De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam


Door de ogen van Ben Verzet

De marionet die geen marionet was

Het is eind april 1945, Adolf Hitler heeft net zijn verjaardag gevierd en enkele jonge mannen gedecoreerd, hij spreekt hen moed in en prijst hen voor hun vaderlandsliefde.

Enkele dagen later pleegt de Führer zelfmoord, hij kan de aanstaande, onvermijdelijke nederlaag niet verdragen.

Hij trouwt in de tussenliggende periode met Eva Braun, heeft er een heimelijke ontmoeting met de man die zijn dubbelganger had geregeld en schreef zijn testament. Daarin stelde hij zijn trouwste compaan aan als opvolger: Karl Dönitz.

Karl Dõnitz

Als de oorlog uitbreekt is hij niet de jongste meer, namelijk 38, hij zal uiteindelijk de oorlog overleven en 89 jaar worden. Zijn lijfwacht Klaus Franke overleed eind 2017, een overtuigd nazi die het na de oorlog ver schopte in het CDU, de politieke partij van Angela Merkel. Karl en Klaus scheelden ruim dertig jaar in leeftijd.
Karl Dõnitz was een nazi in hart en nieren en tijdens de Eerste Wereldoorlog een succesvol commandant op een U-boot die het daarna schopte tot admiraal, Hitler rekende hem tot een van zijn trouwste trawanten. Toen Hitler in 1939 Polen inlijfde en zag dat de Fransen en Engelsen weinig tegensputterden benoemde Hitler Karl Dõnitz tot bevelhebber over de U-boot vloot. In 1943 kreeg hij het bevel over de gehele marine. Het was tegelijkertijd de teloorgang van de slagvaardigheid van de Duitse onderzeeërs.

Flensburg

In het uiterste noorden van Duitsland ligt het plaatsje Flensburg in de deelstaat Sleeswijk-Holstein, het is een havenstad en ligt tegen de grens met Denemarken aan. Deze provincie had tijdens de oorlog totaal geen last van alle schermutselingen, het was voor geen enkele partij een interessant gebied.
Het dorp telde 55.000 inwoners en was nationalistisch ingesteld, Adolf Hitler werd er op handen gedragen. Christiaan de vijfde van Denemarken is er geboren, in de zeventiende eeuw de koning van Denemarken en Noorwegen. Verder dan dit feit heeft de plaats niets goeds toegevoegd aan de wereldgeschiedenis.
Wonderwel heeft de plaats reeds sinds de zestiger jaren een stedenband met het Engelse Carlisle.


Regering Dönitz

Na de dood van Hitler op 30 april 1945 krijgt Karl Dönitz vrijwel direct te horen dat hij in de voetsporen moet treden van de Führer. Dönitz wordt getypeerd als een intelligente man die met alle winden meewaait. Hij denkt dat hij het Duitse volk een plezier doet door in het uiterste noorden van Duitsland een regering te vomen. Hij neemt op 3 mei 1945 zijn intrek in een kapitale villa in Flensburg en verzameld zo'n 5.000 nazi's om zich heen. In een toespraak die door heel Duitsland uit de radio's schalt stelt hij zich bescheiden, doch strijdbaar op. Als het volk het wil zal hij hen aanvoeren naar een nieuwe strijd tegen Rusland, eventueel met of zonder hulp van de geallieerden.
In hetzelfde radiopraatje schetst hij ook een andere mogelijkheid, als de geallieerden hem niet steunen zal hij in het belang van Duitsland een stap terug doen.

Dönitz probeert de Engelsen voor zich te winnen, van de Amerikanen verwacht hij niet veel. Montgomery overlegde met Winston Churchill die te wijfelend was waardoor Dönitz nog drie weken in het zadel kon blijven. Achteraf stelde Dönitz dat hij dat met name voor uit het oosten terugkerende Duitsers had gedaan, die werden opgejaagd en vermoord door de Russen.
Wat Dönitz zich niet realiseerde was dat er per dag 10.000 Duitse jonge soldaten stierven door de optrekkende troepen van de Engelsen en Amerikanen in het westen en Russen in het oosten. Het zuiden en midden van Duitsland werd bezet, iedere tegenstand werd de grond ingeboord.
Dönitz offerde tienduizenden jonge mannen op om enkele duizende anderen te sparen.

