De Dokwerker

De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam


Door de ogen van Ben Verzet

Hans Johan Teengs Gerritsen, dé man achter de Prins

Vooropgesteld, Prins Bernhard staat er goed op bij leden van het voormalig verzet, met name het rechtse verzet dan, dat in de oorlog de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten werd genoemd. Dat 'Nederlandse' werd er al snel afgehaald omdat de afkorting (NBS) verwarrend was met de NSB.
Teengs was voorzitter van het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS.) Hij was de eerste directeur van de BNV (Bureau Nationale Veiligheid) de latere BVD.

De Prins opereerde vanuit Engeland met Koningin Wilhelmina aan zijn zijde, sommige stellen dat de rollen andersom waren, geloof mij, de Prins had de touwtjes in handen, de Koningin was er slechts om het een legaal tintje te geven en de regering in ballingschap te sussen. Maar de Prins kon uiteraard niet alles zelf. Deels niet omdat er veel te doen was en hij nogal gek op rondvliegen was, maar grotendeels omdat niet alles het daglicht kon verdragen.
Op zich niet verwonderlijk, volgens de Prins was alles geoorloofd in de strijd tegen Hitler, dus mochten er soms wat minder frisse acties worden ondernomen. Er waren verbindingsmannen nodig die opdrachten van de Prins overbrachten aan de mensen in het veld.

'De vriend van de Prins'

Een van die mannen was Hans Teengs Gerritsen. De Prins leerde hem in 1930 in Zwitserland kennen, lang dus voordat de Prins zijn aanstaande Juliana ontmoette. De naam Teengs Gerritsen is overigens een verzonnen iets, want Hans heette officieel Teengs, zijn tante Aletta Jacobs was getrouwd met Carel Victor Gerritsen, hij keek erg tegen hen op, van zijn oom 'leende' hij de achternaam.
Hans zat in het verzet, althans, zo noemde hij het, als ik alles goed lees was hij voornamelijk wapenhandelaar en verdiende daar meer dan behoorlijk mee.

De contacten tussen het Koningshuis en Teengs waren zeer innig, zeven jaar na hun eerste ontmoeting trouwde Bernhard zich in het Nederlandse Koningshuis. Hans Teengs Gerritsen was er kind aan huis en werd door de prinsessen 'Oom Hans' genoemd. De vrienden gingen ruim twintig keer met elkaar op safari in Afrika, Bernhard was peetvader van de twee kinderen van Teengs.
Teengs verzorgde naar verluidt de contacten tussen de Prins en een groep die later bekend zou komen te staan als het 'schaduwcommando van Prins Bernhard'. Later zou Teengs banden krijgen met Karate Bob, de Serviër Slobodan Mitric die honderden liquidaties op zijn geweten heeft, hij leeft nog altijd en staat op het moment van schrijven (juni 2016) op het punt te worden uitgewezen als ongewenst vreemdeling. Slobodan heeft altijd volgehouden 'klusjes' te hebben opgeknapt voor Teengs.
Omdat Mitric na de oorlog is geboren doet hij er hier niet toe omdat het schaduwcommando van de prins dateert uit 1945.

Ex-spion van Servië Karate Bob (Slobodan Mitric) overleed op 25 november 2016 in een ziekenhuis te Amsterdam nadat hij ademhalingsmoeilijkheden had gekregen. Een dag ervoor had een kennis hem eten gebracht, volgens die getuige was er toen nog niets met hem aan de hand.

Teengs op zijn beurt kon na de oorlog een rol blijven spelen in de wapenhandel, tevens richtte hij een bedrijf op dat grote buitenlandse bedrijven adviseerde hoe zij zaken konden doen met Nederland, Teengs werd door de Prins geholpen met het opzetten van dit bedrijf. Amerikaanse bedrijven als Lockheed en Northrop deden zaken met Teengs.
In 1976 bleek dat een 'hooggeplaatste Nederlander' steekpenningen had aangenomen van Lockheed en Northrop, later bleek dat Bernhard te zijn, maar het was Teengs die de schuld op zich nam om Bernhard buiten schot te houden, dit mislukte met het bekende gevolg dat Bernhard gestraft werd.

