De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam


Door de ogen van Ben Verzet

Jacobus (Ko) Stevense, de held die wist dat hij ging sterven

Er waren er die liever stierven voor het vaderland dan voor de Duitsers te moeten werken. Zo een was Ko. Op DEZE pagina lees je meer over de verzetsgroep waar hij in zat en wie zijn kameraden waren in de Amsterdamse Jordaan.
Ko Stevense
In de zomer van 2013 ontving ik informatie van een kleindochter van de broer van Ko Stevense. Zij was op de zolder van haar ouders aan het snuffelen toen zij op oude brieven stuitte. Er zat ook een trouwboekje bij van haar overgrootouders. Hieronder zie je ze afgedrukt. Het gaat om drie brieven van Ko aan zijn familie.

In de eerste brief meldt hij dat hij niet langer onder het juk van de Duitse bezetter wil functioneren. Hij heeft besloten onder te duiken en zich bij een verzetsgroep aan te sluiten. De tweede brief is van gelijke strekking en op dezelfde datum verstuurd.
In de derde brief kondigt hij zijn afscheid aan, hij gaat een zeer gevaarlijke actie ondernemen waarvan hij het idee heeft dat de kans dat hij het overleven zal zeer klein is. In deze laatste brief, die verstuurd moest worden als hij eenmaal zou zijn overleden, maakt hij zijn testament op.

Tragischerwijs sterft hij nog geen twee weken voor het einde van de oorlog door Duitse kogels in hartje Jordaan nadat hij een aanslag had gepleegd op een verrader of, het is niet duidelijk wat er gebeurd is op 24 april 1944, nadat ze een wapendepot van de NSB onklaar hadden gemaakt.
Ze zijn gevolgd of verraden en werden door de nazi's en hun Nederlands handlagers in het huis aan de Bloemgracht 82 doodgeschoten waarop de brief verzonden en bezorgd werd bij zijn broer en schoonzuster. De nicht, de kleindochter van de broer van Ko, bezorgde mij de zeer indrukwekkende brieven.

Jacobus Stevense, ongetrouwd
Geboren op 12 november 1918 te Kruiningen, Zeeland
Vermoord op 25 april 1945 aan de Bloemgracht te Amsterdam
Van beroep: handelaar, typograaf, schipper/matroos te Amsterdam
Eerebegraafplaats Bloemendaal: grafkuil AA (gedenksteen 3), grafvak 31


DIT IS HET TROUWBOEKJE VAN DE OUDERS VAN KOHIER STAAN DE BROERS EN ZUSTERS VAN KO OP VERMELDDE BRIEF DIE KO OP 4 OKTOBER 1944 SCHREEF AAN ZIJN BROER EN SCHOONZUSTER


TEKST VAN DE BRIEF DIE KO OP 4 OKTOBER 1944 SCHREEF AAN ZIJN BROER EN SCHOONZUSTER

Amsterdam 4/10/'44
Lieve Leunis, Cor , Sjanie en Huubje,
Op deze verjaardag van Sjanie schrijf ik deze laatste brief, als die dan naar jullie wordt verzonden tenminste. Ik doe hierbij mijn hartelijke felicitatie en de bede dat zij nog vele malen met jullie in gezondheid mag vieren, maar dan onder andere omstandigheden.

Ik zelf ga straks als partisaan de oorlog in, omdat jullie en heel Europa straks verlost zal zijn van het nazibeest. En daarom breng ik mijn offer met blijdschap, want alles is beter dan onder slavernij te leven.
Treur daarom niet om mij, ieder gaat heen op het oogenblik dat voor hem is vastgesteld en daarop maak ik geen uitzondering, al valt het aan de andere kant niet mee, om heen te gaan nu het heele leven nog voor me ligt.

Eventueele informaties kunnen je inwinnen bij J.Schmitz, Oude Brugsteeg 3 en bij ten Have, Bloemgracht 82 III. Ook jullie zullen op deze dag geen paradijs hebben in Zeeland, maar achter de wolken schijnt toch de zon, en als dat voorbij is zal ze oprijzen, groter en mooier dan we ooit gehad hebben. Ook al zullen we dan waarschijnlijk opnieuw moeten beginnen.

Denken jullie dan nog maar eens aan mij, nu ik hier niet meer bij jullie kan zijn. Leunis, Cor , Sjanie en Huubje, helpt en steunt elkaar en ook Sois, Dirk, Foort, Jan, Nel, Kaatje, Marie en Jopie, in hun moeilijke strijd.
Ik eindig dan met de hartelijke groeten en een stevige handdruk van je broer.

