisch Werkstuk Oorlogshelden Zalman gradowski Bevrijdingslinde Als twee druppels water Joden in de wereld Anton de kom Gustav weler Miep oranje Nsb Alwyn collinson Film bankier Imhoff Disclaimer Siert bruins Asterdorp Moos cohen Joodse spelling Videos Toneelstuk anne Kampen wo2 Hitlers laatste dag Paul de groot Kurt becher Pater bleijs Herman elteschool Rob cohen Portugese synagoge Documentaire dedokwerker Al hoesseini Hitler leeft Sonny boy Les heritiers Gemmeker Grebbeberg Gerrit van der veen Johan van hulst Walter suskind Jakiw palij Jodenhoek wandeling01 Unter bauern Aanleiding tweede wereldoorlog Bariloche Saint soldiers Erelijst gevallenen Kerkstraat Jo spier Hollandsche schouwburg Wo2 stakingen Oorlogsschade Kopgeld Staatsgreep De overval Kamp prins bernhard Verzetskruis Kunstroof Wilhelmus Rapenburgerstraat Februaristaking herdenking 2016 Getto Stalag17 Aanslagen op hitler Hitlerpensioen Artis Hans teengs gerritsen D-day 1945-1948 Onbekendegracht Hendrik koot Bom kinkerbuurt Vaticaan Bert vromen Rode kruis Demjanjuk Jan koopmans Rolls royce De dokwerker Joodse huizen Joop wolff Hollandia kattenburg Tonny van renterghem De dam Heinrich boere Rede wilhelmina 291943 Pieter gerbrandy Aanklacht wo2 Dries riphagen Stadsschouwburg Fusillaties rozenoord Erebegraafplaats Zwarte front Tijdlijn adolf hitler Bombardementen amsterdam Hans calmeyer Generaal winkelman Drie van breda Hell and back Longest day Klokkenroof Staalstraat Joodse raad Treblinka Sobibor film Bombardement rotterdam Max leons Karl donitz Verzetsmuseum amsterdam Medisch contact Raoul wallenberg Jodenhoek wandeling04 Elfstedentocht Boy striped Hitlers eigenaardigheden Zwaar water Mauthausen Wo2 schande Guns navarone Polen Jan zwartendijk Nieuws archief 05 Mokums Gebouw de bazel Jodenhoek wandeling03 Red house report Homos en nazis Aha Ravensbruck Nieuws archief 09 Buchenwald hek zandvoort Oorlogsmuseum The pianist Heydrich Jacques van tol Sink the bismarck Anne frank verraden Miep gies Vliegtuigcrash amsterdam noord Bureau opk Concentratiekampen Piet meerburg Vernietigingskamp Eva tas Adolf van nol Soldaat van oranje Beethovenstraat Duits bestuur Maria altmann Der hauptman Onderduikers Kolven Gedenkplaat bloemgracht82 De ijssalon Boys from brazil Bom vanderpek Huis annefrank merwedeplein Auschwitz herdenking Wo2 pamfletten Fout omstreden 1948 later Philip mechanicus Enigma Politie amsterdam Bet van beeren Eerste film tweede wereldoorlog Fotos kamp westerbork Canada vrijstaat voor nazis Tijdlijn tweede wereldoorlog Jonkheer roel Mussert Straatnamen tijdens wo2 Nieuwezijds voorburgwal Hongerwinter Oproep06 Eagle landed Albert speer Het grote gebod Nederlandsche unie Aktion reinhard Zweden Pastorale Neurenberg Hoffmann Schietpartij cs amsterdam Nazi-artsen Rosenstrasse Joseph kolkman Anne frank boom Nederlands indie Hans hirschfeld Kellys heroes Oorlogswinter Arbeitseinsatz Joep henneboel Martin bormann Ontjoden Kinderen wo2 Schaduw overwinning Bommen wo2 Marinus jansen Reglement vva Das boot Bommenkaart amsterdam Jodenkwartier U-boot Unbroken Verzetsmonument Fokker bombardementen Bloemgracht82 Matzes Ss vrouwen Joodse synagoge Wannsee Dagboek vervolg Goelag Nu of nooit Jom hashoa Piet nak Aanslag bevolkingsregister Ben verzet Jodentram Jacob luitjens Opsporing nazis Index Terdoodveroordeeld Klokkenluider Subkampen Wo2 overpijnzing Oorlogsverhaal frans Dossiers openbaar 2021 Dagboek anne frank Wo2 onderscheiding aanvragen Moffen Po box 1142 Barneveld groep Jazzverbod Ans van dijk Oproep03 Hannie schaft Auschwitz Theresienstadt Hermans hetbehoudenhuis Kamptaal Namen monument Tora Son of saul Geroofde meubels Tante truus Reve de avonden Kristallnacht Plaquette hb Frieda belinfante Cabr Westerweelgroep Nazis Tatoeage auschwitz Oproep07 Anne frank Plaats een steen Kamp vught Amsterdamse bos Hoofdrolspelers wo2 Amsterdam wo2 Marnixstraat Mengele Jaap kaas Jodenjacht Oranjevrijbuiters Pers tweede wereldoorlog Operation amsterdam Ajax Het verzet Wilhelmina Groep 2000 Negationisme Pieter menten Indische kwestie Lou jansen Ko stevense Jose bosma Davidster Fiets inleveren wo2 Cross of iron Oskar schindler Bob scholte Slobodan mitric Karl lueger Fosforbommen Hitler Marokkaanse joden Schietpartij dedam Riphagen Wahler gosdek Moffenmeiden Meisje met rode haar Oorlogsverhaal johan2 Begraafplaats oosterbeek arnhem Surinaamse joden Atoombommen japan Verzetsherdenkingskruis Annefrankstraat Noodgeld Bergen-belsen Vichy Casablanca Nieuws Walt disney Walter rauff Muziekroof Horst schumann Walter suskind film Loe de jong Oproep05 Jerrycan Mirjam ohringer Theo dobbe Zwitserland Karel bonnekamp Holocaust museum Nieuws archief 04 Aow oud gedienden Inval familie frank Nieuws archief 07 Sobibor Shalom Herdenkingen Adolf hitler Eduard veterman Valkyrie Oproep01 Hanns rauter Stadhoudersbrief Muhlberg Deutsche reichsbahn Aristides de sousa mendes do amaral e abranches Plein 40-45 As onderwijzerhof Scarlet black Illegale parool Majoor bosshardt Come and see Journalist venema Pp groep Tina strobos Mein kampf Zwarte soldaten Verlies nederlanderschap Oorlogsverhaal johan Nieuwe kerkstraat Defiance Josef thorak Duitse grond werd nederlands Willem sassen Duivenbrigade Abraham puls SHOAH documentaire Carlton hotel Boksschool olympia Brug te ver Huizenroof Karel walet Amsterdamse verzetshelden Oproep02 Oskar groning Silbertanne Ss nebenstelle Jojo rabbit Dachau Hermans damokles Atlas Jodenhoek wandeling02 Sociaal Realisme