Na de oorlog wierp Teengs zich ook op als woordvoerder van het verzet, zijn vriendschap met de Prins zullen een aardig handje hebben geholpen, want zo'n verzetsman was Teengs niet geweest. Weliswaar werd hij door de Duitsers opgepakt en zat hij in de kampen Scheveningen, Haaren, Amersfoort, Natzweiler en Dachau, maar daar kwam hij ongeschonden uit.
Loe de Jong noemde Teengs totaal niet in zijn kroniek 'Het Koninkrijk der Nederlanden', opmerkelijk, want De Jong zat tijdens de oorlog dicht bij het vuur als directeur van het RIOD (het latere NIOD), namelijk in Londen. Hij moet de naam Teengs toch vaak gehoord hebben van de Prins.

Teengs was, net als het verzet, een groot tegenstander van het vrijlaten van 'de Drie van Breda', maar in 1972 draaide hij 180 graden de andere kant op, het betekende een breuk met het voormalig verzet. Het verzet waar hij nooit echt deel van uitgemaakt had want Steengs schreef meermaals een auto-biografie die nooit uit zou komen, de documenten en schrijfsel van Steengs vormden wel de basis voor een latere biografie, maar uit het checken van de feiten bleek steeds dat Steengs het allemaal groter had gemaakt dan het in werkelijkheid was geweest.
De grootste verdienste van Steengs ligt in de na-oorlogse periode.

Waar de archieven voor eeuwig over zullen zwijgen is de relatie tussen Steengs, de Prins en het vermeende commando dat opdracht had het links (lees; Communistische) verzet in een kwaad daglicht te stellen en zelfs uit te schakelen. De verhalen over verraad van linkse verzetsmensen op het einde van de oorlog zijn talrijk, lees in dit verband ook 'De Velser Affaire' (link.)
Teengs overleed op 82-jarige leeftijd ten gevolge van, ook al, een auto-ongeluk. Karate Bob zou hierover gezegd hebben: "ze hebben Teengs een hartaanval bezorgd waarna hij overleed." Slobodan Mitric was overigens niet rouwig om de dood van Teengs die hij verweet hem tot de handel in cocaïne te hebben aangezet.

Karate Bob over de tegenwerkingen die hij ondervond

Slobodan Mitric werd volgens eigen zeggen jarenlang dwars gezeten door diverse ministeries vanwege zijn kennis over onfrisse zaakjes waarbij Teengs de verbindingsman zou zijn geweest. De biografie die Teengs schreef kwam er nooit, daarin zou, ook weer volgens Slobodan Mitric, Teengs een boekje opendoen over een aantal 'avonturen' met de Serviër, zover kwam het dus niet, want Teengs stierf onder verdachte omstandigheden (auto-ongeluk en een hartaanval.) Teengs was toen hoofd van het Bureau Nationale Veiligheid.
En Teengs was de enige niet, want Slobodan Mitric meldt verder dat oud hoofdcommissaris Gerard Toorenaar van de Amsterdamse politie een boek wilde schrijven over de relatie tussen de twee, het boek kwam er niet omdat Toorenaar een hartaanval kreeg. Mitric kreeg het Spaans benauwd en wilde zijn dossiers inzien, toemalig Minister Ien Dales wilde hem toestemming geven maar werd getroffen door een hartaanval en stierf.
Dat Joop de Uyl vlak nadat hij de zaak rond Karate Bob wilde laten onderzoeken een hersenbloeding kreeg noem ik maar toeval. Geen van de voorvallen kon ik daadwerkelijk koppelen aan het vrijmaken van informatie over Slobodan Mitric, alias Karate Bob.

Opmerkelijk is het wel en ook weer niet uitzonderlijk, want Veterman en Pater Bleys wilden na de oorlog ook een boekje opendoen over Bernhard en de regering in Londen, beiden kwamen op mysterieuze wijze om het leven, na een auto-ongeluk.

Hoe verging het het commando?
Opgericht in 1944 om de Communisten de dwarsbomen en ontbonden in 1990 toen op 7 oktober van dat jaar Teengs op 82-jarige leeftijd na een hartstilstand, kort op een auto-ongeluk, overleed. De vriend van de Prins had ongetwijfeld veel klusjes voor de Prins opgeknapt en daarvoor Karate Bob ingehuurd.
Hoewel Teengs veel geprobeerd heeft voor Mitric te doen toen deze in detentie zat, moest de Serviër toch lang brommen. De macht van Teengs was groot en zijn arm reikte ver. Mitric heeft altijd zijn mond gehouden, zijn biografie komt uit als hij dood is.