KO


BRIEF D.D. 4 OKTOBER 1944 VAN KO AAN ZIJN ZUS SOIS

TEKST VAN DE BRIEF VAN 4 OKTOBER 1944 DIE KO AAN ZIJN ZUS SOIS STUURDE
Amsterdam 4/10/'44
Lieve Sois,
Er is een tijd van komen en van gaan en als je deze brief ontvangt, dan zit mij tijd er op. Treur daarom echter niet, want zoo is het beter. Ik ga straks als partisaan de oorlog in, en ben me volkomen bewust van hetgeen ik doe voor Julie en vaderland.

Sois, wanneer jullie daar allemaal er goed door heen mogen komen, helpt dan elkaar, vooral na de oorlog. En sta elkaar bij met liefde en met verstand. De strijd zal dan ook voor jullie hard zijn, doch, steunend op elkaars kracht, zal de overwinning gemakkelijker worden. Geef dus wat er in je zit, tot aller welzijn.

Het offer dat ik heb gebracht is niet licht, nu ik mij heele leven nog voor me heb liggen. Doch dat mag niet hinderen. De dag der vrijheid breekt voor het nageslacht aan en dat is het voornaamste. Helpt dus je broers en zusters, waar en wanneer dit noodig is, er zal misschien een tijd komen dat je dit niet meer kunt.

Sois, denk dan nog maar eens aan mij, en aan deze woorden, die ik in dit uur aan je schrijft. En nu eindig ik, met de hartelijke groeten en een stevige handdruk van je broer.

Ko.


IN DEZE BRIEF D.D. 22 MAART 1945 KONDIGT KO ZIJN DOOD AAN, HIJ MAAKT ZIJN TESTAMENT OP


TEKST VAN DE BRIEF DIE KO AAN ZIJN FAMILIE SCHREEF OP 22 MAART 1945
Amsterdam 22/3/45
Lieve Broers en Zusters,
Voor het eerst sinds zeven of acht maanden heb ik me eens neer gezet om een brief aan jullie te pennen, en er zullen nog wel ettelijke maanden over heen gaan voor je hem zal ontvangen.

Tot op heden gaat alles prima met mij, en ik hoop met jullie ook zoo. Maar de reden dat ik deze brief schrijf is, dat ik aangesloten ben bij een partisanengroep, en mijn inzet volgt over een paar dagen. Het programma luidt, dat we een laadstation voor accu's voor de Weermacht in de lucht moeten laten vliegen, en aangezien de landwacht er op wacht staat, zal het een aardig feest worden.

En daarom schrijf ik deze brief aan jullie, omdat ik niet weet of ik er levend van af komt, dus mochten je deze brief ontvangen, dan is het niet zoo mooi met mij.
Maar daarom niet getreurd, want als ik val, dan is het voor een goed doel, n.l. de vrijmaking van ons gehele vaderland. Maar nu eerst een paar zakelijke regels, mijn levensverzekeringspolis ligt in Haarlem, bij H. Tijsma, Dutrystraat 11, benevens het boek "Van het westelijk front geen nieuws".
Hier op mijn woonadres Barentszstraat 42-1, p.a. Dhr C van Dijk een tekening met lijst, voorstellende "Neerlands onbekende soldaat" welke ik aan jullie opdraag. Mijn particuliere spulletjes, zooals fotoalbum, fototoestel, en een eeuwigdurende bureaukalender.

Bij J.Schmitz, Oude Brugsteeg 3, een costuum, een doos met brieven, en een doos gereedschap, daar zal ik ook deze brief afgeven. En nu waarde broers en zusters eindig ik, helpt en steunt elkander, zoolang je dat nog kunt, je hebt er nooit geen spijt van. Doe verder de groeten aan Hannes, Bouro, Hugo en Ko, en ontvang verder de hartelijke groeten van Ko.


Eerebegraafplaats Bloemendaal: grafkuil AA (gedenksteen 3), grafvak 31, Ko StevenseOnderscheiding voor Ko Stevense

Tenslotte

Ko was een held, hij wist dat hij ging sterven, maar kwam toch terug van het front. Hij pakte hier zijn verzetswerk op, maar werd verraden of gevolgd toen hij en zijn compaan een aanslag pleegden. Direct daarop werden zij door de SIPO thuis doodgeschoten. Onder de moordenaars was de Nederlandse, beruchte Maarten Kuiper die na de oorlog de doodstraf kreeg voor zijn wrede aandeel in de onderdrukking van het Nederlandse volk door de nazi's.
...lees HIER meer over de Bloemgracht 82...