Capitulatie

De Russen wilden van geen enkele regering door de verslagen Duitsers weten, de Amerikanen twijfelden en Winston Churchill was ronduit tegen een verdere slachting en stond open voor onderhandelingen met de Flensburgregering onder leiding van Karl Dönitz. Toen de Amerikanen ook het aftreden van Dönitz eisten gaf Duitsland zich op 7 mei over.
Alfred Jodl, Duits generaal en samen met Dönitz naar Flensburg gereisd, tekende voor de onvoorwaardelijke overgave van de Duitse strijdkrachten. Omdat de Russen daar niet bij waren werd het toneelstukje twee dagen later nogmaals opgevoerd, tot op de dag van vandaag zijn er drie dagen waarop de dag van de vrijheid wordt gevierd. Vanwege het tijdsverschil is het in de VS op 8 mei V-Day.

Met de overgave zou je denken dat Dönitz per direct van het toneel zou verdwijnen, niets was minder waar. De gevechten waren gestopt, maar Dönitz wilde verder onderhandelen terwijl er niets te onderhandelen viel. Zijn bevoegdheden hielden op bij wat algemene maatregelen zoals de plantsoenendienst en de wegenverkeerswet.
Ongeveer 2.000 nazi's kregen in deze periode een nieuwe identiteit, velen kregen een nieuw uniform, dat van een militair met een lage rang om zo de processen te ontlopen.

Op 23 mei 1945 hadden de Amerikanen genoeg van het afwachtende beleid van de Engelse regering, mede onder de dreiging dat de Russen Dönitz zouden arresteren gingen de geallieerden op 23 mei over tot de arrestatie van Karl Dönitz, Alfred Jodl en Albert Speer.
Karl Dönitz werd door Hilter benoemd tot staatshoofd, maar er was geen enkele draagkracht voor zijn regering. Eind juli 1945 tekenden de geallieerden in Potsdam voor de verdeling en toekomst van Duitsland. Rusland werd tevreden gesteld met Oost-Duitsland.

Proces

In Flensburg bleken duizenden (ongeveer 5.000) nazi's te zitten, met name hoge militairen en SS'ers waaronder Glücks, Rosenberg, Himmler, Hosz, Gebhardt en Brandt. Samen waren zijn verantwoordelijk voor de deportatie en moord op miljoenen Joden. Rüdolf Hosz bijvoorbeeld was commandant in Auschwitz en Richard Glücks inspecteur van alle concentratiekampen.
Glücks pleegde zelfmoord op 10 mei.

In de periode november 1945 tot en met september 1946 vonden de Neurenberg Processen plaats waar ook Karl Dönitz terecht stond. Net als Hitler hadden nazi-kopstukken als Himmler en Goebbels reeds zelfmoord gepleegd. Degenen die veroordeeld werden kwamen er genadig van af.
Himmler had gepoogd in Flensburg Dönitz' plaats in te nemen waarop deze de SS-leider negeerde en op 6 mei 1945 ontsloeg. Heinrich probeerde via de Amerikanen de overgave van Duitsland aan te bieden die daar niet intrapten, ze wilden hem oppakken maar Himmler ontsnapte daaraan.
Himmler werd daarmee gehaat door beide kampen, vermomd als politie-agent probeerde hij weg te komen, maar werd door de gealieerden op 20 mei opgemerkt en in de gevangenis gezet waar hij drie dagen later met cyaankali een einde aan zijn leven maakte.
Speer legde als enige nazi verantwoording af voor zijn daden tijdens de oorlog, desondanks kreeg hij twintig jaar cel, een hogere straf dan Dönitz die niet bekent had, maar feitelijk wel voor minstens dezelfde daden verantwoordelijk was.

Dönitz werd veroordeeld tot tien jaar cel die hij doorbracht in de Spandau gevangenis te Berlijn. Op 1 oktober 1956 was hij weer vrij man. Ondanks dat nazi's als Hosz in zijn nabijheid waren in de nadagen van het Derde Rijk en dat hij na zijn vrijlating veel contact had met oud makkers bleef Dönitz volhouden dat hij niets heeft geweten van de verschrikkingen in de kampen. Alfred Jodl en Alfred Rosenberg kregen de doodstraf, Albert Speer kreeg twintig jaar.

In 1968 kwam de autobiografie van Karl uit, deze bevat een aantal regelrechte leugens.

Karl Dönitz overleed in 1980 op 89-jarige leeftijd.