Ben Verzet

Per e-mail kun je mij altijd een vraag stellen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)

Alle onderwerpen van De Dokwerker

Saving private ryan Dirty dozen Ingezonden In oorlog Februaristaking Wiedergutmachung Auschwitz charlatan Foute bedrijven Jaap van velzen Oorlogsdoden Nazis zuid-amerika Zwartboek Kipp Japanse schindler Katyn Interneringskampen amsterdam Jodenmanussie Berchtesgaden Joodse invalide Ns Gaarkeukens Amsterdammers Reguliersgracht Hendrik zeeman Ovenbouwers Linie crossers Nvm Fotos Schwabmunchen Patton Ben strik Rudolf hess Dodenherdenking Speech koning dodenherdenking 2020 Bart de kok Denemarken Cs-6 Lindemans kingkong Oorlogsverhaal leo Verkrachting Nieuws archief 08 Schindlers list Casa inalco Belastingen Het parool Bridge kwai Nieuws archief 06 Der untergang Conspiracy Overlevende auschwitz Bevrijdingsdag Burgemeester amsterdam wo2 Adressen Ggz Kamp amersfoort Russenoorlog George patton Great escape Jordaan oproer Raffle Diaspora Laatste woorden mussert Titus brandsma Meer kampen wo2 Westerbork Johan heesters Noorder begraafplaats Efraim zuroff Nieuws archief 01 Termen tweede wereldoorlog Francisco boix Kadaster Contact Velser affaire De bezem Waalsdorpervlakte Nederlandsindie C en a Columns tweede wereldoorlog Oproep Oorlogsverhalen Hortusplantsoen Lippmann rosenthal Yad vashem Odessa Jeane zwinkels Radio oranje Prins bernhard Nieuws archief 03 Schietpartij marnixstraat Voortvluchtige oorlogsmisdadigers Pontonbrug Frieda menco Klaas faber Oorlogsfilms Duits verzet Fusilladeplaats weteringcircuit Schietpartij 7mei amstelveenseweg Wally van hall Fritz bauer Boeren Bloeme evers-emden Darkest hour Putdeksels wandeling noord Oproep04 Project siege Inglourious basterds Goudroof Roma sinti Schaduwkade Niod Lodewijk ernst visser Tatra t87 Bontroof Base Harry verheij De aanslag harry mulisch Werkstuk Oorlogshelden Zalman gradowski Bevrijdingslinde Als twee druppels water Joden in de wereld Anton de kom Gustav weler Miep oranje Nsb Alwyn collinson Film bankier Imhoff Disclaimer Siert bruins Asterdorp Moos cohen Joodse spelling Videos Toneelstuk anne Kampen wo2 Hitlers laatste dag Paul de groot Kurt becher Pater bleijs Herman elteschool Rob cohen Portugese synagoge Documentaire dedokwerker Al hoesseini Hitler leeft Sonny boy Les heritiers Gemmeker Grebbeberg Gerrit van der veen Johan van hulst Walter suskind Jakiw palij Jodenhoek wandeling01 Unter bauern Aanleiding tweede wereldoorlog Bariloche Saint soldiers Erelijst gevallenen Kerkstraat Jo spier Hollandsche schouwburg Wo2 stakingen Oorlogsschade Kopgeld Staatsgreep De overval Kamp prins bernhard Verzetskruis Kunstroof Wilhelmus Rapenburgerstraat Februaristaking herdenking 2016 Getto Stalag17 Aanslagen op hitler Hitlerpensioen Artis Hans teengs gerritsen D-day 1945-1948 Onbekendegracht Hendrik koot Bom kinkerbuurt Vaticaan Bert vromen Rode kruis Demjanjuk Jan koopmans Rolls royce De dokwerker Joodse huizen Joop wolff Hollandia kattenburg Tonny van renterghem De dam Heinrich boere Rede wilhelmina 291943 Pieter gerbrandy Aanklacht wo2 Dries riphagen Stadsschouwburg Fusillaties rozenoord Erebegraafplaats Zwarte front Tijdlijn adolf hitler Bombardementen amsterdam Hans calmeyer Generaal winkelman Drie van breda Hell and back Longest day Klokkenroof Staalstraat Joodse raad Treblinka Sobibor film Bombardement rotterdam Max leons Karl donitz Verzetsmuseum amsterdam Medisch contact Raoul wallenberg Jodenhoek wandeling04 Elfstedentocht Boy striped Hitlers eigenaardigheden Zwaar water Mauthausen Wo2 schande Guns navarone Polen Jan zwartendijk Nieuws archief 05 Mokums Gebouw de bazel Jodenhoek wandeling03 Red