Ben Verzet

Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)

Alle onderwerpen van De Dokwerker

Saving private ryan Dirty dozen Ingezonden In oorlog Februaristaking Wiedergutmachung Auschwitz charlatan Foute bedrijven Jaap van velzen Oorlogsdoden Nazis zuid-amerika Zwartboek Kipp Japanse schindler Katyn Interneringskampen amsterdam Jodenmanussie Berchtesgaden Joodse invalide Ns Gaarkeukens Amsterdammers Reguliersgracht Hendrik zeeman Ovenbouwers Linie crossers Nvm Fotos Schwabmunchen Patton Ben strik Rudolf hess Dodenherdenking Speech koning dodenherdenking 2020 Bart de kok Denemarken Cs-6 Lindemans kingkong Oorlogsverhaal leo Verkrachting Nieuws archief 08 Schindlers list Casa inalco Belastingen Het parool Bridge kwai Nieuws archief 06 Der untergang Conspiracy Overlevende auschwitz Bevrijdingsdag Burgemeester amsterdam wo2 Adressen Ggz Kamp amersfoort Russenoorlog George patton Great escape Jordaan oproer Raffle Diaspora Laatste woorden mussert Titus brandsma Meer kampen wo2 Westerbork Johan heesters Noorder begraafplaats Efraim zuroff Nieuws archief 01 Termen tweede wereldoorlog Francisco boix Kadaster Contact Velser affaire De bezem Waalsdorpervlakte Nederlandsindie C en a Columns tweede wereldoorlog Oproep Oorlogsverhalen Hortusplantsoen Lippmann rosenthal Yad vashem Odessa Jeane zwinkels Radio oranje Prins bernhard Nieuws archief 03 Schietpartij marnixstraat Voortvluchtige oorlogsmisdadigers Pontonbrug Frieda menco Klaas faber Oorlogsfilms Duits verzet Fusilladeplaats weteringcircuit Schietpartij 7mei amstelveenseweg Wally van hall Fritz bauer Boeren Bloeme evers-emden Darkest hour Putdeksels wandeling noord Oproep04 Project siege Inglourious basterds Goudroof Roma sinti Schaduwkade Niod Lodewijk ernst visser Tatra t87 Bontroof Base Harry verheij De aanslag harry mulisch Werkstuk Oorlogshelden Zalman gradowski Bevrijdingslinde Als twee druppels water Joden in de wereld Anton de kom Gustav weler Miep oranje Nsb Alwyn collinson Film bankier Imhoff Disclaimer Siert bruins Asterdorp Moos cohen Joodse spelling Videos Toneelstuk anne Kampen wo2 Hitlers laatste dag Paul de groot Kurt becher Pater bleijs Herman elteschool Rob cohen Portugese synagoge Documentaire dedokwerker Al hoesseini Hitler leeft Sonny boy Les heritiers Gemmeker Grebbeberg Gerrit van der veen Johan van hulst Walter suskind Jakiw palij Jodenhoek wandeling01 Unter bauern Aanleiding tweede wereldoorlog Bariloche Saint soldiers Erelijst gevallenen Kerkstraat Jo spier Hollandsche schouwburg Wo2 stakingen Oorlogsschade Kopgeld Staatsgreep De overval Kamp prins bernhard Verzetskruis Kunstroof Wilhelmus Rapenburgerstraat Februaristaking herdenking 2016 Getto Stalag17 Aanslagen op hitler Hitlerpensioen Artis Hans teengs gerritsen D-day 1945-1948 Onbekendegracht Hendrik koot Bom kinkerbuurt Vaticaan Bert vromen Rode kruis Demjanjuk Jan koopmans Rolls royce De dokwerker Joodse huizen Joop wolff Hollandia kattenburg Tonny van renterghem De dam Heinrich boere Rede wilhelmina 291943 Pieter gerbrandy Aanklacht wo2 Dries riphagen Stadsschouwburg Fusillaties rozenoord Erebegraafplaats Zwarte front Tijdlijn adolf hitler Bombardementen amsterdam Hans calmeyer Generaal winkelman Drie van breda Hell and back Longest day Klokkenroof Staalstraat Joodse raad Treblinka Sobibor film Bombardement rotterdam Max leons Karl donitz Verzetsmuseum amsterdam Medisch contact Raoul wallenberg Jodenhoek wandeling04 Elfstedentocht Boy striped Hitlers eigenaardigheden Zwaar water Mauthausen Wo2 schande Guns navarone Polen Jan zwartendijk Nieuws archief 05 Mokums Gebouw de bazel Jodenhoek wandeling03 Red house report Homos en