Ben Verzet

Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)

Alle onderwerpen van De Dokwerker

Saving private ryan Dirty dozen Ingezonden In oorlog Februaristaking Wiedergutmachung Auschwitz charlatan Foute bedrijven Jaap van velzen Oorlogsdoden Nazis zuid-amerika Zwartboek Kipp Japanse schindler Katyn Interneringskampen amsterdam Jodenmanussie Berchtesgaden Joodse invalide Ns Gaarkeukens Amsterdammers Reguliersgracht Hendrik zeeman Ovenbouwers Linie crossers Nvm Fotos Schwabmunchen Patton Ben strik Rudolf hess Dodenherdenking Speech koning dodenherdenking 2020 Bart de kok Denemarken Cs-6 Lindemans kingkong Oorlogsverhaal leo Verkrachting Nieuws archief 08 Schindlers list Casa inalco Belastingen Het parool Bridge kwai Nieuws archief 06 Der untergang Conspiracy Overlevende auschwitz Bevrijdingsdag Burgemeester amsterdam wo2 Adressen Ggz Kamp amersfoort Russenoorlog George patton Great escape Jordaan oproer Raffle Diaspora Laatste woorden mussert Titus brandsma Meer kampen wo2 Westerbork Johan heesters Noorder begraafplaats Efraim zuroff Nieuws archief 01 Termen tweede wereldoorlog Francisco boix Kadaster Contact Velser affaire De bezem Waalsdorpervlakte Nederlandsindie C en a Columns tweede wereldoorlog Oproep Oorlogsverhalen Hortusplantsoen Lippmann rosenthal Yad vashem Odessa Jeane zwinkels Radio oranje Prins bernhard Nieuws archief 03 Schietpartij marnixstraat Voortvluchtige oorlogsmisdadigers Pontonbrug Frieda menco Klaas faber Oorlogsfilms Duits verzet Fusilladeplaats weteringcircuit Schietpartij 7mei amstelveenseweg Wally van hall Fritz bauer Boeren Bloeme evers-emden Darkest hour Putdeksels wandeling noord Oproep04 Project siege Inglourious basterds Goudroof Roma sinti Schaduwkade Niod Lodewijk ernst visser Tatra t87 Bontroof Base Harry verheij De aanslag harry mulisch Werkstuk Oorlogshelden Zalman gradowski Bevrijdingslinde Als twee druppels water Joden in de wereld Anton de kom Gustav weler Miep oranje Nsb Alwyn collinson Film bankier Imhoff Disclaimer Siert bruins Asterdorp Moos cohen Joodse spelling Videos Toneelstuk anne Kampen wo2 Hitlers laatste dag Paul de groot Kurt becher Pater bleijs Herman elteschool Rob cohen Portugese synagoge Documentaire dedokwerker Al hoesseini Hitler leeft Sonny boy Les heritiers Gemmeker Grebbeberg Gerrit van der veen Johan van hulst Walter suskind Jakiw palij Jodenhoek wandeling01 Unter bauern Aanleiding tweede wereldoorlog Bariloche Saint soldiers Erelijst gevallenen Kerkstraat Jo spier Hollandsche schouwburg Wo2 stakingen Oorlogsschade Kopgeld Staatsgreep De overval Kamp prins bernhard Verzetskruis Kunstroof Wilhelmus Rapenburgerstraat Februaristaking herdenking 2016 Getto Stalag17 Aanslagen op hitler Hitlerpensioen Artis Hans teengs gerritsen D-day 1945-1948 Onbekendegracht Hendrik koot Bom kinkerbuurt Vaticaan Bert vromen Rode kruis Demjanjuk Jan koopmans Rolls royce De dokwerker Joodse huizen Joop wolff Hollandia kattenburg Tonny van renterghem De dam Heinrich boere Rede wilhelmina 291943 Pieter gerbrandy Aanklacht wo2 Dries riphagen Stadsschouwburg Fusillaties rozenoord Erebegraafplaats Zwarte front Tijdlijn adolf hitler Bombardementen amsterdam Hans calmeyer Generaal winkelman Drie van breda Hell and back Longest day Klokkenroof Staalstraat Joodse raad Treblinka Sobibor film Bombardement rotterdam Max leons Karl donitz Verzetsmuseum amsterdam Medisch contact Raoul wallenberg Jodenhoek wandeling04 Elfstedentocht Boy striped Hitlers eigenaardigheden Zwaar water Mauthausen Wo2 schande Guns navarone Polen Jan zwartendijk Nieuws archief 05 Mokums Gebouw de bazel Jodenhoek wandeling03 Red house report Homos en