house report Homos en nazis Aha Ravensbruck Nieuws archief 09 Buchenwald hek zandvoort Oorlogsmuseum The pianist Heydrich Jacques van tol Sink the bismarck Anne frank verraden Miep gies Vliegtuigcrash amsterdam noord Bureau opk Concentratiekampen Piet meerburg Vernietigingskamp Eva tas Adolf van nol Soldaat van oranje Beethovenstraat Duits bestuur Maria altmann Der hauptman Onderduikers Kolven Gedenkplaat bloemgracht82 De ijssalon Boys from brazil Bom vanderpek Huis annefrank merwedeplein Auschwitz herdenking Wo2 pamfletten Fout omstreden 1948 later Philip mechanicus Enigma Politie amsterdam Bet van beeren Eerste film tweede wereldoorlog Fotos kamp westerbork Canada vrijstaat voor nazis Tijdlijn tweede wereldoorlog Jonkheer roel Mussert Straatnamen tijdens wo2 Nieuwezijds voorburgwal Hongerwinter Oproep06 Eagle landed Albert speer Het grote gebod Nederlandsche unie Aktion reinhard Zweden Pastorale Neurenberg Hoffmann Schietpartij cs amsterdam Nazi-artsen Rosenstrasse Joseph kolkman Anne frank boom Nederlands indie Hans hirschfeld Kellys heroes Oorlogswinter Arbeitseinsatz Joep henneboel Martin bormann Ontjoden Kinderen wo2 Schaduw overwinning Bommen wo2 Marinus jansen Reglement vva Das boot Bommenkaart amsterdam Jodenkwartier U-boot Unbroken Verzetsmonument Fokker bombardementen Bloemgracht82 Matzes Ss vrouwen Joodse synagoge Wannsee Dagboek vervolg Goelag Nu of nooit Jom hashoa Piet nak Aanslag bevolkingsregister Ben verzet Jodentram Jacob luitjens Opsporing nazis Index Terdoodveroordeeld Klokkenluider Subkampen Wo2 overpijnzing Oorlogsverhaal frans Dossiers openbaar 2021 Dagboek anne frank Wo2 onderscheiding aanvragen Moffen Po box 1142 Barneveld groep Jazzverbod Ans van dijk Oproep03 Hannie schaft Auschwitz Theresienstadt Hermans hetbehoudenhuis Kamptaal Namen monument Tora Son of saul Geroofde meubels Tante truus Reve de avonden Kristallnacht Plaquette hb Frieda belinfante Cabr Westerweelgroep Nazis Tatoeage auschwitz Oproep07 Anne frank Plaats een steen Kamp vught Amsterdamse bos Hoofdrolspelers wo2 Amsterdam wo2 Marnixstraat Mengele Jaap kaas Jodenjacht Oranjevrijbuiters Pers tweede wereldoorlog Operation amsterdam Ajax Het verzet Wilhelmina Groep 2000 Negationisme Pieter menten Indische kwestie Lou jansen Ko stevense Jose bosma Davidster Fiets inleveren wo2 Cross of iron Oskar schindler Bob scholte Slobodan mitric Karl lueger Fosforbommen Hitler Marokkaanse joden Schietpartij dedam Riphagen Wahler gosdek Moffenmeiden Meisje met rode haar Oorlogsverhaal johan2 Begraafplaats oosterbeek arnhem Surinaamse joden Atoombommen japan Verzetsherdenkingskruis Annefrankstraat Noodgeld Bergen-belsen Vichy Casablanca Nieuws Walt disney Walter rauff Muziekroof Horst schumann Walter suskind film Loe de jong Oproep05 Jerrycan Mirjam ohringer Theo dobbe Zwitserland Karel bonnekamp Holocaust museum Nieuws archief 04 Aow oud gedienden Inval familie frank Nieuws archief 07 Sobibor Shalom Herdenkingen Adolf hitler Eduard veterman Valkyrie Oproep01 Hanns rauter Stadhoudersbrief Muhlberg Deutsche reichsbahn Aristides de sousa mendes do amaral e abranches Plein 40-45 As onderwijzerhof Scarlet black Illegale parool Majoor bosshardt Come and see Journalist venema Pp groep Tina strobos Mein kampf Zwarte soldaten Verlies nederlanderschap Oorlogsverhaal johan Nieuwe kerkstraat Defiance Josef thorak Duitse grond werd nederlands Willem sassen Duivenbrigade Abraham puls SHOAH documentaire Carlton hotel Boksschool olympia Brug te ver Huizenroof Karel walet Amsterdamse verzetshelden Oproep02 Oskar groning Silbertanne Ss nebenstelle Jojo rabbit Dachau Hermans damokles Atlas Jodenhoek wandeling02 Sociaal Realisme