nazis Aha Ravensbruck Nieuws archief 09 Buchenwald hek zandvoort Oorlogsmuseum The pianist Heydrich Jacques van tol Sink the bismarck Anne frank verraden Miep gies Vliegtuigcrash amsterdam noord Bureau opk Concentratiekampen Piet meerburg Vernietigingskamp Eva tas Adolf van nol Soldaat van oranje Beethovenstraat Duits bestuur Maria altmann Der hauptman Onderduikers Kolven Gedenkplaat bloemgracht82 De ijssalon Boys from brazil Bom vanderpek Huis annefrank merwedeplein Auschwitz herdenking Wo2 pamfletten Fout omstreden 1948 later Philip mechanicus Enigma Politie amsterdam Bet van beeren Eerste film tweede wereldoorlog Fotos kamp westerbork Canada vrijstaat voor nazis Tijdlijn tweede wereldoorlog Jonkheer roel Mussert Straatnamen tijdens wo2 Nieuwezijds voorburgwal Hongerwinter Oproep06 Eagle landed Albert speer Het grote gebod Nederlandsche unie Aktion reinhard Zweden Pastorale Neurenberg Hoffmann Schietpartij cs amsterdam Nazi-artsen Rosenstrasse Joseph kolkman Anne frank boom Nederlands indie Hans hirschfeld Kellys heroes Oorlogswinter Arbeitseinsatz Joep henneboel Martin bormann Ontjoden Kinderen wo2 Schaduw overwinning Bommen wo2 Marinus jansen Reglement vva Das boot Bommenkaart amsterdam Jodenkwartier U-boot Unbroken Verzetsmonument Fokker bombardementen Bloemgracht82 Matzes Ss vrouwen Joodse synagoge Wannsee Dagboek vervolg Goelag Nu of nooit Jom hashoa Piet nak Aanslag bevolkingsregister Ben verzet Jodentram Jacob luitjens Opsporing nazis Index Terdoodveroordeeld Klokkenluider Subkampen Wo2 overpijnzing Oorlogsverhaal frans Dossiers openbaar 2021 Dagboek anne frank Wo2 onderscheiding aanvragen Moffen Po box 1142 Barneveld groep Jazzverbod Ans van dijk Oproep03 Hannie schaft Auschwitz Theresienstadt Hermans hetbehoudenhuis Kamptaal Namen monument Tora Son of saul Geroofde meubels Tante truus Reve de avonden Kristallnacht Plaquette hb Frieda belinfante Cabr Westerweelgroep Nazis Tatoeage auschwitz Oproep07 Anne frank Plaats een steen Kamp vught Amsterdamse bos Hoofdrolspelers wo2 Amsterdam wo2 Marnixstraat Mengele Jaap kaas Jodenjacht Oranjevrijbuiters Pers tweede wereldoorlog Operation amsterdam Ajax Het verzet Wilhelmina Groep 2000 Negationisme Pieter menten Indische kwestie Lou jansen Ko stevense Jose bosma Davidster Fiets inleveren wo2 Cross of iron Oskar schindler Bob scholte Slobodan mitric Karl lueger Fosforbommen Hitler Marokkaanse joden Schietpartij dedam Riphagen Wahler gosdek Moffenmeiden Meisje met rode haar Oorlogsverhaal johan2 Begraafplaats oosterbeek arnhem Surinaamse joden Atoombommen japan Verzetsherdenkingskruis Annefrankstraat Noodgeld Bergen-belsen Vichy Casablanca Nieuws Walt disney Walter rauff Muziekroof Horst schumann Walter suskind film Loe de jong Oproep05 Jerrycan Mirjam ohringer Theo dobbe Zwitserland Karel bonnekamp Holocaust museum Nieuws archief 04 Aow oud gedienden Inval familie frank Nieuws archief 07 Sobibor Shalom Herdenkingen Adolf hitler Eduard veterman Valkyrie Oproep01 Hanns rauter Stadhoudersbrief Muhlberg Deutsche reichsbahn Aristides de sousa mendes do amaral e abranches Plein 40-45 As onderwijzerhof Scarlet black Illegale parool Majoor bosshardt Come and see Journalist venema Pp groep Tina strobos Mein kampf Zwarte soldaten Verlies nederlanderschap Oorlogsverhaal johan Nieuwe kerkstraat Defiance Josef thorak Duitse grond werd nederlands Willem sassen Duivenbrigade Abraham puls SHOAH documentaire Carlton hotel Boksschool olympia Brug te ver Huizenroof Karel walet Amsterdamse verzetshelden Oproep02 Oskar groning Silbertanne Ss nebenstelle Jojo rabbit Dachau Hermans damokles Atlas Jodenhoek wandeling02 Sociaal Realisme