nazis Aha Ravensbruck Nieuws archief 09 Buchenwald hek zandvoort Oorlogsmuseum The pianist Heydrich Jacques van tol Sink the bismarck Anne frank verraden Miep gies Vliegtuigcrash amsterdam noord Bureau opk Concentratiekampen Piet meerburg Vernietigingskamp Eva tas Adolf van nol Soldaat van oranje Beethovenstraat Duits bestuur Maria altmann Der hauptman Onderduikers Kolven Gedenkplaat bloemgracht82 De ijssalon Boys from brazil Bom vanderpek Huis annefrank merwedeplein Auschwitz herdenking Wo2 pamfletten Fout omstreden 1948 later Philip mechanicus Enigma Politie amsterdam Bet van beeren Eerste film tweede wereldoorlog Fotos kamp westerbork Canada vrijstaat voor nazis Tijdlijn tweede wereldoorlog Jonkheer roel Mussert Straatnamen tijdens wo2 Nieuwezijds voorburgwal Hongerwinter Oproep06 Eagle landed Albert speer Het grote gebod Nederlandsche unie Aktion reinhard Zweden Pastorale Neurenberg Hoffmann Schietpartij cs amsterdam Nazi-artsen Rosenstrasse Joseph kolkman Anne frank boom Nederlands indie Hans hirschfeld Kellys heroes Oorlogswinter Arbeitseinsatz Joep henneboel Martin bormann Ontjoden Kinderen wo2 Schaduw overwinning Bommen wo2 Marinus jansen Reglement vva Das boot Bommenkaart amsterdam Jodenkwartier U-boot Unbroken Verzetsmonument Fokker bombardementen Bloemgracht82 Matzes Ss vrouwen Joodse synagoge Wannsee Dagboek vervolg Goelag Nu of nooit Jom hashoa Piet nak Aanslag bevolkingsregister Ben verzet Jodentram Jacob luitjens Opsporing nazis Index Terdoodveroordeeld Klokkenluider Subkampen Wo2 overpijnzing Oorlogsverhaal frans Dossiers openbaar 2021 Dagboek anne frank Wo2 onderscheiding aanvragen Moffen Po box 1142 Barneveld groep Jazzverbod Ans van dijk Oproep03 Hannie schaft Auschwitz Theresienstadt Hermans hetbehoudenhuis Kamptaal Namen monument Tora Son of saul Geroofde meubels Tante truus Reve de avonden Kristallnacht Plaquette hb Frieda belinfante Cabr Westerweelgroep Nazis Tatoeage auschwitz Oproep07 Anne frank Plaats een steen Kamp vught Amsterdamse bos Hoofdrolspelers wo2 Amsterdam wo2 Marnixstraat Mengele Jaap kaas Jodenjacht Oranjevrijbuiters Pers tweede wereldoorlog Operation amsterdam Ajax Het verzet Wilhelmina Groep 2000 Negationisme Pieter menten Indische kwestie Lou jansen Ko stevense Jose bosma Davidster Fiets inleveren wo2 Cross of iron Oskar schindler Bob scholte Slobodan mitric Karl lueger Fosforbommen Hitler Marokkaanse joden Schietpartij dedam Riphagen Wahler gosdek Moffenmeiden Meisje met rode haar Oorlogsverhaal johan2 Begraafplaats oosterbeek arnhem Surinaamse joden Atoombommen japan Verzetsherdenkingskruis Annefrankstraat Noodgeld Bergen-belsen Vichy Casablanca Nieuws Walt disney Walter rauff Muziekroof Horst schumann Walter suskind film Loe de jong Oproep05 Jerrycan Mirjam ohringer Theo dobbe Zwitserland Karel bonnekamp Holocaust museum Nieuws archief 04 Aow oud gedienden Inval familie frank Nieuws archief 07 Sobibor Shalom Herdenkingen Adolf hitler Eduard veterman Valkyrie Oproep01 Hanns rauter Stadhoudersbrief Muhlberg Deutsche reichsbahn Aristides de sousa mendes do amaral e abranches Plein 40-45 As onderwijzerhof Scarlet black Illegale parool Majoor bosshardt Come and see Journalist venema Pp groep Tina strobos Mein kampf Zwarte soldaten Verlies nederlanderschap Oorlogsverhaal johan Nieuwe kerkstraat Defiance Josef thorak Duitse grond werd nederlands Willem sassen Duivenbrigade Abraham puls SHOAH documentaire Carlton hotel Boksschool olympia Brug te ver Huizenroof Karel walet Amsterdamse verzetshelden Oproep02 Oskar groning Silbertanne Ss nebenstelle Jojo rabbit Dachau Hermans damokles Atlas Jodenhoek wandeling02 Sociaal Realisme